Janković: Bratuškova izvrstna odločitev, a pred njo so težki časi

Predsednik Pahor meni, da je izvolitev Bratuškove in Vebra upravičeno upanje, da smo na koncu politične negotovosti. Ljubljanski župan Janković je prepričan, da je Bratuškova izvrstna odločitev. Poudarja, da v novi vladi ne bo igral nobene vloge, saj nikoli ne deluje iz ozadja.

Poslanci so v sredo na izredni seji DZ izglasovali vodjo PS Alenko Bratušek za novo mandatarko in s tem konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše. Pred tem so za novega predsednika DZ izvolili Janka Vebra iz SD.

Odločitvi za izvolitev Janka Vebra za predsednika DZ in Alenke Bratušek za predsednico vlade po mnenju predsednika države Boruta Pahorja "vzbujata upravičeno upanje, da smo na koncu politične negotovosti, ki je pestila Slovenijo vse od začetka tega leta". Glede na razpravo v DZ Pahor od vlade pričakuje ukrepe za oživitev gospodarske dejavnosti.

Čvrsta podpora Bratuškovi vzbuja tudi "upanje, da bo vlada oblikovana čim prej in da bodo s tem dokončno vzpostavljene stabilne politične razmere v državi", je dejal Pahor.

Kot pravi, kljub različnim prizadevanjem vlad v času trdovratne gospodarske, finančne pa tudi moralne krize "še vedno z zaskrbljenostjo ugotavljamo nadaljnje krčenje gospodarskih aktivnosti". Po njegovem mnenju pa smemo glede na sredino razpravo v DZ pričakovati, da bodo ukrepi za vnovično oživitev gospodarske aktivnosti in posledično zmanjšanje brezposelnosti osrednji del prizadevanj nove vlade.

Borut Pahor

Pahor (Foto: Miro Majcen)

Izkušnje vlad v času krize pri nas in drugod v Evropi ter po svetu so pokazale, da razmere za tak napor terjajo politično in programsko homogeno vlado ter trdno politično večino v parlamentu, pojasnjuje Pahor. Po njegovem prepričanju je enako pomembno, da "se oblikuje mestoma širše politično soglasje okrog vprašanj, ki zahtevajo dvotretjinsko večino v parlamentu ali širše politično ter družbeno razumevanje nujnosti in potrebnosti rešitev, praviloma reform za izhod iz krize".

"Dovolim si misliti, da so trije dogovori vseh voditeljic in voditeljev parlamentarnih strank glede treh zapletenih, a dolgoročno pomembnih tem, ki smo jih dosegli sredi februarja letos na sestanku pri meni, pomembna garancija za njihovo uveljavitev ne glede na spremembo oblasti," je prepričan Pahor. Če bodo voditelji strank tudi v prihodnje ocenili potrebnost in koristnost takih dogovorov, bo Pahor, kot pravi, storil vse, kar je v njegovi moči, da jih bodo v korist države in ljudi tudi dosegli.

Zoran Janković na kongresu stranke

Janković pravi, da v novi vladi ne bo igral nobene vloge. (Foto: Aljoša Kravanja)

Janković: Alenka Bratušek je izvrstna rešitev

"To leto je bilo izjemno težko, storjene je bilo veliko škode, kar smo govorili ves čas. Mislim, da je Alenka Bratušek izvrstna rešitev," pa je izvolitev Bratuškove komentiral ljubljanski župan Zoran Janković.

Odločitev Bratuškove je po njegovih besedah "zelo pogumna" in uživa "vso podporo". "Čas, ki je pred predsednico vlade, je izjemno težek," je še ocenil Janković. Še s tremi strankami mora namreč sestaviti kompetentno vlado in nato pokazati, da je bila sprememba potrebna.

Sredini govori bivšega predsednika vlade Janeza Janše in bodoče predsednice vlade so po Jankovićem mnenju pokazali bistveno razliko med njima, pri čemer Bratuškova pooseblja idejo sodelovanja in sobivanja, medsebojnega razumevanja in spoštovanja različnosti.

"Predvsem gre za program, ki je bil že lani ponujen, se pravi nove infrastrukturne projekte, kajti ko se je začelo to nerazumno varčevanje, smo ves čas trdili, da to nikamor ne vodi, da gre spirala samo navzdol," je še dejal Janković.

Na vprašanje, ali bo sam igral kakšno vlogo v novi vladi, je ljubljanski župan zatrdil, da ne. "Prvič, moj način razmišljanja in delovanja je, da nikoli nisem iz ozadja. Odgovor je – ne," je poudaril in spomnil na svoja prizadevanja pred letom in pol, ki niso bila uspešna.

"Alenka Bratušek je samostojna osebnost, kompetentna in bo vodila vlado. Drugače se ne da delati," je sklenil Janković.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 147
 
mercola 01.03.2013 15:42:54
Kje ste zdaj stavkajoci! Drli ste se na ves glas proti Jansi sedaj ko pa ste dobili stare lopove nazaj pa ste tiho! Torej ste stavkali le proti Jansi ne za ociscenje politicnega prostora! Vsaka cS se vedno smo v komunizmu in tako bo zgleda ostalo:(!!!
Več komentarjev