Slovenija

Število zaposlenih invalidov se povečuje

Ljubljana, 03. 12. 2016 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za delo je ob mednarodnem dnevu invalidov poudarilo, da je v preteklem obdobju storilo velik korak k izenačevanju možnosti invalidov. Med drugim je v teku projekt EU kartica ugodnosti za invalide, v okviru katerega bo pripravljena mobilna aplikacija za bazo ugodnosti in spletna stran.

invalidski voziček
invalidski voziček FOTO: Thinkstock

Letos je bilo odobrenih več kot 800 tehničnih pripomočkov za slepe in slabovidne, gluhe in naglušne in gluhoslepe osebe. Skoraj 250 gibalno oviranim invalidom pa je bila odobrena prilagoditev vozila.

Celotna spletna stran Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dostopna za slepe in slabovidne invalide. Prav tako so na ministrstvu pripravili področno zakonodajo v znakovnem jeziku in zvočni tehniki, ki je dosegljiva na spletnih straneh ministrstva.

Do konca novembra je bilo v evidenco gluhih oseb vpisanih 984 gluhih, ki so unovčili 10.183 vavčerjev. Za pomoč gluhim in lajšanje njihove komunikacije z javnimi institucijami deluje tudi klicni center za osebe z okvaro sluha, v katerem je bilo do konca oktobra zabeleženih 4.229 dogodkov. Za tolmačenje znakovnega jezika v govorni in obratno je gluhim na voljo 46 registriranih tolmačev.

Na področju zaposlovanja invalidov na ministrstvu navajajo, da je bilo število brezposelnih invalidov avgusta najmanjše po letu 2011, število zaposlenih invalidov pa se povečuje. Septembra je bilo zaposlenih 32.066 invalidov, kar je največ v zadnjih šestih letih.

V register invalidskih podjetij je vpisanih 145 invalidskih podjetij, od tega sta bili letos na novo vpisani dve podjetji.

V razvid zaposlitvenih centrov, ki ga vodijo na ministrstvu, je vpisanih 51 zaposlitvenih centrov. V letošnjem letu je ministrstvo z odločbo podelilo sedem novih statusov zaposlitvenega centra, kar je omogočilo zaposlitev najtežjim invalidom, ki se pri običajnih delodajalcih ne morejo zaposliti.

Na ministrstvu zagotavljajo, da se zavedajo pomena osebne asistence, ki je nujno potrebna za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov. Z razpisom so tako izbrali 35 izvajalcev osebne asistence, do konca leta 2018 pa bodo sofinancirali 353 osebnih asistentov, ki nudijo osebno asistenco več kot 1.000 uporabnikom.

V letošnjem letu je 20 izvajalcev socialne vključenosti, kjer je vključenih 637 oseb. Programi socialne vključenosti so socialni programi, namenjeni podpori in ohranjanju invalidovih delovnih sposobnosti.

Na področju zaposlitvene rehabilitacije deluje 18 strokovnih timov, v storitve zaposlitvene rehabilitacije pa je bilo v obdobju do septembra po podatkih izvajalcev vključenih 1.964 brezposelnih.

V registru invalidskih organizacij je 234 invalidskih organizacij, od tega jih 29 deluje na državni ravni.

Na podlagi rezultatov projekta Zmoremo je bil izdan Vodnik po pravicah invalidov v tiskani obliki, lahko berljivi obliki, zvočni tehniki in znakovnem jeziku, ki je dosegljiv tudi na spletni strani ministrstva.

Uporabnikom je poleg tega dosegljiva mobilna aplikacija Zmoremo, s katero seznanjajo s podpornim okoljem za zaposlovanje invalidov in tako pomagajo pri zaposlovanju invalidov v običajnem delovnem okolju.

V teku je tudi projekt EU kartica ugodnosti za invalide, v okviru katerega bo pripravljena mobilna aplikacija za bazo ugodnosti in spletna stran. Izdaja kartic je predvidena v juliju 2017.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JANvod1
03. 12. 2016 20.34
+3
Moram reči, da se je največ vzelo invalidom. Pogoji za upokojitev so pri nas dosti slabši, kot v ostalih evropskih državah. Nadomestila za brezposelnost invalida so sramotno nizka. Aktivnosti države in družbe, da zaposli invalida minimalne. Ubogi ljudje, ki resno zbolijo.... Tu pa smo odšli zelo daleč od socialne države. Država bi morala za te ljudi veliko bolje poskrbeti.
butalistan
03. 12. 2016 16.31
+1
V JU je 50% invalidov pa mislijo da znajo in zmorejo
srecnii
03. 12. 2016 14.38
Raje v luft gledat, kot podpirat pokvarjene izkoreščevalce.
LAC
03. 12. 2016 12.36
+8
INVALIDI DELAJO ZDRAVI PA NA BORZI! NAROBE SVET!
Darko32
03. 12. 2016 12.08
+8
Zanimivo kam pa jih zaposlujejo. Očitno igrajo telovdbo z manipuliranjem. Sedaj pa javnosti predtavljajo kako skrbij oza vse kategorije ljudi. Tem podatkom sploh ne verjamem, saj kot vidimo se vsi otepajo invalidov. Enako počenja tudi KOPAČEVA. Naredila bi vse, da prikrije lumaprije in sočasno onemogočijo te invalide do konca.
PS2Xministri
03. 12. 2016 11.49
+4
INVALIDI NAJ DELAJO ....PRIVILIGIRANCI Z VISOKO PLAČO SO PRIPRAVLJENI.
Ramzess
03. 12. 2016 12.01
+1
Na kaj pa, telovadne vaje z jezikom, ob tekoči asistenci.
batman1972
03. 12. 2016 09.58
+10
ko te lahko izkoristijo in si mlad in zdrav te ne opazi nihče. ko si bolan te porajta vsak in si vsem v napoto
Darko32
03. 12. 2016 12.14
+4
Zelo lepo si povedal. Sam pa sem videl ob prebiranju prispevkov iz vseh logov nekaj drugega. Recimo kako so naredili v praksi. Oseba x zboli in je posledišno invalid. ZPIZ, zdravstvo in drugi takšno osebo hočejo na vsak način uničiti, saj je breme za sistem. Ko gledamo ZUJF je tdi po tej strani udarjena in se ji res da nujno socialno pomoč. Pri tem pa se od sdorodnikov zahteva, da vrnejo takšno pomoč. Ko pa človek se vpraša kako je prišlo do invalidnosti pa vidimo, da se vsi izmikajo ugotavljanju vzrokov za invalidnost. Potem pa vidimo, da imamo skregane statistike in matematično popolnoma v nasprotju. ZAto me čudi, da so ta podatek sedaj plasirali v jvnost očitno z namenom, da se prikažejo v dobri luči kako skrbijo za invalide.
Burt
03. 12. 2016 09.34
+6
Samo na SPIZU bo vseeno nekdo ostal brez , . . .