Slovenija

Študenti dosegli dogovor

Ljubljana, 13. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študentska organizacija Slovenije je dosegla dogovor z vlado in odstopila od pobude za razpis referenduma o novem dohodninskem zakonu.

Študentje naj bi zahtevali razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, ker naj bi novi zakon bistveno poslabšal njihov socialni položaj
Študentje naj bi zahtevali razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, ker naj bi novi zakon bistveno poslabšal njihov socialni položaj FOTO: POP TV

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije danes predsedniku državnega zbora Borutu Pahorju niso vložili pobude za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, saj so z ministrstvom za finance dosegli dogovor, v katerem jim je to zagotovilo, da se bo prag olajšave s 668.100 tolarjev dvignil na 1,2 milijona tolarjev. Vsebino dogovora bodo zapisali v predlogu novele zakona o dohodnini, ki ga bo vlada nato vložila v parlamentarno proceduro.

Kot je povedal predsednik Študentske organizacije Slovenije Damijan Cotič, so poleg dviga praga olajšave dosegli tudi znižanje plačila akontacije za dohodke študentov, ki ne presegajo 74.000 tolarjev mesečno. Pri teh se tako ne bo odvajalo akontacije v višini 25 odstotkov, ampak so ta delež prepolovili in akontacijo znižali na 12,5 odstotka.

Predstavniki študentov so v podporo pobudi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma sicer zbrali približno 11.000 podpisov. Kljub temu da podpisov predsedniku državnega zbora niso predali, so se vseeno sestali z njim in mu pojasnili razloge za svojo odločitev. Pahor je izrazil zadovoljstvo, da je do dogovora prišlo, ob tem pa poudaril, da bo končna odločitev sprejeta v državnem zboru. "90 poslancev bo odločilo, ali bodo ta sporazum podprli ali ne," je predstavnikom študentske organizacije povedal Pahor.

Zakon poslabšuje socialni položaja študentov

Zakon, ki bo v veljavo predvidoma stopil 1. januarja 2005, pomeni po mnenju študentske organizacije izrazito poslabšanje socialnega položaja študentov. Po mnenju ministrstva za finance pa zahteve študentov po povečanju olajšave niso upravičene. Zakon namreč po navedbah ministrstva za večino študentov ne prinaša bistveno drugačne davčne obravnave in tako ne poslabšuje njihovega dohodkovnega položaja.

Študenti pod okriljem Študentske organizacije Ljubljana so z zbiranjem potrebnih najmanj 1000 podpisov v podporo zahtevi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma začeli v ponedeljek in jih do srede zbrali že približno 8000. V novem zakonu o dohodnini je po mnenju študentske organizacije sporna predvsem določba, po kateri bodo študenti splošno davčno olajšavo lahko uveljavljali le, če jih starši ne bodo prijavili kot vzdrževanega družinskega člana.

Po vložitvi predsednik DZ o pobudi najpozneje v treh dneh po prejemu obvesti ministrstvo za notranje zadeve, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, ter določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma (potrebnih je 40.000 podpisov). Parlamentarna zakonodajno-pravna služba pa bo preverila vsebino pobude.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja