Slovenija

Strah pred novimi poplavami je bil odveč, intervencijske ukrepe zamenjala sanacija škode

Ljubljana, 16. 11. 2014 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nove padavine večjih nevšečnosti na srečo niso povzročile. Razmere v Loški dolini se izboljšujejo. Podobno je tudi v ilirskobistriški občini. Gasilci le še občasno odhajajo na ogled terena. Skrb pa še vedno povzročajo štiri aktivna plazišča v občini.

Prebivalcem občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica so padavine v minuli noči kljub nespodbudni vremenski napovedi vendarle prizanesle in niso povzročile novih težav. Ob pomoči gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in vojakov se zato tam nadaljuje odstranjevanje posledic poplav.

Razmere v Loški dolini se kljub zadnjim padavinam izboljšujejo. Voda je doslej upadla za nekaj več kot 70 centimetrov od najvišjega zabeleženega vodostaja in se nahaja na gladini januarskih poplav. Kot je dejal poveljnik občinske civilne zaščite Damjan Janeš, voda odteka s približno hitrostjo 1,25 centimetra na uro.

Za zdaj ostaja poplavljenih 19 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov, ogroženih pa je 21 stanovanjskih in 11 gospodarskih objektov. Izseljenih je še vedno 28 oseb. Po Janeševih besedah danes ni bilo potrebe po dodatnih protipoplavnih vrečah, tako da njihovo število ostaja 15.000. Prebivalcem na terenu je pomagalo okoli 30 gasilcev ter po trije vojaki in pripadniki civilne zaščite.

Največ časa so danes namenili prečrpavanju vode iz poplavljenih objektov. Predvidoma prihodnji teden bodo v Loški dolini iz Madžarske dobili v brezplačno uporabo 30 razvlaževalcev prostorov.

Loška dolina
Loška dolina FOTO: POP TV

Tudi v ilirskobistriški občini se razmere še naprej izboljšujejo

Čeprav je reka Reka čez noč nekoliko narasla, to ni prineslo novih težav. Namestnik poveljnika občinske civilne zaščite Luka Špilar je pojasnil, da so se intervencijski ukrepi, tudi v vaseh Bač in Koritnice, končali. Gasilci le še občasno odhajajo na ogled terena.

Skrb pa še vedno povzročajo štiri aktivna plazišča v občini. V soboto okoli 21. ure so tako gasilci v naselju Jasen s ponjavo prekrili plazišče, ki je nastalo pred nekaj dnevi. Po Špilarjevih besedah bo treba v prihodnje razmisliti o tem, kako trajno sanirati plazišča.

Padavine, ki so ponoči zajele Slovenijo, so sicer povzročile naraščanje pretokov rek v zahodnem in južnem delu države. Največ dežja je padlo na Bovškem, okoli 50 litrov na kvadratni meter, na območju Vojskega med 40 in 50, na Ilirskobistriškem pa okoli 30 litrov na kvadratni meter. Še nekaj manj padavin je bilo v Loški dolini.

Intervencijske ukrepe zamenjala sanacija škode

Na Planinskem polju se gladina vode še postopoma zvišuje, vendar za zdaj ni nobene nevarnosti, da bi poplavila najnižje ležeče objekte. Gladina Cerkniškega jezera pa je po današnjih podatkih Agencije RS za okolje ustaljena in prav tako ni nevarnosti poplavljanja. Tudi pretok potoka Cerkniščica je minimalen.

V dneh najvišjega vodostaja je bilo v cerkniški občini poplavljenih skoraj 300 objektov, od tega več kot 200 stanovanjskih. Kot je dejal poveljnik občinske civilne zaščite Jože Turšič, za zdaj ostaja poplavljenih še pet počitniških hiš v Rakovem Škocjanu.

Tudi v cerkniški občini je intervencijske ukrepe zamenjala sanacija škode, ki jo je povzročila povodenj. Pristojne službe so v soboto prebivalcem začele razdeljevati razkužila. Kljub izboljšanju razmer po Turšičevih besedah previdnost ostaja. Doslej so razdelili okoli 11.000 protipoplavnih vreč, ki bodo za vsak primer še nekaj časa ostale na terenu.

Sanacija škode v Loški dolini.
Sanacija škode v Loški dolini. FOTO: POP TV

Še vedno težave na cestah

Ob 11.00 se je na cesti med Idrijo in naseljem Žiri v občini Idrija sprožil zemeljski plaz. Cesta je neprevozna in bo zaprta vsaj 24 ur, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot poroča Prometno-informacijski center za državne ceste je zaradi povodnji, ki je v minulih dneh zajela Slovenijo, še vedno zaprta regionalna cesta Bloška polica-Pudob. Zaprti sta lokalni cesti Planina-Unec in Laze-Planina, zaprtih je tudi več lokalnih cest v okolici Loža in Cerkniškega jezera.

Za tovorna vozila je prepovedan promet na cestah Stari trg-Markovec, mejni prehod Babno Polje-Iga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Prihaja še nekaj padavin

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo, drugod bo večinoma suho. Ob morju bo pihal jugo.

V noči na torek bodo padavine od zahoda spet zajele vso državo. V torek bo sprva oblačno in deževno. Snežna meja se bo spustila na okrog 1300 m nadmorske višine, v Gornjesavski dolini lahko sneži tudi nižje. Dopoldne bo dež v glavnem ponehal, le na zahodu bo še deževalo. Ponekod se bo delno razjasnilo. V sredo in četrtek bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
16. 11. 2014 13.35
+4
Če alarm ne laže zdajle nad Cerknico močno dežuje
carevicmilic
16. 11. 2014 11.44
+8
Skrajni čas je, da se država strateško loti tega problema. S tem naj se ukvarjajo strokovnjaki in ne uradniki, ki 99% delavnika prživijo v pisarni od koder se problem zdi skoraj neopazen. S kontroliranim zadrževanje in razlivanjem vode bomo več tisoč ljudem omogogočili miren spanec pa nekaj sto ljudem tudi vsakdanji kruh. Pa niso si vsi sami krivi da so zdaj že skoraj vsako leto pod vodo, prej jih pa 100 let ni nikoli zalilo.
flexi22
16. 11. 2014 17.28
+5
saj se zmiraj ukvarjajo strokovnjaki samo ti niso nikoli za nič odgovorni. vazno je samo da je placa? kdaj pa bodo odgovorni s imenom pa primkom verjetno bo se veliko vode priteklo
hotchilipoper
16. 11. 2014 10.45
+8
Danes je lepo modro nebo,in zdaj je vprašanje koliko časa bodo to dovolili