Slovenija

Ste se kdaj vprašali, kakšen kruh jemo?

Ljubljana, 22. 05. 2013 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če niste eden od tistih, ki si sami pečejo kruh, potem si boste to vprašanje verjetno pogosteje zastavljali, saj je nadzor nad peki pokazal, da jih le četrtina ne krši zakonodaje. Nadzor je pokazal, da je dejavnost pekarstva treba uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje potrošnikov.

Poseben nadzor v pekarstvu so izvajali inšpektorji vseh desetih regionalnih enot od marca do konca aprila 2013.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla poseben nadzor pri poslovnih subjektih, ki imajo v poslovnem registru zapisano, da kot osnovno dejavnost izvajajo dejavnost pekarstva. Inšpektorji so med 1016 evidentiranimi nosilci dejavnosti nenapovedano opravili 106 pregledov. Kršitev zakonodaje ni bila ugotovljena le v 27 primerih, pekarska dejavnost pa se ni nikoli izvajala v 25 primerih. Po pregledih je bilo izdanih 24 ureditvenih odločb, izrečenih 58 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru in uvedenih 21 prekrškovnih postopkov. Na upravi imen subjektov, pri katerih so zaznali kršitev zakonodaje, niso razkrili.

Inšpektorji so med pregledi ugotovili številne nepravilnosti, med katerimi so nepodpisane izjave in soglasja o zdravstvenih zahtevah za zaposlene, neustrezna delovna obleka, neustrezno rokovanje z živili.
Inšpektorji so med pregledi ugotovili številne nepravilnosti, med katerimi so nepodpisane izjave in soglasja o zdravstvenih zahtevah za zaposlene, neustrezna delovna obleka, neustrezno rokovanje z živili. FOTO: Reuters

V proizvodnih prostorih se je preverjalo izpolnjevanje higienskih kriterijev prostorov, opreme in osebja oziroma izvajanje notranjih kontrol po načelih HACCP (zdravstvena ustreznost in varnost živil) ter ali dejanska uporaba oziroma poraba surovin ustreza proizvajalni specifikaciji in ali označenost oziroma označenost izdelkov ustreza proizvajalni specifikaciji. Inšpektorji so med pregledi ugotovili številne nepravilnosti, med katerimi so nepodpisane izjave in soglasja o zdravstvenih zahtevah za zaposlene, neustrezna delovna obleka, neustrezno rokovanje z živili. Neustrezno vodenje dokumentacije notranjega nadzora (neizpolnjeni evidenčni listi za monitoring temperatur hladilnih naprav, ni evidence o dobaviteljih vhodnih surovin, nedosledno izvajanje lastnega HACCP).

Bo rek "dober kot kruh" izgubil svoj pomen?
Bo rek "dober kot kruh" izgubil svoj pomen? FOTO: Thinkstock

Pri preverjanju označenosti je bilo ugotovljeno neskladno označevanje nepredpakiranega kruha ali pekovskega peciva (označen le s trgovskimi imeni), neustrezno navajanje sestavin, aditivov. Prav tako so ugotovili, da včasih ni upoštevan rok uporabnosti sestavin, ponekod pa ni ustrezne navedbe roka uporabnosti, četudi je le-tega treba navesti.

Inšpektorji so pri nočnih pregledih ob sodelovanju drugih institucij, zlasti policije, pogosto doživeli, da so ob začetku pregleda delavci iz proizvodnje pobegnili ali se skrivali.

Glede preverjanja pravilnosti podatkov v registru so inšpektorji med drugim ugotovili, da je včasih več nosilcev živilske dejavnosti prijavljenih na istem naslovu, a na tem naslovu ni proizvodnih prostorov. Prav tako so ugotovili, da velikokrat ti nosilci živilske dejavnosti sami nimajo proizvodnega obrata, ampak opravljajo posamezna dela za drugega nosilca dejavnosti v njegovem obratu, vendar ne kot njegovi zaposleni, ampak kot pogodbeni partnerji. Na prijavljenem naslovu  takšnega "podizvajalca" običajno niti ni bilo poštnega nabiralnika oz. oznake podjetja, tako da na kraju samem ni bilo mogoče pridobiti nobenih informacij o dejavnosti subjekta, ali da so imele odgovorne osebe za zastopanje naslove v drugih državah, npr. na Kosovu.

Nadzor je pokazal, da je dejavnost pekarstva treba uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje potrošnikov, zlasti če gre za manjša, novoustanovljena podjetja, saj so v takšnih podjetjih odkrili več kršitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
23. 05. 2013 20.09
+3
Jaz vem ker ga pečem že več kot 10 let!
resslovenka
23. 05. 2013 19.45
+1
A imajo vsi zaposleni živilske preglede, izpit iz higienskega minimuma pa stalno kontrolo čistoče proizvodnih in prodajnih prostorov, pa HCCP? Kaj pa čistoča delovne obleke, inventarja, delovnih strojev??? Raje ne pomislim, kakšni "packi" nam pečejo in prodajajo kruh. Aja, to je bila le ena padalska akcija inšpektorjev.
morskilev
23. 05. 2013 19.33
Npr..na mlinu KOROŠEC V Zabovcih pri Ptuju stane napr..krušna moka TIP 850 1KG-55centov...no sedaj pa si izračunate kako poceni je,če se doma kruh speče:))))in kako je,če se kupuje v trgovinah..10kg te moke v vrečki pa stane 51 centov na 1kg..itd...pot pod noge pa na Ptuj.. poiskat na mlin. in nekaj naredit za svojo zdravo prehrano!!
morskilev
23. 05. 2013 19.28
+1
Edina in taprava resnica je,da se najboljši kruh peče doma..to je kruh brez kemije...potrebna je samo dobra moka...sol ,voda in veliko volje.Ta kruh je zdrav..dlje trajen in primerno bolj poceni..in kje dobiti najboljšo moko...??na MLINU KOROŠEC V ZABOVCIH pri Ptuju
drdra
23. 05. 2013 19.18
+2
POKLIČTE RAMSAYA
est
23. 05. 2013 19.03
+8
Morali bi javno objaviti imena pekarn, ki pečejo nekvaliteten kruh. Potrošniki jih zbojkotiramo in zginejo s trga.
xxx68
23. 05. 2013 18.18
-2
biggbrader se strinjam.pregovor dober kot kruh je ze zdavnaj izgubil spvoj pomen.pa kruh za 0.35€???v hofer in lidl.halo???koliko pa stane 1kg moke in kje so se ostali stroski ki jih ima pekarna da naredi kruh tak kot je treba?in drzava se sploh ne okvarja s tem, in kar dovoljuje tujim trgov v slovenio.naprimer neka pekarna ki je prisla v slovenio in je nekje pisalo da bo prevzela 90% pekarskega trga.a slovenski peki ki jih ni več veliko bojo lepo pocrkali.tudi jaz želim prav prijeten dober tek v teh kemikalijah za 0.35€
biggbrader
23. 05. 2013 18.51
+3
Za LIDL peče Žito, kolikor vidim iz embalaže.
mimic
23. 05. 2013 18.15
+2
ali so pregledali prevoz le teh izdelkov??? mislim da ne!!!
biggbrader
23. 05. 2013 16.39
+9
To kar sedaj pečejo šiptatji po Sloveniji, ni kruh temveč njegov nadomestek, ki je za silo dober samo nekaj ur po peki. Ko so videli, da s sadjem in zelenjavo ne morejo več lupiti slovencev (prihod Lidla in Hoferja, Tuša, Špara,.. z boljšim sadjem in zelenjavo ter za polovico cenejša ponudba), so se vsi po vrsti preusmerili na arabsko hrano in kruh. Bogi ljudje, ki kupujejo njihove izdelke. Samo malo poglejte za prodajne vitrine in v njihove pekarske delavnice in vas bo hitro minil TEK. Pa dober tek s slovenskim kruhom - imamo dovolj dobrih in cenejših pekov, z več destletnimi izkušnjami.
Šekica
23. 05. 2013 16.11
+5
Inšpektorji preverjajo certifikate, označevanja, registracijo, ... papirje skratka. Ni pa preverjanja kvalitete. Jaz pa jem kruh (ne papirje) in me zanima njegova vsebina - je npr. res iz črne moke ali samo obarvan, koliko je škodljivih dodatkov ter koliko je koristnih snovi v njem (ali je le kalorična bomba). Škoda denarja za tako inšpekcijo!
hansola
23. 05. 2013 13.54
-1
Te inšpekcije so pa za en k vredne. Pridejo v specializirane trgovine, kjer se prodaja kvalitetna roba preverjat če ma slučajno nalepka na artiklu tiskarsko napako, istočasno pa pustijo Spar, Lidl, Hofer, Eurospin,...prodajat tisto krš uporabniku nevarno robo in v te trgovine iste artikle inšpekcija nikoli ne hodi preverjat!! Isto delajo zdaj, hodijo v male pekarne in ni na kruhu napisana vsaka sestavina v količini in kalorična vrednost pa ne vem kaj še vse in je že frka, čeprav je kruh 100krat bolj zdravo kot kak Spar-ov al pa bognedaj Lidl-ov, a slednjih pa nikoli ne preverjajo.
Turgensis
23. 05. 2013 14.36
+2
Velike preverjajo zelo pogosto, male pa skoraj nikoli in prav je, da so jih preverili. Če ti prodajo kruh, mora biti varen za uživanje, ali pa misliš, da bi morali malim pekarnam dovoliti zastrupljanje potrošnikov???
biggbrader
23. 05. 2013 16.44
+4
V lidlu dobiš zelo kvalitetne vrste kruha, ki je v Sloveniji že skoraj izumrl. Prav tja redno hodim po KORUZNI, AJDOV z OREHI, po kruh s SEMENI, po kmečki ,...in še kakšen kruh.
kg1
23. 05. 2013 12.40
+14
Mene pa kratko malo boli kur... za ta kruh ker v osnovi preveč kruha ni zdravo...vsipavat ta škrob v sebe...pa še redi... Si bom pa kupil mašino za peko kruha kot to dela prijatelj. Kupi 10kg domače moke direkt iz mlina in si VSAK dan speče SVOJ kruh ki je neprimerno boljši od vsakega kupljenega.
mimic
23. 05. 2013 18.14
+0
samo pšenica ne sme biti gensko spremenjena, al je domača al ne!
pumall
23. 05. 2013 12.29
+12
A ni čudno, da se v pekarnicah pod imenom kruh prodaja neka penasta mešanica, ki ni niti k od kruha... Redko kje se pa da dobiti pravi, nepobarvan in kompakten rženi kruh.
santamaura
23. 05. 2013 12.02
+13
Dokler bomo imeli takšne zakone, da nam kruh mesi in peče en dedek po poklicu pol-kvaliviciran polagalec ploščic, ki je plačan preko napotnice študentskega servisa ali pa poslan preko neke slovaške agencije za delo, bomo pač jedli neko zmes vode, moke in kvasa z imenom: Nekaj zelo slovenskega - hlebec
NobMS
23. 05. 2013 11.44
+4
HACCP = analiza tveganja in določanje kritičnih kontrolnih točk ne pa zdravstvena ustreznost in varnost živil. Zdravstvena ustreznost in varnost živil se določi na podlagi analiz živila.
Sudoman
23. 05. 2013 11.19
+17
Zakva pa torej "Uprava za varno hrano" ne objavi seznama kršiteljev? Vse neki na pov. To je kot da bi "skoz šipo jedu".
Tatjana Žagar 1
23. 05. 2013 12.19
+1
bojijo se da jih bodo vrgli v Ljubljanco zako kot so jih včasih će so bili nepošteni
Jaka..
23. 05. 2013 10.42
+11
kaj se pa kvalitete kruha tiče not je tolk kemije ,da kar glava boli,...
Jaka..
23. 05. 2013 10.42
+6
naj kdo kaj reče,..ampak z rokavico je kruh dosti bolj ,..ne higienski kakor pa brez,... saj z eno rokavico se marsičesa dotikajo ne samo kruha, tudi vrečke noža,...tko da sem že večkrat izrazila željo naj mi dajo kruh brez tiste raztrgane rokavice,..hasap sistem čist zgrešen,...roke dosti bolj čiste od rokavic ,...to naj bo vsem jasno,....
Simbioz@1
23. 05. 2013 11.34
+1
Se boš potem ti držala vseh haccap načel, ki so? Sam sem tudi na živilskem posročju, pejt za 2 meseca delat nekam, pa povpraši vodjo izmene otem, bo takoj vse jasno.
hansola
23. 05. 2013 13.43
+0
Pol ti ko greš na operacijsko mizo zahtevaš operacijo brez rokavic ali kako?
Robert Poga?nik
23. 05. 2013 16.38
+3
ne bit nesramen dohtarji jih imajo bolj zato da se sami ne okužjo
ganeš
23. 05. 2013 10.15
+6
ne samo kruh tudi kromir ni več tak kot pred 20 leti to je hudo tudi zemlja je zatrupljena s pesticidi in ne vem s čem še, žalostnio
ganeš
23. 05. 2013 10.18
+4
JA tudi med ni več tak kot je bil v otroštvu razen zadnjič ko je prišel iz tam nekje okoli nanosa se mi je spominil obrnil 45 let nazaj
Simbioz@1
23. 05. 2013 11.35
Odvisno od proizvajalca, tako da se loti svojega čebelarskega posla, če hočeš.
kimg
23. 05. 2013 09.20
-4
Ponudba kruha pri nas je zelo različna od trgovine do trgovine. Normalno je da je najboljše narediti kruh doma, tisti ki ima čas ga verjetno tudi naredi. Ampak kljub temu lahko tudi v trgovini dobiš dober. Meni osebno je najboljša ponudba kruha in peciva v Tuševih trgovinah, najslabša pa v Mercatorjevih trgovinah. Sem preizkusila kruh tudi drugje, vendar pa me nikjer niso prav posbej prepričali. Recimo da imajo tudi še v Sparu dobro ponudbo, samo kaj ko jim po vseh aferah v zadnjem času ne zaupam več, v Lidli in Hoferju pa kruh drugi dan ne moreš več jesti, ker rata čisto trd in neuporaben.
enxx
23. 05. 2013 09.46
+3
Hej! Saj Mercator še niso prodali Hrvatom!
Simbioz@1
23. 05. 2013 11.36
+1
Povej to njihovim dobaviteljem surovin in pekom, tle imajo oni prsta vmes, kakšen kruh, pride na police
hansola
23. 05. 2013 13.49
-2
Simbioz@1, nič niso peki krivi kak kruh dobi Lidl al pa Hofer. To so njihove zahteve, oni rečejo hočemo kruh, ki bo mehek 2 dni pa jih stal 20 centov in tako kvaliteto dobijo (torej podn). Oglaševanje o super kvaliteti po nizki ceni pa je tako zavajanje da joj, na nivoju 99 cent trgovine.