Slovenija

Delavci Mure že prejemajo odpovedi delovnega razmerja

Murska Sobota, 06. 10. 2009 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Mure so te dni začeli dobivati pisne odpovedi delovnega razmerja. Delo naj bi za zdaj obdržalo le okoli 500 zaposlenih. Ob tem smo preverili kakšne programe pomoči so pripravile pristojne službe.

Mura in še nekaj družb je šlo v stečaj, proizvodnja in delo pa naj bi se ohranilo v zdravih delih proizvodnje. Tako bi lahko rešili od 1000 do 1100 delovnih mest.
Mura in še nekaj družb je šlo v stečaj, proizvodnja in delo pa naj bi se ohranilo v zdravih delih proizvodnje. Tako bi lahko rešili od 1000 do 1100 delovnih mest. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za delo so že pripravili program, s katerim nameravajo pomagati delavcem Mure, ki bodo izgubili službo. Delavci bodo tako istočasno z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi prejeli tudi mapo z informacijami in vlogami za uveljavljanje pravic, v njej pa bo tudi vabilo na razgovor na zavodu za zaposlovanje. Na podlagi vabila se bodo delavci zglasili na zavodu (predvidoma od 21. oktobra dalje), kjer jih bodo vpisali v evidenco, že takoj naslednji dan po razgovoru pa bo izdana odločba o denarnem nadomestilu za brezposelnost. Zavodi za zaspolovanje bodo v tem času delali v podaljšanem delovnem času in tudi ob sobotah.

Vse odločbe pa bodo na zavodih izdali do konca oktobra. Sicer pa bodo pogoji za prejemanje denarnega nadomestila enaki kot pri vseh ostalih. Delavci bodo prva nadomestila prejeli že 5. novembra, potem pa vsakega 15. v mesecu, kot je v navadi. Za delavce bodo organizirali tudi delavnice za svetovanje pri iskanju zaposlitve. Po treh mesecih pa bo nekdanje zaposlene v Muri v celoti prevzel zavod za zaposlovanje na individualne obravnave.

Delavci imajo možnost zaprositi tudi za izredno socialno pomoč, ki jo zavod dodeli glede na višino minimalnega dohodka za družino. Minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, je za samsko osebo 226,80 evra. Do zdaj je že 800 zaposlenih v Muri vložilo prošnjo za to pomoč, prva izplačila pa bodo izplačana že 19. oktobra, pravijo na ministrstvu za delo.

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: POP TV

Pomurje po BDP dosega le 66,2 odstotka slovenskega povprečja

V Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko so opozorili, da Pomurje med vsemi slovenskimi regijami že desetletja zaostaja v razvoju, saj BDP na prebivalca dosega le 66,2 odstotka slovenskega povprečja. Čeprav je izvajanje regionalnega razvojnega programa v teku, pa vložena sredstva ne morejo odtehtati težav, ki jih s seboj prinaša svetovna finančna kriza, pravijo na SVLR. To sta predvsem podjetji Mura in Mesna industrija Pomurka, z likvidnostnimi težavami pa se soočajo tudi druga podjetja in obrtniki.

Rešitev bo najverjetneje v zakonu za razvojno pomoč Pomurju

Vlada bo pomoč Pomurju najverjetneje ponudila v obliki zakona za razvojno pomoč Pomurju in operativnim programom, ki se bo izvajal v obdobju od leta 2010–2015. Zakon je trenutno še v medresorskem usklajevanju. Predlog programa je usmerjen predvsem v gospodarstvo. Pomurje bodo poskusili prestrukturirati "v smeri njegovih dolgoročnih primerjalnih prednostih", kot so geotermalna energija, drugi obnovljivi viri energije, agroživilsko področje, razvoj podeželja in podpora turizmu.

Borut Pahor in Matej Lahovnik sta obiskala delavce in delavke v Muri.
Borut Pahor in Matej Lahovnik sta obiskala delavce in delavke v Muri. FOTO: Sobotainfo.com

MG skuša privabljati tuje investitorje, prijavljena dva iz Švice in en iz Avstrije

V letošnjem letu so na ministrstvu za gospodarstvo v okviru razpisa za spodbujanje tujih neposrednjih investicij dodelili finančne spodbude trem podjetjem v pomurski regiji. V treh letih iz tega naslova pričakujejo 345 novih delovnih mest. Julija so podpisali pogodbo z murskosoboškim podjetjem Xal Svetila, ki je za projekt predelovalne dejavnosti dobilo 630.000 evrov sredstev. Tuji investitor je XAL iz Avstrije. Septembra se je na razpis prijavil tudi investitor iz Švice Unicut AG, s projektom začetne investicije v Murin obrat v Ljutomeru. Investitor naj bi predvidoma v treh letih zaposlil 180 novih delavcev za proizvodnjo sedežnih garnitur. Septembra pa se je na razpis prijavil še en švicarski investitor, podjetje Lukos Group SA, ki namerava v predelovalni dejavnosti ustvariti 65 delovnih mest.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neutralen
07. 10. 2009 16.54
Dragi muraši treba je delati z glavo!!!!!!! Ni dovolj delati 30 let, če s tem nič ne ustvariš. Zavračanje nove tehnologije, ohranjevanje socialističnih principov in stalno močno predimenzioniranje se je končno končalo. ZAKAJ SO MAICE, KI STE JIH PRODAJALI NAREJENE NA TUJEM IN NE V MURI????? Žal se v tem podjetju tako vodstvo kot delavci nikoli niso znali prilagoditi okolju in svobodnemu trgu, za to je skrajni čas da ste propadli. Na nesrečo delavcev je stečaj prišel ravno v trenutku, ko je delovnih mest že tako malo, vendar je bil nujen. VSem želim veliko sreče pri iskanju nove zaposlitve.
neutralen
07. 10. 2009 16.53
Dragi muraši treba je delati z glavo!!!!!!! Ni dovolj delati 30 let, če s tem nič ne ustvariš. Zavračanje nove tehnologije, ohranjevanje socialističnih principov in stalno močno predimenzioniranje se je končno končalo. ZAKAJ SO MAICE, KI STE JIH PRODAJALI NAREJENE NA TUJEM IN NE V MURI????? Žal se v tem podjetju tako vodstvo kot delavci nikoli niso znali prilagoditi okolju in svobodnemu trgu, za to je skrajni čas da ste propadli. Na nesrečo delavcev je stečaj prišel ravno v trenutku, ko je delovnih mest že tako malo, vendar je bil nujen. VSem želim veliko sreče pri iskanju nove zaposlitve.
megla007
07. 10. 2009 02.29
Je lepo Pečečnikov Joc povedal: Tolk pa tolk delavcev na cesto, tolk jih bo ostal. Pa mu takrat noben ni verjel, da se bo to res zgodilo. Zdaj pa mate. Država lepo nateguje svoje BEEEEEEE - BEEEEEEEEEE Pa glede na to, da Pečečnik izvaža robo po vsem svetu, bi lahko neko kvaliteto, primerljivo z Vershacejem, pa D&G,... (glede na to, da šivajo za Hugo Boss) tud iz Mure ven spravil. Vendar,... po poplavi zvoniti, je pač prepozno.
Zlikovski
06. 10. 2009 23.04
Večina tega je kriva država, ker nič ni ukrenila glede tega, kot v večino drugih firm, zraven tega pa še zdaj Murec, tak da bo zdaj križ čez muro, ostal bo le spomini na nekdanji slovenski ponos kvalitete in moči.
killi-123@hotmail.com
06. 10. 2009 21.33
Delavci mure so žrtve lastnega sindikata ter privatizacije. Kaj ste počeli,ko je bilo treba pred leti reorganizirati podjetje?? Verjeli ste sindikatom,čeprav bi takrat lažje prenesli to,in živeli od dokapitalizacij,katere so drugi preusmerjali v scoje žepe. Imeli ste možnost reči ne privatizaciji,toda ne, popustili ste populistom ala Valant,kateri se dandanes tudi pojavil ni v tovarni. Pojdite pred njegovo hišo in naredite protest. Nismo mi davkoplačevalci krivi stečaja. Dajali smo,dokler smo lahko, sedaj pa ne gre več, žal.
chiri
06. 10. 2009 20.45
Zakaj se tukaj nič ne govori o večinskem lastniku? Če je država samo 15% lastnik ne more ona odločat o usodi podjetja, ampaj lahko odloča samo v dogovoru z večinskim lastnikom. Večinski lastnik, kot je meni znano pa je Valantov holding, vendar do danes še nisem šlišal nobene njegove izjave, kaj naj počne z podjetjem. V neki oddaji je novinar povedal, da Valant nima časa za dajanje izjav. In to naj bi bil večinski lastnik? Sramota. Ves denar, ki ga je država dajala muri za pomoč iz krize, je bil stran vržen denar. Skrajni čas je , da se z tem dejanjem preneha in da se država začne obnašat kot dober gospodar.
aloalo
06. 10. 2009 20.22
Vlade nimajo tuki nc zraven..kok odstoten lastnik je drzava???? Sicer pa niso edini, pa roko na srce tut nisoglih neki izobrazeni.
laufer
06. 10. 2009 19.56
Za to naj se zahvalijo vsem vladam!
cohiba.cubana
06. 10. 2009 19.32
Kkor je meni znano smo se Slovenci leta 1990 na plebiscitu odlocali o samostojni Sloveniji in o ureditvi ki ga bo ta drzava imela. Z rezultatom 88,5 % volilnih upravicencev smo se odlocili za samostojno Slovenijo ki bo imela Kapitalisticno ureditev po vzoru zahodnih drzav (usa,nemcija...) le slabih 5% volilnih upravicencev je glasovalo proti kapitalizmu in samostojni sloveniji. Tako da stari pregovor pravi jokati po toci je prepozno !
Boštjan Bukova Drva
06. 10. 2009 19.00
ubogi delavci sve skupaj nas vlada pošteno ****
coprnjak
06. 10. 2009 16.49
zahvale pahorju, lahovniku in ostali sjajni garnituri pa kar dežujejo. Lahko pričakujemo tu gori še povečano priljubljenost vlade in sanjske ekipe. Vsak čas bo.
jd13211
06. 10. 2009 15.56
ma s tem denarjem, ki ga naša država zapravlja za socialno pomoč bi lahko do sedaj odprla že malo morje državnih podjetij, kjer bi brezposelni lahko dejansko delali...dejmo pogledat kaj primanjkuje na trgu in namesto, da tiste stvari uvažamo in povečujemo uvoz v državo ter deficit v plačilni bilanci, jih dajmo raje doma proizvajat, pa še drage stroške transporta iz 2. držav tako eliminiramo. Sploh pa so slovenski izdelki na splošno, sploh potrošna roba, veliko bolj kvalitetni od tujih. Ljudje si želijo delat in živet normalno in ne da so odvisni od državne pomoči!
rudolf.hess
06. 10. 2009 15.26
Jozafric se strinjam s tabo! Muro je država že miljonkrat reševala pa ni in ni šlo. na žalost je Slovenija premali trg, da bi lahko tekstilna industrija s toliko zaposlenimi preživela. tujega trga pa žal ne morejo osvajati zaradi prevelike konkurenčnosti držav izven Eu! In dejstvo je, da so za razliko od 90% ostalih brezposelnih delavcev, delavci mure lahko pričakovali odpoved in imeli prednost pri iskanju nove službe. samo v naši firmi so 15 ljudi odpustili iz danes na ju3, brez opozorila!
JozaFric
06. 10. 2009 15.12
Kako pa bo preživelo ostalih 90.000 brezposeljnih pa se nihče ne vpraša. Eni so ostali čez noč brez službe. Če pa delavci Mure, ki že neprenehoma 25 let dela izgubo niso pomislili, da bo morda nekoč konec podpiranja države, pa so si krivi predvsem sami.
CezDrnInStrn
06. 10. 2009 15.03
Pahor, kaj si delal tam? Pogrebni govor?
proofreader
06. 10. 2009 15.02
Zavodi bodo delali ob sobotah. Država zna poskrbeti za zapravljanje denarja za socialno pomoč, prej ko so delali pa jim niso mogli oziroma znali pomagati.