Slovenija

Študenti, ne pozabite na svoje obveznosti

Ljubljana, 18. 09. 2018 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študenti, ki bodo s prvim oktobrom spet zasedli številne fakultete, imajo kar nekaj ugodnosti, od subvencionirane prehrane in vozovnice do raznoraznih popustov. Da bodo teh deležni, pa morajo pravočasno poskrbeti sami.

S prvim oktobrom se začenja novo študijsko leto, zato želi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) vse študente opomniti na stvari, ki jih morajo pred začetkom novega leta še urediti.

Študenti so upravičeni do subvencionirane prehrane.
Študenti so upravičeni do subvencionirane prehrane. FOTO: POP TV

Predvpis v sistem za koriščenje subvencionirane študentske prehrane

Na ŠOS študente pozivajo, naj se v sistem subvencionirane študentske prehrane, če že imajo urejen vpis na izobraževalni ustanovi, vpišejo čim prej, še preden nastane gneča na vpisnih mestih. Na nekaterih točkah bo namreč že septembra možen predvpis v sistem za študijsko leto 2018/2019. Poleg tega bodo v času predvpisa nekatere točke subvencionirane študentske prehrane tudi na nekaterih študentskih klubih po državi in ne le v univerzitetnih mestih.

Na ŠOS opozarjajo, da bo s 1. oktobrom vsem študentom, ki ne bodo izkazovali upravičenosti do subvencij za naslednje obdobje, onemogočeno koriščenje, dokler ne bodo ponovno potrdili statusa študenta. ’’Ker sistem deluje avtomatsko, ne bo možno koristiti subvencij, tudi tistih, ki so morebiti še ostale neizkoriščene iz preteklih mesecev,’’ pojasnjujejo in študentom priporočajo, da se izognejo gnečam v začetku študijskega leta in se v sistem za novo študijsko leto vpišejo čim prej. Na voljo pa je tudi uradna aplikacija ŠOS za Android in iOS, ki študentom ponuja hitro dostopne uporabne informacije.

Fundacija Študentski tolar, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije univerze v Ljubljani bo 70 socialno ogroženim študentom omogočila subvencionirane jezikovne tečaje. Zanje bodo morali študenti doplačati le 30 evrov, izbirali pa bodo lahko med 30 tečaji. Prednost bodo imeli tisti študenti, ki te ugodnosti v zadnjih dveh letih še niso koristili.

Oddaja vloge za uporabo subvencionirane vozovnice

Dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, ki se dnevno vozijo do šol in fakultet, imajo pravico do subvencioniranega prevoza. Lani so uvedli storitev e-vloge, ki upravičencem omogoča, da vlogo oddajo in pridobijo enotno subvencionirano vozovnico prek spleta in s tem skrajšajo čakanje v vrstah na prodajnih mestih prevoznikov. Oddaja vloge prek spleta in osebna oddaja vloge za študente za novo študijsko leto bo možna od petka, 21. septembra dalje.

Podaljšanje statusa v študentskem servisu

Študenti morajo izbranemu študentskemu servisu z novim študijskim letom poslati dokazilo o vpisu za prihajajoče študijsko leto, saj si tako omogočijo izdajanje napotnic tudi v letošnjem študijskem letu.

Članstvo v lokalnem študentskem klubu

Z vpisnim listom lahko študenti tudi v novem študijskem letu podaljšajo članstvo v lokalnem študentskem klubu, saj bodo le tako deležni ugodnosti in koristi, ki jih ponujajo študentski klubi. Seznam študentskih klubov najdete tukaj.

Krvodajalska akcija Častim pol litra v oktobru

Študentje imajo odlično priložnost začeti študijsko leto z dobrim delom, saj se bliža študentska krvodajalska akcija Častim pol litra.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.