Štrukelj o pogajanjih pred stavko: Ena velika ničla! Tudi z ostalimi sindikati le malo napredka

"Nikamor se nismo premaknili," o dosedanjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah Sviza z vlado pravi Branimir Štrukelj. Sindikat zahteva izenačitev plač s primerljivimi delovnimi mesti v javnem sektorju. Minister Boris Koprivnikar pravi, da se vlada s svojimi predlogi sindikatom približuje, a ti vztrajajo pri svojem.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je izplen dosedanjih pogajanj o stavkovnih zahtevah opisal z besedami "ena velika ničla". "Nikamor se nismo premaknili," je dejal in ponovil zahtevo po enakih plačah kot na primerljivih mestih v javnem sektorju. Minister Boris Koprivnikar pa pravi, da se vlada s predlogi približuje, Sviz pa vztraja pri svojem.

Mi ne zahtevamo, da nas plačajo bolje kot druge, zahtevamo, da nas plačajo toliko kot druge na primerljivih delovnih mestih.
Branimir Štrukelj

Štrukelj je danes ponovil nekaj podatkov o tem, da so plače v vzgoji in izobraževanju nižje od plač na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Na podlagi grafa o gibanju bruto plač po dejavnostih je pojasnil, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih osmih letih za več kot deset odstotnih točk zaostale za plačami na primerljivih delovnih mestih v zdravstvu in državni upravi. Prav tako lahko zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja v karieri napredujejo manj kot v drugih dejavnostih, je dodal.

Branimir Štrukelj

Štrukelj ne razume, zakaj se na problem plač šolnikov ne odzove premier Miro Cerar. (Foto: 24UR)

Štrukelj: Vlada se dela, da problema ni

Ravno "ustreznejše vrednotenje vzgoje in izobraževanja" je tisto, kar želijo v Svizu doseči v pogajanjih z vlado ob napovedani stavki, ki se bo začela 14. februarja. "Mi ne zahtevamo, da nas plačajo bolje kot druge, zahtevamo, da nas plačajo toliko kot druge na primerljivih delovnih mestih," je poudaril Štrukelj. Kot je navedel, so omenjene grafe in izračune vladni strani predstavili tudi na torkovem tretjem krogu pogajanj. "Prijazno so kimali, ko sem kazal te številke, in nekajkrat potrdili, da so res take, da so tudi sami prišli do enakih zaključkov. Končali pa so s tistim pahorjanskim 'so what'," je dejal Štrukelj.

Po njegovih navedbah ga to, da se vlada zaveda, da je prišlo do zaostajanja v vrednotenju vzgoje in izobraževanja, a se dela, da tega problema ni, spravlja v bes. Po njegovih besedah je nenavadno tudi, da se predsednik vlade, ki pozna te številke, ne odzove. Kot šokantno pa je Štrukelj označil to, da na pogajanjih ni predstavnikov ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, čeprav se pogovarjajo tudi o strokovnih vprašanjih, kot je status razredništva. Ob tem je spomnil, da sta se z zdravniki in policisti o njihovih zahtevah pogajali resorni ministrici.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič po Štrukljevih besedah sicer že pol leta govori, da bi bilo treba izobraževanje ustrezno ovrednotiti, a da jo vlada ignorira. "Če ona to reče, se v pisarni predsednika vlade ne premakne niti trepalnica, kaj šele da bi se kakšna obrv dvignila," je dejal. To je po njegovih besedah ilustracija tega, kakšno težo ima izobraževanje v Cerarjevi vladi: "Nikakršne, lahko je kot pero."

Po Štrukljevih navedbah naj bi na pogajanjih znova sestali prihodnji teden v torek. Glede na to, da je vlada v torek zavračala vse njihove ključne zahteve, ni možnosti, da bi se do začetka stavke karkoli bistvenega spremenilo, je ocenil. Po njegovih besedah ima trenutno žogico v rokah premier, od katerega stališč o tej temi, kot pravi, javno še ni slišal.

Boris Koprivnikar

Minister očita sindikatom, da se jim v pogajanjih ne približajo. (Foto: Miro Majcen)

Da bi stavko odpovedali, je skoraj neverjetno

Kot je ob robu pogajanj med predstavniki vlade in skupnega stavkovnega odbora skupine sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Jakob Počivavšek, dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je vladna stran na torkovo srečanje s predstavniki Sviza prišla s protipredlogom in so se zelo konkretno pogovarjali tudi o realizaciji zahteve glede vrednotenja razredniškega dela, ki ji na vladni strani ne nasprotujejo.

Žal pa tudi v torek od Sviza niso dobili "nikakršnega protipredloga, ampak zgolj zagotovilo, da vztrajajo na svojih stavkovnih zahtevah". "Taka pogajanja težko sprejemam," je dejal Koprivnikar in spomnil na zaveze o pogajanjih, ki jih določa zakon. "Zakon pravi, da se morata obe strani zbliževati. Vladna se približuje, sindikati pa vztrajajo na stavkovnih zahtevah kot takih," je pojasnil.

Potrdil je, da tudi sami ugotavljajo, da plače v vzgoji in izobraževanju z leti postopoma upadajo in da se ta trend pojavlja od leta 2008 naprej. "Tudi zaradi tega je pristop sindikata Sviz zanimiv - da za problem, ki je popolnoma enak od leta 2008, v predvolilnem času za to skličejo stavko," je še dejal Koprivnikar.

Tudi s Počivavškom brez vidnejšega napredka

Shod sindikatov javnega sektorja - 10

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Jakob Počivavšek. (Foto: Miro Majcen)

Danes je imel minister Koprivnikar pogajanja tudi s skupino sindikatov pod vodstvom Počivavška, a po petih urah tudi tu ni bilo večjih zbližanj. Kot je minister pojasnil po koncu pogajanj, je vladna stran sindikatom predstavila nov, razširjen nabor delovnih mest, ki bi jim zaradi primerljivosti z zdravniki dvignili plače. A tako kot prejšnji predlogi tudi ta za sindikalno stran ni sprejemljiv, saj ta vztraja, da se pogovarjajo o premiku delovnih mest po celotni plačni lestvici. Pogajanja pa bi potekala tako, da bi se najprej dogovorili o popravkih uvrstitev orientacijskih delovnih mest.

V drugem delu, ki zadeva varčevalne ukrepe, sindikati predlagajo njihovo postopno odpravo. Za osemodstotno znižanje plač iz leta 2012 njihov predlog predvideva polovično vrnitev julija letos in drugo polovico julija prihodnje leto. Sindikalni predlog po besedah ministra odločno presega mandat pogajalske skupine, vendar pa se bo, kot je napovedal, posvetoval naprej. Datuma vnovičnega srečanja danes sicer še niso dorekli. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Jakob Počivavšek medtem upa, da bo vlada resno pristopila k odgovoru in se opredelila tako do njihove prve kot tudi do druge zahteve.

Dlje kot bo vlada potrebovala, da se bo do teh stališč opredelila, bo tudi to za nas določen signal, kako resno misli s pogajanji.
Jakob Počivavšek

Pričakujejo, da bo to storila čim prej, želeli pa bi si, da bi se pogajanja nadaljevala že prihodnji teden. "Menimo, da s temi pogajanji nikakor ne bi smeli odlašati. Dlje kot bo vlada potrebovala, da se bo do teh stališč opredelila, bo tudi to za nas določen signal, kako resno misli s pogajanji. In temu bomo tudi prilagajali naše stavkovne aktivnosti," je dejal Počivavšek.

Današnja razprava je bila sicer po ministrovih besedah "zelo načelna, zelo naporna in tudi zelo čustvena". Sindikati pa so želeli od vlade tudi pojasnilo o poteku treh ločenih pogajalskih procesov s petimi sindikati, ki so stavke napovedali za februar. Kot je povedal Počivavšek, so vladi jasno sporočili, da ne bodo dopustili, da bi se sklepali kakršni koli ločeni dogovori, ki bi urejali vsebine, ki zadevajo vse zaposlene v javnem sektorju. Minister pa jim je zagotovil, da takšnih dogovorov ne bo. Sicer pa naj bi se prihodnji teden po Počivavškovih besedah začeli po resorjih tudi pogovori o zahtevah posameznih sindikatov, ki niso neposredno vezane na plače in druge prejemke.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 111
 
m2002 14.02.2018 20:11:55
Je kdo že povedal, da lahko učitelji napredujejo 13 plačnih razredov, v javni upravi in drugje pa 10 plačnih razredov. Problem ni plača učiteljev, problem je sistem, ker so plače učiteljev v razponu od 30. do 43. plačnega razreda. Plača med začetnikom in tistim, ki dela 25 let ne bi smela biti tako velika. To naj uredijo, ne pa da skozi grozijo in štrajkajo.
Več komentarjev