Slovenija

Stiska pred prvim dnevom šole: mnogi si šolskih potrebščin ne morejo privoščiti

Ljubljana, 27. 08. 2014 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
176

Iz leta v leto več staršev z grozo gleda na cene šolskih potrebščin, številni si jih ne morejo več privoščiti. Tu vskočijo dobri ljudje in organizacije, ki zbirajo zvezke, svinčnike, barvice, torbe … Preverite, kako lahko pomagate.

Le še nekaj dni počitnic je pred nami, nato pa se bodo znova odprla šolska vrata. Nekateri (otroci) se tega veselijo, spet drugi tarnajo, mnogi pa so se znašli v veliki stiski. Marsikateri otrok namreč nima osnovnih šolskih potrebščin, nima nove torbe, nima novih barvic.

Paket potrebščin in delovnih zvezkov za enega osnovnošolca lahko stane tudi okoli 200 evrov, kar pa je za marsikaterega starša vrtoglava številka, seveda pa številni stroški za šolo nastanejo tudi med šolskim letom.

Tu vskočijo dobri ljudje in organizacije, ki zbirajo zvezke, svinčnike, potrebščine za risanje …

Srce Sloveniji

Matej Markovič je začel s plavanjem.
Matej Markovič je začel s plavanjem. FOTO: Klemen Udovič/Srce Sloveniji

Ravno danes se je začel osrednji dogodek v akciji Srce Sloveniji. Velik humanitarec in ekstremni športnik Matej Markovič je skočil v morje in je v sedmih urah preplaval 20 kilometrov ob slovenski obali, nato se bo podal na kolo in v 33 urah prekolesaril 650 kilometrov – od Portoroža do Murske Sobote in nazaj. Za konec bo še tekel in v 32 urah 72 urnega ''trpljenja'' pretekel 210 kilometrov od Portoroža do Triglava. Na poti se bo Markoviču mogoče tudi pridružiti, a organizatorji opozarjajo na previdnost, še posebno pri cestni kolesarski preizkušnji.

Matej Markovič in Zlatko
Matej Markovič in Zlatko FOTO: Klemen Udovič/Srce Sloveniji

S svojo zgodbo želi Markovič ''širiti sporočilo o tem, da je srce tisto najmočnejše orožje, ki premaga vse ovire, katere nam postavlja življenje znova in znova. S svojim tridnevnim "trpljenjem" se želi vsaj malo poistovetiti s trpljenjem vseh tistih, ki to doživljajo v svojem vsakodnevnem življenju, dan za dnem. Prevečkrat je njihova psihična bolečina povezana tudi z bolezenskimi stanji, kar predstavlja še dodatno breme v njihovi vsakodnevni borbi. Istočasno pa želi s svojim zgledom tem ljudem dati upanje. Upanje, da je treba vztrajat, se borit, včasih z zadnjimi atomi moči.''

Akcija ima seveda dobrodelno noto. Prek donacij se zbirajo sredstva za nakup šolskih potrebščin, ki jih bodo otrokom razdelili prek organizacije Anina zvezdica.

Na svojevrsten način pa so v akciji trpeli tudi številni znani, namreč svetovni fenomen polivanja z mrzlo vodo, ki po svetu sicer poteka v podporo obolelih za neozdravljivo boleznijo ALS, so pri nas prekvalificirali v akcijo Srce Sloveniji. Odziv je po besedah organizatorjev neverjeten. Podatkov o zbranih sredstvih zaenkrat še ni, saj od operaterjev podatki priromajo šele konec meseca. Zagotovo je v skladu že 800 zvezkov in torb, ki jih je daroval košarkar Goran Dragič. Podaril je tudi žogo, ki jo bodo prodali na dražbi, izkupiček pa bo seveda namenjen akciji.

Darujete lahko prek SMS-sporočila z gesli SRCESLOVENIJI1 (darujete en evro) ali SRCESLOVENIJI5 (darujete pet evrov), ki ga pošljete na 1919. Akcija bo potekala do 30. septembra. Sredstva lahko nakaže tudi v klasični obliki donacije na transakcijski račun odprt izključno za Srce Sloveniji in preko humanitarnega društva Never give up – številka transakcijskega računa: SI56 020320261004063 in SWIFT: LJBASI2X

Karitas in akcija Otroci nas potrebujejo

Že tradicionalno pa vsako leto otrokom pomaga tudi Karitas. Konec lanskega šolskega leta (ponekod bo akcija potekala tudi v začetku novega šolskega leta) je na osnovnih šolah in v vrtcih potekala akcija Pokloni zvezek, je povedala sodelavka Karitasa Mojca Kepic.

''Na 275 osnovnih šolah in 118 vrtcih smo zbrali okoli 26.530 zvezkov in več kot 210 kompletov tempera barvic. Večina zbranih zvezkov in barvic smo že razdelili več kot 12.000 otrokom iz socialno ogroženih družin, ki poleg tega prejmejo tudi bone oziroma naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. Za slednje pa se sredstva nabirajo v akciji Otroci nas potrebujejo, ki pa še poteka,'' je razložila. Do danes se je v tej akciji na ravni Slovenske Karitas zbralo 115.000 evrov. Otrokom Karitas pomaga tudi preko celega leta s plačilom obšolskih dejavnosti, kosil in prevozov za dijake iz oddaljenih krajev.

Takole so zbirali v vrtcu Rimske toplice.
Takole so zbirali v vrtcu Rimske toplice. FOTO: Slovenska karitas

Dodala je, da bo pomoč za nakup šolskih potrebščin tudi letošnje leto presegla 350.000 evrov, saj je prošenj zelo veliko. Večinoma je pomoč namenjena osnovnošolcem, se pa povečujejo potrebe za pomoč tudi dijakom.

Zbiranje sredstev in šolskih potrebščin se še nadaljuje. Še vedno lahko prinesete nove, velike črtaste zvezke ali tempera barvice na najbližjo Karitas ali darujete finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo. Zbiranje sredstev poteka tudi prek SMS-sporočilom s ključno besedo KARITAS na 1919. Tako darujete en evro. Šolske potrebščine bodo zbirali tudi v nedeljo 31. avgusta na Čarobnem dnevu v Volčjem potoku.

Zveza prijateljev mladine in Pošta Slovenije

Dobrodelna akcija zbiranja sredstev za nakup šolskih potrebščin poteka tudi v okviru Zveze prijateljev mladine in Pošte Slovenije. Finančna sredstva fizičnih oseb zbirajo na transakcijskem računu do 9. oktobra: TRR: SI56 6100 0000 3512 232, odprt pri Delavski hranilnici, d.d., sklic: SI00 1508-2014, koda namena: CHAR, akcija: Poštar Pavli.

Lahko pa se pošilja tudi SMS na 1919 s ključno besedo ZPMS (prispeva se 1 evro) ali ZPMS5 (prispeva se pet evrov). Dobrodelno akcijo bodo zaključili z dogodkom 9. oktobra na svetovni dan pošte, so zapisali na spletni strani ZPMS.

Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS, je povedala, da so do zdaj zbrali in tudi že razdelili 10.100 evrov in okoli 11.800 različnih artiklov – od zvezkov, voščenk, barvic, ipd. Akcija se nadaljuje, vse kar bo zbrano, bo namenjeno za dodatne nakupe med samim šolskim letom, je pojasnila. Zbiranja po njenih besedah potekajo tudi v območnih enotah ZPMS. Povedala je še, da zveza zbira sredstva tudi za šolska kosila. Do zdaj so zbrali 140.000 evrov, glede na potrebe, ki so jim jih posredovali iz šol, pa bi rabili najmanj 240.000 evrov.

Rdeči križ in študentski klubi

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Šolske potrebščine zbirajo tudi nekatera območna združenja Rdečega križa. Tako denimo danes do 17. ure šolske potrebščine zbira Območno združenje Rdečega križa Novo mesto. Te lahko prinesete do Mercator centra Novo mesto Bršljin. Akcija zbiranja šolskih potrebščin hkrati poteka tudi vsak delovni dan do 5. septembra v skladišču Humanitarnega centra RK Novo mesto.

V sodelovanju z ljubljanskim območnim združenjem RK pa bodo potrebščine zbirali na sejmu rabljenih knjig, ki ga Zveza ŠKIS pripravlja 5. in 6. septembra na Trgu francoske revolucije.

Na Rdečem križu so še pojasnili, da sredstva za pomoč učencem in dijakom ob začetku šolskega leta namenijo iz sredstev, zbranih v tednu Rdečega križa, ki tradicionalno poteka vsako leto maja. ''Letos smo na ta način zbrali 76.316,97 evrov, kar je 19,8 odstotka vsega zbranega denarja z doplačilnimi znamkami in doplačilnimi nalepkami v Tednu Rdečega križa Slovenije. Ta denar je bil razdeljen na Območna združenja Rdečega križa Slovenije, ki se seveda tudi dodatno aktivirajo in zbirajo sredstva ter šolske potrebščine na lokalni ravni,'' so sporočili.

Do 5. septembra na različnih lokacijah v Črnomlju zvezke in druge potrebščine zbirata tudi Klub belokranjskih študentov in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo. Zbrano bo namenjeno belokranjskim otrokom, za pravično razdeljevanje bodo poskrbele članice Društva prijateljev mladine Črnomelj, so zapisali na spletni strani.

Če veste še za kakšno akcijo zbiranja šolskih potrebščin in bi želeli, da je omenjena v tem članku, nas o tem obvestite na elektronski naslov: 24ur.com@pop-tv.si.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
29. 08. 2014 05.39
Ne verjamem, da je res tako vse revno , morda res kaksna malenkost, kot vse povsod , ampak dokler otoci hodijo obleceni v v pristizne obleke in Nike copatke ni pomankajnja....Tudi v mojih casih je bilo, ko starsi niso imeli denarja za placate davek, kaj sele za solo in solske potrebscine , od 10, leta naprej sem si sama poskrbela, da sem imela nelaj novega in potrebscine za solo! Tudi, ce je bilo potrebno se ob 4 zjutraj dvignit it iti v gozd nabirat gobe , da sem si denar zasluzila......
sergej132
28. 08. 2014 15.28
+3
Saj sploh ne rabimo vlade. Saj za vse,mi narod, poskrbimo. Polivanje z vodo- absurd, če bi to videli v Afriki, kako mečemo vodo, bi na glave padi. Raje kaj podarite, saj ste tudi vi zelo blizu revščine, sam tega še ne vidite. Peace
Karel Lionheart
28. 08. 2014 14.09
-2
Brezplačno šolstvo in brezplačno zdravstvo, otroci pa nimajo za učbenike? Še v kalifatu poskrbijo za učenje Mohamedovih naukov. Sicer pa je pri nas tako, da za vse kar je brezplačno moraš plačati. Šolska obveznost bi pri nas morala biti 100% subvencionirana od države, ker gre za interes države. He,he me je mati vprašala v tistih časih enonogega s katero roko sem robutal tisto rdečo zvezdo, pa sem odvrnil, da z levico, ker je bila veja pač bližje... Oportunist v vseh pogledih! Ampak Led Zepellini so dobro šibali, pa najslajše so bile "upornice "uglednih" predstavnikov brezrazredne družbe. No nisem pa nikoli opazil tatooja na zadnjici mladenke "če ga vara". Nekoč v Makedonji pa je imela ena napis:Samo za JNA:) Konzerve, pa to, Luka kuje konja po mesecu, otroci so lačni..
yokerxdinterfan
28. 08. 2014 20.51
vsaj osnovna šola bi bila res lohk free....srednja pa mogoče kkšna mala stvar za doplačat
an?ka30
28. 08. 2014 11.55
+7
Ne se sekiret starši,peljite otroka v šolo,pa naj ministrstvo zrihta papir za pisat.Sam poglejte kaj delajo z učbeniki ki jih moremo sami starši kupit,na koncu šole je več kot pol delovnih zvezkov praznih!!!!
caspera1
28. 08. 2014 07.41
+7
Se prepričujem, da je to ena lepa gesta. Prevladuje pa mnenje, da donatorji financirajo celotno ekipo, ki nekaj mora jesti in piti, pa spati, pa čoln ne gre na zrak... osnova vsega skupaj je pa samopromocija. Zaradi res pomoči potrebnih otrok upam, da nimam prav.
motorka57
28. 08. 2014 06.44
+19
Tisti ki nimajo in se prebijajo iz dneva v dan,so tiho in si ne upajo na glas govorit.Otroci gredo v šolo,so skromni,omikani in čisto oblečeni in imajo zlikane obleke ! Tiste mamice ki pa cvilijo,da nimajo,so pa namazane,nohti negovani,nikjer ne delajo,da o kafetku in cigaretih ne govorim,otroci v šoli pa problematični in starši na vratih z odvetniki grozijo ! To je ogledalo naše družbe !!! Otroci so ogledalo družine,le kaj bo z njimi !????
Peach.ess
28. 08. 2014 07.21
+5
Moja mama je vedno rekla, da tistim ki jocejo da nimajo jim je se vzet treba :)
motorka57
28. 08. 2014 07.25
+2
yokerxdinterfan
28. 08. 2014 20.53
vem za en tak primer iz kranja....po tv da nima....vsak dan pa na kofetu v bližnji kavarni :P
Nina Nubia 1
28. 08. 2014 06.13
-1
Ruplove besede se danes odzvanjajo po ušesih....
lopina 2
28. 08. 2014 01.53
+10
Banke so pokradli in jih dokapitalizirali, za knjige pa nic ne dajo ker ni denarja. Izbrisanim pa ze veselo izplacujemo odskodnine. Super!!
damirg@email.si
28. 08. 2014 00.20
-14
to da mnogi nimajo 100€ za šolske potrebščine, približno toliko kot stane 1 rezervoar goriva v avtu, je čisto nabijanje.
Nina Nubia 1
28. 08. 2014 06.17
+6
Nekateri nimajo dela pred nosom in se tako morajo voziti na delo,danes jih velika vecina avto uporablja samo se za prevoz na delo,pojdi malo v "svet" pa bos marsikaj izvedel..
caspera1
28. 08. 2014 07.42
+7
Damir, nekateri se celo leto vozijo s kolesom na delo, ker bencin stane. Samo ti jih tudi opaziš ne. Mogoče, ker še spiš.
piko112
27. 08. 2014 23.37
+2
Zakaj se rabi berilo če se prebere une tri pesmice in dva odlomka iz kdo ve kje?
Partisan
27. 08. 2014 23.36
+18
Še ena posledica tega gnilega kapitalizma! V šolah že tako ali tako imajo preveč predmetov in teorije in starši sploh ne morejo kupit knjig svojim otrokom! Vse te krivice so se začele dogajati od leta 1991, ko pa smo se priklučili toti bedni evropi pa so take stvari dosegle vrhunec! Medtem pa si oni na oblasti z gnarom riti brišejo narod pa je preneumen, da se ne upre in jih vse pomeče dol z oblasti!
damirg@email.si
28. 08. 2014 00.21
+1
leta 1991 smo sedeli na polomljenih stolih, zgriženih mizah, uničenih tablah in učilnicah. takrat je hišnik vse popravljal, danes kupijo vse novo.
kukulele73
27. 08. 2014 23.09
+8
Pri nas smo navajeni, da pogledamo po oglasnikih, če se kaj prodaja ali podarja šolskih potrebščin se pravi torba, peresnica, itd. Tudi sam sem dal tri leta staro torbo in peresnico na oglasnik za podaritev. V 14 dneh ni niti eden poklical. Žena je preko Facebook sedaj torbo in peresnico oddala. Zakaj mora biti vse novo tudi meni ni povsem jasno. Verjetno je problem današnja družba in hvaljenje koliko novih stvari ima posamezni učenec v šoli. S takim odnosom, ''bogatejših'' staršev in otrok ne more priti otrok iz ''revnejše'' družine v skupino otrok z novejšimi ali vsako leto novimi potrebščinami kot so torba itd. Sam to dobro opažam in tudi svojima dvema otrokoma vedno pravim, da je potrebno biti zadovoljen z malimi stvarmi, pa četudi so starejše in ne po zadnji modi. Bistvo je skrito v človeškem srcu, ne v človeškem očesu. Se pa strinjam, da šola pač ni poceni. Treba je skozi celotno leto predvideti in vsaj malo probati vsak mesec dati na stran za šolo, ker 200 eur na enkrat ni malo za veliko ljudi.
CyChick8
27. 08. 2014 22.28
+15
Verjamem, da nekaterim resnično primanjkuje, ampak veste kaj saj ne rabiš imeti najboljšega zvezka, peresnice, radirke.... Zakaj bi bil zvezek iz Lidla slabši kot v papirnicah, ki imajo navite cene? No ne vem, mislim, da se da danes ko je tolikoooo izibre, da dosti ceneje priti skoz kot pa včasih, ko ni bilo diskontov. Mogoče se je treba vprašati od kdaj so nam materialne stvari postale tako pomembne? Če je drago še ne pomeni, da je dobro in vredno svojega denarja.
Roman Hren
27. 08. 2014 22.04
+16
Solidarnost, vsaka medsebojna pomoč je vredna hvale, ampak nadomeščanje dolžnosti države ni njen namen!Ne Rdeči križ ne Karitas ali katerakoli druga dobrodelna organizacija ne more in ne sme nadomestiti socialne države! Njihov namen je pomoč v stiski zaradi naravnih in drugih nesreč, ne pa nadomeščanje oz. poprava sistemskih napak države! Ko se na takih dobrodelnostih pojavljajo ljudje, ki so uničili socialno državo, je to prvovrstna perverznost!
elsanto
27. 08. 2014 21.37
+21
Realno povedano je tudi dosti staršev katerih NOČEJO delati ! Da si priznamo samo doma čakajo socialo in kaj jim bo država dala. A pošteni delavci kateri si lomijo hrbet in plačajo pošteno davke take pa inšpekcija konstantno j... Sem srbsko hrvaške nacionalnosti vendar imam rad svojo državo in povem iskreno. Lahko je doma jokat in nimam nič nimam nič. Zato so nemci imeli skoraj bankrot ker so turki doma sedeli in čakali socialo od 1000 - 1900 evrov, ko pa je nemški parlament sprejel da bodo socialne pomoči od 200-500 evrov pa so šli delat. P.S. ne mislim na invalide in duševno bolne- lih tem bi morali pomagati
Die einemaister
28. 08. 2014 00.07
+3
jah seveda sano turki so čakali na socialo, nemci so pa usi pridni in delavni dej dej
jebivoje
28. 08. 2014 06.47
+4
marsikdo ne dobi zaposlitve z socialno si ne moreš kaj dosti pomagat bognedaj dabi delal priložnostno na fuš da bi družino preskrbel . razumi to bolano oblast če lahko
požigalec
27. 08. 2014 21.02
+4
mene zanima kdu plača bencin za tist . čoln ku un plavalc plava v mrzli vodi. aja pa se neoprem potrebuje- ha homunitarnost na vrhu oguljenja revežev - bučmanov ki še zmeraj verjamejo v poštenost. no komentar od res homunitarca - naj ga vzame za sebe , namenjenu je 98% ljudi okoli teh donatorjev
drvarnca-zakon
27. 08. 2014 20.44
+21
Veste kako bom rekel ; pred enim letom sem končal osnovno šolo, in moje mnenje je da se danes v šoli potrebuje samo zvezek pa kakšen kemik in kakšen učbenik. kaj vam bodo danes delovni zvezki ko jih pa mulci ne rešijo(med njimi sem tudi jas) vso to navlako in in ja je potrebno veliko dela da se naredi red v šoli.med problemi je tudi naprimer vso to spraševanje in testi za oceno. mulci se naplifajo snov tako da čez tri dni že nič ne vedo.kaj se torej matretirajo ??? mi zna gdo odgovoriti ?
piko112
27. 08. 2014 23.32
+7
V srednji in na faksu ni kaj bistvene razlike
mb6
28. 08. 2014 16.21
+2
Po napisanem sodeč lahko samo sklepamo, da tudi delovnega zvezka pri slovenskem jeziku nisi kaj dosti reševal...
VSEZNALECno1
27. 08. 2014 20.40
+21
unicili ste drzavo, in zdej bluzite o vrednotah in psihofizicni kondiciji in to nekdo ki base iz proracuna 150.000....... razlozt otrok k je lacen to...... prav razpistoljen sem.. . sramota na 26. potenco....
zek
27. 08. 2014 20.26
+10
Skoraj nemorem verjeti OB TAKO DOBRI VLADI ALENČICE,in 10 miljardami kreditov v enem samem letu! -- TO JE TOLIKO DENARJA,DA VSAJ NASLEDNJIH 100 LET NOBENEMU NEBI BILO TREBA RAZMIŠLJATI O ŠOLSKIH POTREBŠČINAH ----- Karli,Dejan in ostali KVAZI LEVAKI JE TO MORDA TISTO BREZPLAČNO ŠOLSTVO O KATEREM NABIJATE?
caspera1
27. 08. 2014 20.42
+9
Kaj, zate je to nekaj novega? Kje pa ti živiš? Že deset let je vedno več staršev, ki se sekirajo, ker svojim otrokom ne morejo kupiti najosnovnejših potrebščin. Kaj ste mi bedni taki sprenevedneži. Brigajo vas revni otroci, vam so samo iztočna točka za enoumje. Najbrž bo tole zbrisano, ker imajo admini čudna merila, kaj je žaljiv komentar.
Roman Hren
27. 08. 2014 22.17
+3
23 let nam že uničujejo vse, kar diši po socialni državi (Bučar , ki je pisal ustavo in vanjo zapisal, da je Slovenija pravna in socialna država, po vsem tem času prizna, da je socialo zapisal s figo v žepu in da bomo pristali na realnih tleh, ko bomo pozabili n socialo!) in pripisovanje Bratuškovi vso krivdo za uničenje države je sprenevedanje in oprostitev pravih krivcev!
Alessio1989 1
27. 08. 2014 19.29
+19
Žalostno je to da ko se bliža prvi šolski dan,vsi v knjigarnah in raznoraznih trgovinah z šolskimi pripomočki drastično dvignejo cene in služijo na račun otrok...Cene bi morale biti take da si jih lahko privoščijo tudi tisti z nižjimi prihodki
caspera1
27. 08. 2014 20.45
+11
Pri pisalih in podobno imaš vsaj izbiro, večji greh so visoke cene učbenikov in delovnih zvezkov. Pa prvi teden ti otrok vsak dan nosi neke položnice - od navidezno neobveznega zavarovanja do pavšala za fotokopije učnih listov.