Stojko: Vzel sem posojilo in ne podkupnine

Nekdanji murskosoboški tožilec Robert Stojko, ki so ga novembra 2010 prijeli pri prejemanju 25.000 evrov domnevne podkupnine, je v sodni dvorani dejal, da ni vzel podkupnine, temveč posojilo. Njegov zagovor je potrdil tudi Boštjan Serec.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Prej sem imel visoke standarde, potem pa sem tudi sam padel v skušnjavo, za kar mi je zelo žal. Že pred aretacijo sem razmišljal, da na tožilstvu nimam več česa početi, čeprav sem dotlej svoje delo obvladoval in nisem imel zaostankov. Po aretaciji sem se odločil za umik iz tožilstva, saj nisem želel izigravati sistema ter sramotiti svojih kolegov in pravosodja.
Robert Stojko

Uvodna glavna obravnava je zaradi zdravstvenih težav nekdanjega murskosoboškega tožilca Roberta Stojka že dvakrat odpadla, danes pa je le prišel na sodišče v spremstvu odvetnika Igorja Vinčeca.

V sodni dvorani je v zagovoru povedal, da je imel dolgove zaradi zasvojenosti z igrami na srečo, s katerimi se je začel ukvarjati leta 2007. Najemal je tudi posojila. Ni znal povedati, zakaj si je izbral Boštjana Serca, da mu posodi denar, je pa vedel, da je zoper njega tekel kazenski postopek na murskosoboškem sodišču, saj je bil v zadevi tudi tožilec.

Sojenje tožilcu Robertu Stojku - 2

Robert Stojko z odvetnikom Igorjem Vinčecem. Obtožen je jemanja podkupnine, za kar mu grozi do osem let zapora in denarna kazen. (Foto: Mia Media)

Zanikal je, da bi ga izsiljeval in mu v zameno obljubljal oprostilno sodbo. Vztrajal je, da je šlo za posojilo, ki ga je nameraval vrniti v letu dni, za kar naj bi obstajal tudi zapis. Dodal je, da je vedel, da dela narobe, vendar si ni mogel pomagati, ker je zapadel v velike dolgove zaradi iger na srečo. Prejetje denarja obžaluje.

Večkrat je poudaril, da je zaradi vse večje odvisnosti od iger na srečo preživljal zelo hude čase in da je večkrat razmišljal celo o samomoru, za kar pa se ni odločil zaradi majhnega otroka. Po njegovih besedah je pravzaprav pričakoval, da ga bodo pri njegovem početju dobili in se je ob aretaciji celo veselil, da je vsega konec. Zdaj se že nekaj časa zdravi zaradi odvisnosti od iger na srečo in depresije. Danes je brezposeln in kot pravi nezaposljiv, čeprav bi vzel kakršno koli delo.

Serec potrdil Stojkov zagovor

Pričal je tudi Serec, ki je potrdil Stojkov zagovor, da ni šlo za podkupnino, temveč za posojilo v višini 25.000 evrov. Poudaril je, da je začel sodelovati s policijo, ker je bil prisiljen. Kako so izvedeli zanj, ne ve, vendar sklepa, da s prisluškovanjem. Po njegovih besedah ga je Stojko večkrat klical, novembra 2010 naj bi se dogovorila, naj denar prinese v njegovo stanovanje. S preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so označili denar in Stojka aretirali med predajo.

Po aretaciji se je odpovedal tožilski funkciji

Specializirano državno tožilstvo bremeni Stojka, da je kot nekdanji tožilec enemu od obtoženih v kazenski zadevi poneverjanja kopaliških vstopnic za Terme 3000 Sercu obljubljal pomoč do oprostilne sodbe v zameno za posojilo. Serec mu je 4. novembra 2010 prinesel 25.000 evrov, a je šlo za denar policije, saj so bili v celotno akcijo vključeni kriminalisti NPU. Stojko je kmalu po prijetju – priprt je bil dva tedna – na vlado naslovil pisno izjavo, da se odpoveduje službi državnega tožilca. Funkcija mu je prenehala z 9. novembrom 2010.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
Thor-1st 21.03.2012 07:45:14
Glede na to, da je bil Stojko na prostosti, in ne v priporu sta se s Serecom večkrat dobila in "zadevo" spremenila v posojilo. Eni pa znajo. Mislim, da v pravosodju najbolj škripa v SLO.
Več komentarjev