Študentov se ne bo več izkoriščalo!

S plačevanjem študentskega dela nekatera podjetja vse bolj zamujajo, po neuradnih podatkih naj bi bilo takih več kot polovica vseh podjetij. Zato so se nekateri študentski servisi odločili, da neplačnikom vrnejo udarec.

Kako boleče bo slovo?

Za neplačnike bodo izvedeli vsi ...tudi študenti! (Foto: iStockphoto)

Na študentskih servisih so v preteklosti podjetja, ki so s plačevanjem študentskega dela zamujali več mesecev, sankcionirali na različne načine – niso več objavljali oglasov za delo, prenehali so izdajati študentske napotnice, prekinili so sodelovanje in podobno. Ker pa je v zadnjem času med podjetji vse več neplačnikov, so se študentski servisi odločili, da študente kar predčasno posvarijo pred tistimi podjetji, ki pogosto zamujajo s plačili ali pa dela mladih sploh ne plačajo. Ustanovili so spletno stran neplacniki.info, na kateri objavljajo seznam vseh podjetij, ki s plačilom študentskega dela zamujajo več kot 60 dni.

In kako se podjetje lahko znajde na tem seznamu? Za uvrstitev na seznam mora od agencije oziroma od študentskega servisa dobiti najprej najmanj tri pisne opomine, od tega enega priporočeno, pred tožbo. Trenutno je na črnem seznamu več kot 250 podjetij, ki predstavljajo črni madež za študentsko delo. Na seznamu prevladujejo predvsem mala podjetja in razna društva, najdemo pa lahko tudi kakšno večjo podjetje.

Objavljanje uradne evidence o neplačnikih je zagotovo velik korak naprej k dodatni zaščiti študentskega dela. A roko na srce – lahko sploh trdimo, da je študentsko delo zaščiteno, ko pa podjetja s študenti manipulirajo na primer na tak način ...
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 90
santamaura 03.03.2010 14:43:38
sauc03.03.2010, 13:45 0
Oprosti sprva sem narobe razumel
Več komentarjev