Slovenija

Strela povzročila okvaro, ki jo morajo čim prej popraviti

Nova Gorica, 20. 09. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nujnega popravila na daljnovodu bo območje severne Primorske v nedeljo zjutraj v otočnem obratovanju. Zaradi napake je sicer vedno večja verjetnost, da bodo odjemalci ostali brez elektrike.

V primeru slabega vremena oziroma izrednih okoliščin bodo dela na daljnovodu prestavili na rezervni termin, in sicer na 28. september.

V družbi Eles pravijo, da bodo v nedeljo izvajali nujno potrebna popravila na daljnovodu (DV) 2x110 kV Ajdovščina–Divača I in II. Strela je kriva, da se je na daljnovodu pretrgal oplet strelovodne vrvi. Okvaro morajo odpraviti, saj bodo s tem preprečili morebitni izpad daljnovoda zaradi širitve okvare, ki bi z zelo veliko verjetnostjo povzročila izpad napajanja vsega odjema na območju severne Primorske. Če bi se to zgodilo, bi vnovična vzpostavitev napajanja in odprava okvare trajali bistveno dlje časa kot, če okvaro popravijo načrtovano.

V Elesu dodajajo, da po tem daljnovodu poteka zmogljiva optična komunikacijska povezava s severno Primorsko, ki je zaradi okvare prav tako ogrožena. Njena prekinitev bi v precejšnji meri tudi okrnila možnosti izmenjave podatkov severne Primorske s preostalo Slovenijo.

Električar
Električar FOTO: Reuters

Dela bodo potekala v jutranjem času, in sicer od 6. do 9. ure. Takrat bo za vse odjemalce električne energije, ki so priklopljeni na razdelilno transformatorsko postajo (RTP) Gorica, Vrtojba, Ajdovščina, Idrija, Žiri, Cerkno, Tolmin in Plave, zagotovljeno samo napajanje z električno energijo izključno iz proizvodnje Soških elektrarn Nova Gorica (SENG). Severna Primorska bo tako v nedeljo od 6. do 9. ure v t. i. otočnem obratovanju.

"Takšen način obratovanja se v današnjih razmerah vzpostavlja le izjemoma, ker vnaša povečana tveganja za izpad napajanja odjema in nižji nivo kakovosti dobavljene električne energije," pravijo v Elesu. Dodajajo, da bi bilo stanje bistveno ugodnejše, če bi bila dokončana prenova v Renčah in s tem zaključena 110 kV povezava med Sežano in Vrtojbo. Izpostavili so, da je v danih razmerah to edina možna rešitev, s katero se lahko izognejo popolnemu izklopu električne energije v času odpravljanja napake.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
20. 09. 2014 09.03
+14
Niso krivi Rencanci krivi je par odpadnikov v rencah ki so pod dalnovodom na crno gradili hise in poslopja,sedaj pa hujskajo se ostale....ter skupno izsiljujejo bajne odskodnine....pokvarjenost ljudi ne pozna meja.
LOS - T
20. 09. 2014 09.24
+6
še nikol se ni daljnovod gradil čez hiše, vedno so bile bajte kasnej, tud u naši vas, čez pet let pa jamranje, umaknite daljnovod ali pa miljon eur...občine pustijo gradit povsod, pod plazovi, dva metra od reke, sam da dnar poberejo...
dc_boyy
20. 09. 2014 09.00
+1
Popravite naslov, manjka "je".
hotchilipoper
20. 09. 2014 08.17
+5
Vse kable je treba napeljat po tleh,pa bo mir
LazniviZares
20. 09. 2014 09.04
+2
Da bodo crnograditelji potem zadovoljni pa se milionske odskodnine pohapsali..
gozdar1
20. 09. 2014 09.21
+3
Misliš, da strela ne more udarit v ukopan kabel,poleg tega je vkopavanje visokonapetostnih kablov problemetično.
Megaclite
20. 09. 2014 10.13
110 kV kabel je izjemno drag. Se pa strinjam, da bi morali vkopati vse nizkonapetostne vode.