Slovenija

Številni brezdomci so se ob pogledu na darilo zjokali

Ljubljana, 29. 12. 2016 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Božiček je letos obdaril tudi brezdomce, za darila pa so poskrbeli dobri ljudje, ki so prevzeli katerega od pisem, ki so jih dobremu možu napisali brezdomci. Tako se je v društvu Humanitarček, ki je koordinator projekta, nabralo veliko lično zavitih daril, s katerimi so obdarovali kar 341 ljudi.

Koordinatorja projekta.
Koordinatorja projekta. FOTO: Humanitarček

V društvu Humanitarček verjamejo v dobro delo in  dobroto ljudi. Njegovi prostovoljci so letos, že četrto leto zapored, v prazničnem času poskusili opozoriti tudi na brezdomce in njihovo stisko. Letos so tako v svoj projekt zajeli kar 341 brezdomcev iz zavetišč v Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu, Ajdovščini, Kopru, Izoli in Ankaranu.

Prijavljeni so na domač naslov prejeli avtentično pismo brezdomca ter ga izpolnili po svojih najboljših močeh. Prijav je bilo skoraj dvakrat več, kot je bilo pisem, zato so pripravili tudi pakete za vse, ki dobremu možu niso pisali, so sporočili iz društva Humanitarček.

Danes so paket prejeli še zadnji brezdomci, marsikdo med njimi pa ni mogel skrivati solz zaradi zelo lepo zavitih paketov.

"Prvo leto smo potrebovali SMS-e, marsikoga smo 'pocukali' za rokav, sami smo pripravili na desetine paketov. Kar tri tedne smo zbirali kandidate za 'stričke božičke'. Drugo leto je bilo slednjih manj, SMS-i so se zreducirali, vedno več je bilo 'tujcev', prijave so bile odprte 14 dni. Lani smo prijave zahvaljujoč medijem zaprli po tednu dni, SMS-i niso bili potrebni in kolegi skorajda niso prišli na potezo. Letos je v prvih treh urah prijavna forma pregorela, ko so naši sledilci izpolnili več kot sto prijav in po štirih dneh so imeli vsi prijavljeni brezdomci svoje božičke," je povedala predsednica društva Ninna Kozorog.

Dobri ljudje so obdarovali 341 brezdomcev.
Dobri ljudje so obdarovali 341 brezdomcev. FOTO: Humanitarček

"Zame je to dejansko čar praznikov. Malo sem okužena s tem, da razveseljujemo ljudi in jim dajemo upanje," pa je dejala Kaja Rukav, ena od glavnih koordinatork projekta.

Pismo enega od brezdomcev.
Pismo enega od brezdomcev. FOTO: Humanitarček

Doživijo tudi slabe stvari, a jih je vsako leto manj

"Slabe izkušnje? No, ja, tudi te so. Nekateri so pisma neizpolnjena vrnili po tem, ko so jih objavili na socialnih omrežjih ter se z njimi pobahali, drugi so v pakete dali čokolade s pretečenim rokom," je povedala Marjana Petek in dodala, "ampak tudi to smo pričakovali."

Mnogi brezdomci so bili ob obdaritvi zelo ganjeni.
Mnogi brezdomci so bili ob obdaritvi zelo ganjeni. FOTO: Humanitarček

"Del projekta je namreč tudi odpravljanje stigem in opozarjanje na dejstvo, da so tudi brezdomci ljudje, ki jih črviči ob pokvarjeni čokoladi in jih zebe v raztrganih nogavicah," je še dodala Ninna Kozorog. "Tem stvarem se ne moremo izogniti, saj delamo s 'klientelo', ki jo marsikdo ne zna razumeti, sprejeti. A smo veseli, da je podobnih 'ekscesov' vsako leto manj."

Kapa NK Maribor za enega od brezdomcev.
Kapa NK Maribor za enega od brezdomcev. FOTO: Humanitarček

Organizatorji projekta so bili letos presenečeni, saj je bila letošnja najpogostejša želja po vitaminih. "Veliko brezdomcev si je zaželelo šumeče tabletke in cedevito v želji, da bi se z vitamini obranili pred mrzlo zimo," je ob začetku projekta dejala Kozorogova. Najdražje želje so bile želje po trenirkah in bundah, precej pa je bilo tudi prošenj za zimske kape NK Maribor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo leto v društvu Humanitarček načrtujejo v projekt vključiti še več zavetišč ter omogočiti vsakemu slovenskemu brezdomcu darilce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3