Slovenija

Strokovnjakinja o tem, zakaj bi lahko voda na kraških poljih stala še tedne: Kras je tudi zadrževalnik vode

Postojna, 15. 11. 2014 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodostaj na kraških poljih bo še nekaj časa visok, saj mora vsa voda najprej odteči iz Loške doline na Cerkniško polje, kjer se razlije, od tu del vode odteče direktno proti Ljubljanici, del pa skozi Rakov Škocjan na Planinsko polje in šele nato proti Ljubljanici. Za ves ta proces pa bo potreben čas.

Poplave v Dolenjem jezeru - 2
Poplave v Dolenjem jezeru - 2 FOTO: Miro Majcen

Pretakanje voda v kraškem podzemlju je drugačno kot na površju, ima svoje zakonitosti, saj gre za hitro infiltracijo vode v tla in njeno pretakanje vode po podzemnih kanalih in razpokah, je povedala Nataša Ravbar iz Inštituta za raziskovanje Krasa iz Postojne. Voda se na ojezerjenih kraških poljih zato lahko zadrži zelo dolgo.

Razlog za tako pretakanje je v veliki poroznosti kamnin, ki sestavljajo kraška območja, kot sta apnenec in dolomit. Kraške vodonosnike napajajo tako padavine kot tudi reke ponikalnice.

"Vode se zbirajo od najvišje ležečega Babnega polja, ki tokrat ni bilo poplavljeno, potem pa po nekakšnih terasah navzdol, preko Loške doline do Cerkniškega in Planinskega polja ter nato navzdol do najnižjega Ljubljanskega barja. To je ta največji zbiralnik vseh teh voda," je povedala Ravbarjeva in dodala, da ni nujno, da se začnejo vode dvigovati iz podzemlja najprej na najvišje ležečem kraškem polju.

Kraški svet je zelo neenak in dvig podtalne vode je odvisen od tega, kje so padavine in kako se zbirajo. "V tem zadnjem dogodku, ko so vode poplavile Cerkniško polje, je bila največja koncentracija padavin nad območjem Cerknice, nad Blokami, druga koncentracija pa nad Kvarnerskim zalivom in Snežnikom, prav ti dve območji pa sta zbirni območji Loške doline in Cerkniškega polja," je pojasnila Ravbarjeva.

Zato je na tem območju prišlo najprej do največjega porasta tamkajšnjih vodostajev. Glede na primerljiva območja, ki jih poplavljajo hudourniki, voda tam hitro narašča in tudi hitro upada. Voda na kraških poljih, ki nimajo tekočih površinskih voda, pa hitro narašča, vendar nato počasi odteka oz. dolgo vztraja, ker je podzemlje zapolnjeno z vodo in "končna točka, ki je v tem primeru Ljubljanica, ne zmore prevajati vse te vode, ki se nabere v zaledju".

Vodostaj na kraških poljih bo še nekaj časa visok, saj mora vsa voda najprej odteči iz Loške doline na Cerkniško polje, kjer se razlije, od tu del vode odteče direktno proti Ljubljanici, del pa skozi Rakov Škocjan na Planinsko polje in šele nato proti Ljubljanici. Za ves ta proces pa bo potreben čas.

"Kras je neke vrste zbiralnik vode, po drugi strani pa tudi zadrževalnik. Zato je težko napovedati, koliko časa bo voda v Loški dolini ter na Cerkniškem in Planinskem polju še vztrajala, odvisno pa bo tudi od tega, kakšno bo vreme v prihodnjih dneh in tednih. Če bi bilo bolj hladno in bi namesto deževalo snežilo, kar bi ponovno zadržalo vodo. Poleg tega pa se mora sedaj vsa ta nakopičena voda v poplavljenih dolinah skozi kraški svet odteči proti Ljubljanici in nato naprej po Savi," je dejala.
 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
16. 11. 2014 07.37
+1
Ko ni denarja niti za vzdrževanje kaj šele za planiranje odprave teh problemov velike količine padavin, se lahko samo upa da nebo zima pokazala tudi svojih zob. Ker potem bojo spet izjave naše vlade da se naj počaka na naslednje leto ker za letos je blagajna prazna. Plačevat je pač treba obresti naše ljube Alenke.
hotchilipoper
16. 11. 2014 09.18
Za njihove plače je zmeraj denar,za nas, ki jim dajemo za plače ga pa ni-zanimivo a ne meeeeee
M_teorija
15. 11. 2014 21.17
+1
Med faktorji, ki so zvišali poplavne vode lahko iščemo tudi med letošnjo ujmo!?
hotchilipoper
15. 11. 2014 19.50
+1
Ljudje rabijo denar,ne strokovnjake
Začni Živeti
15. 11. 2014 20.39
Ljudje rabijo nesebične ljudi ki jim bodo pomagali!
mikmik 1
15. 11. 2014 17.22
+5
A za to ugotovit rabiš bit strokovnjak?!? Matr mamo veliko strokovnjakov v sloveniji...to vemo vsi ki živimo na kraških poljih!
donat323
15. 11. 2014 14.42
+3
še sreča, da "ror" do izvira Ljubljanice prepušča samo tolk vode, drgač bi še Vrhniko zalil. Matr so strokovnjaki, to smo se že v osnovni šoli učil.
enoh
15. 11. 2014 13.04
+6
Izjemen članek. Izjemen strokovnjak.
CandySkull
15. 11. 2014 12.39
+8
V OŠ smo se učili, da je Kras zadrževalnik vode, mislim, da mamo hudo naučene strokovnjake.....
piko112
15. 11. 2014 16.44
+1