Slovenija

Strah pred antraksom odveč?

Ljubljana, 17. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/N.Š./J.U.
Komentarji
0

Strah pred okužbo z bakterijo antraksa se širi hitreje, kot bi se lahko katerakoli bolezen. O lažnih preplahih poročajo iz vseh držav sveta in tudi Slovenija ni izjema.

V zadnjih dneh sta zdravstvena in veterinarska inšpekcija posredovali že enajstkrat. Čeprav so znani rezultati le ene preiskave – pošiljka, ki je prispela na vrhovno sodišče ni bila okužena – menijo, da strah ni bil upravičen v nobenem od primerov.

Lažni preplah

Večinoma so ljudje zaradi strahu pred okužbo klicali že, če so prejeli pošiljko iz kakšne eksotične države. Le v redkih primerih, kot je bil na primer včeraj v Kosezah, pa so v pošiljki našli sumljivo snov.

O sumljivih pismih in paketih so poročali iz domala vse Slovenije. Inšpekcija je posredovala v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici Ajdovščini, Kopru in Škofji Loki. Čeprav je previdnost pri neznanih pošiljkah razumljiva, pa je bil strah včasih pretiran.

V pisemski pošiljki, ki je v ponedeljek prispela na vrhovno sodišče iz ene izmed arabskih držav, po prvih rezultatih Veterinarske uprave RS (VURS) ni bakterij vraničnega prisada. Omenjeno pošiljko so sicer kriminalisti iz preventivnih razlogov včeraj zasegli in jo predali veterinarski upravi. Slednja bo dokončne rezultate sporočila jutri, je sporočil direktor VURS Zoran Kovač.

S policijske uprave pa so sporočili, da so danes dobili tri nove prijave o sumljivi poštni pošiljki in 20 klicev na njihovo posebno številko.

Minister Keber poziva državljane k premisleku

Dušan Keber
Dušan Keber FOTO:

"Najprej bi želel vse skupaj pomiriti. Vse te pozive pa je potrebno jemati resno, že sedaj pa lahko povem, da bomo morali - če se bo povečevalo število prijav – spremeniti začetek postopkov. Morali se bomo omejiti na v resnici izjemno in v resnici sumljive okoliščine, ki bodo lahko posledično pripeljali tudi do izolacije posameznih ljudi," je dejal Keber in dodal, da naj ljudje razumno ocenijo pošiljke in naj ne sklepajo prehitro.

Vsi, ki bi želeli več podatkov, povezanih z vraničnim prisadom, pa lahko pokličejo na telefonsko številko (01) 47 86 045.

Ministrstvo za zdravje želi preprečiti množično prijavljanje sumov, ki bi zmanjšalo učinkovitost ravnanja pri morebitnih resnično sumljivih primerih. Nobene okoliščine v Evropi, tudi v Sloveniji, ne kažejo na to, da bi morali pričakovati dogodke, kot se dogajajo v ZDA, je povedal minister za zdravje. Ni razlogov za paniko, pripraviti pa se moramo na to, da bomo smiselno ukrepali, če se bo nevarnost pojavila, je dejal minister Keber.

Posebna telefonska linija

Eva Grilc
Eva Grilc FOTO:

Na Ministrstvu za zdravje so danes odprli posebno telefonsko linijo, kamor lahko kličejo občani, ki jih zanimajo informacije v zvezi z okužbo bakterije antraksa. Že do poldneva so prejeli trinajst klicev, ki jih je danes sprejemala zdravnica Eva Grilc, iz Inštituta za varovanje zdravja.

Večina klicateljev je bila srednje generacije, pravi doktorica Grilčeva, bili pa so resno zaskrbljeni. Največkrat sprašujejo glede same možnosti okužbe z bakterijo vraničnega prisada, zanima jih, kako se prenaša in kako se lahko zaščitijo. Največkrat pa bi le radi slišali, da možnosti okužbe z omenjeno bakterijo ni. Telefonska številka : 01 476 60 45 je na voljo vsak dan med osmo uro zjutraj in osmo uro zvečer.

Na Ministrstvu za zdravje pravijo, da so pričakovali zaskrbljenost in klice o sumljivih pošiljkah, čeprav minister poziva k premisleku, kaj res predstavlja tveganje, kajti bojijo se, da bo klicev preveč in bi nastala panika. Sicer vse klice skrbno preverijo in jih obravnavajo resno.

Kako ukrepati?

Čeprav obstaja minimalna možnost, da bi se bakterija antraksa pojavila tudi v Sloveniji, so na Ministrstvu za zdravje pripravili ukrepe, ki obvarujejo pred okužbo.

Če prejmete oškodovano oziroma odprto ovojnico s prahom na površini zadržite dih in pošiljko pokrite s nepropustno plastiko ali obleko. zapustite in zaklenite prostor in se temeljito umijte. Pokličite policijo. Ti ukrepi naj veljajo kot obvestilo in ne kot znamenja preplaha! Splošno mnenje je namreč, da se pri nas bolezen vraničnega prisada ne bo pojavila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni