Slovenija

Šteiner: Model kriterijev za izbiro ponudnika ni bil napisan za določenega ponudnika

Ljubljana, 04. 03. 2013 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prostor za priče je na predlog obrambe v zadevi Patria stopil nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner. Med drugim je povedal, da model kriterijev za izbiro ponudnika ni bil napisan za določenega ponudnika.

Sodišče je v zadevi Patria danes na predlog obrambe zaslišalo nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alojza Šteinerja, ki je, še preden je postal načelnik, vodil projektno skupino za nakup oklepnikov.

Današnje obravnave sta se udeležila le dva od petih obtoženih, in sicer brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Janez Janša je kot opravičilo za odsotnost navedel nujne in neodložljive sestanke v zvezi s sejo vlade in poslanskimi vprašanji.
Današnje obravnave sta se udeležila le dva od petih obtoženih, in sicer brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Janez Janša je kot opravičilo za odsotnost navedel nujne in neodložljive sestanke v zvezi s sejo vlade in poslanskimi vprašanji. FOTO: Miro Majcen

Obravnave sta se sicer udeležila le dva od petih obtoženih, in sicer brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Kot je pojasnila okrajna sodnica Barbara Klajnšek je Janez Janša kot opravičilo za odsotnost navedel nujne in neodložljive sestanke v zvezi s sejo vlade in poslanskimi vprašanji. Za opravičilo odsotnosti Zagožna pa je njegov zagovornik Boris Marčič vložil zdravniško potrdilo o opravičeni odsotnosti.

Projektno skupino za nakup oklepnikov je v začetni fazi vodil nekdanji načelnik Generalštaba SV Albin Gutman. Potem ko je leta 2006 postal načelnik Generalštaba SV, se s tem projektom ni več ukvarjal, saj ga je nadomestil Šteiner, je Gutman povedal na februarski obravnavi.

Šteiner dejal, da Wolfa in Črnkoviča ne pozna

Šteiner je danes med drugim povedal, da model kriterijev za izbiro ponudnika ni bil napisan za določenega ponudnika. "Mi smo ga sestavili tako, da enakopravno obravnava vse ponudnike," je pojasnil in dodal, da je imela projektna skupina nalogo usmerjanja in usklajevanja dela. Glede tajnosti delovanja projektne skupine Šteiner domneva, da je pri tem sodelovala služba, pristojna za zaščito takšnega projekta.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Dejal je tudi, da Črnkoviča in enega izmed peterice obtoženih Walterja Wolfa ne pozna ter da ju še ni srečal. Za Krkoviča pa je povedal, da se poznata od leta 1985, ko sta bila skupaj v teritorialni obrambi. Pri tem je dodal, da se ne s Krkovičem ne s katerim drugim obtoženim ni nikoli pogovarjal ali kako drugače komuniciral v zvezi s projektom. Povedal je, da ne ve, da bi imel Wolf zveze na ministrstvu za obrambo ter da po njegovih informacijah Krkovič ni imel vloge v projektu.

Šteiner je na današnji obravnavi povedal še, da je tehničnim zahtevam v razpisu za nakup oklepnikov ustrezalo več vozil na trgu.

Črnkovič je pred začetkom obravnave povedal, da od Šteinerjevega pričanja ne pričakuje ničesar, ker po njegovih besedah nima nihče ničesar povedati. "In tako se bo ta zgodba vlekla in upam, da bomo to hitro končali," je dejal in dodal, da pričakuje, da bosta imela on in obtoženi Jože Zagožen še ta mesec zadnji zagovor. Napovedal je še, da ima sam še nekaj prič, ki jih bo pripeljal.

"Namesto da se z gospodarstvom ukvarjam, da pomagam podjetju, da bi zaposlovali, da bi ljudje lahko delali, pa sem hodim in zgubljam čas," je še povedal. Zagovornik Krkoviča Jože Hribernik je pred obravnavo povedal, da ne ve, kdaj bo sojenje končano, ter dodal, da se zadeva "vleče v nedogled". Dejal je še, da bo obramba predstavila še nekaj dokazov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
05. 03. 2013 16.09
+0
Janšo bi radi obsodili,pa ga ne morejo,morali bi ga oprostiti,pa ga nočejo,patrijo bodo gonili še deset let,tajkuni pa medtem zapravljajo nakraden denar.Bravo,slovensko sodstvo.
batom@pinkponk.com
05. 03. 2013 09.30
+2
rekel in ostal živ...
Buena Vita
04. 03. 2013 17.30
+0
FLOSKULA ZA FLOSKULO,
mr.T
04. 03. 2013 17.16
+6
"Namesto da se z gospodarstvom ukvarjam, da pomagam podjetju, da bi zaposlovali, da bi ljudje lahko delali, pa sem hodim in zgubljam čas'' madoniš je odvetnikom fino tolk imajo posla da se jim vse odveć zdi .Pol pa neki flanca kako drugače rešuje gospodarstvo in ustvarja delovna mesta ,mislim da bi morali tipu takoj diplomo preverit .hahaha
kiboko
04. 03. 2013 16.26
+7
"Šteiner je danes med drugim povedal, da model kriterijev za izbiro ponudnika ni bil napisan za določenega ponudnika." Vsak ponudbnik, ki bi ponudil vozila Patria, bi bil enopravno obravnavan.
bplese1
04. 03. 2013 14.48
+5
Hja....kaj so pa pričakovali? Da bo po resnici povedal?...
Bojan-F
04. 03. 2013 14.22
+4
Kakšna je mednarodna praksa v podobnih zadevah? Evo primer iz Združenega kraljestva: - preiskava o prodaji vojaške opreme BAE (UK) Saudijcem iz leta 1985 je prišla pred Serius Froud Office (SFO) leta 2004 ... (predvsem desnosučnim) to je 19 let po zlodelu! - februarja 2010 se je BAE dogovorila z SFO o poravnavi v višini 37.000.000 EUR. V zameno je SFO ustavila preiskave v vezi podkupovanja BAE iz zadnjih šestih let (Saudija, Romunija, Češka, Avstrija, Tanzanija, ...) - februarja 2009 se je BAE dogovorila z ameriškimi sodnimi oblastmi o poravnavi v višini 270.000.000 EUR za opustitev tožbe za škodo, ki naj bi jo s podkupovanjem v tretjih državah povzročila ameriški vojaški industriji ... poudarek (predvsem za desnosučne) KI-NAJ-BI-JO - kljub temu se zadeva pred avstrijskimi sodišči ni ustavila ... lahko bi se celo reklo, da Angleži prepuščajo svojega lobista kot enega tjulnja orkam. Kaj naj si mislim 1: Angleži so čisto malo klecnili pred Saudijci Kaj naj si mislim 2: mogoče se je Patria s prekinitvijo pogodbe izognila tožbi v ZDA ... zato je tudi morebiti že plačana celotna podkupnina (hranjena pri IOR) pljunec v morje
mr.T
04. 03. 2013 17.20
+4
Angleži pri korupciji še posebno kadar je zadaj 'naconalni interes' zelo radi pometejo pod preprogo in so v teh primerih daleč od pravne države a zato še vedno zelo uspešno prodajajo savdijcem, ki pa pri vsakem poslu zahtevajo bajne podkupnine,
wolfterier
05. 03. 2013 16.13
+2
Jst sem Ježk...pa to..
04. 03. 2013 13.29
+7
Zoper g JANŠO...še kr nč...pa to ...
den456
04. 03. 2013 20.43
+1