Slovenija

Študentje proti podpori ZDA

Ljubljana, 02. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentje Fakultete za družbene vede in Filozofske fakultete so na FDV pripravili javno tribuno, na kateri so izrazili nasprotovanje vojni v Iraku, reševanju svetovnih problemov z uporabo sile in hlapčevstvu slovenske politike. Več kot 600 protestnikov je nato izpred fakultete krenilo na protestni pohod po Ljubljani.

Manifestacija na FDV
Manifestacija na FDV FOTO: Dare Čekeliš

Namen manifestacije je preseči dosedanje "ozke korporativistične" interese študentov, kot so na primer prizadevanja za ohranitev bonov za študentsko prehrano, ter se osredotočiti na nekatere širše probleme današnje družbe in se pridružiti evropskemu študentskemu gibanju, je povedal aktivist Gal Kirn, ki upa, da se bo pobuda razširila tudi na študente ostalih fakultet in dijake srednjih šol. Organizatorji torej hočejo, da se študentje združijo in jasno pokažejo svoje nestrinjanje s trenutnimi razmerami v svetu in v Sloveniji.

Študentje in profesorji so predstavili tudi deklaracijo za mir, v kateri od vlade zahtevajo ponovno razpravo o iraški krizi in obsodbo vojne v Iraku. Deklaracijo je že podpisalo približno 2000 študentov in profesorjev.

Študente so poleg aktivistov Gala Kirna, Mateja Zonte in Marte Gregorčič nagovorili tudi profesorji na FDV Vlado Miheljak, Tanja Rener in Sandra Bašič Hrvatin. Pred manifestacijo so se sicer pojavile informacije, da naj bi študentom, ker od vodstva fakultete niso zaprosili za potrebno soglasje, preprečili vstop v predavalnico 1. Vendar so študenti brez težav vstopili v predavalnico in razobesili transparente, na katerih je med drugim pisalo "Sadam Husein je uničil Irak, George Bush je uničil ves svet!" in "4,5 milijona kapljic krvi v žrelo demokratične države". Izobesili so tudi zastavo miru.

Zbrano množico pred Filozofsko fakulteto je nagovorilo več profesorjev, med njimi Jana S. Rošker, Jože Vogrinc, Darij Zadnikar, Janez Peršič in Boris A. Novak, študentje pa so nato krenili na mirovni pohod po Aškerčevi cesti in nato po Prešernovi cesti mimo sedeža vlade, ameriškega veleposlaništva, zatem pa po Šubičevi ulici mimo državnega zbora do Prešernovega trga in nazaj pred FF, kjer se shod zaključil. Udeleženci današnjega shoda, ki so ga spremljali tudi policisti, so vzklikali protivojna gesla in pozivali k odstopu slovenske vlade in tujih politikov.

Pred Filozofsko fakulteto se je zbralo okoli 600 študentov
Pred Filozofsko fakulteto se je zbralo okoli 600 študentov FOTO: Dare Čekeliš

Protestniki so na mirovnem pohodu večkrat poudarili, da so proti vojni v Iraku. Vzklikali so različna gesla, med njimi "Dol z vlado, dol z Ruplom, dol z Bushem, dol z Blairom". Ko so se ustavili pred poslopji vlade, zunanjega ministrstva in DZ pa so ob žvižgih vzklikali tudi "Hlapci! Udeleženci so se ustavili tudi pred veleposlaništvom ZDA, ki je bilo močno zastraženo. Znova so vzklikali protivojna gesla in pozivali k miru.

Kot je v nagovoru udeležencem mirovnega shoda pred poslopjem FF sicer poudarila Jana S. Rošker, je zanjo udeležba na mirovnem shodu zelo pomembna. Izrazila je veselje, da je prišlo do shoda in da je kljub vsem manipulacijam javnosti še vedno nekaj ljudi, ki mislijo z lastno glavo in čutijo z lastnim srcem, ki se jim zdi pomembno povedati, da se ta vojna ne dogaja v njihovem imenu.

Jože Vogrinc pa se je vprašal, če se ne bomo javno odločili, kdo naj se potem odloči. Po njegovih besedah teroristični napadi v ZDA 11. september 2001 niso bili vzrok, temveč povod za dogajanje, ki je sledilo; začel se je boj za novo svetovno nadvlado. Terorizem je posledica politike ljudi, potisnjenih v brezizhoden položaj. Vojne v Iraku ni mogoče dobiti, četudi bo koalicija tam zmagala, je med drugim dejal.

Po besedah Darija Zadnikarja je vojna proti Iračanom vojna proti človečnosti, pokol ljudi pa predstavlja najhujšo bolečino, ki jo povzroča vojna. Kot je ob tem še opozoril, pokončni ljudje ne morejo živeti z mirno vestjo, če niso storili vsega kar je mogoče za končanje vojne. Pri tem je pozval k oblikovanju aktivnih mirovnih območij na prostem, pa tudi v učilnicah. "Predajmo se ekstazi upornega ne. Če zdaj ne rečemo dosti je, potem bo vse zaman," je pozval Zadnikar.

Boris A. Novak pa se je zavzel proti vojni kot načinu urejanja mednarodnih odnosov, medtem ko je Miha Zadnikar izrazil obžalovanje, da je moralo za premik "nekaterih stvari" priti do vojne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3