Slovenija

Stranke predlagale nekaj konkretnih imen za ustavne sodnike

Ljubljana, 12. 01. 2017 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik republike Borut Pahor je opravil posvetovanja o štirih ustavnosodniških mestih. V SDS so predlagali konkretna imena, v ZL prav tako imajo svoje kandidate, a o imenih še niso govorili.

Pahor je opravil prva posvetovanja za mesta ustavnih sodnikov.
Pahor je opravil prva posvetovanja za mesta ustavnih sodnikov. FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike Borut Pahor je zaključil posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti v DZ za štiri ustavnosodniška mesta. Večina se jih do imen še ni opredelila, konkretnejši pa so v SDS. Predlagajo Klemna Jakliča, ki ga podpira tudi NSi, in Anžeta Erbežnika

Kot je v izjavi medijem po prvem delu posvetovanj dejal vodja poslancev SDS Jože Tanko, bodo s predlaganima kandidatoma, Jakličem in Erbežnikom, v SDS vztrajali. Prepričani so, da bosta glede na številna merila sprejemljiva tudi za druge akterje v postopku odločanja.

Tudi v NSi pričakujejo, da bo predavatelja prava in etike na univerzi na Harvardu Jakliča Pahor podprl. Kot je poudaril vodja NSi Matej Tonin, so v poslanski skupini izbrali še tri druge kandidate in če bo predsednik republike predlagal katere od teh - imen ni razkril - lahko računa na njihovo podporo.

Po zakonu lahko predsednik republike predlaga kandidate za ustavnega sodnika na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Potem ko bo predsednik republike sprejel odločitve o predlogih kandidatov za ustavne sodnike in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena ločena javna predstavitev štirih predlaganih kandidatov.

Tonin je poudaril, da vsi kandidati izpolnjujejo strokovne in etično-moralne pogoje. Ker pa je po oceni NSi ustavno sodišče ena ključnih institucij v državi, se jim po besedah Tonina zdi nujno, da je njegova sestava svetovnonazorsko uravnotežena. Tako bi se povečala kredibilnosti in zaupanje v delo ustavnega sodišča, je še dejal.

V NSi so sicer po njegovih trditvah pripravili tudi nabor kandidatov, ki so po njihovem mnenju neprimerni za funkcijo ustavnega sodnika in bi se pri glasovanji o njih vzdržali ali pa bi glasovali proti.

Svoje kandidate ima tudi ZL

Svoje kandidate so poleg poslancev SDS in NSi sicer izbrali tudi v ZL. A štiri imena, dva moška in dve ženski, vsaj do prihodnjega tedna ostajajo neznanka. "V tej fazi jih še ne bi razkrival," je po posvetu s Pahorjem dejal vodja poslanske skupine Luka Mesec. Poudaril je še, da si ZL želi prispevati k izbiri kandidatov, ki bodo pripomogli k dobremu delovanju ustavnega sodišča.

V prvem delu so sicer na posvetovanje k Pahorju poleg vodje SDS prišli še vodja največje poslanske skupine, SMC Simona Kustec Lipicer, vodja DeSUS Franc Jurša in vodja SD Matjaž Han. V teh poslanskih skupinah sicer menijo, da prijavljeni kandidati ustrezajo kriterijem za ustavne sodnike, o podpori kateremu od njih pa se še niso izrekli.

Kustec Lipicerjeva je poudarila, da postopka izbire ne želijo obremenjevati s konkretnimi imeni, ampak želijo skozi proces usklajevanja priti do kandidatov, ki bodo imeli najširšo možno politično podporo. Tudi v SD se o konkretnih imenih niso opredeljevali, so pa izpostavili nekdanjega člana SD Rada Bohinca, za katerega menijo, da bi lahko brez težav opravljal funkcijo ustavnega sodnika.

Na posvet k Pahorju je prišel tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Povedal je, da sta s predsednikom republike razpravljala bolj o merilih, ki so pomembna za izbor ustavnega sodnika, predvsem o izgrajeni karieri, ki naj bi obsegala tudi prakso v sojenju. Prepričan je namreč, da se na položaj ustavnega sodnika prijavljajo premladi ljudje.

Poleg prijavljenih kandidatov bi tako na seznamu raje videli še kakšna druga imena. Ob tem je predlagal "kakšnega Slovenca, ki deluje v evropskih in drugih institucijah in ima izkušnje tudi iz evropskega prava" ali nekoga z izkušnjami z gospodarskega področja.

Predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli pa sta bila ob odhodu iz predsedniške palače redkobesedna, izjav o vsebini posvetovanja nista dajala.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
12. 01. 2017 21.12
+1
....je že prišel firerejev spisek zaželenih bodočih rumenoplavih sodnikov iz Mauriciusa? (golf majstor, press)
kolbek460
12. 01. 2017 20.13
+3
Sedanjo garnituro ustavnih sodnikov Slovenije prodat za en evro ,,ki so krivi za veliko gospodarsko škodo ,ki j bila storjena z njihovo pomočjo ,pripomogli k razslojevanju prebivalcev te države ,zapomnili se jih bomo po odločitvah ki so bile politično obarvane in mimo ustave ,aroganca,izogibanju odgovornosti ,lažna solidarnost,populizem ,ljudje brez hrbtenice ,z obrazom podplata ,
komir10
12. 01. 2017 21.45
+1
mita1
12. 01. 2017 19.42
+0
Pahor je dobil ultimat,da mora Jakič v US, Bradeško do viceguvernerja in Šorli na VS. To mu je Janez ukazal,če želi še en mandat.
Janezek1a
12. 01. 2017 19.38
+2
Predavatelj na Harvardu ni dovolj močna referenca, če je glavni kriterij izbora "NAŠI-VAŠI" !
SDS_je_poden
13. 01. 2017 11.19
+2
Predavatelj na Harvardu je sposoben primitivnega dialoga in napada na institut, v katerm bi sedaj rad sedel? Hvala ne. Krivicu dam prav. Ta nima tu kaj iskat.
Kollerik
13. 01. 2017 18.23
Sodnik s steklino?... Pa to onaj Jaklić....