Slovenija

Stojko se je odpovedal tožilski funkciji

Maribor, 09. 11. 2010 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/P.J./Š.Z.
Komentarji
41

Robert Stojko, ki naj bi kot tožilec prejel 25.000 evrov podkupnine, ostaja priprt. Njegov vodja Žarko Bejek je pregledal vse zadeve, na katerih je delal. Prva tožilka v državi Barbara Brezigar ne bo odredila izrednega nadzora.

Robert Stojko
Robert Stojko FOTO: POP TV

Kot je povedal zagovornik državnega tožilca Roberta Stojka, Igor Vinčec, je višje sodišče sprva odredilo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče. Vinčec se je pritožil, "ker se je Stojko odpovedal tožilski funkciji in ni bilo več ponovitvene nevarnosti". Sodišče je zatem odločilo, da bo priprt zaradi možnosti vplivanja na priče.

Tožilca naj bi prijeli prejšnji četrtek pri prejemanju 25.000 evrov domnevne podkupnine.

Pripor po Vinčecovih besedah lahko traja so zaslišanja vseh prič, na katere bi obdolženi lahko vplival, vendar mora po mesecu dni znova odločati o pripornih razlogih. "Ker gre za tri priče, lahko računamo, da bo vse skupaj trajalo največ dva ali tri tedne," je dejal. Pojasnil je, da je možnost pritožbe sicer z vložitvijo zahtevka za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, česar pa ne bodo storili, "saj ne želijo zavlačevati postopka". Obrambo bodo pripravili po prejetju zahteve za hišno preiskavo. Ostalih podrobnosti iz primera in načina zagovora ni komentiral.

Odpovedal se je funkciji

Da je osumljeni tožilec vrhovnemu državnemu tožilstvu že posredoval izjavo o odpovedi službe državnega tožilca, so potrdili tudi na vrhovnem tožilstvu, kjer bodo njegovo izjavo posredovali ministrstvu za pravosodje Alešu Zalarju. V Zakonu o državnem tožilstvu sicer piše, da tožilcu preneha funkcija, "če se odpove službi državnega tožilca".

Brezigarjeva: Izrednega nadzora ne bo

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je bila zaradi primera danes na obisku na murskosoboškem okrožnem tožilstvu. Povedala je, da ne bo odredila izrednega nadzora na soboškem tožilstvu, saj vodstvo na čelu z Žarkom Bejkom uživa njeno in zaupanje vrhovnega državnega tožilstva. Po njenem mnenju tožilstvo vodi resno in odgovorno.

Med preiskavo v Mariboru
Med preiskavo v Mariboru FOTO: Mia Media

Zaveda se, da je primer tožilca Roberta Stojka škodil ugledu vseh tožilcev. "Vendar pa lahko rečem, da smo po današnjem pogovoru ugotovili, da vodja tožilstva nadzira delo, da je že opravil pregled vseh zadev, ki so bile pri kolegu, ki je v priporu, in da tudi sicer skrbi za pravočasno delo." Glede nadzora soboškega tožilstva je še dejala, da so v preteklih dveh letih pregledali več kot polovico državnih tožilcev na tem tožilstvu, da so od zadnjega splošnega pregleda sicer res minila nekaj več kot tri leta, da pa bo pregled tožilstva sledil v sorazmerno kratkem času, saj prihaja na vrsto za redni pregled.

Na vprašanje, kaj pričakuje od obiska premierja Boruta Pahorja in ministra za pravosodje Aleša Zalarja na Vrhovnem tožilstvu, je odgovorila, da pričakuje podporo resnemu in odgovornemu delu tožilstva in tudi spoštovanje inštitucij pravne države ter spoštovanje tožilske inštitucije. "Predsednika bomo seznanili tudi z doslej opravljenim delom, upam pa, da bo tudi kaj možnosti, da mu pojasnimo naše pripombe na predlog novega zakona o državnem tožilstvu, ki je v nam znani verziji v velikem delu za delo tožilcev problematičen," je še dejala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
09. 11. 2010 20.05
a hazardu se je tud odpovedal?
minnaema@yahoo.com
09. 11. 2010 18.50
Zdaj bo šel pa delat na DOB za paznika !
mamica55***
09. 11. 2010 15.53
hmm, premal, premal vsaj nekaj miljonov €, ne pa 25 jurjev . . .
saintjozef
09. 11. 2010 15.46
Tako se dela, pride, pogleda, ne pa naskrivaj, ko je tožilka odsotna.
Darko32
09. 11. 2010 14.59
Tukaj bi morala poseči višja inštanca. namreč če se ugotvi, da je nekdo storil kazniv dejanje je potrebno takoj blokirati vse spisde, ki jih je takšna oseba obravnavala, saj obstaja tudi sum, da je prejel tudi kašno podkupnino na drugem rpimeru. Oziroma takšne sume kategorično ovreči. To bi moral prevzeti nacionalni preiskovalni urad in skupina posebnih tožilcev. Sedaj pa naj bi kar nekdo rekel, da je vse vredu. To dokazuje, da gre za sumljivo početje in možnost vpletenja še več oseb.
Peter Kralj 1
09. 11. 2010 14.56
KOMU PA SE JE STOJKO ZAMERIL? MORAL SE BO ZELO LEPO POKORITI!
CtrlDelete
09. 11. 2010 14.55
"Prva tožilka v državi Barbara Brezigar ne bo odredila izrednega nadzora." ZAKAJ NE???
Prekmurje Slovenija
09. 11. 2010 14.45
A mu bodo bodo sodili prijatelji s katerimi je vsako leto pil na zaključkih?
Foen
09. 11. 2010 14.43
čez dva mesca bo pa odvetnik postal... si upa kdo stavit da temu to ne bo tako?
Roxy79
09. 11. 2010 14.34
Sevede ne bo odredil a notranjega nadzora... če pa ima tudi ona zelo umazane roke....
Libra77
09. 11. 2010 14.28
Primeri, ki si jih vlada želi potunkati so rešeni prej kot v mesecu dni in odgovoren že sedi med tem ko se še Hilda 'kuj' smeji. Zdaj pa v taki demokraciji srečen boodi ti. 1,2,3, kdo meži?
Tonček Balonček
09. 11. 2010 13.06
Železnika s espominjam še ene več kot 20 let nazaj, ko je bila na Temelnjem tožilstvu Ljubljana še strah in trepet partijska sekretarka OO ZKS B. Brezigarhjeva. Polni so ga bili vsi bifeji okoli sodišča, le v pisarni ga je bil bolj malo!
Milan Hišan
09. 11. 2010 13.05
@Tonček Balonček Kaj ko bi ti z svojo bolno invalidno ritjo delal kaj manj škodljivega kot pa da pumpaš ljudi z svojimi bolanimi komentarji , in poleg tega vlečeš še invalidnino. Fuj!
01xxy
09. 11. 2010 13.01
Oblast testira prištevnost podložnikov!
tv1
09. 11. 2010 13.00
ta Železnik kot je medijska hiša poročala niti odvetnik noče več bit .-)))osnova ne moreš bit v državni ustabovi nek veljak potem pa med odvetmike odfrčat .-)))menda so volitve spet .-)))
tv1
09. 11. 2010 12.57
zakaj obisk generalne tožilke, a nismo pred pravno državo in sodstvom vsi enaki, ne glede kakšno funkcijo kdo opravlja, če je pravno državo in njene zajone kršil nima kaj iskat državna tožilka na neki enoti, lahko samo obsoja, obiska to tožilstvo tako visoke toćilke nima kaj iskat .-)))če pa je medijski linč potem pa je treba to medijsko hišo pred toćilstvo in sodnika postavit .-))) če nisi politično prisoten imaš ali pa nimaš svojo moč .-))) samo ne na račun nas, prodali ste nas že, razprodaja pa se je začela .-)))
volek
09. 11. 2010 12.57
Ta Stojko mora biti v žlaht z bivšim tožilcem Železnikom, ki je bil tudi odvisnik od iger na srečo. Sej tudi pri sodnikih ni dost drugač. Sodbe v imenu ljudstva so takšne kot bi metali cifra-mož igrico.
Milan Hišan
09. 11. 2010 12.54
Vauu kakšen uspeh NPU_ja. Članek že nekaj časa na prvem mestu. . Problem tiči povsem drugje !!! Velik problem države je, da jo vodi človek(Borut Pahor), ki je bil celo na pogrebu (rablja) Ivana Mačka Matije Aprila leta 1993.Se pravi že globoko v samostojni Sloveniji. Pa posebni svetovalec za BIH Milan Kučan je bil tudi !
tv1
09. 11. 2010 12.49
Bogi, za njega bo organiziran koncert da se reši družina, ki ni nič kriva .-)))
Franc Zabukovec
09. 11. 2010 12.47
cupofmarja09.11.2010, 12:310 Stojko pa ni u žlahti s Hildo:-))))) Nikoli ne boš zvedel. Lahko je to sorodstvena žlahta, ali finančna žlahta, ali poslovna žlahta, ali borzna žlahta. pri nas se vedno najde da so vrhunski uslužbenci v vrhunski žlahti. nebi se čudil, če bi se notr znašel še kakšem bulmastif, pa zidar, pa kakšen ptič, no pol so pa še ravzni vodovodarji, računalničarji in po vsej verjetnosti tud komunalci in vrtnarji