Slovenija

Štrovs se opravičuje

Ljubljana, 18. 01. 2008 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žal mi je, da so bile besede o zavzetosti za varnost pokojnin predstavljene kot uradna izjava, pravi Štrovs.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije pričakujejo, da bo Marko Štrovs odstopil
V Zvezi društev upokojencev Slovenije pričakujejo, da bo Marko Štrovs odstopil FOTO: POP TV

Državni sekretar v ministrstvu za delo Marko Šrovs se upokojencem in drugim, ki se čutijo prizadete zaradi njegove izjave o upokojencih v oddaji Preverjeno, opravičuje. "Ne mislim tako, kot je bilo prikazano, saj sem samo opozoril na primerjavo s položajem delavk z malimi plačami, ki se bojijo še tega, da bodo izgubile zaposlitev," je zapisal.

"Resnično mi je žal, da so prišle neprimerne besede, s katerimi sem podkrepil svojo zavzetost za varnost pokojnin, v javnost kot moja uradna izjava. Vseeno pa kažejo, da sem se za ta namen pripravljen izpostaviti in resnično verjamem, da se upokojencem ni treba bati za svoje pokojnine," je v izjavi, ki so jo poslali z ministrstva za delo, zapisal Štrovs.

Štrovs se je v oddaji Preverjeno spraševal, "zakaj se upokojenci sploh pritožujejo, ker so najbolj varni od vseh in se jim ni bati, da bi izgubili službe".


"Žal v prispevku ni bilo objavljeno moje sporočilo upokojencem z nizkimi pokojninami, da se bodo varstveni dodatki že januarja povečali za lansko rast cen, od februarja pa se bodo usklajevali na enak način kot pokojnine. Upokojenci naj se ne bojijo poslabšanja svojih pravic, ni se jim treba bati drugih ukrepov. Tudi najnižje pokojnine se bodo večale skupaj s plačami," je poudaril državni sekretar.

Kot je opozoril, se skoraj celo delovno dobo trudi, da se slovenskim upokojencem ne bi bilo treba bati za pokojnine. "To je težka naloga. Tudi ob spremembi usklajevanja pokojnin v letu 2005 je po meni padal plaz kritik, da delamo protireformo, da bomo uničili javne finance, da kršimo standarde, vendar se je izkazalo, da je pokojninski sistem zdaj bolj trden, čeprav so pokojnine za skoraj pet odstotkov višje, kot bi bile sicer," pravi Štrovs.

"Spremembe usklajevanja nekaterih pokojninskih pravic, ki so bile kasneje pripravljene brez mojega sodelovanja, zdaj popravljamo," je še navedel Štrovs.

Cotmanova: Izjavo sekretarja obžalujem

Ministrica Cotmanova obžaluje izjavo Štrovsa in upa, da bodo prizadeti njegovo opravičilo sprejeli
Ministrica Cotmanova obžaluje izjavo Štrovsa in upa, da bodo prizadeti njegovo opravičilo sprejeli FOTO: POP TV


Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je dejala, da izjava državnega sekretarja Štrovsa, povezana z upokojenci, ni bila primerna. Vendar je poudarila, da je Štrovs na področju pokojninskega zavarovanja veliko naredil za dobrobit upokojencev.

"Štrovsa kot strokovnjaka zelo cenim. Na področju pokojninskega zavarovanja je veliko prispeval za dobrobit upokojencev in je na tem področju dejaven več kot 20 let. Prav on je tisti, ki je zaslužen za prve spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v začetku tega mandata, ki so bile izpeljane v korist upokojencev. Pripravil je strokovne podlage za spremembo zakona," je spomnila ministrica.

Po njenih besedah je Štrovs dal svoj pozitivni prispevek k boljšemu položaju upokojencev tudi ob pripravi zakona o varstvenem dodatku, tako da se bo ta dodatek spet usklajeval kot pokojnine dvakrat letno.

Upokojenci pričakujejo odstop

Tudi tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je v četrtek dejal, da je bila izjava neprimerna in ne bi smela biti izrečena.


V Zvezi društev upokojencev Slovenije so "zgroženi in z obžalovanjem" sprejeli žaljivo javno izjavo Štrovsa, "da je vse, kar ogroža upokojence, Matilda".

Kot so pojasnili v Zvezi društev upokojencev Slovenije, so z državnim sekretarjem Štrovsom nekaj let, vsaj menili so tako, konstruktivno sodelovali pri reševanju upokojenske problematike. Zato jih je njegova neprimerna izjava še toliko bolj prizadela, so zapisali v sporočilu za javnost.

V imenu svojih 300.000 članov zveza od Štrovsa pričakuje, da bo odstopil, od ministrstva pa, da se bo javno distanciralo od njegove izjave.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grizzly
24. 01. 2008 12.27
Saj je prav tako, da mora iti :)
peter.strovs@siol.net
20. 01. 2008 20.19
izčrpen komentar na tale forum sem danes objavil na svojem blogu oslikarstvuinšečem ker se url-jev sem ne da vpisovati, pač guglajte, če mate čas. prispevek: Boj se Matilde!
civitasstain@gmail.com
19. 01. 2008 06.39
Lahko udrihate po komunistih kolko hočete, ampak pokojnine po letih delovnega staža so bile pravične. Eden je prej začel z delom, je tudi prej lahko šel v pokoj in to je tudi prav. Pokojnine po živlenski starosti, so si zmislil kapitalisti in je samo na skrivaj krajšanje pokojnin oziroma je itak ne boš dočakal, če imaš zdravstveno smolo. Kdo tega ne razume, mu živ Bog nemore pomagat. Kaj se dogaja? Stari in onemogli se "j***jo" po tovarnah celo življenje, mladina pa brez dela neve kam s svojo odvečno energijo........Prej, ko se kdo oglasi na moj komentar, naj pomisli, da bo on tudi enkrat prišel v upokojenska leta! Če???????????
Jožajoža
18. 01. 2008 20.04
bravo štous.povedal si po pravici in resnici. matilda bo rešia slovenski proračun. samo nihče ni opazil, da si bil takrat pijan, ko si izgovoril te resnične misli.
beautytulipan1
18. 01. 2008 18.27
Upokojenci na ceste, zato da bo tudi on pristal na cesti! Če očitno drugače ne bo šlo. Ali naj pa ministrica odstopi namesto njega. A zato ga plačujemo?
ambasador@amis.net
18. 01. 2008 18.00
tonček balonček......tvoj komentar ob 15:49 je prijava leta.....ta je res huda, kapo dol respect!!!! :))))))))
Tonček Balonček
18. 01. 2008 15.49
Sam sem tako ponosen, da sem nagovarjal k temu občutku še staro mamo, dedka in vse sosede! Upam, da se je imal naš Janez na Cipru lepo in jim sevetoval, kako pazljivo ravnati z EUR-om, v London bo šel pa pač kdaj kasneje, saj ni nič posebnega tam, tudi zelo drago je, vems lahko absolvira še kak hitri kurz angleščine za diplomatsko rabo (money, war, peace, yes, of course, no problem, we agree, sure, Mr. Rupel will arrange as soon as possible, be patient, I shalll arrange it myself...., promis...).
kr_ena**
18. 01. 2008 15.44
če je njemu žal te izjave sem jaz bicikl ne, ker kak je on to povedal...kod da se pač tam z enim pogovarjata čist na izi. heheh...jaz priznam, sem se tej izjavi ko sem jo slišala zelo zelo nasmejala, ker nekdo na takšnem mestu kot jeŠtrovs bi pa človek le pričakoval, da se znajo ti ljudje bolje izražat. sicer kolko pa vem nas vse matilda čaka a ne....jaoo ej, izjava leta. je pa res, oni vsaj še majo penzijo,vprašanje je, če jo bomo mi imeli čez 30 let.
Tonček Balonček
18. 01. 2008 15.31
Drnovškove besede niso bile namenjene upokojencem, ampak njegovim nasprotnikom! Še dobro, da ga ni nihče poslušal, sicer ne bi bili na poti v blagostanje! Nihče nas ne bo ustavil!!
Tonček Balonček
18. 01. 2008 15.02
Če bi bili novinarji malo bolj uravnoteženi, bi Janša ta teden zbolel za gripo ali rotavirusom, kot zadnjič Barosso! A je to tak problem? Je pač zbolel! Kaj počne njegov PR štab?
Tonček Balonček
18. 01. 2008 14.57
Skrajni ča se , da si transakcijske račune za nakazila pokojnin uredimo na onem svetu, tako ne gre več!! Podsekretar naj takoj odstopi, ustanovimo preiskovalno komisijo!
Tonček Balonček
18. 01. 2008 14.55
Seveda, na srečo je pač še evdno tako, da vsakogar obišče Matilda, pa če nam je to simpatično ali ne!! Zakaj se slepimo pet minljivostjo zemeljsekga življenja, če je pa nesporno tako, da vsi umremo!!! Ali je govorjenje o tem tabu, če pa večina religij živi od tega strahu in nesprejemanjem naravne danosti, da pač umremo, telesno seveda! Penzijska nakazila se prenehajo, ne gredo na nebesne banke!!!
lukovec
18. 01. 2008 14.48
Tonče Balonček... Ti daješ denar za maše ker si verjetno vesel, da so se tvoji svojci stegnel!!! TI SI VERJETNO PA dedoval!!!!!!!
Tonček Balonček
18. 01. 2008 14.28
Vsem nam je jasno, da upokojenci s polno pokojninsko dobo na račun komunajzarjev dobro živijo, zaj jim je pač en birokrat nalil čistega vina in se repenčijo, da jih žali, v bistvu je pa poevdal resnico, ki je pa seveda nihče noče slišati. Mi dajemo za maše, za vso družino, ne za pokojne, nikoli pa župniku pri izročanju denarja ne omenjam Matilde, on še manj, ba veva, da je vse res, govoriti o tem pa pač ni spodobno, to pač ni denar, ta mamon in vladar tega sveta! Mi vemo, da obstahja še Stvarnik in Sodnik, ki se ne ozira na sklade, izravnalne sheme in rizike ter statistike! O tem molčimo, le kasiramo!!!
ambasador@amis.net
18. 01. 2008 14.22
a bomo mi dobl kako nagrado od ProPlus al kva je že tale firma k ma načez 24ur.com k mi jim število klikov pa zabavnih komentarjev povečujemo v nebo, da se lohk hvaljo da so glavni novičarski portal pa to....k po eni strani v bistvu mi pišemo članke in te svoje trače in čenče k jih slišimo v svojih krogih? lohk bi nam uredništvo vsaj kako leseno medaljo podelilo alpa nas povabilo na kak pir alpa kozarc šampanca ter podelilo prestižni naslov iz vsake rubrike-komentator leta in njegov komentar leta: recimo....politika-rupel ima otekla jajca in kolajna gre komentatorju ambasador wiiiiiiiii =))))
nask
18. 01. 2008 14.20
oba z cotmanovo bosta enkrat starca, no ja saj tudi sedaj nista mlada, in ju čaka prav tako matilda. Oba imata lepe plače, rit in usta pa enka kot mi reveži, če nebi bilo davkoplačevalcev bi tudi ne imela takih plač, zato se ni treba delat norca iz upokojencev, saj smo plačevali prispevke za pokojnine sami z svojim delom, njemu pa plačujejo davkoplačevalci. Če bi bila vlada sposobna bi ova z Cotmanovo vred takoj morala odstopiti. Izgledata pa itak kot dva prava hudiča....
Tonček Balonček
18. 01. 2008 14.01
Najbolje bi bilo, če bi se Štrovs invalodsko upokojil in čakal na Matildo!
fmunih@email.si
18. 01. 2008 13.55
Če bo Štrovs ostal sekretar, potem je JJ enake baže, ker je od svojega ustoličenja zavrl rast pokojnin z rastjo plač. Štravs je v tem primeru samo obelodanil mišljenje vlade.
sdrago@siol.net
18. 01. 2008 13.34
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno | 18.01.2008 | 12:33 Hvala za čudovito predstavitev človeka, ki ne razume, da potrebujemo domačo delovno silo, saj so najboljši steber normalno vzgojeni otroci v domači družini, župniji in šolskem okolišu brez varnostnikov in ograjenih kletk. Zato pa se eliminira tiste, ki trdimo, da človek, ki pove resnico neekoliko nerodno, ni za odstrel. LPD
Prvo Bore
18. 01. 2008 13.27
maksi hvala lepa, da si me povzdignil v prvi kur.., kar je še zmerom boljši , kot pa prva gnila golazen. Killi pusti maksija, ki bo zopet šel k Srbom na špricer in jim bo na dušo pihal, kako je vesel, da jih pozna