Slovenija

Štefanec: Supervizor ne bo nikoli ugasnil

Ljubljana, 22. 07. 2015 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik KPK Boris Štefanec zatrjuje, da bo Supervizor spet deloval pred septembrom. Komisija že nalaga podatke na strežnik pri MJU. Štefanec je Supervizor iznačil za odličen in odmeven projekt.

Po zagotovilih predsednika KPK Borisa Štefaneca bo Supervizor spet deloval pred septembrom, a ne zna napovedati kdaj. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sicer že namešča podatke na pripravljen strežnik. Štefanec navodila za ugasnitev aplikacije v ponedeljek ni podal. Na vprašanje, zakaj mrk traja tako dolgo, pa je odgovoril, da so to tehnične stvari, na katere težko odgovarja.

Štefanec je pojasnil, da trenutno že potekajo zelo intenzivne aktivnosti v zvezi s prenosom podatkov na virtualni strežnik pri ministrstvu za javno upravo (MJU). Na MJU so pojasnili, da so v njihovem direktoratu za informatiko pripravili vse, da Supervizor lahko začne s ponovnim delovanjem. "Odločitev o ponovnem delovanju pa je na strani KPK, ki tudi razpolaga z vsebino aplikacije; z njeno izvorno kodo in namestitvenimi procedurami," so navedli.

V KPK so nato naknadno pojasnili, da komisija že nalaga podatke iz Supervizorja na strežnik pri MJU. Kdaj bo aplikacija začela delovati, še ne morejo napovedati, saj morajo najprej preveriti vse povezave in podatke, so dodali.

Boris Štefanec
Boris Štefanec FOTO: POP TV

Štefanec: Supervizor ne bo nikoli ugasnil

Supervizor, ki ga je Štefanec danes označil za odličen in odmeven projekt, ki po njegovih zagotovilih nikoli ne bo ugasnil, je namreč doslej deloval na zasebnem strežniku, zanj pa je skrbel zunanji sodelavec KPK.

Ta se je, kot je pojasnil Štefanec, odločil, da ugasne aplikacijo, "ker je smatral, da bo tako najbolj enostavno preprečil možnost, da preko iskalnika Google nekdo prihaja v Supervizor in tam išče družbenike". To možnost je moral namreč KPK preprečiti v skladu z odločbo informacijskega pooblaščenca. Ob tem je spomnil, da bo 28. julija začela veljati nova zakonska določba, po kateri bo mogoče preko spletnega iskalnika iskati družbenike podjetij v Supervizorju, če se bo kot iskalni kriterij poleg imena vpisalo tudi emšo ali davčno številko osebe. Tej določbi bo prilagojen tudi Supervizor, je zatrdil predsednik KPK.

Ob tem je zanikal, da bi prišlo do spora z zunanjim sodelavcem, ki se mu je zahvalil za njegovo dosedanje delo in pripravljenost za sodelovanje s KPK tudi v prihodnje. Kot pravi, lahko da imata različna strokovna mnenja, zanika pa, da gre za nesporazum ali celo spor med njima.

Dosedanji upravljalec Supervizorja Primož Bratanič zavrača navedbe predsednika KPK Borisa Štefaneca, da naj bi aplikacijo ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke. Po njegovih besedah je bil dogovor o prenehanju sodelovanja sklenjen že prejšnji teden, saj da se Štefanecu "ne da zaupati, da ne bo o dogovorjenem takoj spremenil stališča".

Glede mrka aplikacije, za katero se še ne ve, kdaj bo začela ponovno delovati, vzporedni sistem pa ni bil vzpostavljen, je odgovoril: "Te stvari niso odvisne od mene. Če bi bile odvisne od mene, bi ta prenos potekal tekoče."

Na vprašanje, kaj je s terminskim načrtom, ki ga je pripravil zunanji sodelavec in na podlagi katerega bi prenos na javni strežnik potekal tekoče, je Štefanec odgovoril, da je to prav tako eden od "tehničnih podatkov, na katerega ne bi želel odgovarjati".

Supervizor z dosedanjega zasebnega strežnika na javni strežnik

Kot pojasnjuje Štefanec, se je na Supervizor in KPK zvrstilo kar nekaj napadov, tudi ob zadnji nadgradnji aplikacije, pojavljala so se tudi vprašanja, ali Supervizor ima pravno podlago in ali predstavlja primerno orodje. Vse to je po besedah Štefaneca povzročilo razmislek vodstva komisije in drugih strokovnih sodelavcev o aktivnostih, ki bi na najmanjšo možno mero zmanjšale negotovost in možnost napadov na Supervizor.

Tako je bila soglasna odločitev vodstva, da je prišel čas, ko je treba Supervizor z dosedanjega zasebnega strežnika, kjer je sicer tekel odlično, zaradi zagotavljanja večje varnost in tudi zaradi nekaterih zaostrenih napadov aplikacijo prenesti na javni strežnik, je pojasnil. Ob tem je zanikal, da so takšni načrti nastali že prej, in pojasnil, da tudi v primopredajnem dokumentu prejšnjega predsednika KPK Gorana Klemenčiča takšnih namer ni bilo.

KPK je nato začel pogovore o prenosu strežnika z MJU, s čimer niso povezani bistveni stroški in so jih sposobni zagotoviti brez velikih problemov, je pojasnil predsednik KPK. MJU bo po njegovih besedah zagotavljal komunikacijske zmožnosti, drugo pa je v popolni pristojnosti komisije. Tako bo zagotovljena relativno popolna varnost, meni Štefanec.

Kot netočne je označil navedbe o sredstvih, ki da jih je imela na voljo za prenos Supervizorja na javni strežnik. Po njegovih besedah je res, da je prejšnja vlada zagotovila 35.000 evrov za delovanje informacijskega sistema KPK, kar so porabili tudi za nadgradnjo Supervizorja. Sredstva, ki so jih vrnili v proračun, pa izhajajo s postavke sredstev za osebne dohodke, saj komisija nekaj časa ni imela namestnikov, prihranjenih sredstev pa za druge namene ne bi mogli porabiti, je pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
23. 07. 2015 10.05
Koliko casa Supervizor aplikacija ne bo na voljo, zaradi menjave streznika? Se nikjer nisem videl, da bi menjava streznika onesposobla aplikacijo za dlje kot za par ur, tu pa govorijo o tednih???? Ne me basat!
iGURT
23. 07. 2015 01.43
Čestitke, spomenik, KPK in klemenčiču za da so postavili ta Supervizor !
BMWmunja
22. 07. 2015 22.02
+1
Štefaneeeeeeeeec, ne se izpostavljati in frajerisati, kar si pogrešljiva in pokvarljiva roba. Mali bogovi smejo govoriti samo, kadar se sme...
Oto Hafner 1
22. 07. 2015 20.16
+3
ja nekateri imajo ogromne zneske na revizorju. seveda gre za zneske pridobljene na nepošten način. drzavni denar ni porazdeljen pravilno. tu so predvsem obrtniki ipd. še dobro da revizor razkrinka te pokvarjence, ki se delajo poštene in delavne v resnici pa so vemo kaj!
sandi101
22. 07. 2015 18.02
+4
Pa kaj še, vse skupaj je eno veliko sranje in zapravljanje denarja po nepotrebnem!!! Lahko je še veliko takih kao strokovnjakov, kradlo bo se še naprej in to še bolj, barabe pokvarjene!!!!!!!!!!!
kiboko
22. 07. 2015 17.02
+11
Popolni amaterčki, to je vrtec, ne državni organ.
mijavci
22. 07. 2015 16.28
+4
A je ta še živ?
tantadruj1
22. 07. 2015 16.16
+6
ja no. tudi če, a ste kaj nardili tistim zdravnikom, in njihovim soprogom, po taki raciji? ne, menda še lepo delajo na svojih delovnih mestih in firma tudi laufa. tako da bull s***it. vaš supervizor.
iGURT
22. 07. 2015 16.32
-2
iGURT
22. 07. 2015 17.15
+4
Supervizor je spletna aplikacija za spremljanje izdatkov javnih institucij. Program omogoča vsakemu posamezniku ogled toka denarja med javnim in zasebnim, kar povečuje odgovornost javnih funkcij za učinkovit porabo javnih sredstev. Javnost ima pravico vedeti kako se porablja javni denar, kar ta aplikacija na transparenten način tudi omogoča.