Slovenija

Ste že kdaj zaklenili ključe v vozilo? Niste edini. Na AMZS intervenirajo večkrat mesečno

Ljubljana, 23. 07. 2015 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
46

Zadnje čase pogosteje poročamo o primerih, ko je ostal otrok zaklenjen v avtomobilu, iz vozila pa so ga morali rešiti gasilci. Preverili smo, ali gre za morebitne tehnične okvare in napake, in ugotovili, da je najpogostejši vzrok v našem nepoznavanju lastnega vozila.

Včeraj dopoldan so gasilci priskočili na pomoč mamici, ki je v vozilo, parkirano na parkirišču v Novem mestu, zaklenila svoje ključe, v avtu pa je ostala ujeta njena okoli leto in pol stara hčerka. Gasilci so razbili okno vozila in iz njega rešili deklico. Šlo je za nesrečen splet okoliščin, saj je bila voznica nepazljiva in je po nesreči v prtljažnik zaklenila svoje ključe.

Mamica, ki se očitno dobro zave, kako hitro se v teh vročih dneh segreje notranjost vozila, je takoj poklicala gasilce na pomoč. Tako je bila njena hčerkica po dobrih 10 minutah rešena iz vozila. Podoben primer se je zgodil v ponedeljek na območju PU Celje.

Eno so nesrečni primeri, ko se avto zaklene, pa starši ne morejo do otroka v vozilu, žal pa je vedno več primerov, ko otroke neodgovorni starši namerno pustijo ali jih pozabijo v vozilu. Ti se praviloma končajo tragično.
Eno so nesrečni primeri, ko se avto zaklene, pa starši ne morejo do otroka v vozilu, žal pa je vedno več primerov, ko otroke neodgovorni starši namerno pustijo ali jih pozabijo v vozilu. Ti se praviloma končajo tragično. FOTO: Thinkstock

To sta dva primera dobre prakse, ko so se starši takoj zavedli nevarnosti, ki jo vročina predstavlja za njihovega otroka v vozilu, in poklicali gasilce, da so razbili stransko okno in odklenili avto. Žal pa vse prepogosto poročamo o primerih, ko so starši pozabili na otroka v vozilu in je ta zaradi vročine in dehidracije umrl.

Zanimalo nas je, kako pogosto se pri nas dogaja, da nekdo ostane ujet v vozilu ali pa si v vozilo zaklene ključe. Prav tako smo preverili, ali gre za tehnične okvare ali zgolj človeško neprevidnost.

Za primer v Novem mestu smo preverili pri strokovnjakih za Volkswagen, saj je bilo vozilo novi golf. Kot so pojasnili, so sami že večkat posredovali v primerih, ko si je voznik v prtljažnik zaprl ključ. To se dogaja pri vozilih, kjer en gumb na ključu odpira celoten avto, obstaja pa še en gumb, ki odpira samo prtljažnik. In, če ste odklenili prtljažnik, pa niste odklenili celotnega vozila, potem pazite, da ne boste v prtljažniku pozabili ključa, saj se bo prtljažnik, ko ga boste zaprli, avtomatično zaklenil. Zato na Volkswagnu sklepajo, da se je včeraj v Novem mestu zgodilo prav to. Kaj svetujejo? Odklenite celotno vozilo, pa se boste izognili takšnim nevšečnostim!

Tehnične okvare ali napake na elektroniki so v primerjavi z našo nepozornostjo zelo redke.
Tehnične okvare ali napake na elektroniki so v primerjavi z našo nepozornostjo zelo redke. FOTO: Thinkstock

Večinoma smo si sami krivi

Na AMZS opozarjajo, da je nujno, da preberete navodila za uporabo, s katerimi je opremljeno vsako vozilo. Namreč, prav neustrezno poznavanje lastnega vozila je pogosto razlog tudi za dogodke, ko voznik v avto zaklene ključe, pravijo in dodajajo, da se predvsem pri avtomobilih malce starejših letnikov s preprostimi ključi brez daljinskega odklepanja ali s ključi s preprostimi sistemi daljinskega odklepanja kaj hitro rado zgodi, da ključ založimo nekam v avto, pomotoma zaklenemo in nato še zaloputnemo vrata – vrata so tako zaklenjena, ključi pa v avtu.

Kaj pa pri novejših sistemih? "Pri marsikaterih novejših sistemih za daljinsko odklepanje to ni več mogoče, saj sistem deluje tako, da zazna prisotnost ključa v avtu in sicer dovoli, da avto zaklenemo od zunaj, vendar se bo ob poskusu odpiranja vrat avto tudi odklenil, četudi je ključ v notranjosti avtomobila," pojasnjujejo na AMZS. So pa tudi pri nekaterih novejših avtomobilih varnostne luknje, ki omogočajo, da ključe zaklenemo v avto. Takšna varnostna pomanjkljivost se je zgodila mamici iz Novega mesta in jo najdemo pri avtomobilih, ki imajo ločeno odklepanje in zaklepanje prtljažnika. "Pri takšnih se pogosto zgodi, da odklenemo le prtljažnik, nekaj opravimo, ob tem pa v prtljažnik odložimo ključe, na katere pozabimo. Ko zapremo pokrov prtljažnika, se ta zaklene, avtomobilska vrata pa so zaklenjena že od prej in ostanemo pred zaklenjenim avtom s ključi v prtljažniku," še pojasnjujejo na AMZS.

Tehnične okvare ali napake na elektroniki so v primerjavi z našo nepozornostjo zelo redke.

Kako ukrepati, ko ugotovimo, da smo zaklenili ključe v avto?

"Če je otrok dovolj star, da lahko po navodilih iz notranje strani sam odpre vrata, je to seveda prva rešitev," pravijo na AMZS in dodajajo, da lahko voznik pokliče AMZS klicni center na številko 1987, kjer bodo dobili tudi podatek, v kolikem času bo njihov mehanik za pomoč na cesti na kraju dogodka, da bo lahko vozilo strokovno odklenil. Če pa ocenite, da je odzivni čas predolg glede na razmere (zunanja temperatura) in je ogroženo življenje osebe ali živali v vozilu, potem morate ukrepati takoj. Pokličete gasilce, policijo ali pa poskusite sami razbiti eno od stranskih stekel, vendar je – tudi zaradi varnosti otroka v vozilu – bolje, če to prepustite gasilcem, ki imajo primerno orodje.

Zakljenjeni ključi v vozilu niso redkost

Na AMZS pravijo, da njihovi mehaniki, ki izvajajo pomoč na cesti, pogosto pomagajo voznikom, ki so v avtomobil zaklenili svoje ključe. V povprečju takšno intervencijo izvedejo od 2- do 3-krat mesečno. Žal se tudi dogaja, da iz zaklenjenih vozil rešujejo otroke ali hišne ljubljenčke.

Na pozabite, avto se na soncu neverjetno hitro segreje. Prav tako se otroško telo petkrat hitreje pregreva kot telo odraslega človeka. Zato nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem vozilu, saj je vsaka minuta ključna! Še več opozoril in nasvetov o tem, kako ravnati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

R0NIX
08. 09. 2015 08.49
Ja, ja pa popraskajo ti cela vrata... res znajo
BŠK
24. 07. 2015 18.36
+4
Ta novodobna jajca se sama od sebe zaklepajo Če imaš katero od legend lahko pustiš odklenjeno in se ne obremenjuješ.....
Tone 12345
24. 07. 2015 18.34
+1
zdaj je trend pozabljanja otrok i živali v pregretem avtu!Ne vem kakšen trend nam sledi v naslednjih mesecih!!
Lisec6
24. 07. 2015 17.02
+1
pozabil sem omeniti --- pa adijo pamet
Lisec6
24. 07. 2015 16.59
+1
ko še enkrat prebiram komentarje...sprašujem naokrog --tudi MAZDA 4 , 6 je v tem
Lisec6
24. 07. 2015 17.01
+1
Sentis
24. 07. 2015 14.17
+1
Nekateri avtomobili imajo sistem da ko zapreš vrata prtljažnika se avtomatsko zaklenejo in jih lahko odpreš samo s ključem. To zna biti silo nerodno če moraš samo nekaj vzeti iz prljažnika, ponavadi ključe odložiš na polico in potem avtomatsko zapreš. Potem pa lahko lepo gledaš skozi steklo ključe na polici.
Tisti ki ima prav
24. 07. 2015 12.54
-1
Audi A6 se mi je zaklenil kjub temu da je avto bil prižgan..... najbolje si je narediti rezervni ključ (brez kode) in ga skriti nekje na avtu....
Lisec6
24. 07. 2015 16.57
+3
Music_boy
24. 07. 2015 12.18
-1
Jaz sem zaklenil ključe v punto pa so poslali dva šalabajzera iz lokalne pogodbene enote AMZS k sta vrtala noter z enmi žicami. Sm jim reku da nej pazijo da kej ne zravsajo na vratih pa so zfentali še gumo pol smo se neki cenkali z njimi pa še dns niso popravli svojga sranja k so ga naredili. Šalabajzeri totalni. Tako da če rabite pokličte uradni AMZS ne pogodbenih meni so pogodbeni zravsali avto zdej se pa delajo da nč ne vejo so pol kar poniknli. Sicer pa verjamem da so kje tudi pogodbeni pridni in naredijo prav. Sej na AMZS vejo kateri so ker sem gospej dispečerki reku da nočem več imet z njimi opravka.
zurc
24. 07. 2015 15.18
+1
če misliš da je manj škode si pa kako okno razbij
felix58
24. 07. 2015 12.10
+2
meli bi katro, ta avto se ne zaklepa sam
felix58
24. 07. 2015 12.10
+1
ne vem, kdo si je sploh omislu bemfija, ga kdo kupi
srpinkladivo
24. 07. 2015 14.54
+1
brusilec
24. 07. 2015 16.25
-1
a se pr katrci ne da obrnat gumba za zaklent in zapret vrat?
dolenji
24. 07. 2015 11.26
+3
Mazda BT 50 pickup - zaklene se sama kadar se pač spomni, ne glede na to, če je ključ v ključavnici. Tudi večkrat v enem dnevu. Pa ne samo ena, več lastnikov se pritožuje nad tem, na servisu pa samo rečejo. ,,pazite na ključe,, in sploh nimajo interesa (kljub plačilu) karkoli popravit.
NaJebiteSiMaterAdmini
24. 07. 2015 11.04
+1
"ko otroke neodgovorni starši namerno pustijo ali jih pozabijo v vozilu. Ti se praviloma končajo tragično." Praviloma??? je to pravilo mogoce? zagamani novinarji neizobrazeni
NaJebiteSiMaterAdmini
24. 07. 2015 11.07
Ramzess
23. 07. 2015 18.43
-3
Pa no, kako lahko zaklenejo ključe v prtljažnik, ... zakaj jih sploh vzamejo iz ključavnice, prtljažnika namreč.
496344
23. 07. 2015 19.35
+4
Novejsi letniki imajo gumb za odklep prtljaznika na kljucu...odklene se samo pritljaznik,vrata pa ne
brusilec
24. 07. 2015 16.11
+3
e.. Samos.. ko bi ti vedel kako so se avtomobili razvili v zadnjih 10 letih.. morš it kdaj v mesto..
LOPOVIGOTOVISTE
23. 07. 2015 17.37
+11
OSEBNO IMAM SLABE ISKUŠNJE Z AMZS ČLANSTVOM TO JE ISTO TAKO KOT ČE NIMAŠ NIČ ... IMEL SEM PROMETNO V TUJINI, JIH POKLIČEM DA RABIM PREVOZ DOMOV ME VPRAŠAJO ČE IMAM POLICIJSKI ZAPISNIK .. KO SEM REKEL DA NIMAM KER SEM SE ZABIL V KAMION NA KATEREM NISEM NAREDIL ŠKODE .. NATO VPRAŠAJO KJE JE AVTO ČE NA CESTI ALI IZ CESTE KO JIM REČEM DA JE VOZILO UMAKNJENO Z CESTE SO REKLI JA DA NE BODO POSLALI POMOČI, KER NI NUJNO DA SEM JAZ VOZIL IN ASISTENCA NI VEZANA NA VOZILO IN DA NIMAM DOKAZILA ( policijski zapisnik). NO IN NA KONCU JIM REČEM DA VOZILO PORINEM NAZAJ NA CESTO ČE JE TO POREBNO IN ONI MI ŠE REČEJO, DA JE VOZILO STARO DESET LET IN DA JE TO OB VSAKI POŠKODBI ŽE TOTALKA IN DA TOTALK NE VOZIJO IZ TUJINE ..... TAKO DA HVALA LEPA AMZS IN VAŠIH DOBRIH 60 EVROV ZA ČLANSTVO PLUS .. TO KAR VI NUDITE, JAZ DOBIL PRI ZAVAROVALNICI ZA NEKAJ EVROV ..
Ramzess
23. 07. 2015 18.45
+5
Če asistenca ni vezana na vozilo, kako potem vedo koliko je vozilo staro, ....
janezccc
23. 07. 2015 17.12
-1
Poklicat že policijo, ampak ob najmanjšem sumu na nevarnost za človeka ali žival, je treba šipo razbiti TAKOJ, pač nestrokovno, ker če boš strokovno hotel, zna trajati.Šajba bo pa itak razsuta ane?
pegazus
23. 07. 2015 16.54
+3
To razbijanje stekel zaradi vseh mogočih reči je na 2 4kur postala že prava modna muha.
thatsreality
23. 07. 2015 17.07
+6
Če nebi bilo neumnih staršev ter BMW-ja in VAG koncerna, do tega nebi prihajalo
izbrisaniodpotv
23. 07. 2015 17.12
+4
zdejle te bojo napadl vozniki nemskih vozil.
srpinkladivo
24. 07. 2015 14.58
+1
Sj pr francozih pa azijcih bo pa to komi cez 10 let. A se kr na roke zaklepate, to sm meu jst na bouhci
brusilec
24. 07. 2015 16.14
+1
dejansko je najbolša opcija.. najhitreje in se zamenja brez zgodovine posega, kakor pa nekaj šariš, zvijaš, poškoduješ lak,... se ne izplača. enkrat sem tudi videl ko so poiskušali kopirat ključ, improvizirat.. ja, 2 ure čakanja v nič. Seveda pa je najbolje razbiti sovoznikovo steklo.. pa ne razbijat kakšnega malega stekla, ker je strošek isti kot velikega stranskega.
krnekilojz
23. 07. 2015 16.46
+3
Glih dans problem pri belinki je model pustu prizganega passata stopil ven zaprl vrata in se mu je avto zaklenil. Klicali AMZS za 5 minut dela 70eur. Baje neki narobe s tipali. Avto letnik 2007.
thatsreality
23. 07. 2015 17.03
+0
Pa saj vam pravim, da še nisem videl avta, da se kar sam zaklepa. A vam je to normalno, da se kar sam zaklene? Vem, da se zaklene če ne odpreš vrat v cca 1minuti. Kaj pa vžgan itd.....
titkuš
24. 07. 2015 10.21
-2
Če bi prebrali navodila kot je zgoraj omenjeno nebi bili tolk pametni .....
mackon08
24. 07. 2015 10.49
+0
Ta ki je imel avto prižgan in je izstopil iz vozila, mu kar privoščim da se mu je to zgodilo. Eni pustijo avto prižgan pa na kavo, samo da se avto hladi.
Lisec6
23. 07. 2015 16.23
+1
meni se vrata sama zaklenejo po določenem času, pa je VW - ključi v avtu jaz pa zunaj, kaj zdaj?
Lisec6
23. 07. 2015 16.26
+3
primer... bil sem v ZG, poklical sem sina, da mi je pripeljal iz CE rezervne(2 uri). dobro je bilo, ker je bil avto prazen, če bi bil v atu majhen otrok ???
thatsreality
23. 07. 2015 16.43
-2
Lisec6, VW = KANGLA oz Polizdelek. Še nisem videl avta, da se po uporabi kar sam zaklepa.
evasle
23. 07. 2015 15.22
Točno to se mi je že zgodilo. Zaklenjeni ključi v prtljažniku. Na prejšnjem avtu je še bil tisti gumbek (gor-dol) za zaklepanje pri šipi. Mehanik je razklenil vrata, napumpal balon in lepo potegnil tisti gumb gor. Zdaj pa ne vem, kako to gre, ko pri šipi ni več tistega gumba. Niti ne bi rada sprobala. Si pa narediš v sekundi zos.
Vig1
23. 07. 2015 15.11
+4
Šipo lahko razbijem tudi sam, zakaj bi za to rabil klicati gasilce. Bi pričakoval da imajo gasilci zaposlenega kakšnega vlomilca, ki odklene avto brez razbijanja. Ko plačaš gasilsko intervencijo, novo šipo in še servis za vgradnjo si verjetno ob 300 €.
Brabus
23. 07. 2015 16.47
+4
Ti ja, ko si đek. Ena mlada mamica se pa sigurno tako prestraši, da ne ve, kje se jo glava drži.
brddd
23. 07. 2015 15.01
-1
MENI SO PA NA AMZS REKLI DA ONI TEGA NE DELAJO,PA ŠE ČLAN SEM
thatsreality
23. 07. 2015 16.44
+9
Na AMZS še sami ne vejo, kaj sploh delajo ;D
krnekilojz
23. 07. 2015 16.48
+2
Danes prišli v 10. minutah in uredili. Kaj je blo sem napisal zgoraj.