Slovenija

Ste že bili 'žrtev' naključne prijaznosti? Z akcijo upajo, da bo prijaznost nekoč postala navada

Maribor/Ljubljana, 27. 02. 2017 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Si predstavljate, da se ulije na vaši poti domov, vi pa brez dežnika hitite od nadstreška do nadstreška. Takrat se zasliši glas neznanca, ki proti vam moli dežnik. Verjetno bi ob tem pomislili, da je čudak, ker je prijazen do neznanca. Kaj pa, če ste zgolj 'žrtev' akcije Naključna prijaznost?

Majhno in preprosto presenečenje za poštarja. Zakaj pa ne?!
Majhno in preprosto presenečenje za poštarja. Zakaj pa ne?! FOTO: Humanitarček

V društvu Humanitarček, ki je znan predvsem po nesebični pomoči brezdomcem na Štajerskem, opozarjajo na njihov nov projekt. "So vas v zadnjem času pričakala prijazna sporočila neznancev ali celo drobne pozornosti? Najverjetneje ste 'žrtev' podpornikov akcije Naključna prijaznost, ki je v zadnjega pol leta zajela Slovenijo in ima že več kot 1500 registriranih podpornikov," sporočajo člani društva Humanitarček. Projekt sicer ni nov, saj se je vse skupaj začelo junija lani na pobudo predsednice društva Ninne Kozorog.

Ideja projekta je preprosta, pravijo v društvu. Z akcijo želijo spodbuditi ljudi, da z majhnimi dejanji nepričakovano polepšajo dan tujcem, prijateljem, znancem in drugim. Akcije so preproste, omejitev pa pravzaprav ni, pravi Kozorogova. Gre za preprosta in vsakodnevna dejanja. Tako lahko podate naprej listek za parkirnino, če ga ne potrebujete več, plačajte kavo mamici z dvema otrokoma na koncu dolge vrste, brezdomcu kupite sendvič ali podarite dežnik nekomu, ki ga potrebuje.

Humanitarček tudi izdaja posebne kartice, ki jih ob dejanju naključne prijaznosti lahko priložimo in z njimi spodbudimo prejemnika prijaznosti, da stori podobno dejanje. "Akcija se je v zadnjega pol leta razširila po vsej Sloveniji. Še posebej smo veseli, da se nam je uspelo razširiti tudi preko naših meja, in sicer na Madžarsko," pravi Kozorogova. Trenutno je aktiviranih približno 750 posameznikov in v obtoku je nekaj več kot 5000 kartic naključne prijaznosti. Projektu pa so se pridružile tudi osnovne šole ter nekatera podjetja.

Humanitarček izdaja posebne kartice, ki jih ob dejanju naključne prijaznosti lahko priložimo in z njimi spodbudimo prejemnika prijaznosti, da stori podobno dejanje.
Humanitarček izdaja posebne kartice, ki jih ob dejanju naključne prijaznosti lahko priložimo in z njimi spodbudimo prejemnika prijaznosti, da stori podobno dejanje. FOTO: Humanitarček

Ko biti prijazen postane navada

V Galeriji kreativnih v Gosposki ulici v Mariboru so postavili posebno 'točko prijaznosti', kjer lahko prevzamete brezplačne kartice projekta v zameno za nasmeh ali dobro misel. Tajnica društva Maja Kos je povedala, da v društvu upajo, da bo projekt zaživel do te mere, da bodo takšna dejanja prišla ljudem v navado. Tako v letu 2017 pripravljajo tudi nekaj razstav na to temo. "V ospredje bomo postavljali človeška, mala dejanja, ki nas ne stanejo skoraj nič, a dajejo veliko," dodaja članica društva Kaja Rukav

V Mariboru je zaživela prva točka prijaznosti. Na fotografiji je lastnica točke Nina Šraj.
V Mariboru je zaživela prva točka prijaznosti. Na fotografiji je lastnica točke Nina Šraj. FOTO: Humanitarček
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 02. 2017 12.27
+1
Glede na tisto spodaj bom napisal samo dve malenkosti, ki te za začetek izučijo, da si lahko samo naključno dober, nikakor pa vedno: vedel sem za mnogoštevilčno družino s socialno podporo in otroškimi dodatki, lačni niso bili, nagi tudi ne, vendar otroci potrbujejo igrače. Tako sem v njihovo bližino odložil čisto celo otroško kolo, pa kuhinjo za male deklice, pa traktor ali tovornjak. V hipu je vse izginilo. Potem se pa starši pojavijo na vratih, ko so ugotovili, kdo to prinaša in prosili še za denar. Mislil sem, da se bom razpočil! Pojdite k zdravniku in se sterilizirajte in kastrirajte, je bil moj odgovor. Drugi primer: pozimi pride ciganka skoraj bosa in naga. Žena ji da zelo lepo ohranjen plašč in škornje. Čez dva dni se spet pojavi na vratih - v prejšnji opravi - žena začudeno gleda in vpraša, kje pa imaš podarjeno?? Prodala sem drugim ciganom, a imate še kaj, da ne bom taka? Vidite, to je začetek, ko se naučiš, da obstaja meja dobrote in sočutja!
Transformerji
28. 02. 2017 12.17
Končno sem prebral naslovnico v celoti - naključna prijaznost! So tudi taki ljudje, tudi jaz sem, jih je pa veliko premalo! Vsi komentarji imajo svoj prav, venda biti dober in prijazen v vsakem primeru - bom še enkrat napisal, da obstaja meja! To so me, kot dobrega človeka, naučite življenjske izkušnje in preizkušnje!
-BZ-
28. 02. 2017 11.01
+2
pa še nekaj: prijaznost nekateri zamenjujejo z vrednoto. To ni nekaj kar je samoumevno, to je dodana vrednost nekoga npr. v storitvah, gostinstvu, turizmu, trgovini, ne pa tudi povsod. Prijaznot tako ni enaka osebni kulturi, vzgojenosti,slednje je dejansko vrednota.
-BZ-
28. 02. 2017 10.58
+2
kaki kmeti.. prijaznost ni naključna, enostavno se zavestno odločiš, ker tako misliš da narediš nekaj prav ali morda tudi ker želiš tako nekomu ustreči, poznamo pa še zlagano prijaznost, sploh v politiki, javnem sektorju in firmah.
Transformerji
28. 02. 2017 12.41
enostavno se zavestno odločiš ..... je tako, vendar jih je preveč brez prave zavesti......
ni_mi_vse_eno
27. 02. 2017 23.47
Živimo, da rastemo v ljubezni.
svizecincokolada
27. 02. 2017 17.34
+8
super, dejmo se še bolj poneumljat tako kot to počnejo američani,... kot da ni samo po sebi omevno da si prijazen,...
BOZICEKSLO
27. 02. 2017 16.57
+9
Zakaj rabimo zato projekte Biti prijazen je vrlina človeka če je kdo nima žal je nekaj z njim narobe
hotchilipoper
27. 02. 2017 15.30
+20
Včasih so bili ljudje bolj dobri eden do drugega,dokler ni prišel kapitalizem,zdaj gleda vsak samo še za svojo rit,imajo vsega dovolj,ampak sreče ne
valjhunsinkajtimara
27. 02. 2017 15.49
-14
akmt
27. 02. 2017 15.16
+7
Zalostno, da se moramo razveseljevati s pomocjo taksnih organizacij.Ker nam lastno delo cel dan ne omogoci dostojnega zivljenja.Potem si jasno vesel ene take pozornosti, ker je to vse, kar se ti lepega zgodi.Ja, kriza je totalna.Komaj sem dobila sluzbo.Za minimalca, pa diplomo imam.....in 2 solarja sama rihtam.Sramota od drzave!
Skalinada
27. 02. 2017 15.45
+6
Za prijaznost ne rabiš diplome. Pravzaprav je ta celo ovira.
valjhunsinkajtimara
27. 02. 2017 15.50
+0
Uporabnik1152447
27. 02. 2017 16.11
-4
Zakaj pa ne odpreš svojega podjetja? V svojem podjetju si brez težav izplačuješ več od minimalca. No, je pa res, da si moraš plačo najprej sama zaslužit. :)))
slice1
27. 02. 2017 19.16
CyberWorm90
27. 02. 2017 13.58
-3
slowenci smo čist neprijazni do posiljewalceu pa muslimske religije miru : ))) musliman weč nemore ženske posilt w miru hahaha
elektroncek
27. 02. 2017 13.43
-4
Fajn poštar he mogu bit ja! Hahaj
Dadi Dadek
27. 02. 2017 13.41
+3
Pri nas če aj izobesiš za poštarja nebo ostalo na predalčku verjetno niti 10 min bo že kdo ukradel ......
Verbena
27. 02. 2017 13.40
+23
Človek ima ali nima v sebi prijaznosti , podobno kot občutek za pravičnost ... poskušam vedno obdržati nivo prijaznosti , čeprav znajo bit ljudje včasih prav nesramni ... še lepše je , kadar sam doživiš prijaznost in podporo tujih ljudi ... meni se je to zgodilo par let nazaj v čakalnici osebne zdravnice ... malo pretiravanja ali ne vem kaj je bilo in stisnilo me je tam nekje v predelu križa ... vemo kakšna je praksa ... če lahko prideš , potem pač čakaš , ker so pred tabo na vrsti naročeni ... od bolečine ti polzijo potne srage , ne moreš sedeti , še stati komaj ....pa slišiš nekoga , ki pravi sestri ... vzemite tole gospodično , se ji vidi , da jo boli ... sestra je menda rekla , da so pred mano naročeni pacienti , ki tudi čakajo in takrat je moški postal prijazen do mene in brezobziren do sestre ....spoštovana gospa , vsi čakajoči se strinjamo in dajemo prednost tejle deklini , ker res trpi ...kar bi lahko opazili sami in jo poklicali naprej , če bi imel kdo kakšne pripombe , potem bi imel opraviti z mano ....a smo ljudje ali nismo ... neverjetno , ta moški mi je takrat prihranil par ur bolečin , kajti že po eni injekciji je bolečina čez čas popustila ... to pomeni biti prijazen in uvideven do sočloveka , ne da vsak gleda na tisto svojo naročeno uro , kajti ponavadi imajo ljudje takrat bolj kontrolo pri zdravniku ...in je tisto nekaj hujšega že bolj mimo ...
eiffel
27. 02. 2017 13.38
+5
Takoj rabimo Urad varuha prijaznosti RS in inšpekcijo, ki nadzira skladnost stopnje prijaznosti z veljavno zakonodajo in predpisi!
elektroncek
27. 02. 2017 13.44
+3
Pa se kaksen odbor da bojo se za to dobili dodatke
Uporabnik458403
27. 02. 2017 13.29
-5
Dandanes, cesi radodaren, dobroten, prijazen do svoje zene BANKROTIRAS, kaj sele, ce si do tujcev taksen........nalo se zaj..... pa nazalost je prevec resnice v tem
Redžepi
27. 02. 2017 13.17
+5
a zato rabiš točko prijaznosti...ali pa od doma privzgojen bonton...
I G N O R A N T
27. 02. 2017 13.17
+3
Zakaj tuj uspeh boli? Uspešna družba bi morala biti sestavljena iz uspešnih posameznikov, to pa onemogoča zavist. Zavist je zelo izrazita v socialnih okoljih, v katerih je uspeh "prepovedan"; ljudje postanejo nasilni do tistih, za katere menijo, da jim je neupravičeno uspelo. Zakaj je tako? Zakaj se ljudje ne morejo veseliti tujega uspeha? Ali se vsaj brigati za svoje reči? Odgovor na to vprašanje se glasi, da zato, ker tuj uspeh draži zavistno osebo. Ko komu drugemu uspe, se zavistna oseba počuti neprijetno in kar zelení od zavisti. Mnogi ne razumejo, zakaj je tako. Odgovor je v tem, da se ljudje med seboj primerjajo. Če je nekdo v nečem uspešen, se izpostavi. Ko drugi to vidijo, pomislijo: dober je, že takoj zatem pa se primerjajo z njim: boljši je od mene, kar pravzaprav pomeni: slabši sem od njega. Tako jih začetna misel pripelje do sklepa, da so slabi. Enako kot ljudje opazijo, da je kdo zelo dober in mu je uspelo, ne opazijo tega, kako zelo uspešna in dobra je ta oseba, marveč v tem vidijo, kako zelo slabi in neuspešni so sami. Tu je skrivnost pogleda zavistne osebe: ob pogledu na uspeh drugega, jo boli lasten neuspeh
Uporabnik458403
27. 02. 2017 13.26
-2
Torej smo zavistni do politikov, sodnikov, dilerjev drog...........
I G N O R A N T
27. 02. 2017 13.32
+2
Odvisno kaj je za koga uspeh.In koga kaj moti pri drugih.Namrec tisto kar nas pri drugih moti smo sami takšni ali pa želimo biti taksni
Transformerji
27. 02. 2017 13.14
+0
Biti dober je nakaj, kar nas dela človeške. Vedno pa obstaja meja, do koga biti dober - če jo prekoračiš, lahko izpadeš neumen. Vmes si pa samaritan!
valjhunsinkajtimara
27. 02. 2017 13.16
+4
Človeško ni samo dobro. Človeško je tudi slabo.
Transformerji
27. 02. 2017 13.17
+0
Do vseh ne moreš biti dober, zlasti, če si zaradi njihove nedobrote , egoizma in privitimizma trpel.....
VolkBrenin
27. 02. 2017 13.05
+13
In zakaj niso vsi zapisi na kartici v slovenščini....??? Naš jezik ni dober niti ko želi biti nekdo samo prijazen ...???
valjhunsinkajtimara
27. 02. 2017 13.08
+1
Zato, da še miigranti rszumejo in je bolj kul.
CyberWorm90
27. 02. 2017 12.58
+1
dokler niso twoji froci podobni lokalnemu poštarju ni panike : )))