Slovenija

Štrukelj o pogajanjih pred stavko: Ena velika ničla! Tudi z ostalimi sindikati le malo napredka

Ljubljana, 31. 01. 2018 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Nikamor se nismo premaknili," o dosedanjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah Sviza z vlado pravi Branimir Štrukelj. Sindikat zahteva izenačitev plač s primerljivimi delovnimi mesti v javnem sektorju. Minister Boris Koprivnikar pravi, da se vlada s svojimi predlogi sindikatom približuje, a ti vztrajajo pri svojem.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je izplen dosedanjih pogajanj o stavkovnih zahtevah opisal z besedami "ena velika ničla". "Nikamor se nismo premaknili," je dejal in ponovil zahtevo po enakih plačah kot na primerljivih mestih v javnem sektorju. Minister Boris Koprivnikar pa pravi, da se vlada s predlogi približuje, Sviz pa vztraja pri svojem.

Mi ne zahtevamo, da nas plačajo bolje kot druge, zahtevamo, da nas plačajo toliko kot druge na primerljivih delovnih mestih. Branimir Štrukelj

Štrukelj je danes ponovil nekaj podatkov o tem, da so plače v vzgoji in izobraževanju nižje od plač na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Na podlagi grafa o gibanju bruto plač po dejavnostih je pojasnil, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih osmih letih za več kot deset odstotnih točk zaostale za plačami na primerljivih delovnih mestih v zdravstvu in državni upravi. Prav tako lahko zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja v karieri napredujejo manj kot v drugih dejavnostih, je dodal.

Štrukelj ne razume, zakaj se na problem plač šolnikov ne odzove premier Miro Cerar.
Štrukelj ne razume, zakaj se na problem plač šolnikov ne odzove premier Miro Cerar. FOTO: 24UR

Štrukelj: Vlada se dela, da problema ni

Ravno "ustreznejše vrednotenje vzgoje in izobraževanja" je tisto, kar želijo v Svizu doseči v pogajanjih z vlado ob napovedani stavki, ki se bo začela 14. februarja. "Mi ne zahtevamo, da nas plačajo bolje kot druge, zahtevamo, da nas plačajo toliko kot druge na primerljivih delovnih mestih," je poudaril Štrukelj. Kot je navedel, so omenjene grafe in izračune vladni strani predstavili tudi na torkovem tretjem krogu pogajanj. "Prijazno so kimali, ko sem kazal te številke, in nekajkrat potrdili, da so res take, da so tudi sami prišli do enakih zaključkov. Končali pa so s tistim pahorjanskim 'so what'," je dejal Štrukelj.

Po njegovih navedbah ga to, da se vlada zaveda, da je prišlo do zaostajanja v vrednotenju vzgoje in izobraževanja, a se dela, da tega problema ni, spravlja v bes. Po njegovih besedah je nenavadno tudi, da se predsednik vlade, ki pozna te številke, ne odzove. Kot šokantno pa je Štrukelj označil to, da na pogajanjih ni predstavnikov ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, čeprav se pogovarjajo tudi o strokovnih vprašanjih, kot je status razredništva. Ob tem je spomnil, da sta se z zdravniki in policisti o njihovih zahtevah pogajali resorni ministrici.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič po Štrukljevih besedah sicer že pol leta govori, da bi bilo treba izobraževanje ustrezno ovrednotiti, a da jo vlada ignorira. "Če ona to reče, se v pisarni predsednika vlade ne premakne niti trepalnica, kaj šele da bi se kakšna obrv dvignila," je dejal. To je po njegovih besedah ilustracija tega, kakšno težo ima izobraževanje v Cerarjevi vladi: "Nikakršne, lahko je kot pero."

Po Štrukljevih navedbah naj bi na pogajanjih znova sestali prihodnji teden v torek. Glede na to, da je vlada v torek zavračala vse njihove ključne zahteve, ni možnosti, da bi se do začetka stavke karkoli bistvenega spremenilo, je ocenil. Po njegovih besedah ima trenutno žogico v rokah premier, od katerega stališč o tej temi, kot pravi, javno še ni slišal.

Minister očita sindikatom, da se jim v pogajanjih ne približajo.
Minister očita sindikatom, da se jim v pogajanjih ne približajo. FOTO: Miro Majcen

Da bi stavko odpovedali, je skoraj neverjetno

Kot je ob robu pogajanj med predstavniki vlade in skupnega stavkovnega odbora skupine sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Jakob Počivavšek, dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je vladna stran na torkovo srečanje s predstavniki Sviza prišla s protipredlogom in so se zelo konkretno pogovarjali tudi o realizaciji zahteve glede vrednotenja razredniškega dela, ki ji na vladni strani ne nasprotujejo.

Žal pa tudi v torek od Sviza niso dobili "nikakršnega protipredloga, ampak zgolj zagotovilo, da vztrajajo na svojih stavkovnih zahtevah". "Taka pogajanja težko sprejemam," je dejal Koprivnikar in spomnil na zaveze o pogajanjih, ki jih določa zakon. "Zakon pravi, da se morata obe strani zbliževati. Vladna se približuje, sindikati pa vztrajajo na stavkovnih zahtevah kot takih," je pojasnil.

Potrdil je, da tudi sami ugotavljajo, da plače v vzgoji in izobraževanju z leti postopoma upadajo in da se ta trend pojavlja od leta 2008 naprej. "Tudi zaradi tega je pristop sindikata Sviz zanimiv - da za problem, ki je popolnoma enak od leta 2008, v predvolilnem času za to skličejo stavko," je še dejal Koprivnikar.

Tudi s Počivavškom brez vidnejšega napredka

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Jakob Počivavšek.
Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Jakob Počivavšek. FOTO: Miro Majcen

Danes je imel minister Koprivnikar pogajanja tudi s skupino sindikatov pod vodstvom Počivavška, a po petih urah tudi tu ni bilo večjih zbližanj. Kot je minister pojasnil po koncu pogajanj, je vladna stran sindikatom predstavila nov, razširjen nabor delovnih mest, ki bi jim zaradi primerljivosti z zdravniki dvignili plače. A tako kot prejšnji predlogi tudi ta za sindikalno stran ni sprejemljiv, saj ta vztraja, da se pogovarjajo o premiku delovnih mest po celotni plačni lestvici. Pogajanja pa bi potekala tako, da bi se najprej dogovorili o popravkih uvrstitev orientacijskih delovnih mest.

V drugem delu, ki zadeva varčevalne ukrepe, sindikati predlagajo njihovo postopno odpravo. Za osemodstotno znižanje plač iz leta 2012 njihov predlog predvideva polovično vrnitev julija letos in drugo polovico julija prihodnje leto. Sindikalni predlog po besedah ministra odločno presega mandat pogajalske skupine, vendar pa se bo, kot je napovedal, posvetoval naprej. Datuma vnovičnega srečanja danes sicer še niso dorekli. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Jakob Počivavšek medtem upa, da bo vlada resno pristopila k odgovoru in se opredelila tako do njihove prve kot tudi do druge zahteve.

Dlje kot bo vlada potrebovala, da se bo do teh stališč opredelila, bo tudi to za nas določen signal, kako resno misli s pogajanji. Jakob Počivavšek

Pričakujejo, da bo to storila čim prej, želeli pa bi si, da bi se pogajanja nadaljevala že prihodnji teden. "Menimo, da s temi pogajanji nikakor ne bi smeli odlašati. Dlje kot bo vlada potrebovala, da se bo do teh stališč opredelila, bo tudi to za nas določen signal, kako resno misli s pogajanji. In temu bomo tudi prilagajali naše stavkovne aktivnosti," je dejal Počivavšek.

Današnja razprava je bila sicer po ministrovih besedah "zelo načelna, zelo naporna in tudi zelo čustvena". Sindikati pa so želeli od vlade tudi pojasnilo o poteku treh ločenih pogajalskih procesov s petimi sindikati, ki so stavke napovedali za februar. Kot je povedal Počivavšek, so vladi jasno sporočili, da ne bodo dopustili, da bi se sklepali kakršni koli ločeni dogovori, ki bi urejali vsebine, ki zadevajo vse zaposlene v javnem sektorju. Minister pa jim je zagotovil, da takšnih dogovorov ne bo. Sicer pa naj bi se prihodnji teden po Počivavškovih besedah začeli po resorjih tudi pogovori o zahtevah posameznih sindikatov, ki niso neposredno vezane na plače in druge prejemke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m2002
14. 02. 2018 20.11
Je kdo že povedal, da lahko učitelji napredujejo 13 plačnih razredov, v javni upravi in drugje pa 10 plačnih razredov. Problem ni plača učiteljev, problem je sistem, ker so plače učiteljev v razponu od 30. do 43. plačnega razreda. Plača med začetnikom in tistim, ki dela 25 let ne bi smela biti tako velika. To naj uredijo, ne pa da skozi grozijo in štrajkajo.
rekx
01. 02. 2018 13.01
Pa tako rad sem imel štruklje,sedaj pa tole...
Desnica boli
01. 02. 2018 10.12
+0
Pa saj štrullju je interes da se nič ne premakne, da lahko naprej vleče desetkratnik delavske plače.
asgard
01. 02. 2018 09.35
+0
Kolikor šolniki naučijo mularijo dobijo še preveč. Da se morajo starši še par ur na dan ukvarjati z otrokovimi nalogami je absurd. Referate in podobne bedarije smo včasih delali v šoli ne doma. Tako da šolniki imajo definitivno preveč. Pustimo medicinske sestre ....
Ka pa mislis
01. 02. 2018 09.31
+4
Upam da bo vedno 0.
Castrum
01. 02. 2018 09.30
+4
Slovenski JS je na krilih levice z venezuelskim sindromom, povsem izgubil racionalen odnos do družbe in realen pogled na stanje.
marker1
01. 02. 2018 09.15
+2
Za višje plače šolnikov z že previsokimi plačami naj Štrukelj dvigne sredstva sindikalnih članarin, ki jih plemeniti v Delavski Hranilnici. Stavkovni dan pa jim odbiti od plače kot neupravičen izostanek.
o22
01. 02. 2018 09.14
+2
Tega Štruklja imam pa dovolj.gremo na ulice protestirat proti stavki SVIZa.So nekateri v javnem sektorju res slabo plačani ,a učitelji imajo pa res dovolj velike OD.Radi bi se poistovetili z zdravniki,katerim pa roko na srce vlada vsakič ko se jim zahoče preveč popušča.Ne ,ne zaslužijo si večje plače.
rekx
01. 02. 2018 08.57
+9
Pa še to dajte na referendum! Si Štuklarji zaslužijo večje plače,ali ne? Pa da vidimo!
rekx
01. 02. 2018 08.57
-5
rekx
01. 02. 2018 08.57
+6
0523
01. 02. 2018 09.33
+1
Enmajstr
01. 02. 2018 08.45
+2
On pravi, da lahko njegovi manj napredujeo od ostalih haha, v zdravstvu, se menjajo zdravila, naprave, se mora nekdo neki naučit, enako poklici, mehanik, strojnik... Matematika se v 40 letih nič ne spremeni.
Enmajstr
01. 02. 2018 08.47
+3
Poleg tega večina dela 8 ur, se meri produktivnost, zabijte že temu štruklju, da jim boste 40% vzeli, če ne bo tiho
Covidus
01. 02. 2018 08.48
+3
Efektivno se nikjer ne dela vec kot 5 ur, cetudi je folk 8 ur v sluzbi...
Enmajstr
01. 02. 2018 08.51
+0
V resnih firmah minimalno 7 ur in 20 minut
Enmajstr
01. 02. 2018 08.55
+2
Učitelji so pa v šoli 5 ur, delajo 5 šolskih ur kar znese 3 ure 45 minut + tri mesece dopusta, kar znaša polovični delavni čas, oni se pa hočejo primerjat z ljudmi ki pošteno delajo
proofreader
01. 02. 2018 08.26
+7
Koprivnikar naj pogleda, kaj sindikati ponujajo v zameno za višje plače in če ponudba ni v redu, se pač ne pogaja z njimi. Zakaj bi jim nekaj dajali kar tako?
Enmajstr
01. 02. 2018 08.30
+3
dartford
01. 02. 2018 08.22
+6
Šrukelj - spokaj ! V Sloveniji si dobrodošel toliko kot Šami !
Enmajstr
01. 02. 2018 08.32
+4
Manj je dobrodošel, Šami ni škodljiv, ta Štrukelj pa zažira proračun našim otrokom!
Skunk Works
01. 02. 2018 08.20
+4
Ljudje delat bo treba, ne bo druge izbire
0523
01. 02. 2018 08.31
+1
Skunk Works
01. 02. 2018 08.42
+1
proofreader
01. 02. 2018 08.13
+7
Sindikati ministra sprašujejo, kaj se je zmenil z drugimi sindikati. Ali sindikalisti med seboj nič ne komunicirajo?
butalistan
01. 02. 2018 08.00
+8
Tako je. Ena velika nicla je od vas. 50% vas nima kaj delat. Mesalci megle.
proofreader
31. 01. 2018 21.36
+35
Upam, da vlada od šolnikov zahteva prisotnost na delovnem mestu celoten delovni čas.
franjoz
31. 01. 2018 21.51
+22
Pa saj sploh ni poanta prisotnost!Poanta je, da debele ribe plavajo v kalnem in to ne samo v šolstvu ampak v celem javnem sektorju!Vi slovenčki pa nas plačujte Hahaha!Saj Štrukelj spada med njih!
bema1201
31. 01. 2018 21.36
-3
Čudno vsi so iz istega gnezda,levičarskega tako vlada kot sindikati pa se ne morejo dogovorit. Ni čudno kdaj so se pa nesposobni lahko kaj dogovorili.
proofreader
31. 01. 2018 21.24
+19
Kaj pa šolniki ponujajo v zameno za višje plače?
metronom
31. 01. 2018 21.11
+29
stavkajo najveci lenihi z velikimi placami
metronom
31. 01. 2018 21.16
+26
poleg tega jih polovica hodi v sluzbo ne delat
nightangel
31. 01. 2018 21.08
+22
Vsaka država ima svojo mafijo,samo pri nas je ravno obratno.
bema1201
31. 01. 2018 21.17
+0
Ja pri nas ima mafija državo, pa saj to sami hočemo vsaka 4leta.