Slovenija

Ste že prisegli, da boste skrbeli za varnost na cesti? Vsak dan!

Ljubljana, 21. 09. 2017 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
14

Ste že slišali za projekt Edward? Države, ki sodelujejo v tem projektu, so si zadale cilj, da vsaj danes na njihovih cestah ne bo nobene smrtne žrtve. Deloma bo k temu pripomogla policija z nadzori, največ pa lahko naredimo sami. Razmislite o nevarnostih, ki ste jim vsakodnevno izpostavljeni v prometu, pa tudi o tveganju, ki ga morda sami predstavljate za druge.

Ob količini prometnih nesreč in vozniški (ne)kulturi je misel, da bi imeli na ravni celotne Evrope dan brez smrtnih žrtev na cestah, najverjetneje utopična. V Evropi namreč vsak dan na cestah umre 70 ljudi. Morda pa bomo dan brez smrtnih žrtev le dočakali, če bomo začeli vsak pri sebi in za volan sedli trezni, zbrani in pokazali, da premoremo odgovorno in previdno vožnjo.

Edward za dan brez smrtnih žrtev na cestah

Ob današnjem evropskem dnevu brez smrtnih žrtev na cestah poteka projekt Edward, s katerim policija, agencija za varnost prometa, ministrstvo za infrastrukturo in Dars pozivajo k znatnemu in trajnostnemu znižanju števila smrtnih žrtev in hujših poškodb na cestah. Projekt je del evropskega tedna mobilnosti med 16. in 22. septembrom.

Lani na ta dan na cestah umrlo 43 ljudi

Že lani jeseni, ko je bil projekt Edward prvič organiziran, je doživel velik uspeh.
Že lani jeseni, ko je bil projekt Edward prvič organiziran, je doživel velik uspeh. FOTO: iStock

Sodelujoči v projektu Edward (European Day without a Road Death), ki ga drugo leto zapored organizira Evropska mreža prometnih policij – Tispol, si bodo prizadevali, da danes na cestah po Evropi ne bo nobene smrtne žrtve.

Že lani jeseni, ko je bil projekt prvič organiziran, je doživel velik uspeh. Več kot 103.000 organizacij in posameznikov je na Tispolovi spletni strani podpisalo prisego za varnost na cesti in več kot 80 prometnovarnostnih akcij je bilo organiziranih po vsej Evropi, vključno z aktivnostmi za večjo ozaveščenost, delavnicami, konferencami in natečaji v številnih šolah in delovnih organizacijah, podjetjih. Kampanji, ki sta potekali na družbenih omrežjih (#ProjectEDWARD, #seatbeltselfie), pa sta dosegli več kot 19 milijonov posameznikov.

Tudi statistični podatki Tispola kažejo, da je bil projekt uspešen. Na ta dan lani je na cestah 31 evropskih držav umrlo 43 ljudi, na isti dan leta 2015 je bilo smrtnih žrtev 70. Lani na ta dan v kar 19 državah, ki so sodelovale v akciji, ni bilo smrtnih žrtev. V sedmih državah se je lani število umrlih v prometnih nesrečah zmanjšalo v primerjavi z letom 2015, v treh državah pa je bilo smrtnih žrtev več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poostren nadzor na naših cestah

Naš skupni cilj je nič smrtnih žrtev na slovenskih cestah, ne le 21. septembra, temveč vse dni v letu, so na novinarski konferenci opozorili državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun in direktor Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov.

Po Kapunovuh besedah je na slovenskih cestah letos umrlo 84 oseb: "To je sicer 18 manj kot v enakem obdobju lani, vendar še vedno preveč, saj vsaka smrtna žrtev pomeni tragedijo za svojce in prijatelje, ki umrlega poznajo, pa tudi za celotno družbo! Vendar pa z zmanjševanjem števila žrtev dokazujemo, da to zmoremo, kadar v mozaik prometne varnosti vsak doda svoj prispevek."

Letošnje poletje je bilo po številu prometnih nesreč in številu smrtnih prometnih nesreč sicer boljše kot preteklo poletje, je povedal Velov. "Pa vendar na agenciji nismo zadovoljni. Prav vsakomur polagamo na srce: vozimo odgovorno in varno, tako zase kot za druge udeležence v prometu, bodimo kar se da pozorni na promet in dogajanje okoli nas, predvidevajmo situacije in bodimo tolerantni do drugih in morebitnih napak, ki jih storijo. Doma nas čakajo naši dragi – starši, bratje in sestre, partnerji, otroci. Ne povzročimo jim gorja in žalosti, pustimo mobilne telefone in druge moteče naprave med vožnjo pri miru ter se k njim vrnimo živi in zdravi, ne glede na to, če morda nekoliko zamudimo. Minute ne štejejo, življenja pa!"

V letošnjem letu je posebna pozornost namenjena varnosti tovornih vozil, saj je Slovenija ena bolj tranzitnih evropskih držav, je pojasnil Leben. "Zaradi potreb po izvajanju poenotene politike nadzora nad prevozniki blaga in storitev v Evropski uniji danes inšpektorji za cestni promet našega inšpektorata za infrastrukturo skupaj z nadzornimi organi Češke, Hrvaške, Madžarske in Nemčije v sodelovanju s Policijo izvajajo nadzor nad tovornimi vozili ter izmenjujejo izkušnje in primere dobrih praks na tem področju. Današnji skupni dogodek pomeni tudi nadaljevanje in nadgradnjo dobrega sodelovanja med Ministrstvom za infrastrukturo in Generalno policijsko upravo."

V letošnjem letu je posebna pozornost namenjena varnosti tovornih vozil, saj je Slovenija ena bolj tranzitnih evropskih držav.
V letošnjem letu je posebna pozornost namenjena varnosti tovornih vozil, saj je Slovenija ena bolj tranzitnih evropskih držav. FOTO: Policija

Glavna inšpektorica Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo Sandra Petan Mikolavčič je povedala, da tridnevni skupni nadzor predstavlja mednarodno sodelovanje več nadzornih organov, v katerem sodelujejo inšpektorji za cestni promet, policisti in 11 strokovnjakov za nadzor prometa iz Nemčije, Hrvaške, Češke in Madžarske. Namen je izmenjava izkušenj in poenotenje evropske zakonodaje. V nadzoru pa so se osredotočili predvsem na socialno zakonodajo (npr. ali vozniki upoštevajo predpisane počitke in ne manipulirajo s tahografi), tehnično izpravnost vozil in tovora. Nadzor poteka na Starodu, Fernetičih in počivališču Ravne v Kozini. Takšen mednarodni nadzor je prvi tovrstni v Sloveniji. Janko Kosi, direktor Inšpekcije za cestni promet, pa je še dodal, da je sodelovanje inšpektorata in policije v nadzoru odlično, pa tudi sicer poteka medsebojno delo pristojnih služb – poleg inšpektorata in policije še finančne uprave – tudi sicer izjemno dobro.

"Policisti so se pri nadzoru tovornih vozil osredotočili predvsem na tehnično brezhibnost tovornih in priklopnih vozil (npr. izrabljenost pnevmatik, pravilno naloženost tovora oz. morebitno preobremenjenost, zavore, tudi morebitne manipulacije s tahografi itd.)," je dodal Andrej Piškur iz Specializirane enote za nadzor prometa.

Več nesreč zaradi nepozornosti oziroma uporabe različnih naprav

Na Darsu opozarjajo, da so prometne nesreče pogostejše ob lepem vremenu, saj so takrat hitrosti prevelike, pozornost pa manjša. Po podatkih iz zadnjih raziskav agencije za varnost prometa se število nesreč povečuje predvsem zaradi nepozornosti oz. uporabe mobilnih telefonov, tablic in gledanja televizije med vožnjo. Kar tri četrtine voznikov naj bi tako med vožnjo uporabljalo telefon. Večina uporabnikov telefona med vožnjo je mladih, veliko pa jih je tudi med vozniki srednje starosti, ki napravo uporabljajo predvsem v poslovne namene.

Na Darsu še navajajo, da avtoceste in hitre ceste, na katerih se promet letno povečuje za okoli pet odstotkov, redno pregledujejo, nadzirajo, vzdržujejo in obnavljajo. Novi odseki so zgrajeni po najnovejših varnostnih standardih, vendar ugotavljajo, da je vzrok nesreč večinoma na strani voznikov.

Zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kolesarjenjem ali hojo se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče.
Zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kolesarjenjem ali hojo se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. FOTO: Thinkstock

AMZS in FIA s kampanjo #BrezMobilca

Ob Evropskem tednu mobilnosti pa je mednarodna avtomobilistična zveza FIA začela ozaveščevalno kampanjo #ParkYourPhone, ki se ji s sloganom #BrezMobilca pridružuje tudi Avto-moto zveza Slovenije (AMZS). Z njo želi FIA v sodelovanju s številnimi avto-moto klubi, ki sodelujejo pri aktivnostih, opozoriti, da lahko na cesti že zgolj trenutek nepazljivosti zaradi uporabe mobilnih telefonov pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Več o akciji preberite na naslednji povezavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
21. 09. 2017 22.44
Odgovorni bi pa lahko vsaj malo strahu pognali v kosti.Pa se jim ne ljubi.Ker izhajajo iz iste sivine.... En enostaven ukrep bi zadostoval- enostavno odvzamite mobitel vozniku.Pijancu vzamite voznisko.Duvjaku odvzamite avto.Ko bo 1000 taksnih primerov v 1 tednu, se bodo ovce zganile.Saj veste, Slovenija je majhna vas.Vsak bi se ustrasil za telefoncek, voznisko, avto,....Ampak, ce se vam NE DA....Welcome to Slovenia.Sramota!
akmt
21. 09. 2017 22.39
Dejte mir s temi naivnimi forami.Slovenci imajo pac drugo mentaliteto.Nedojemljivi za kaj takega.Pac nimajo dometa.Vlada mnozica.In mnozice niso bile nikoli prevec brihtne.Zato se trudite zaman....
Heretik1
21. 09. 2017 19.24
+1
Pravkar sem pijan pripeljal iz bližnje gostilne. Popolnoma varno!
profi1.
21. 09. 2017 21.47
-2
Slučajno si imel srečo. Drugič pa lahko povzročiš tudi smrtno nesrečo. Upam da te kmalu dobijo in vzamejo izpit. Mimogrede: 37 let sem že na cesti in še nikoli nisem vozil pijan ker alkohola sploh ne pijem .
Nejkomali
21. 09. 2017 18.47
+2
vsak dan se vozim..maribor - ljubljana..skoraj vsak drug voznik na mobitelu..ali pišejo sms ali pa berejo faceboo..celo berejo novice..haloo ljudje tukaj smo tudi drugi ki bi radi prišli iz točke A do točke B živi in zdravi..ne pa da zarad branja in pisanja med vožnjo vozite levo desno..zdaj pa mi napokajte minusov..mi je vseeno .
Kollerik
21. 09. 2017 14.57
+2
ob tako preluknjanih cestah lahko postane ta prisega zelo naporna....
markym77
21. 09. 2017 13.11
+3
Vožnja pod vplivom substanc bi morala biti z nično toleranco.
tepee
21. 09. 2017 21.20
-1
tepee
21. 09. 2017 21.21
profi1.
21. 09. 2017 21.50
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
tepee
21. 09. 2017 12.34
+4
sem že zdavnaj prisegel a kaj,ko je na cesti še vedno polno pijanih divjakov,ki se ne bodo nikoli streznili,žav!
gangsterist
21. 09. 2017 11.44
+6
še malo in bom dal prisego, da tega trapastega portala ne odprem nikdar več
kure bedne
21. 09. 2017 11.32
+2
Zakaj bi morali dati prisego? Ali je cerkev dala prisego, da govori resnico. Ni.
2realforu
21. 09. 2017 12.53
+5