Slovenija

Študenti na cesti, sobe samevajo. Ministrstvo spremenilo pravila za sprejem v dom, o tem pa 'pozabilo' obvestiti?

Ljubljana, 30. 09. 2015 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./K.H.
Komentarji
139

Zaskrbljeni študentje, ki letos nadaljujejo magistrski študij, opozarjajo, da jim grozi, da bodo ostali brez sobe v študentskem domu. Po diplomi so bili nekaj dni brez statusa, zaradi česar bi morali vložiti prošnjo za sprejem v študentski dom, ne pa zgolj podaljšati bivanja, kot je to zadostovalo vsa leta do sedaj. Študenti bodo tako na cesti, medtem ko sobe samevajo.

Pisala nam je bralka, ki opozarja, da bo kar 500 študentov (takšne naj bi bile uradne številke, neuradno pa naj bi bilo študentov celo 900) čez noč postalo brezdomcev. Kot pravi je huda krivica doletela študente 1. letnikov magistrskih študijev.

Vsa leta do sedaj so študentje ob prehodu na magistrski študij zgolj podaljševali bivanje v študentu, letos pa so nova pravila, o katerih pa niso bili obveščeni.
Vsa leta do sedaj so študentje ob prehodu na magistrski študij zgolj podaljševali bivanje v študentu, letos pa so nova pravila, o katerih pa niso bili obveščeni. FOTO: Miro Majcen
Kot je pojasnila študentka Mija, so se stanovalci organizirali in po pomoč obrnili tudi na Študentsko organizacijo Slovenije. Skupaj so dosegli, da bo na to temo na ministrstvu potekal krizni sestanek, na katerem bi vendarle dosegli dogovor, da se jim ne bo potrebno izseliti. Kaj več bo znanega pozno popoldan.

Študentje, ki imajo začasno prebivališče v subvencioniranih študentskih domovih in so v letošnjem letu diplomirali – to pa pomeni, da so bili primorani biti nekaj dni brez statusa – so bili obveščeni, da je ministrstvo za šolstvo tik pred zdajci sklenilo, da do bivanja v študentskih domovih nimajo več pravice študentje, ki so v študijskem letu 2014/2015 zaključili študijski program prve ali druge stopnje oz. enoviti magistrski študijski program in se bodo vpisali na študijski program druge ali tretje stopnje (velja tudi za tiste, ki bodo študijski program zaključili po roku za oddajo prošnje) ter študentje, ki bodo v študijskem letu 2015/2016 vpisani v drug študijski program kot so bili v študijskem letu 2014/2015.

Kot pravi naša bralka, to pomeni, da tisti, ki so zaključili študij na 1. stopnji v septembru 2015 in so se vpisali na 2. stopnjo čez noč postanejo brezdomci. "To pri bolonjskem sistemu enostavno ni dopustno, saj se večina študentov odloči nadaljevati študij na 2. stopnji. Hkrati pa so tisti, ki obiskujejo enoviti magistrski študij (medicina, arhitektura, farmacija …) privilegirani, saj se jim ni potrebno vpisovati na 2. stopnjo. Tako ne ostanejo brez statusa za 14 dni, kot se to zgodi ostalim, ki obiskujejo programe 3 plus 2," je zgrožena naša bralka.

Za vse je kriva novost, za katero niso vedeli

Predsednik ŠOU Ljubljana Rok Liković je za 24ur.com dejal, da v organizaciji tega ne bodo dopustili, zato pozivajo pristojno ministrstvo ter vodstvo študentskih domov, da zadevo čimprej uredijo, in sicer v prid študentov, ki jih odgovorni niso obvestili, da so spremenjena pravila. Kot pravijo, v primeru, da do dogovora ne bo prišlo, ne izključujejo protestov.

Ti dve skupini študentov bi morali zaprositi za sprejem v študentski dom, ne pa podaljšati bivanja, kot je to zadostovalo vsa leta do sedaj. To pa pomeni, da se bodo morali ti študentje izseliti, obenem pa se njihova prošnja za podaljšanje prekvalificira v prošnjo za sprejem v študentski dom, vendar so na čakalni listi za vsemi, ki so se letos prijavili prvič. Kot pravi naša bralka, je že sedaj na čakalni listi približno 1500 študentov, kar pomeni, da v študentski dom lahko znova pridejo verjetno šele od marca drugo leto.

Po uradnih informacijah je teh študentov okoli 500, neuradno pa celo 900. "Študente tako dobesedno mečejo na cesto. Nekateri bodo ostali brez strehe nad glavo, stanovanje pa je v tako kratkem času skoraj nemogoče najti," pravi bralka in dodaja, da bi morali študente, v kolikor so letos spremenili način obravnavanja prošenj, o tem obvestili prej kot pa ob začetku novega šolskega leta. "Kar se dogaja je nedopustno in nemoralno do vseh, ki so redno doštudirali in si želijo dobre izobrazbe," še pravi bralka.

Večina dan pred novim šolskim letom izvedela, da niso upravičeni do sobe

Da bodo ostali brez strehe nad glavo, so bili obveščeni šele danes zjutraj. Kot pravi študentka Mija, ki je sredi septembra letos diplomirala, so jim na ministrstvu dejali, da je napaka na strani študentov, in sicer zaradi njihove nevednosti. "Nihče od nas o tej spremembi ni bil obveščen," pravi, a bi jih morali odgovorni obvestiti, da se spreminja postopek, ki je veljal že vrsto let. Kakšna bo njihova usoda, bodo izvedeli jutri, ko naj bi dobili uradno sporočilo, o tem pa jih bo obvestila uprava študentskih domov.

Zanjo in za vse, ki se bodo morali izseliti, to pomeni veliko finančno breme in seveda stres, saj se jutri začenja novo študijsko leto in številne obveznosti. V tako kratkem času pa si je zelo težko najti zasebno sobo.

Ker nimajo urejenega bivanja, bodo nekateri morda brez dodatkov k štipendiji

Poklicala nas je tudi mama ene od študentk. Kot pravi, so se ob zaključku prvostopenjskega študija pri študentskih domovih pozanimali, kako obdržati sobo – tam pa so jim dali napačna navodila, češ da je postopek enak kot prejšnja leta. Zdaj pa so dan pred študijskim letom v negotovosti.

Zmeda okoli študentskih domov pa lahko privede še do drugih zapletov, opozarja. Tisti študenti, ki prejemajo Zoisovo štipendijo, niso upravičeni do dodatka k štipendiji, če s 1. 10. nimajo urejenega bivanja. To pomeni okoli 80 evrov nižjo štipendijo. V enem dnevu je namreč nemogoče najti sobo, pravi zaskrbljena mama.

Študenti na cesto, sobe samevajo

V negotovosti se je znašla tudi Simona, sicer študentka 1. letnika farmacije. Ker je zamenjala študijski program, se je morala tudi ona danes izseliti iz študentskega doma. Njeno prošnjo za podaljšanje bivanja so sicer na upravi študentskih domov prekvalificirali v prošnjo za sprejem, toda zdaj se je na prednostni listi znašla krepko za tistimi, ki se za študentsko sobo potegujejo prvič.

Kot pravi, so ji letos zaradi prepisa na drug študij pri uspehu upoštevali manj točk. "Na informativni prednostni listi sem letos na 1569. mestu, z 271 točkami. Lani sem imela 397 točk. Toliko manj točk sem dobila zato, ker se mi letos pri uspehu šteje samo 60 točk (zaradi prepisa) in ne 162 točk (upošteva se uspeh v predhodnem izobraževanju), kot sem jih imela lani zaradi uspešno narejene mature in končane srednje šole," je pojasnila.

Dodaja, da se bo zdaj morala voziti v Ljubljano, saj po njenih izkušnjah zasebniki ne želijo skleniti najemne pogodbe za manj kot leto dni. Razočarana je nad odnosom uprave študentskih domov. Sprašuje pa se tudi, zakaj bodo sobe samevale, medtem ko bodo študenti na cesti. Trdi namreč, da je v študentskem domu, kjer je bivala eno leto, že več mesecev praznih kar 30 postelj.

Študenti pozivajo, naj jih ne izselijo

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so vse pristojne, predvsem pa študentske domove, pozvali, da do končne odločitve in rešitve težav študentov ne izseljujejo. "Prav tako pozivamo ministrstvo (MIZŠ), da z vsemi deležniki nemudoma pristopijo k reševanju težav, ki niso nerešljive. Možna je npr. sprememba pravilnika. Prav tako imajo študentski domovi možnost nudenja ne-subvencioniranega bivanja," pravi Žiga Schmidt, predsednik ŠOS.

Težava je v izgubi statusa študenta med diplomiranjem in novim študijskim letom ter v nesmiselni in očitno škodljivi dikciji razpisa, opozarjajo. "V preteklih letih je bila sicer pravna podlaga identična, vendar do težav ni prihajalo, saj je bila komunikacija in izmenjava podatkov med študentskimi domovi in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pomanjkljiva, študenti pa so ostajali v študentskih domovih do ponovne pridobitve statusa študenta na višji stopnji," so pojasnili v ŠOS. Kot pravijo je letos edina sprememba, da se Pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov in razpis dosledno spoštujeta. Ob tem pa se sprašujejo, zakaj je kljub skupnemu razpisu, težava samo v Ljubljani.

Študentske organizacije pozivajo pristojne, naj študentov ne mečejo na ulice.
Študentske organizacije pozivajo pristojne, naj študentov ne mečejo na ulice. FOTO: Dare Čekeliš

Za nastalo situacijo pa so v največji meri krivi študentski domovi, ki so študente pomanjkljivo informirali o pravilih podaljšanja bivanja v domovih, še opozarjajo v ŠOS.

Tudi v skupini Modro za študente Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Upravo študentskih domov Ljubljana pozivajo, da ne dopustijo, da študenti postanejo "kolateralna škoda birokracije". Od uprave študentski domov pa pričakujejo, "da študentov ne meče na ulice, temveč k reševanju nastale problematike pristopi z vidika varovanja študentskih interesov".

MIZŠ: Iščemo ustrezno rešitev

Na ministrstvu niso pojasnili, zakaj študentov niso opozorili, da bodo pravila letos (za razliko od preteklih let) dosledno upoštevali. Zatrjujejo pa, da so bili študenti s pogoji bivanja seznanjeni ob objavi junijskega razpisa, prav tako pa so ti pogoji tudi del pogodbe, ki so jo v preteklosti že sklenili s študentskimi domovi.

Predstavniki ministrstva so se danes sestali tudi s predstavniki študentskih domov v Ljubljani, kjer je povpraševanje največje. "Sestanek smo sklenili z odločitvijo, da najdemo ustrezno rešitev. O vseh nadaljnjih korakih bodo študentje obveščeni," so še zapisali na MIZŠ

Kot pravijo, dokončnega števila tistih, ki bi želeli podaljšati bivanje ta trenutek ni mogoče natančno določiti, saj nekateri še zaključujejo študij, so še pojasnili. "Vsi si prizadevamo, da bomo nastalo situacijo rešili v najkrajšem možnem času," so še zapisali.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
01. 10. 2015 10.47
-5
Preveč kreljotov se je vsulo pa so rekli da bodo malo selekcijo naredili oziroma prefiltrirali zadevo.... To je posledica tega ker vsak mujo že študira ....
BULDOH
01. 10. 2015 07.55
-1
Zakone in predpise je treba spoštovati-pa četudi so slabi.....
Nevtralenxxx
01. 10. 2015 07.40
+2
Cerar v ZN: 'Slovenska vlada predlaga razglasitev Svetovnega dneva čebel '
BULDOH
01. 10. 2015 07.56
+3
mkug5g
01. 10. 2015 06.16
+4
še vsaka leva vlada je bila šlampasta, nesposobna, lepljivih prstov,...
beowulfsam
01. 10. 2015 03.23
-1
Mnja, v Lj je kup praznih stanovanj... bi lahko mal polastninil, sej če se krade iz proračuna, lah pa kr direkt vzamejo, sploh, če bi šlo za dobr namen kot so študentska stanovanja. Sam ne bi 5 minut minil pa bi že zase grabil stanovanja vrli oblastniki. No, pa sej skor ni stvari, kjer ne najdejo načina kako mal pocuzat... ne vem, jim je manjkal mleka v otroštvu, pa so neke travme al kako. Po drugi strani pa iz članka sledi, da je eden od pogojev zaposlovanja v državi nesposobnost. Kar pa ne gre skupaj...kako lahko kup nesposobnežev toliko pokrade in zafura v tri krasne. Če pomislim, nikoli ne slišim, da bi v državi odpuščali zaradi lenobe, malomarnosti, nesposobnosti, kraj... čudno, glede na to, da smo na lestvici koruptivnosti kar močni. Kak cepetelj odstopi tu pa tam, pa še to bolj poredko. Ne vem kako to, da tujina v svojih poročilih razvitosti, enakosti itd itd ne prepozna brušenega diamanta, ki je naša Oblast oz Slovenija. Krivica!
rambek
30. 09. 2015 23.04
-4
Bedarija vsak ze magister. Ne potrebna znanja se daja studentom in zahteva kar ni pomembno..
amelija
01. 10. 2015 01.04
+4
magisterij je zdaj nujen, da se izenačiš z nekom, ki je diplomiral prej pred uvedbo bolonje
DržavniSekretar
30. 09. 2015 22.42
+22
Vodstvo ŠOSA in Ministrica naj takoj odstopijo, Anja Kopač je še vse zafurala, deficitarne štipendije, zdaj sobe jutri malce, totalno nesposobna, kot vsi v SD-ju.
GURT1
30. 09. 2015 22.00
+10
SRAMOTA! ODSTOP NESPOSOBNE VLADE! TAKOJ!!!
askralj
30. 09. 2015 21.54
+4
Potrebno je naredit prostor...
GURT1
30. 09. 2015 21.52
+14
najbrž je to taktika, da dobijo več mesta za begunce, za svoje se jim itaq jhebe...KSENOFILIJA na pohodu!
iggy5
30. 09. 2015 21.07
+5
vsi bomo kmalu na cesti študentje vsi k delamo z minimalcem barabekaj ste naredili v teh letih za običajnega človeka
bojer
30. 09. 2015 21.00
+12
Afera zadnjič z razpisom, sedaj spet ta malomarnost oziroma "šlamparija". Upam, da bo to pot kdo pristal na zavodu za....
rde?kar
30. 09. 2015 20.29
+5
Zakaj bi se pa vselili potem jih bodo pa deložirali. sami stroški.
(ln(x))'
30. 09. 2015 21.03
+6
ravno obratno je. iz sobe te vržejo da te dajo na list. potem čakaš na listu, da te vselijo nazaj
(ln(x))'
30. 09. 2015 21.03
+3
pomaranča
30. 09. 2015 20.01
+11
Rabijo namestitvene kapacitete za...
bojer
30. 09. 2015 20.58
+10
juwel
30. 09. 2015 22.35
+5
bo zbrisan tako kot moj post, pez***eti pa svoboda govora !
tron3
30. 09. 2015 19.35
+9
Brenčičeva je porabila preveč za reprezentanco, kot dr. ekonomskih znanosti živi čez vsako mejo, pa še iz Borovnice je, to je kraj kjer nikoli ne posije sonce, Vi pa boste brez sob!!!!
DSS
30. 09. 2015 19.21
+36
Nč pred parlament pa Cerarja cilat z jajci, še prej pa ministra. Glejte da bodo gnila kot naša birokracija.
bogdajmir
30. 09. 2015 19.25
+10
pop greznica
30. 09. 2015 19.16
+11
veste koliko bi bilo sele brezposelnih ce ne bi imeli takega birokratskega aparata
bogdajmir
30. 09. 2015 19.25
+4
Blaška
30. 09. 2015 19.54
+12
in koliko bi privarčevali, ker jim ne bi bilo potrebno mesečno toliko izplačevati za nedelo ; od njihove plače do socialne podpore je velik razpon ; )))
pop greznica
30. 09. 2015 19.16
+3
veste koliko bi bilo sele brezposelnih ce ne bi imeli takega birokratskega aparata
takje
30. 09. 2015 19.12
+50
Tako je, ko imajo oblast in denar bedaki! Kot študent smo 1994, ko so nam hoteli ukiniti študentske bone za prehrano, šli pred parlament. Bilo nas je več tisoč in ljubljančani so nas na ulicah podpirali. Prevoz z vlakom iz Maribora je bil zastonj, sponzor pa Laško. Prišli smo v Ljubljano kot nogometni navijači, ljubljanski študenti pa so tudi bili takoj zagreti. Takrat smo stopili skupaj in zbombardirali parlament z jajci. Pivo je teklo v potokih, izgredov ni bilo, še policisti so nam dali prav. Dosegli smo svoje, boni so še danes, doma pa hranim slike iz časopisov, ki so že takrat pisali, kar se je oblasti zdelo prav. Študentje združite se, politična mafija naj se ne igra z inteligenco!!
fiftgear
30. 09. 2015 21.41
+4
sploh ni problem samo potem obnovo fasade sami plačajte iz svojih sredstev ne iz proračunskih, a je prav ?
vprivsek
30. 09. 2015 19.11
+26
Doslej je Študentski dom Ljubljana ravnal ob prijavljanju študentov najbolj racionalno in življenjsko ne pa birokratsko kot se je to zgodilo letos. Tisti študentje, ki so bili uspešni in so v roku zaključili 3 letni študijski program in diplomirali, bodo sedaj za svojo marljivost in uspešnost kaznovani, ker jih bodo vrgli na cesto, saj je iluzorno pričakovati, da bi našli sobo v tako kratkem času. Tudi glede uvrstitve na prednostno listo vrstni red ne bo pravičen, saj je bilo že doslej po veljavni prednostni listi vseljenih najmanj ca 600 študentov, poleg tega bodo nekateri študentje pridobili manjše število točk, ker niso imeli možnosti predložitve nekaterih dokazil za dodatne točke npr. status športnika itd. V kolikor bi študentje bili pravočasno obveščeni, bi sami že zaključili bivanje v študentskem domu že v mesecu juniju in si privarčevali denar za plačilo bivanja za 4 mesece. Tisti študentje, ki so najbolj ogroženi in prejemajo državno štipendijo, bodo v primeru, da ne dobijo sobe v študentu, tudi ostali brez dodatka za bivanje izven kraja študija 85 eur, ker so vloge za državno štipendijo že oddali. Tudi sam razpis za vložitev prošnje za bivanje v študentskem domu in podaljšanje bivanja ter Pravilnik sta si nasprotujoča v členih, ki določajo podaljšanje bivanja.