Slovenija

Nasveti za bodoče študente

Ljubljana, 27. 09. 2016 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Še nekaj dni loči dobrih 14 tisoč mladih od začetka akademskega življenja. Da bo prehod lažji, smo pripravili nekaj nasvetov. Preverite, kaj lahko postorite že ta teden in se tako ognete oktobrski gneči. Predvsem pa: nikar ne zamudite prvega predavanja.

Za 14.107 mladih se začenja novo, študentsko obdobje v življenju. Da bo prehod lažji, smo pripravili nekaj nasvetov. 

Prehrana

Da ne boste lačni, bodo poskrbeli študentski boni oziroma subvencionirana študentska prehrana. Do nje so upravičene vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo v Sloveniji, niso v delovnem razmerju, ne opravljajo dejavnosti kot edini ali glavni poklic ter ne prijemajo pokojnine (razen družinskih).

Vrednost posamezne subvencije je 2,63 evra, razliko pa študent doplača neposredno pri ponudniku prehrane. Vrednosti doplačil se gibajo od 0 do 4,37 evra, vse ponudnike in njihove cenike pa najdete na tej povezavi.

Mladi v restavraciji
Mladi v restavraciji FOTO: Thinkstock
Študent je na mesec upravičen do toliko subvencij, kot je delovnih dni v tednu, kar pa ne pomeni, da boste za vikend lačni. Preden se odpravite na kosilo, malico ali večerjo, le preverite, če ponudnik zagotavlja študentsko prehrano tudi ob sobotah in nedeljah. Na dan si lahko privoščite tudi več kot en obrok, edini pogoj je, da morajo vmes miniti najmanj štiri ure.

Ob vsakem obroku vam pripadajo glavna jed in vsaj dva hoda (juha ali solata ali sadje), brezplačno pa morate dobiti tudi 2 dl vode. Še en pomemben podatek je, da geografskih omejitev ni. Jeste torej lahko kjer koli, ne glede na kraj študija.

Študentje starši za vsakega otroka dobijo 10 dodatnih subvencij na mesec (pravico seveda lahko koristi samo eden od staršev), prav tako so do 10 dodatnih subvencij upravičeni študentje invalidi.

Tudi nekateri dostavljalci nudijo študentske obroke. Prevoza vam ne smejo dodatno zaračunati.
Tudi nekateri dostavljalci nudijo študentske obroke. Prevoza vam ne smejo dodatno zaračunati. FOTO: Thinkstock
Preden boste začeli razvajati svoje želodčke, se morate vpisati v sistem subvencionirane prehrane. Če imate možnost, uredite to že ta teden, sicer vam čakanje v vrsti ne uide. Seveda pa se lahko tudi odločite in kakšen teden ali dva počakate, časovne omejitve za vpis namreč ni. Velja le: dokler ne urediš formalnosti, ne moreš jesti "na bone".

Postopek vpisa je sledeč: najprej na portalu www.studentska-prehrana.si izpolniš spletno prijavnico in jo ali natisneš ali zapišeš številko, ki jo najdeš na zgornjem delu obrazca. Z njo se v roku 90 dni osebno zglasiš na eni od točk SSP (= točke subvencionirane študentske prehrane). S seboj moraš imeti še osebni dokument s fotografijo, dokazilo o statusu študenta in telefon.

Večina študentov se pri uveljavljanju subvencij identificira kar s telefonom, a to ni edina izbira. Če vas skrbi zasebnost, si lahko v ta namen za 15 evrov naročite brezkontaktno čip kartico. Boste pa morali v vsakem primeru dati naslov svoje elektronske pošte, saj je to hkrati tudi uporabniško ime za aktiviranje računa na spletni strani www.studentska-prehrana.si.

Ko je to opravljeno, je čas za pojedino! In ne skrbite, če ne boste vedeli, kako uveljavljati subvencije. Ponudniki vam bodo z veseljem pomagali.

Prevoz

Ne čakajte na oktober, vlogo za subvencionirane vozovnice IJPP že lahko oddate.

Ne le jedli, tudi vozili se boste lahko po nižjih, študentskih cenah. Žepe tistih, ki živijo najmanj dva kilometra od kraja študija, bo nedvomno razbremenila vozovnica integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). Izberete lahko med mesečnimi vozovnicami in vozovnicami za deset voženj.

Na spletu izpolnite vlogo in jo skupaj z osebnim dokumentom in potrdilom o vpisu prinesite do enega od prevoznikov. Izdal vam bo brezstično kartico IJPP, na katero boste nato nalagali vozovnice. V Ljubljani vam lahko vozovnico naložijo tudi na kartico Urbana. 

Subvencionirana vozovnica IJPP je enotna elektronska vozovnica, ki jo lahko upravičenec uporablja za prevoz z vlakom (v 2. razredu potniškega vlaka, za višji razred je nujno doplačilo), medkrajevnim avtobusom in mestnim avtobusom v Ljubljani in Mariboru. Subvencionirana vozovnica IJPP uporabniku omogoča vsakodnevno izbiro javnega linijskega prevoza na relaciji, zapisani v vlogi, ne glede na prevoznika. Pomembna prednost je tudi to, da lahko na območju mestnega pometa potnik z mestno vozovnico poleg vozil mestnega prevoznika uporablja tudi vlake in avtobuse v medkrajevnem prometu, kadar ustavljajo na tem območju.
Subvencionirana vozovnica IJPP je enotna elektronska vozovnica, ki jo lahko upravičenec uporablja za prevoz z vlakom (v 2. razredu potniškega vlaka, za višji razred je nujno doplačilo), medkrajevnim avtobusom in mestnim avtobusom v Ljubljani in Mariboru. Subvencionirana vozovnica IJPP uporabniku omogoča vsakodnevno izbiro javnega linijskega prevoza na relaciji, zapisani v vlogi, ne glede na prevoznika. Pomembna prednost je tudi to, da lahko na območju mestnega pometa potnik z mestno vozovnico poleg vozil mestnega prevoznika uporablja tudi vlake in avtobuse v medkrajevnem prometu, kadar ustavljajo na tem območju. FOTO: Thinkstock

Subvencionirana vozovnica IJPP velja na izbrani relaciji za obdobje enega meseca, in sicer od prvega do zadnjega dne v mesecu in še prvi delovni dan naslednjega meseca (sobota se ne šteje kot delovni dan). Cena je odvisna od dolžine relacije, na kateri upravičenec potuje.

OddaljenostMesečna
PolletnaLetna
2–60 km
25 evrov90 evrov180 evrov
60–90 km35 evrov130 evrov270 evrov
več kot 90 km
55 evrov210 evrov450 evrov
10 voženj na mesec20 evrov70 evrov135 evrov

Cene subvencioniranih vozovnic v mestnem prometu:

 1. cona2. coni3. cone
Ljubljana20 evrov25 evrov25 evrov
Maribor15,61 evra//

V Mariboru in Ljubljani je mogoče relacijsko vozovnico kombinirati z mestno. V tabeli si poglejte vrednost doplačil.

 Mesečna
PolletnaLetna
Ljubljana10 evrov40 evrov90 evrov
Maribor5 evrov20 evrov45 evrov

Seveda pa to ni edini način, da prihranite pri prevozu. Če študirate v Kopru, si lahko za 10 evrov omislite mesečno vozovnico. Dokazil ne potrebujete, saj je vozovnica namenjena vsem potnikom ne glede na starost in status. V Mariboru pa boste potovali ceneje, če boste vozovnico za posamezno vožnjo kupili vnaprej in ne šele na avtobusu. Velja tudi: več jih kupite, nižja je cena.

Če potujete z vlakom, si lahko pri Slovenskih železnicah za 10 evrov omislite kartico ugodnosti, s katero nato vozovnice kupujete 30 odstotkov ceneje. Kartica ugodnosti velja eno leto od datuma nakupa oziroma manj, če imetnik prej dopolni 26 let. Potnikom, ki imajo SŽ kartico ugodnosti omogočajo 50-odstotni popust za katerokoli relacijo po Sloveniji ob sobotah, nedeljah in praznikih ter med počitnicami ter 25-odstotni popust za potovanja v tujino po ponudbi RailPlus. Za povratne vozovnice za vožnje konec tedna pa že tako velja, da so 30 odstotkov cenejše. 

Tisti, ki udobja avtomobilskega prevoza ne zamenjate za nič na svetu, boste potovali ceneje in okolju prijazneje, če si boste poiskali sopotnike. To lahko storite na portalu prevoz.org

Kolo - hitro, udobno in okolju prijazno.
Kolo - hitro, udobno in okolju prijazno. FOTO: Thinkstock
Morda pa bi vseeno nato svojega jeklenega konjička parkirali in se po mestu, kjer študirate, raje vozili z mestnimi avtobusi, kolesom ali peš?

Študentsko delo

Če bi ob študiju radi še kaj zaslužili, poskrbite za vpis oziroma podaljšanje statusa na študentskem servisu.

Poskrbite, da ne ostanete brez štipendije

Mladi
Mladi FOTO: Thinkstock
1. oktober – oziroma letos 3. – je tudi dan, ko se že tako gost mestni promet še bolj zgosti. Številni študentje se namreč še vedno raje kot z avtobusom ali vlakom pripeljejo z avtomobilom, in to kar sami. Zato imejte na prvi študijski dan v mislih tudi to, da boste do cilja najverjetneje potovali dlje, kot pričakujete.

Če je študent že v tekočem študijskem letu prejemal državno, Zoisovo ali katero drugo štipendijo, mora svojemu štipendistu posredovati dokazila o opravljenih obveznostih. V primeru, da mu štipendija v prihajajočem študijskem letu ne bo pripadala, ker ve, da ne izpolnjuje pogojev, mora poslati prošnjo za mirovanje štipendijskega razmerja, pozivajo v Študentski svetovalnici.

Pri Zoisovi štipendiji "ne glede na to, ali gre za nadaljnje prejemanje štipendije ali za sklenitev novega štipendijskega razmerja, mora upoštevati roke", so opozorili štipendiste. Roki so razpisani na spletnih straneh Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije. Tisti, ki so Zoisovo štipendijo pridobili še po starem zakonu o štipendiranju, morajo vloge oddati do 7. oktobra. Do 30. septembra pa morajo vloge oddati tisti, ki so štipendijo pridobili po novem zakonu, torej v zadnjih dveh študijskih letih.

Poleg Zoisove je pogosta tudi državna štipendija, pri kateri sicer ni roka za oddajo vloge za sklenitev razmerja. Če štipendist zaprosi za nadaljnje prejemanje, pa mora vlogo skupaj z dokazili poslati do začetka novega študijskega leta, sicer bo njegovo razmerje prešlo v mirovanje, so zapisali v Študentski svetovalnici.

Zdravje

Da, tudi na to je treba misliti. Če se domov vračate le konec tedna, vam priporočamo, da izberete novega osebnega zdravnika v kraju študija. Stari – pa naj bo še tako dober – vam ne bo mogel prav veliko pomagati, če bo več deset ali celo več kot sto kilometrov daleč.

Prenos zdravstvene kartoteke uredite pri dosedanjem osebnem zdravniku, kjer je treba navesti novega zdravnika in naslov ambulante, kamor naj pošljejo kartoteko. A pozor, najprej se pozanimajte, ali vas je izbrani zdravnik še pripravljen sprejeti.

Tudi če v kraju študija nimate svojega izbranega zdravnika, vam, če nenadoma zbolite, ne bodo odrekli pomoči. Vendar pa morate vedeti, da je pacient v celoti dolžan plačati ceno vsake storitve pri zdravniku, ki ni njegov osebni ali uradno nadomestni zdravnik, razen v primeru nujnega zdravljenja ali nujne medicinske pomoči.

Poziv brucem: Ne zamudite prvega predavanja

Predavanje
Predavanje FOTO: Thinkstock

Portal Mesto mladih vse študente prvih letnikov pred začetkom študijskega leta poziva, naj si skrbno pregledajo spletne strani fakultet, naj preverijo pravilnike, ure referata in knjižnice. Pozorni naj bodo na pomembna obvestila o morebitnih sejmih rabljene literature, uredijo naj si tudi oddaljeni dostop do zbirk različnih znanstvenih člankov.

Na uvodnem predavanju, ki ga, kot pravi Tanja Papež iz uredništva Mesta mladih, nikakor ne smejo zamuditi, bodo prejeli njihovo brezplačno brošuro Priročnik za bruce. Tam so zbrane vse ključne informacije, ki jih bruci potrebujejo ob vstopu v študijska leta. V njej je tudi zemljevid študijskega mesta z označenimi restavracijami s študentsko prehrano. Na uvodnem predavanju bodo bruci poleg brošure dobili tudi veliko drugih koristnih informacij, predstavili se jim bodo študentski sveti in tutorji, je še dejala Papeževa. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
27. 09. 2016 16.45
+5
Študij danes ni nič drugega kot stran vržen čas in denar! Čedalje več jih potem pride na NPK oziroma preusmeritev poklicev in jamrajo da jim je nerodno ipd... a ne znajo razmišljati in ne vedo da so kadri oziroma poklici danes sezonsko omejeni in da ni več dela samo v enem poklicu in na enem položaju! Zasanjan folk, ki ne pozna realnosti in je pri 40ih brez minute delovne dobe priklopljen na ata&mama co. hotel
ID365266
27. 09. 2016 14.42
-2
Priporočam FE, se kar splača. Mogoče zna bit včasih malce težka ampak, če se samo malo potrudiš ni panike, vsaj soliden šiht se da dobit po študiju. Samo ne na družboslovne, pol pejdte rajš kar direkt kelnarit, pršparaš ene par let časa. Edino mogoče PF v lj, če ti lahko rata bit med top 5%.
gongash
27. 09. 2016 14.31
+4
ne vpisujte se na fakulteto za upravo, filozofsko, organizacijsko, teološko
gongash
27. 09. 2016 14.34
+2
pa te kvazi firme , ki komaj delujejo in izkoraščajo študente in po možnosti ne plačujejo, raje naredite vsem uslugo in zaprite če vam ne gre
the kop
27. 09. 2016 12.55
+5
in še najpomembnejše- da ne boste ostali večni študenti tam do 35 leta!!!
Julijann
27. 09. 2016 12.17
+5
Zlasti upam, da so si izbrali smer, ki jim bo zagotavljala dobro delo v tujini ! Država je namreč tako butasta, da nudi še dobre pogoje študija, v zahvalo, da bi diplomanti potem to državi vrnili, gredo, ker nimajo kje vrniti !
Sam Il
27. 09. 2016 13.13
+5
Deloma se strinjam. jaz bi dodal še: če pametno izbereš je tudi doma primerno delo zate.
Kollerik
27. 09. 2016 12.12
+2
Naj odgovorni že nekaj naredijo, da najbolj uspešni po končanem študiju zaradi slabih plač... zaradi nepravičnih in neumnih razmer na "trgu delovne sile" v Sloveniji... ne bodo šli takoj kam ven iz domovine.
platon26
27. 09. 2016 11.50
+5
Dokler bo veljal rek, kdor študira, tudi diplomira, toliko časa ne bo strokovnega kadra! Bomo pa imeli mnogo dvojnih diplomirancev tipa Sam2
BorecZaResnico
27. 09. 2016 11.38
-2
Ko vidim nekega frajerja z diplomo in ne zna osnovnih stvari tako v pridelavi, hrani, naravi, tehnični stroki se lahko samo nasmejim in si svoje mislim. Primer: neka visoko šolana študentka dela za šankom, naročiš vino potem pa vidi zgoraj plutast zamašek in nima pojma s čim se to odpre kaj šele kako.
platon26
27. 09. 2016 11.32
+2
Danes proizvajamo diplomirane nesposobneže!
nikoli
27. 09. 2016 11.56
+2
Ker nam je to omogočeno! Se ti kolca a? :P
platon26
27. 09. 2016 12.12
-4
Kolca po temu, da bi me izšolali za nesposobneža??? No ja vidiš ti si en lep primer produkta današnjega šolskega sistema:) zabit kot noč in meni naj bi se še kolcalo hahaha
santamaura
27. 09. 2016 11.32
+5
Priročnik za bruce z pesmarico - Tata kupi mi avto ali pa Mama, ti si edina, ali pa Zakaj miličnika sred ceste ne ustavi policaj - Bruci, le nabavite si ta priročnik. Kako pa boste študirali, če še to ne veste - koko se kaj poje ali pa kako se varno čet cesto gre
I G N O R A N T
27. 09. 2016 11.01
+8
Najprej je potrebno v mentaliteti spremeniti sledeče ,da se hodi delat, ne pa v službo.
Sam Il
27. 09. 2016 11.16
+4
platon26
27. 09. 2016 11.51
-3
Taka kmečka logika, fejst garat pa crknt! Sanje vsake fašistične korporacije!
haskica
27. 09. 2016 11.56
+1
Sam II, danes je torek, ura je 11:52. Si danes, trenutno v službi in kot je videno, celo dopoldne brskaš po internetu in komentiraš na portalu 24ur.com. In potem ti rekeš da se strinjaš da se hodi delat, ne v službo!!!!!!! Torej ti hodiš v službo, ne delat.
platon26
27. 09. 2016 11.57
-2
Ja taki bleferji si to štejejo v delo, verjetno si piše tudi v CV kot delovne izkušnje hahahaha dvojni diplomant ni kaj!
I G N O R A N T
27. 09. 2016 12.01
+2
Ste culi že kdaj da se dela popoldne pa ponoči pa med vikendi ....itd etc in tako dalje in tako naprej
platon26
27. 09. 2016 12.13
-2
Se pravi človek je prišel iz nočne 6 zjutraj in se je naspal v 2-3 urah in sedaj veselo piše in čaka ponovno na nočno delo??? No ja pa ni možakar delal dveh diplom zato da bi nočno sekal pa vikende pa to:)
SLOKILL
27. 09. 2016 13.13
+5
Vse lepo in prav ampak veleuspešni Platinjo isto komentira cele dneve na 24ur pa ima tip eno hudo firmo z 1250 zaposlenimi hahahahaha.
laskopivo
27. 09. 2016 10.59
+8
moj nasvet ... uzivite dokler lahko nima veze ali nardite faks al ne vazn da se mate fajn ker delat bote moral potem v vsakem primeru .
haskica
27. 09. 2016 10.57
+8
A tega pa nikjer ne pišejo, da je potem skoraj polovica diplomiranih študentov brez dela ali pa delajo čist nekaj tretjega?????? Samo obljubljajo. So študentska leta res lepa in lahko delaš preko študentskega dela, da imaš zase denar, vendar to ni dolgoročno. Ko ti pa status poteče, potem pa se začne katastrofa, če ne najdeš dela. Če mene kdo vpraša ali bi šla še kdaj v življenju študirat pri nas, bi rekla NIKOLI VEČ. Čas ti gre, nimaš službe, pa še brez denarja si na koncu. Bi pa mladim svetovala, da če je grejo študirat, naj gredo v tujino ali pa v takšne šoli, da lahko potem če ne dobiš službe. še zmeraj doma nekaj delaš. To je moje mišljenje o študiranju.
Sam Il
27. 09. 2016 11.18
+1
Nobena fakulteta ni kriva, če si se brezglavo vpisala in nisi razmišljala, kako boš po študiju dobila službo. Nadalje: če si bila, kot študent, brez denarja pomeni, da nisi nikjer delala. Veliko podjetij, po diplomi, zaposli diplomanta, ki je, kot študent, že delal pri njih.
haskica
27. 09. 2016 11.38
+2
Aja, torej po tvojem mnenju se moreš vpisat na faks kateri ti lahko 100% zagotovi službo, čeprav te tisto delo ne veseli in ti ne more nobeden zagotoviti da boš 100% dobil službo potem. Povej mi ti en faks, kjer si lahko 100% potem zaposlen, da grem takoj izredno študirat??? Kot študent jaz nisem bila nikakor brez denarja, ker sem že od osemnajstega leta pa do konca študija kot natakarica delala preko študenta, tako da sem imela vedno denar zase in za študij, tako da s tem denarjem ki si ga zaslužiš kot študent, ne moreš celo življenje živeti in čakat da ti vse starši plačajo in kupijo!!!! O praksi pa da sploh ne govorim, ker tam me včasih sploh cel dan nobeden ni pogledal če sem tam!!! Tudi potrebovali niso nobenga, ker je bil kader zapolnjen. Se veliko slišim s prijatli s faksa, pa je pri njih zadeva ista. Tako, da mal ti odpri oči!!!
nikoli
27. 09. 2016 11.57
+1
Sam Il
27. 09. 2016 13.05
+5
haskica: strojništvo, elektro, računalništvo. In še bi se kaj našlo. Lepo se vidi: raje si šla v gostilno delat, kot pa iskat kaj na svojem področju. Sama si kriva. A zdaj, ko imaš diplomo iz tega, kar si si tako želela ... kaj ti koristi? In strinjam se, ko je nekdo zgoraj napisal: kdor hoče delati, bo delo dobil. Njlažje je jamrat (in krivit druge).
haskica
27. 09. 2016 13.24
+1
Sam II, jaz neven kak si ti lahko prišel do diplome. Kaj bom šla te zadeve študirat, če pa me ne zanimajo. Tudi fizika in matematika mu nikoli nista šli in zakaj bi potem rinili v tako smer, ki je mogoče nebi nikoli naredila. Nisem se jaz šla zaposlit v gostilno, temveč sem to delo opravljala v času študija, ker sem si tako služila denar, ker je bilo tega največ na voljo, poleg trgovke. In nimam diplome iz gostilne temveč iz prometa!!!!!
CastrumFF
27. 09. 2016 10.40
+4
"Nasveti za studente" Nasvet je; pojdite studirat in zivet ven iz te greznice! Tukaj nimate NOBENE BODOCNOSTI!!
Sam Il
27. 09. 2016 10.45
+2
Taki, kot ti nas dol vlečejo. Zato se čim prej odseli in nam pusti, v miru, živeti.
haskica
27. 09. 2016 11.12
+5
Sam II, če imaš ti diplomo, pa dobro službo, še ne pomeni, da vsi ostali v naši državi imajo isto!!!
Sam Il
27. 09. 2016 11.20
+4
Jaz sem nepomemben. Če nekaj ljudi nima služb to ne odraža stanja celotne populacije. Treba se je tudi malo znajt. res pa je, da diploma nekega faliranega faksa ne pomeni kaj dosti. Treba je malo izbirat, kaj se gre študirat (ne pa kasneje sistem krivit).
Kollerik
27. 09. 2016 12.00
+5
platon26
27. 09. 2016 10.20
-16
Uživajte dokler ste na očkovi in mamini ziziki!!!! To ja največ kar boste odnesli od študija, no ja razen nekaterih resnih študentov medicine, farmacije pa še kaka svetla izjema bi se našla....
Sam Il
27. 09. 2016 10.21
+3
Med študijem (če si priden) si lahko zaslužiš toliko, da imaš svoj denar in nisi odvisen od nikogar.
platon26
27. 09. 2016 10.26
-9
HAHAHAHA ok no sem pričakoval malo močnejše kontre od nekoga s kar 2 diplomama:) še veš ne kaj neodvisen pomni bit! Če je zate neodvisnost to da zaslužiš toliko da se lahko čez vikende žura, med tem ko očka in mamica skrbita za vse ostalo, potem pa se res nima smisla pogovarjat s takim intelektom!
Sam Il
27. 09. 2016 10.28
+6
Vidiš, ko si funkcionalno nepismen. Napisal sem popolnoma neodvisen. Bo zdaj šlo? Sam sem imel sošolce, ki so TOKOM ŠTUDIJA že skrbeli za svoje otroke.
platon26
27. 09. 2016 10.35
-9
U madona kako nepremičnino so pa imel??? So dobili študentski kredit za stanovanje??? HAHAHHAHA sej ti pravim ti si verjetno še vedno doma na ziziki priklopljen plačaš kakih 100 eur stroškov za ostalo so pa drugi in ti si neodvisen AHAAHAHA
SLOKILL
27. 09. 2016 10.35
+15
Platinjo ima komentar pri vsakem postu. Čutim nekakšno zagrenjenost. Nekdo očitno ni prilezel do študija..
platon26
27. 09. 2016 10.35
-9
Verjetno so kar sobo v študencu na obroke odkupil še danes tam živijo???
Sam Il
27. 09. 2016 10.37
+10
SLOKILL: se strinjam. Toliko gnojnice, kot ta človek poskuša izliti lahko pridobiš samo z lastnim neuspehom. Zdaj pa fovšija ven seka.... (komentarji so pa prav bedasto primitivni)
SLOKILL
27. 09. 2016 11.15
+7
Ne sekiraj se Sam. Platon je na 24ur del šova. On tukaj polni svoj ego. Dobra stran je da ga ostali gledamo 0.23 s na dan. Pomisli kako mora biti njegovi družini...
Sam Il
27. 09. 2016 11.20
+8
SLOKILL: se strinjam. Don't feed the troll :)
platon26
27. 09. 2016 11.30
-1
Slokill ti si eden mojih najbolj zvestih bralcev hahahaha
SLOKILL
27. 09. 2016 11.38
+1
cmonBruh
27. 09. 2016 11.50
+3
Sam II trenutno ima zelo redko kaksen student moznost do "rednega" dela v enem podjeju ker skoraj vsak delodajalec od tebe zahteva da si v tednu vsaj 3 dni v sluzbi kar pa je zelo tezko zraven s predavanji ter ce racunas zraven se voznjo itd itd skratka tezko se zasluzi za popolnoma samostojno zivljenje kot student.
platon26
27. 09. 2016 11.52
-2
Tudi ti meni ti moj enostavčni sledilec ti...mwa!
platon26
27. 09. 2016 11.53
-1
gunns ne razlagaj njemu o samostojnosti ker nikoli ni bil, zato s tako lahkoto piše o njej!
Sam Il
27. 09. 2016 10.18
+12
Če si priden, se vse da. Je čas za študij in je čas za žurko. Nevoščljivci, ki pravijo, da diploma nič ne velja so zgube, ki nikoli niso študirale. Sam imam dve diplomi iz računalništva in mi nič ne manjka.
platon26
27. 09. 2016 10.21
-9
Sam Il
27. 09. 2016 10.22
+10
Ja, delam na svojem področju (pa še izbiram lahko). Čemu narekovaji?
platon26
27. 09. 2016 11.16
-4
če bi bil strokovnjak in bi tvoja diploma kaj veljala bi delal v sicilijevi dolini, tako pa tu mlatiš prazno slamo.... "strokovnjak"
Sam Il
27. 09. 2016 11.21
+1
Nimam želje po tujini, ker mi je tukaj lepo (še več, ZELO lepo). Še kako vprašanje?
platon26
27. 09. 2016 11.31
-1
Kaj pa potem tako tujino opevaš in reklamiraš??:) tvoja žlahta služi 5x več kot ti pa to:)
Sam Il
27. 09. 2016 13.09
+4
butalistan
27. 09. 2016 10.16
-3
Vaša diploma je od meje naprej vredna toliko kot sekret papir. Zato če lahko študirajte v tujini. V sloveniji nimate perspektive!!!!!
Sam Il
27. 09. 2016 10.19
+6
Čudno potem, da so naši diplomanti zunaj cenjeni. To se pa nekako ne sklada s tvojimi blodnjami.
platon26
27. 09. 2016 10.22
-4
Seveda da so cenjeni, tako kot so pri nas cenjeni diplomiranci iz Balkana.... dobiš poceni šolano delovno silo! Samo toliko ste cenjeni dragi diplomiranci v tujini! Če bi bila kaka sposobnost bi sami kaj ustvarili kajne in bežanje v tujino ne bi bilo potrebno!
Sam Il
27. 09. 2016 10.25
+9
moj žlahtnik ima na Dunaju 3700 EUR plače. Decembra dobijo 13. in 14. plačo, kar pomeni, da potegne krepko čez deset jurjev. Kupil je stanovanje za 320 000 EUR. To pa zopet ne sovpada s tvojimi blodnjami. Pa še na tečaj nemščine so ga dali na začetku.
platon26
27. 09. 2016 10.28
-5
V Švici ima čistilka 4500 frankov plače ker je toliko minimalec, ne vem zakaj tvoj genialni žlahtnik ni odšel tja??? Malo žalostno je pa tudi to da visokošolani kekec, pardon tvoj žlahtnik ni osvojil vsaj 2 tujih jezikov hmmmm.... no ja....
Sam Il
27. 09. 2016 10.31
+6
No, ti tako ne znaš drugega, kot zlivati gnojnice. Seveda se najdejo še boljše službe, a kaj potem? Jaz imma več, kot pol manjšo plačo, kot on, pa sem popolnoma zadovoljen. Čemu zagrenjenost? Lasten neuspeh? Glede na odnos, ki ga izkazuješ, se ne čudim.
platon26
27. 09. 2016 10.38
-4
Zakaj bi bil zagrenjen??? Morda imaš ti probleme z realnostjo! Niso povsod rožice in zato ni treba take slike risat bodočim študentom! Imamo celo generacijo zgubljenih duš, ki so jim od rojstva govorili v šolo hodit pa bo vsega dovolj, REALNOST pa je pokazala nekaj povsem drugega! In to je razlika med nama, jaz sem realen ti pa na mamini in očkovi ziziki govoriš o neodvisnosti in 2 diplomah!
Sam Il
27. 09. 2016 10.42
+5
Veliko veš ti o meni, zanimivo. Sem povedal: delam v svoji stroki in še izbiram lahko. Zakaj si zagrenjen? Ne vem, ker jaz sem inženir, ti rabiš pa psihiatra. Hočem pa povdariti, da ni vse tako črno, kot eni hočete povedati. Če si ti na maminem sesku nismo vsi, veš.
platon26
27. 09. 2016 11.19
-2
Inženir si, ne morem verjeti, tako kot 70% ostale populacije z mano na čelu???? Neverjeten dosežek! Jaz sem šolo končal izredno, mi je osamosvojitev in delo na lastnem podjetju vzelo preveč časa! Ne maram bleferjev kot si ti samo to že po načinu pisanja vidim da si SLovencelj in taki mi greste malo na bruhico:)
Kollerik
27. 09. 2016 12.05
+4
Gospoda inženirja, umirita se... Jaz imam samo poklic + še en drug poklic in sem razmeroma zadovoljen. Kakorkoli, delat je treba in to je to.
Sam Il
27. 09. 2016 13.10
+1
macek_garfield
27. 09. 2016 10.12
-6
edini pametni nasvet za sexy studentke je ta, da hitro naj dajo profesorju pa bodo naredile izpit pa to
Sam Il
27. 09. 2016 10.19
+8
tedoVV2HCmedo
27. 09. 2016 10.30
+2
Boljše, da se da denar, to pa itak delajo vsi bogati starši študentov.