Slovenija

Strupenega češkega alkohola pri nas ni, pravijo na inšpektoratu

Ljubljana, 20. 09. 2012 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji strupenega češkega alkohola ni, so zatrdili na kmetijskem inšpektoratu. Tako potrošnike kot nosilce živilske dejavnosti, ki poslujejo z alkoholnimi pijačami, pa so opozorili na pazljivost pri poslovanju s češkimi dobavitelji.

Pri nas smrtonosnega češkega alkohola ni.
Pri nas smrtonosnega češkega alkohola ni. FOTO: Thinkstock

Na Češkem, Poljskem in Slovaškem je zaradi strupenega alkohola umrlo že 23 ljudi. Žrtve so večinoma nasedle embalaži, ki je bila identična originalni, le vsebina je vsebovala tudi strupeni metanol. Oblasti opozarjajo predvsem pred sumljivo poceni alkoholom v embalaži običajno dražjega izdelka. Češka je sicer prepovedala prodajo vseh žganih pijač, ki imajo več kot 20-odstotno vsebnost alkohola.

Kot so sporočili z Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje – Inšpekcija za kakovost živil, po po zdaj prejetih informacijah spornega alkohola pri nas ni, saj legalne distribucije spornih živil v druge države članice Evropske unije ni bilo.

Na Češkem gre za primer ilegalne proizvodnje in ilegalnega prometa z žganimi pijačami, ki so se predvsem neoznačene prodajale v plastičnih posodah, nekaj pa jih je bilo tudi stekleničenih, so še zapisali.

Slovenija je na podlagi prejetih informacij tako kot druge države članice izdala informacijo za javnost preventivne narave, s katero je želela tako potrošnike kot nosilce živilske dejavnosti, ki poslujejo z alkoholnimi pijačami, opozoriti na pazljivost pri poslovanju s češkimi dobavitelji, še posebej z dobavitelji nizkocenovnih vrst alkoholnih pijač, so pojasnili.

Trgovanje s Češko je trgovanje znotraj Evropske unije, zato se to ne šteje kot uvoz in posledično ni pregledov na mejnih prehodih. Preglede tako zdaj opravljajo inšpektorji, ki pa za zdaj spornih alkoholnih pijač pri nas niso odkrili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
20. 09. 2012 14.37
+1
... kaj pa ve inspektorat in ispektor, kaj jaz pripeljem v avtu iz ceske ... he he he ...
sikorsky
20. 09. 2012 14.09
Ja pa lahk bi ga meli tud tle,..sam tega!
me987
20. 09. 2012 13.23
+2
češkega ni, je pa slovenski ;)
siFBI
20. 09. 2012 13.48
+3
Pa verjetno bolj zadene. Samo v parlament poglejte!
minimalisch
20. 09. 2012 14.05
mi smo že zastrupljeni s parlamentom, nam ni več pomoči...