Stožice – 'spomenik' Jankoviću, ki ga bomo na koncu plačali davkoplačevalci

Pregled finančne konstrukcije Športnega parka Stožice razkriva, da je davkoplačevalce posredno stal že 130 milijonov evrov, medtem ko je Grep za projekt najel kredit, ki ga pa ni niti začel vračati. Torej bomo Jankovićev "spomenik" tako ali drugače na koncu plačali davkoplačevalci.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Športni park Stožice - 3

Športni park Stožice (Foto: Miro Majcen)

Včeraj je več kot 120 policistov in kriminalistov NPU ter različnih policijskih uprav na območju Ljubljane in Kranja izvedlo 23 hišnih preiskav zaradi suma gospodarske kriminalitete in korupcije. Mudili so se tudi pri družini Janković in v prostorih MOL, kjer so preiskovali projekt Stožice. Pridržali so šest oseb, a so vse že izpustili.

Poročilo o projektu Stožice razkriva naslednje vire financiranja: 81 milijonov evrov je vredno zemljišče, dala ga je občina. Za isti denar bi moral Grep zgraditi dvorano in stadion. Toda – kar smo opozarjali mediji, je potrdila odredba – projekt so s podaljševanjem rokov in aneksi projekt podražil za več kot 50 odstotkov oziroma za 42,8 milijona evrov.

To podražitev je skoraj v celoti pokrila občina skupaj z evropskim in državnim denarjem. Pri tem pa naj bi se zgodila tudi goljufija. Občina je zaradi prirejenih podatkov namreč počrpala 1,9 milijona evrov preveč.

Ker je nekaj prispeval še Dars, pa s povrnitvijo MOL SCT in fundacija za šport, je davkoplačevalsko breme skupaj z zemljiščem 129 milijonov evrov.

Zoran Janković

Ljubljanski župan Zoran Janković tik po zaključku včerajšnjih hišnih preiskav na magistratu (Foto: Damjan Žibert)

Ob tem spomnimo: župan Zoran Janković je trdil, da razen zemljišča davkoplačevalci ne bomo prispevali niti centa, a je kmalu spremenil izjavo. "Niti evro ni šel ne iz mestnega ne iz državnega proračuna. Še. Poudaril sem še," je dejal konec maja 2010.

Na drugi strani se odpre vprašanje, koliko je dejansko vložil s strani župana hvaljeni Grep. Kot rečeno, moral bi 81 milijonov, dejansko pa naj bi vložil okoli 10 milijonov evrov. Za preostanek je raje najel 115-milijonsko posojilo, počrpal 100 milijonov, a kredita, tudi državnih bank, ni začel niti odplačevati.
Pod črto, ker so krediti slabo zavarovani, bomo tudi del teh kreditov na koncu plačali davkoplačevalci.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1361
SixtoRodriguez 26.12.2012 10:30:31
zadnjič sem bil prvič v stožicah... obup kako je to zgrajeno. to je polovičarsko delo. nobenega stila, barve take da zgleda lepša mrliška vežica, oznake so katastrofa... škoda besed, še bolj pa denarja ki je bil tja vložen
Več komentarjev