Slovenija

Štefanec anonimko predal tožilstvu: Lahko bi rekli, da gre za samoprijavo

Ljubljana, 04. 11. 2014 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik KPK Boris Štefanec je pojasnil, da ni ovadil piscev anonimnega pisma, ki opozarjajo, da so razmere, v katerih deluje KPK pod njegovim vodstvom, nevzdržne, pač pa je dokumente predal tožilstvu, ki naj razišče, ali gre res za kazniva dejanja, ki mu jih očitajo.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je vrhovnemu državnemu tožilstvu predal dokumente, katerim je priložil tudi anonimno pismo in očitke, ki jih je na njegov račun izrekla njegova namestnica Alma Sedlar. Ta mu je v odprtem pismu očitala odgovornost za nevzdržne razmere na KPK in ga pozvala k odstopu. Primorske novice so sprva poročale, da je Štefanec ovadil pisce anonimke, kot tudi Sedlarjevo.

S KPK so še sporočili, da interni nadzor nad delovanjem predsednika in komisije ni predviden.
S KPK so še sporočili, da interni nadzor nad delovanjem predsednika in komisije ni predviden. FOTO: Damjan Žibert

Štefanec je poročanje Primorskih novic zavrnil in dejal, da je 15. oktobra na vrhovno državno tožilstvo poslal svoje pismo in priložil dokumente, med katerimi je tudi vsebina anonimnega pisma. "To ni ovadba," je dejal Štefanec. "Gre za očitke, ki letijo predvsem na moj račun, zato bi lahko to označili tudi za samoovadbo."

Štefanec pojasnjuje, da je v vsebini anonimke ter javne objave poziva k njegovem odstopu zaznati nekaj očitkov, ki v primeru, da se izkaže, da so utemeljeni, imajo tudi znake kaznivih dejanj. "Zato sem bil dolžan kot predsednik na to reagirati. Z dopisom sem te zadeve poslal tožilstvu, naj pregledajo zadeve in se o njih odločijo," je v izjavi medijem dejal Štefanec.

Če bo tožilstvo ugotovilo, da v zadevi obstaja sum kaznivega dejanja, Štefanec zagotavlja, da bo potegnil "jasne poteze". Dejal je, da v trenutku, ko bo tožilstvo zoper njega vložilo kakršen koli obtožni predlog, ne bo več predsednik komisije.
Predsednik KPK kljub dejstvu, da med člani senata KPK prihaja do javnih polemik, zagotavlja, da senat dela profesionalno in v skladu s predpisi: "Vsak teden imamo sejo, včasih tudi dvakrat ... Tudi z Almo Sedlar dnevno korektno sodelujeva." S predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je Štefaneca predlagal za predsednika KPK, pa se o razmerah na komisiji do zdaj ni pogovarjal.

Kdo je napisal anonimko, Štefanec ne želi špekulirati. "Glede na to, da so v njej nekatere informacije, ki bi sicer težko prišle do nekoga zunaj komisije," pa se mu zdi verjetno, da jo je napisal nekdo znotraj KPK. Sam je kljub očitkom prepričan, da KPK dela dobro, "res pa je, da nihče, z mano na čelu, ni zadovoljen, da se zadeve v javnosti obravnavajo na tak način."

Sedlarjeva: Ukvarjati bi se morali s korupcijo, ne pa s komisijo

Sedlarjeva je v odzivu dejala, da je za ovadbo izvedela danes iz medijev, vsebine ne pozna, zato je ne more komentirati. Ko je za ovadbo izvedela iz medijev, jo je poklical Štefanec in ji zatrdil, da je ni ovadil, ker bi ji to sicer "najprej povedal v obraz".

"Ob dogajanju na KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca pa si (ne edina) zastavljam vprašanje, kako dolgo bodo odločevalci v državi še gledali stran in s tem dopustili sistematično ter, kot vse bolj kaže, morda celo načrtno uničevanje še pred kratkim zelo učinkovite Komisije za preprečevanje korupcije," je v odzivu za STA dejala Sedlarjeva.

Davkoplačevalcem in vsem, ki so v tej državi bili ali pa še bodo žrtve korupcije, po njenem mnenju ne bi smelo biti vseeno. "Problem korupcije, o katerem zadnje čase nihče več ne govori, je tako velik, da bi se morali z njim okvarjati, ne pa samo s komisijo ves čas. Vsak dan, ki mine, je tistim, proti katerim bi se morali boriti, voda na mlin. To je tisto, kar me skrbi in kar bi moralo v tej državi skrbeti še koga drugega. Verjetno takšno stanje marsikomu ustreza, drugače si tega ne morem razložiti," za 24ur.com pravi Sedlarjeva.

Namestnica Štefaneca Alma Sedlar je prepričana, da bi moral odgovornost prevzeti tisti, ki je KPK tudi imenoval.
Namestnica Štefaneca Alma Sedlar je prepričana, da bi moral odgovornost prevzeti tisti, ki je KPK tudi imenoval. FOTO: Damjan Žibert

V anonimki, ki je prišla v javnost v začetku oktobra, so opozarjali, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec, ki da ne obvlada svojega področja, za delo pa naj bi prejemal celo navodila od zunaj. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih na KPK. Namesto da bi Štefanec proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil, pišejo Primorske novice.

Isti dan so se oglasili tudi v Transparency International Slovenia in opozorili, da trenutne razmere na KPK, kot se prikazujejo v javnosti, ogrožajo temelje delovanja KPK in krnijo njen ugled. Poudarili so, da mora biti delovanje komisije enotno in transparentno.

Sedlarjeva pa je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. V odprtem pismu je vsaj delno pritrdila tudi navedbam v anonimki in ga pozvala, naj v dobro Slovenije in KPK sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in v dobro KPK, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu odstopi.

Štefanec sprva očitkov Sedlarjeve ni želel komentirati, dan kasneje pa jih je ostro zavrnil. Ob tem je zagotovil, da nikoli ne bo odstopil, saj je "zelo odgovoren do prevzete funkcije".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NiNicka11
05. 11. 2014 08.18
+0
Kaki kupi...... :)))))))
Bu?ko Štru?ko
04. 11. 2014 19.44
+2
Komedija... samo v slovenistanu!
trava@pinkponk.com
04. 11. 2014 18.43
+1
nekomu je stopil na rep in sedaj se ga mora znebiti.tisti ki je napisal anominko pa je verjetno dobil plačilo da se ne bi ukvarjalo z delom za katerega bi se morali je verjetno dokazljivo da je kradel sedaj pa se boji.zato se ga je treba znebiti.
Blaška
04. 11. 2014 18.14
+3
komisija, ki samo zažira proračun, brez kakšnih učinkov dela : ))
flum
04. 11. 2014 17.43
+1
Kakšen klovn
Mb128
04. 11. 2014 15.26
+3
No ja, v Sloveniji pa res ne more biti miru niti en dan ne. Vedno mora biti pestro! Mislim, če je Sedlarjeva prepričana v to česar obtožuje Štefaneca zakaj ga ni ovadila kar sama?! Pa tudi anonimka ni čisto ta prava, ker ta prava anonimka ni podpisana. Sicer pa, a slovenski KZ ne pravi, da je kaznivo dejanje tudi to če posameznik smatra da je nekdo naredil kaznivo dejanje a ga ne naznani organom pregona?! Torej, organi pregona zbirajo informacije o potencialnih kaznivih dejanjih tudi preko medijev. Zakaj torej policija oz tožilstvo ni zaslišalo Sedlarjeve kot pričo ali celo kot potencialno osumljenko storitve kaznhvega dejanja?! Sicer pa, vsi, prav vsi vemo kam pes taco moli. Početje oz. nepočetje Štefaneca nekomu ali celo nekaterim ni po volji in potrebno ga je po stari slovenski šegi pribiti na javni sramotilni steber da bo od funkcije, ki jo ima odstopil kar sam ali pa bo začel motiti tudi tiste, ki ga sicer še podpirajo in ga bodo preprosto odstavili!
wolfterier
04. 11. 2014 16.01
+5
KPK je postala odveč'na in moteča,odkar je dosegla svoj osnovni namen:diskreditacijo JJ in padec njegove vlade.
ne bit kot voy
04. 11. 2014 14.24
+6
Ta je bolj bedanec kot Štefanec
galiot
04. 11. 2014 14.13
+2
Vse institucije v državi imajo delo sami z seboj ,nič pa za kar so postavljeni ...Popolni nered ,tako vidim jaz to našo državo....
Transformerji
04. 11. 2014 14.03
+5
.... zadevo so predali tožilstvu. S tožilci ni nič narobe, težava so sodniki!
hamudza
05. 11. 2014 05.49
-1
hamudza
05. 11. 2014 05.50
-1
wolfterier
05. 11. 2014 09.47
+1
Gavranea
04. 11. 2014 13.39
-8
Slovenija trenutno potrbuje čim manj "zdrahe"... in manj takih kot je Sadlarjeva... Veliko smo izgubili s tem, ko Alenka ni postala komisarka...
Gavranea
04. 11. 2014 13.40
-7
Alenka je delala v dobro Slovenije... kar pa ne morem trditi, za Sadlarjevo...
Gavranea
04. 11. 2014 13.41
+3
Naj se zaposli na POP tv.... z vseljem jo bodo vzeli.... sam pred kamero ne bo mogla stati... ker bodo ljudje mislili, da je reptil... :D (smeh)
igy02
04. 11. 2014 14.00
+8
Alenka je delala izključno v svojo korist. To so spoznali tudi v njeni stranki in so pred razsutjem. Oni so pa res sekta (0,5% po zadnji javnomnenjski raziskavi). tako končajo hudobni ljudje (Virant, Alenka in še kdo bi se našel). Če ne bi bilo tako, zakaj jim volivci na koncu dajo 0.5% glasov)?
JJansaSDS
04. 11. 2014 13.37
+1
To ti je tako... vsak vleče na svojo stran... drugič pa naj se ona prijavi za to mesto.... če želi odločati ;)
JJansaSDS
04. 11. 2014 13.35
+2
Tale baba pa ni normalen!
Uporabnik8879
04. 11. 2014 13.33
+5
To j že ratala naša folklora...namesto da bi se komisija ukvarjala s preprečevanjem korupcije, se sama s sabo...kok je imel predsednika javno v medijih povedati v času kandidature za komisarko o Alenki, sedaj pa "vse tiho je bilo"..kje je sedaj tista "korupcija", ki je bila po mojem mnenju le orodje za metanje polen Alenki in ne v vlogi strokovnosti, ampak v vlogi politike......Predsednik KPK_ja ne more in ne sme biti orodje politike, ampak mora biti neodvisen in strokoven. Sam sem prepričan, da smo si naredili kar precejšnjo škodo in izgubili pomembno mesto podpredsednice v komisarskih vrstah, tudi po zaslugi javnih nastopanj predsednika KPK...saj, če pa neka tako pomembna komisija preiskuje nepravičlnosti imenovanja, je pa tudi za EU znak, da je nekaj hudo narobe in se take komisarke ne sme potrditi...njen naslednik je bil na zaslišanjih veliko bolj splošen in povprečen, pa je bil potrjen brez problemov...lobisti in politika je naredila svoje, tudi s pomočjo javnega medijskega nastopanja predsednika KPK_ja, vsaj tako je moje mnenje..
Slovenec100kmnah
04. 11. 2014 13.27
+7
Štefanec je s Prekmurja, Lambergerjeva mama je tudi od tam. Čudno ne? Milan je tudi od tam... no malo je Srba v tem Milanu K. Od kje je ta Alma Sedlar?
helvecijaner
04. 11. 2014 20.24
+1
CyberWorm99
04. 11. 2014 13.15
+4
lopowski lewaki sploh newejo kaj je demokracija : ))) pustli bi janšota da bi bil mandatar pa predsednik wrhownega in ustawnega sodišča pa predsednik za kpk in gospodarstwo predsednik za ženske prawice in prawice gayeu itd : )) ni da ni : ))) čista demokracija wam rečem pa to : ))))
ginger 1
04. 11. 2014 13.11
+4
Tega Stefanca ovajanje tako zelo rajca,da si nemore pomagati...da bo naslada se vecja se je samoprijavil...aja pa od kar ima to funkcijo se tudi samosmesi...!!!
Trapist
04. 11. 2014 12.42
+8
Pahor je dobro vedel, koga mora predlagat na čelo KPK, da bodo zadeve postale povsem konfuzne in kaotične.
topo
04. 11. 2014 12.40
+5
Vse gre v rit
MiroF
04. 11. 2014 12.23
+6
En sam epilog mi naj kdo pove v zvezi z KPK vsa ta leta, Eno zadevo v kateri je bilo npr... v državno blagajno vrnjenih en tisoč ojro zarad vpliva in ugotovitev KPK, ga ni !!! In zdaj seštejte stroške dela vseh teh let pa boste videli zakaj tud zategujemo pasove mi državljani !!! Zarad praznih glav oziroma kompenzacioniranje z slamo,Oslovske sodbe !!! Osli smo pa mi ko to dovolimo !!! Peticija za ukinitev KPK-ja !!! Ves ta denar pa nemenmo bolnišnicam,ker lahko, da bo že jutri kdo od nas tam !!!
MiroF
04. 11. 2014 12.28
+7
Za Štefaneca pa kdor ga pozna pa itak ve kakšen je !!! Mevžasta cota in vodljiv,nima avtoritete niti hrbtenice, je nasploh strahopeten pri že banalnih odločitvah pa tudi po naravi zelo plaha in tožljiva oseba !!!
korintos22
04. 11. 2014 11.52
+2
Štefanec trdi da so v Sloveniji zmanjkali lopovi!