Slovenija

'Brez njega ne vemo, kaj bi bilo s slovenskim jezikom in kulturo'

Ljubljana, 08. 06. 2015 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji praznujemo dan Primoža Trubarja, avtorja prve knjige v slovenskem jeziku. A ta dan ni dela prost dan. Po Sloveniji so potekali številni dogodki, s katerimi so se spomnili ene osrednjih osebnosti slovenske kulture in zgodovine.

Državni zbor je državni praznik Primoža Trubarja, ki pa ni dela prost dan, sprejel junija 2010. Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Pobudo za praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je takratnemu predsedniku slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga sprejel DZ.

Predsedniška palača ob dnevu Primoža Trubarja gostila mlade

Primož Trubar se je rodil leta 1508.
Primož Trubar se je rodil leta 1508. FOTO: POP TV
Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizmom in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Predsedniška palača je danes v sklopu dneva odprtih vrat gostila mlade. Dopoldne so učenci Osnove šole Ledina uprizorili predstavo Primož Trubar: Veliki človek majhnega naroda, nato pa so se sprehodili po palači in spoznali prostore, v katerih predsednik deluje.

Predsednik republike Borut Pahor mladih ni mogel sprejeti, ker se udeležuje vrha procesa Brdo v Budvi. Namesto njega je osnovnošolce pozdravila generalna sekretarka Nataša Kovač. Dejala je, da so v uradu predsednika vselej veseli, ko v njihove prostore vstopita mladost in življenje.

OŠ Ledina je prejela naziv kulturna šola leta 2014. Kot je povedala učiteljica slovenščine, angleščine in vodja gledališkega kluba Katarina Rigler Šilc, je šola naziv pridobila zato, ker se lahko pohvali z raznoliko kulturno dejavnostjo na literarnem, likovnem in glasbenem področju, imajo tudi tečaj klekljanja. Redno se prijavljajo na vsa tekmovanja in natečaje s področja kulture. V letošnjem letu so učitelji izdali knjigo Čudo na razrednih urah.

Za današnji dan so pripravili prireditev Primož Trubar: Veliki človek majhnega naroda, ki je v obliki informativne oddaje 24 kultur podala vse ključne informacije o Trubarju. Voditeljica Karin je sprva preverila, kako današnji dan praznujejo na OŠ Ledina, kjer je poročevalka Marta gostila samega Trubarja, ki je pozorno spremljal celotno oddajo, v kateri ni manjkalo glasbe, poezije, plesa in igranih vložkov. In ker na današnji dan slavimo Trubarjev rojstni dan, so prireditev zaključili s torto.

Peter, učenec 9. razreda, ki se je za prireditev prelevil v Trubarja, je dejal, da je bilo zanj najbolj zahtevno, da se je moral priučiti dolenjskega narečja. O Trubarju je dejal, da gre za velikega, zelo pomembnega moža: "Brez njega ne vemo, kaj bi bilo s slovenskim jezikom in kulturo."

Bernard iz 2. razreda je dodal, da je bil Trubar "eden izmed največjih pisateljev v Sloveniji". Devetošolka Karin, ki je povezovala prireditev kot voditeljica oddaje, je poudarila zaključno misel prireditve: "Kaj bi bilo iz nas, če ne bi bilo Primoža Trubarja? Sploh si ne moremo predstavljati. Kaj, če ne bi bilo slovenščine, če ne bi bilo Slovencev? Včasih se mi zdi, da ga ne hvalimo dovolj, ker se mi zdi zelo pomemben."

Kaj pa facebook generacija in vse večjih razmah interneta, ki v ospredje pred vsemi ostalimi jeziki postavlja angleški jezik? Se moramo Slovenci bati za slovenščino? Karin je malce zaskrbelo: "Po mojem mnenju bi se morali bati. Mladi se veliko pogovarjamo v angleščini, v slengu. Zdi se mi, da se uporablja vse manj slovenščine in da bi jo bilo treba bolj gojiti."

Tekači plamenico miru prinesli v predsedniško palačo in DZ

Tekači mednarodnega Teka miru so danes v spremstvu učencev Osnovne šole Majde Vrhovnik pritekli v predsedniško palačo s plamenico miru. Simbolično so jo predali Kovačevi, ki je ob tem izpostavila, da mir ni samoumeven, zato si moramo zanj vsak dan prizadevati, so sporočili z urada.

V imenu tekačev je vodja mednarodne tekaške ekipe Dipavajan Renner med drugim poudaril da je ta plamenica na poti že osemindvajset let in pretekla je že več kot sto držav po vsem svetu. "Namen teka miru je povezovanje ljudi, ne glede na barvo kože ali jezik, ki ga govorimo. Vsak posameznik šteje, vsak od nas lahko spreminja svet," je še izpostavil. Tek miru sicer poteka od leta 1987 na pobudo Sri Chinmoya, so še zapisali v predsednikovem uradu.

Tekači so plamenico miru danes odnesli tudi v državni zbor, kjer jih je sprejel predsednik Milan Brglez. Udeležencem teka se je zahvalil, da so jih obiskali tudi letos, ob tem pa dejal, da ima tem večji pomen v času, ko obeležujemo 70. obletnico konca druge svetovne vojne in ko v Sloveniji uživamo privilegij miru, številni narodi po svetu pa si za mir še prizadevajo.

Brglez je še poudaril, kako pomembno je, da se tega privilegija vsi zavedamo, da ga živimo in da si moramo po najboljših močeh, tudi aktivno, za mir prizadevati. Zavezal se je, da bo sporočilo miru predal svojim kolegom poslancem, da s svojim delovanjem širijo mir, prijateljstvo in harmonijo ter tako postanejo zgled tudi drugim, so sporočili iz državnega zbora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
10. 06. 2015 17.35
Trubar po krivici ne zaseda takega mesta med Slovenskimi veljaki,pesniki in ostalimi,kot ga zasluži,predvsem zaradi RKC,ki je nasprotovala izobrazbi navadnih,neukih ljudi,ki si jih je na ta način lahko povsem podredila. Žalostno,toda resnično,kot še mnogo grehov te ustanove na Slovenskem!
žlikrofi
09. 06. 2015 16.20
+2
bravo primož imel si hrabrost da si to nardil danes nam zapornik janz janša pridiga povsem drugače
wolfterier
10. 06. 2015 09.40
+1
Mladi Slovenci bi laže dobili službo v Avstriji ali Nemčiji,kultura bi bila tudi dobra,saj je ne bi uvajali taspodnji,nje...
razocarani
09. 06. 2015 13.57
+4
ce bi vedel kako se bo slovenski jezik izpridil ,sigurno ne bi naredil vsega tega ,,in ce je se kje kaj njegovih koscic se obracajo v grobu ,,verjetno se tudi sramuje slovenske elite predvsem novodobne ,,no vsaj nemci imajo nekaj knjigic po njem ,,
putinj
08. 06. 2015 23.47
-1
Diškor
08. 06. 2015 23.35
-7
Kralj Samo je bil oženjen z dvanajstimi Slovenkami, s katerimi je imel po različnih virih 35 sinov in 15 hčera, 32 sinov in 15 hčera ali pa 22 sinov in 15 hčera. Tudi drugi slovenski žlahtniki (plemiči) so imeli več žena in tudi zaradi tega niso hoteli prestopiti v krščansko vero. V času Samovega kraljestva smo Slovenci združeno premagali tako Obre, kot tudi Bavarce, Franke, Alemane in Langobarde. Po Samovi smrti 658, pa je slovensko kraljestvo razpadlo na več kneževin – Karantanijo – Zg. Panonijo ali Rakoško, Moravsko in Spodnjo Panonijo ter na Češko in Sorbijo na severu. Druga za drugo so nato te kneževine pod pritiskom Obrov, (kasneje pa Madžarov), Srbov, Bavarcev, Frankov in Langobardov izgubljale svoje ozemlje. SAMO ZDRUŽENI VSE DOSEŽEMO, ZA TO SE VE KATERA OPCIJA NAS RAZDVAJA ŽE 70 LET.
SDS_je_poden
09. 06. 2015 08.04
+2
Razdvaja nas zadnjih 20+ let le ena opcija z johanom noriškim na čelu.
pkorosec
09. 06. 2015 09.29
+2
sam nisem razdvojen, ker obeh opcij ne smirglam 5 posto. Razdvojevalci so johanci in antijohanci.
razocarani
09. 06. 2015 14.03
+2
tudi ti in tvoji so zeloooo pripomogli k temu ,,tvoje sejanje sovrastva in prirejenih resnic ,,gabite se mi taki slovenci ,,prej ste kaj drugega ,,pa ne branim tiste ki jih ti napadas vedno imajo tudi dost kakcev na glavi ,,a da imamo sedaj kar dve taki frakciji ta dezelica ne more prezivet ,,ni pa sodnika v dezeli ki bi vse te nepridiprave pospravil tvoje in one druge ,,zal ,,mogoce pa bomo posteni domorodci to naredili ko zacne upor proti tem zlikavcem tudi tvojim ,,
razocarani
09. 06. 2015 14.04
+2
prkosec ,,ja to je to ,,zal je teh veliko prevec ,,vecina naroda je zdravega a se nocemo mazati rok z temi ,,bo pa potrebno cim prej ,,da ne unicijo cisto vsega
Diškor
08. 06. 2015 23.18
+2
TUDI NOVINARJI NIMAJO POJMA, NI 1 KNJIGA V SLO. JEZIKU, JE PA 1 TISKANA KNJIGA V SLO. JEZIKU. ZAKAJ PREMALO SLOVIMO OČETA KNJIŽNEGA JEZIKA, PREPROSTO ZA TO, KER JE BIL PROTESTANT, KI SO PRI NAM V MANJŠINI, ČE BI BIL IZ RKC, BI BILO OBRATNO.
razocarani
09. 06. 2015 14.06
+0
no tule ti pa dam proklleto .prav ,,prej sem te pa kar kritiziral ,,
Nightyfly
08. 06. 2015 22.49
+3
Vule 08.06.2015 11:06:32 -19 2 21 Kaj pa domobranci? Kdaj jih bomo počastili s spominom, da so hrabro branili prestolnico pred balkanom in vzhodom? Zgodovina ni črno bela, čas je da se tudi ljubljančani poklonijo tem junakom, borcem za demokracijo in za zahodnoevropsko Slovenijo. Slava jim.*******************************Zahodnoevropska entiteta je tem zahodnoevropskim borcem -domobranom rekla NE . Ni jih priznala in se manj castila . Ve se na kateri strani so bili , se borili in pobijali . Naj jih svet casti ? Nikakor ne . Takih norcev v Evropi pa ne boste nasel . Mogoce samo v vasi Sloveniji .
Nightyfly
08. 06. 2015 22.43
+2
Apostol 08.06.2015 15:14:23 9 9 Tisti ki delajo za 600€ po več kot 12 ur dnevno za tiste sigurno ni praznik***********************brez zamere , tisti ,ki delajo 8 ur /dan so hlapci , tisti ,ki delajo 12 ur /dan za ta denar pa samomorilci . Pa brez zamere .
Nightyfly
08. 06. 2015 22.38
+3
bertoolin 08.06.2015 16:22:17 -5 2 7 Dan NOB,ceprav se je slovenski narod osvobodil sele leta 91....paradoks,taksno pomanjkanje narodnega ponosa je mogoce le v Sloveniji.....************************************ ne se bati ...narod sam pri sebi ve , da je bila zmaga NOB epska in temelj za kasnejso drzavo Slovenijo . Lahko obracate kolikor hocete -odgovor je vedno enak .
Jožajoža
08. 06. 2015 22.17
+1
še pomnite tovariši, ko smo slovenci imeli svoj jezik, svojo domovino, svojo vojsko,narodno milico..........žal so na leta 91 peodali in še nas prodajajo. slovenščino govorimo še samo doma, v službah pa nemško,francosko,angleško.......ker slovenskih firem več ni.
luciluk
08. 06. 2015 22.32
-1
NaravaInDruzba
08. 06. 2015 23.01
+2
luciluk- v stari jugi so vsi od dol vedeli da so Janezi stručkoti. Res je da so se delali norca iz nas, mi smo se tudi iz njih ampak vsi so vedeli da bo Janez stručko zrihtu da bo delalo. Imeli smo se radi. In žal mi je da odraščate mladi v tako hladnem zaničevalnem okolju opranim s politiko.
nightangel
08. 06. 2015 21.51
+0
Mislim,da slovenščina,žal,vedno bolj tone v pozabo.Opažam,da je vedno več besed iz slovnice naše bivše domovine,velik procent ljudi govori kar njihov domači jezik in sploh ne znajo slovensko.Velik del krivde pa nosijo tudi mediji,saj ne znajo več spisati niti slovnično pravilnega članka.
Nightyfly
08. 06. 2015 22.02
+2
nichtangel ......................dajva se raje oba vprasati ali sva res po slovensko udarila kar se pisanih besed tice . Ali Slovenci res branimo svoj jezik vsaj tako kot Talijani in Francozi ?
Biofanatik
08. 06. 2015 21.12
+7
Toliko je trajalo da so sloovce prišle do nekega nivoja ki so ga v 25 letih spravl na nulo!
Eitipatapa
08. 06. 2015 20.46
+10
Več je naredil kot Prešeren in manj je vreden. Slovenija - država zafurana na vseh področjih in tudi na kulturnem. Bravo mi.
flojdi
08. 06. 2015 19.08
+6
. režim se, ko Razmišljam o kom ali katerih se bodo naši otroci Učili v šolah čez 500let.. ( pravzaprav upam , da še vedno o Trubarju
ONniON
08. 06. 2015 18.14
+3
skandinavske države so protestantske in pa tudi nizozemska
Nightyfly
08. 06. 2015 22.33
+1
žlikrofi
08. 06. 2015 18.03
+2
DAN SRMOTE ZA RKC
bertoolin
08. 06. 2015 17.37
+7
Zivelo Slovenstvo!
piljan
08. 06. 2015 16.14
+13
Smo vedeli,je pa sramota,da tako pomemben dogodek za Slovence in našo zgodovino ni dela prost dan.Imamo pa kakšen nepomemben praznik prost dan .Žalostno.
bertoolin
08. 06. 2015 16.22
-4
Dan NOB,ceprav se je slovenski narod osvobodil sele leta 91....paradoks,taksno pomanjkanje narodnega ponosa je mogoce le v Sloveniji.....
piljan
08. 06. 2015 16.42
+0
Recimo,da je ta levi,prav,se strinjam.Pa še eden z desne,velikonočni ponedeljek.Takrat se ni dogajalo nič.
piljan
08. 06. 2015 16.44
+2
In namesto teh dveh bi lahko imeli tudi praznik otrok,škode sigurno nebi bilo.
bertoolin
08. 06. 2015 17.18
+4
Apostol1
08. 06. 2015 15.14
+12
Tisti ki delajo za 600€ po več kot 12 ur dnevno za tiste sigurno ni praznik
murinar
08. 06. 2015 15.00
+8
Ja--- Trubar ,Cankar Prešeran, Hribar (Ljubljanski župan) da ne naštevam naprej pravih Slovencev.To so bili rodoljubi!!!!!!!!!!!!!! In danes kučani,jenše pahorji itd..-----------------IZDAJALCI moderne dobe Slovenskega naroda.
bertoolin
08. 06. 2015 15.59
+1
KPJjevci,ki si jih nastel so grobarji Slovenstva....