Slovenija

Strpno na cestah

Ljubljana, 10. 06. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Prometno-informacijskem centru voznikom svetujejo, da se izognejo glavni cesti Kranj - Brnik. V središču Ljubljane je močno povečan promet.

Na začetku avtoceste na Brezjah poteka izločanje tovornih vozil zaradi prepovedi. V središču Ljubljane je močno povečan promet.

Zaradi zasedanja vrha EU-ZDA na Brdu pri Kranju bodo na posameznih relacijah veljale zapore prometa in prepoved parkiranja, so sporočili na spletni strani Policija.si.

Policisti zagotavljajo čim bolj nemoten prehod koloni vozil s spremstvom, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet. Policisti približno pol ure pred prihodom kolone umirjajo promet.

Če voznik sreča vozilo za spremstvo ali če ga takšno vozilo dohiti, mora voznik takoj ustaviti ob robu ali zunaj vozišča in varovani koloni dati prosto pot.

Vožnjo smejo vozniki nadaljevati šele, ko odpeljejo mimo vsa vozila v koloni, vključno z vozilom, ki ima zeleno in modro luč. To namreč pomeni, da je varovane kolone konec in s tem konec vseh prepovedi in omejitev, ki so veljale zaradi uporabe rdeče in modre luči. Vozilom za spremstvo se je prepovedano priključiti. Prav tako se jih ne smete prehiteti. Voznike, ki svojih vozil ne ustavijo ali ne omogočijo prostega prehoda varovani koloni, ali ki se priključijo varovani koloni ali jo prehitijo, lahko policisti kaznujejo z globo v višini 250,38 evra.

Vozila za spremstvo uporabljajo posebne svetlobne in zvočne znake. Vozilo na začetku kolone ima rdečo in modro utripajočo luč. Na koncu varovane kolone pa je vozilo z zeleno in modro utripajočo lučjo. Varovano kolono lahko spremljajo policisti v osebnih avtomobilih ali na motornih kolesih. Ta vozila praviloma uporabljajo tudi sireno.

Zastoji na cestah

Za ves promet je zaprta lokalna cesta Kokrica–Brdo–Britof, in sicer do 17. ure. Zaradi poostrenega nadzora na letališču Jožeta Pučnika je pričakovati občasne zastoje na glavni cesti Kranj–Brnik. Voznikom priporočamo, da se tej cesti izognejo, so zapisali na spletni strani Promet.si.

Zapore v Kranju
Zapore v Kranju FOTO: POP TV

Na Gorenjskem bodo danes od 13. do 17. ure zaprte naslednje ceste: avtocesta od Podtabora do Vodic, glavna cesta Kranj–Brnik, regionalna cesta KranjKokrica in lokalna cesta Polica–Kokrica.

Do 17. ure bo na in ob vseh zgoraj navedenih cestah veljala prepoved parkiranja in ustavljanja vseh vozil. Policisti bodo vsa vozila, ki bodo parkirana na teh lokacijah, odstranili. Kot je pojasnil višji policijski inšpektor Srečko Deželak, to ne bo šlo na račun lastnikov vozil, prav tako pa naj bi tovrstna odstranjena vozila umaknili v bližnjo okolico, "kjer ne bodo predstavljala nevarnosti".

Prav zaradi zapor so pri Slovenskih železnicah v času prometne konice povečali število sedežev na vlakih. Od 50 do 100 odstotkov več sedežev bosta imela vlaka z odhodom z Jesenic ob 6.08 in ob 6.28, vlaka z odhodom iz Kranja ob 6.30 in ob 14.40 ter vlaki z odhodom iz Ljubljane ob 13.58 proti Kranju, ob 14.41, 15.30 in 16.20 proti Jesenicam.

Zapore tudi v Ljubljani

Določene aktivnosti bodo potekale tudi v Ljubljani, zaradi česar je dopoldne mogoče pričakovati kratkotrajne zapore prometa tudi na relaciji od Brda do Ljubljane in v ožjem središču Ljubljane. Kratkotrajne zapore prometa bodo izvajali policisti, ki bodo promet urejali na vseh pomembnejših križiščih.

Zapore v Ljubljani
Zapore v Ljubljani FOTO: POP TV

Do 16. ure bo na naslednjih ulicah v Ljubljani veljala prepoved parkiranja: Gosposvetska cesta, Slovenska cesta, Šubičeva ulica, Beethovnova ulica, Cankarjeva cesta, Prešernova cesta od Šubičeve ulice do Tivolske ceste, Prežihova ulica, Novi trg, Cesta 27. aprila, Metelkova ulica, Tabor med Metelkovo ulico in Maistrovo ulico, Maistrova ulica, Masarykova cesta, Trg OF, Emonska cesta od Zoisove ceste do Rimske ceste, Trg francoske revolucije, Vegova ulica, Turjaška ulica, Roška cesta, Ambrožev trg, Poljanska cesta od Roške ceste do Ambroževega trga, Rozmanova ulica, Trubarjeva cesta od Rozmanove ulice do Njegoševe ceste in Hrvatski trg.

Policija poziva tako stanovalce kot ostale, ki tam običajno parkirajo, naj odstranijo svoja vozila za čas zapore. Ta bo veljala v torek od 9. ure pa predvidoma do 16. ure. S postavljanjem signalizacije in obveščanjem so začeli že ponoči, je še povedal Deželak in dejal, da bodo vozila, ki bodo tam ostala, odstranjevali na bližnja parkirišča, vozniki pa naj bi bili o tem tudi obveščeni.

Prepoved za tovorna vozila


Od 9. do 17. ure je prepovedan promet vseh tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 3500 kg in vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago. Prepoved bo veljala na relaciji od prehoda Karavanke do Ljubljane ter na relaciji Kranj–Mengeš.

Na letališču posebni varnostni ukrepi

Na območju Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana se izvajajo posebni dodatni varnostni ukrepi. Ob odhodu predsednika ZDA bodo na cestah do letališča zapore, zaradi česar bo promet do letališča moten predvidoma od 12. ure dalje.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shtibla
10. 06. 2008 16.20
Še avtobusarji niso vedeli za te zapore, in mlade mamice so čakale v koloni od 19.00 do 21.45, otroci pa doma sami.... kaj če se naši mladini, na kateri svet stoji, kaj zgodi? Zgleda smo vsi sprejemljive žrtve, ko gre za varovanje predragega ameriškega presednika... obvoza ni bilo, vsaj policaji, ki so vsi skupaj nadzorovali zadevo, zanje niso vedeli. Res sramota.
anja_sanja
10. 06. 2008 16.13
jao.. dans je blo neznosno na cestah.. in še vedno je..
shtibla
10. 06. 2008 16.12
Čisto vse ceste v okolici Kranja, ki grejo pod, nad, mimo ali blizu avtoceste so bile včeraj zaprte in bodo tudi danes, tko da, kdor se je zmislu tist zemljevid in to naštevanje telih par zaprtih cest se je pošteno zlagal. Sramota tudi, da noben od policistov ni vedel, kje bi se dalo prit okoli zaprtih cest,oziroma vsaj povedati, da se nikjer ne da. Gorje, da bi se komu, ki je doma na drugi strani avtoceste kaj zgodilo in bi potreboval rešilca,.... ŽALOSTNO!!!!
Zakon1
10. 06. 2008 15.48
In ko bo šel naj Pučnika vzame s sabo ...
Rok Kelvišar
10. 06. 2008 11.51
Kr neki! cel halo! butc nej rajši ostane tam kjer spada - ne pa da še pr nas dela zmedo. Jz lahko čist normaln prežvim brez njega v slo.
Mawsyy
10. 06. 2008 11.40
no, si bo bush zapomnil slovasko vsaj po dobri varnosti in uvedenih izrednih razmerah.
albertinum@excite.com
10. 06. 2008 11.04
Heh, Bush razsuje par držav, pobije par deset tisoč nedolžnih civilistov, razjezi par milijard ljudi po svetu, mi smo pa tisti, ki moramo biti STRPNI zaradi varovanja tega terorista?
gigi39
10. 06. 2008 11.02
Drug teden bodo mene peljali v spremstvu na Brnik in bodo vse dopoldne zaprte ceste tako da...ne bit preveč kritični;) in bodite strpni hehehehehee
politik70
10. 06. 2008 10.51
primorec10.06.2008, 10:32 Ti pa meni prav nič! In če nimaš drugega dela se s....
Goosaer
10. 06. 2008 10.37
Groza! Kaj pa je naredil ta človek dobrega, da je zaradi njega treba uvesti izredno stanje? :(
GSG-9
10. 06. 2008 10.35
Zanimivo kako je na rozmanovi prepoved parkiranja, vsi parkirni prostori so pa zaparkirani :D
Nilič
10. 06. 2008 10.32
Oba se mi smilita. A nimata boljšega dela, kot tukaj pisat neumnosti.
Samo.Jst
10. 06. 2008 10.28
Neee...morali bi razglasiti dela prost dan/zapreti šole, nam dati slo-zda zastavice ter nagnat rajo na ceste pozdravljat voditelje...kot v Yugi pod Titom! ...hehe, to bi blo neki... kaj pravte?
politik70
10. 06. 2008 10.16
Ne vem zakaj niso razglasili izredne razmere zaprli vse tovarne šole in trgovine .... In bi lepo doma po televiziji SLO 1 (ostale obvezno zatemniti kot pri nogometu) In bi lepo pohlevno gledali Ameriškega in slovenskega (janšo) Diktatorja kako obljubljata raj na ....