Slovenija

Število obolelih z gripo v Sloveniji upada, narašča število akutnih okužb dihal

Ljubljana, 24. 02. 2018 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V pričakovanju ekstremno nizkih temperatur v Sloveniji pojenja pojav gripe, ki je vrhunec dosegla v začetku meseca. Še vedno sicer krožijo virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal.

Upad števila obolelih je sicer po začetku zimskih počitnic pričakovan vsako leto, je sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Vrhunec gripe je bil v začetku meseca, zdaj pa število obolelih že upada.
Vrhunec gripe je bil v začetku meseca, zdaj pa število obolelih že upada. FOTO: iStock

Gripa je vrhunec te sezone dosegla v začetku meseca, ko je na 100.000 prebivalcev zbolelo nekaj več kot 80 ljudi. Kot se v vsaki sezoni pričakuje, pa je število obolelih po valu okužb pričelo upadati. Gripa je prisotna v vseh regijah države, kjer v enakih razsežnostih razsajata tipa virusa gripe A in B.

Medtem ko gripa od začetka meseca pojenja, pa je ta mesec nihalo število akutnih okužb dihal. Ta obolenja so vrhunec te sezone tako kot gripa sicer dosegla že v začetku meseca, ko je na 100.000 prebivalcev zbolelo okoli 1900 ljudi. V drugem tednu meseca je nato občutno upadlo, spet teden kasneje pa je število obolelih spet pričelo nekoliko naraščati. Trenutni podatki NIJZ pa kažejo, da trend ponovno upada.

V sosednjih državah se gripa medtem pojavlja v podobnih razsežnostih kot pri nas. Vse poročajo o razširjenosti gripe po vsej državi in o srednje visokem novem številu obolelih, prevladuje pa virus tipa B.

Gripa pa medtem še vedno v polnem teku razsaja drugod po Evropi. Skupni evropski delež pozitivnih vzorcev na gripo namreč znaša več kot polovico. Virusi največ preglavic povzročajo na vzhodu, kjer po večini držav število obolelih še vedno nekoliko narašča. V Luksemburgu in Albaniji pa medtem že ves mesec poročajo o izjemno visokem številu obolenj.

Vrhunec gripe v tej sezoni medtem ta mesec beležijo tudi čez lužo. v ZDA in Kanadi za razliko od Evrope prevladuje tip virusa A, v zadnjih tednih pa narašča tudi tip virusa B.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
24. 02. 2018 22.41
Le kaj pravi strokovnjak za cepiva dr. Mark Geier o cepivih za gripo? Le zakaj ta cepiva ne priporoča? Glej: Dr. Mark Geier, PhD discusses alarming aspects of the flu vaccine safety, efficacy & mercury.
flojdi
24. 02. 2018 14.35
-1
.a že majo cepilo ? in zakaj ne ?
flojdi
24. 02. 2018 14.43
.me pa, resno, zanima kaj je Prijaznejše plučkam ipd...npr v koloni stoječih avtočkov : dišeče smrekce ali izpušna dišarija
Roxy79
24. 02. 2018 08.25
+0
športniki imajo tudi težave z dihanjem.................
akmt
24. 02. 2018 08.17
-2
Vprasanje, koliko je te gripe v resnici.Starejsi vsako virozo z dan ali dva dni visoko vrocino deklarirajo kot gripo.
METKA102
24. 02. 2018 08.42
-2
Ne starejši, skoraj vsi. Cepijo se proti gripi, dobijo en drug virus, potem pa imajo argument, da so kljub cepljenju zboleli za gripo in se ne bodo cepili nikoli več.
flojdi
24. 02. 2018 14.44
+1
.ja in zakaj se je pol treba cepit samo za eno stvar, če te lohk hoče pobrat še x drugih