Slovenija

Študentsko delo: minimalno 4,5 evra na uro in skoraj 50-odstotni prispevki

Ljubljana, 27. 11. 2014 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./U.Z./STA
Komentarji
692

Z dogovorom, ki so ga sklenili predstavniki študentov in vlade, bodo študentsko delo uredili v skladu z geslom "vsako delo šteje". Študenti bodo torej odslej zdravstveno in pokojninsko zavarovani, to pa prinaša tudi vrsto novih prispevkov. Poglejte, katerih.

Vlada je sprejela predlog zakonske spremembe na področju študentskega dela in zaposlovanja mladih za nedoločen čas.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt, ministrica za delo Anja Kopač Mrak in predsednika vlade Miro Cerar so še pred sejo vlade podpisali dogovor, s katerim se zavezujejo k ureditvi študentskega dela. V skladu z geslom "vsako delo šteje" bo tudi delo študentov in dijakov štelo v pokojninsko dobo, prav tako bodo zavarovani. A vse to pomeni vrsto novih dajatev, ki bodo po eni strani gotovo znižale študentski dohodek, po drugi pa najemanje študentske delovne sile za delodajalce najbrž ne bo več tako zanimivo kot doslej.

Vprašanje je, koliko delodajalcev bo še iskalo študente.
Vprašanje je, koliko delodajalcev bo še iskalo študente. FOTO: Thinkstock

"V dogovoru je zapisano, da študentsko delo ni zgolj še ena izmed oblik dela, temveč obstaja predvsem kot pomemben socialni korektiv za študente, ki si brez študentskega dela študija sploh ne bi mogli privoščiti," so sporočili z ministrstva za delo. Pa temu lahko verjamemo? Poglejmo prispevke, ki se bodo po novem plačevali za študentsko delo:

• Koncesijska dajatev v višini 16% (od tega 8,4% za proračunski sklad ministrstva, 3,8% za ŠOS in 3,8% za posrednike) in dodatna koncesijska dajatev v višini 2%.
• Prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85%
• Prispevek delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 15,5%
• Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53%
• Prispevek delodajalca za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36%
• Uvede se minimalna urna postavka v višini 4,5 evra

Po navajanju ŠOS se bo celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce z zdajšnjih 30,38 odstotka s 1. februarjem 2015 dvignila na 33,74 odstotka, s 1. januarjem 2016 pa bo padla na 27,33 odstotka.

"Kljub vključitvi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in prispevkov za zdravstveno zavarovanje in sorazmernem zvišanju stroškov začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, je treba poudariti, da bo začasno in občasno delo dijakov in študentov tudi v prihodnje ostalo ena najcenejših oblik dela na trgu," so zapisali na ministrstvu in dodali, da bo študentsko delo tudi v prihodnje potekalo preko študentskih servisov na podlagi napotnice.

Podpisniki dogovora se očitno zavedajo, da bo obseg študentskega dela skoraj gotovo padel. V interventni zakon bodo zato zapisali, da se s 1. 1. 2016 koncesija, namenjena proračunskemu skladu ministrstva, zniža z 8,4 na dva odstotka, "v kolikor bo padec celotnega (denarnega) obsega panoge študentskega dela, glede na enako obdobje iz leta 2014 in ob primerljivih gospodarskih razmerah, manjši od 15 odstotkov, pa se ŠOS strinja, da se ureditev, ki je veljala v 2015, ohrani".

ŠOS in ministrstvo si bosta prizadevala za spremembo obstoječe ureditve dohodninske obdavčitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v sklopu sprememb Zakona o dohodnini, so se še zavezali podpisniki.

Cerar: Gre za velik korak naprej

Cerar je povedal, da je podpis dogovora velik korak naprej pri urejanju študentskega dela, ki bo, ko bo realiziran skozi zakon, prinesel spremembe osnovnega koncepta študentskega dela. "Dogovor je dokaz, da se tudi medgeneracijsko da dosegati dogovore, samo včasih je treba kje popustiti. Mladi so pokazali veliko mero resnosti in odgovornosti in tudi v prihodnje si želim, da najdemo kompromise, ki prinašajo stvari na bolje," je še dodal.

Kopač Mrakova pa je dejala, da je cilj ukrepov glede študentskega dela zmanjšati prekarnost te oblike dela. "Do danes se je namreč plačevala le koncesijska dajatev v višini 23 odstotkov in dva odstotka za študentske domove, torej skupno v višini 25 odstotkov," je pojasnila. Preko tega dela po njenih besedah ni bila zagotovljena nobena socialna varnost. Minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto pa je po njenih besedah izračunana glede na minimalno plačo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SapphireeeHD
04. 12. 2014 17.42
+2
vsej neki pametnega ne pa do zdaj 0,50€ ena ura praktičnega dela, mafija
globalc
28. 11. 2014 16.12
+28
Sem študent, delam že odkar sem prišel na faks pri 18tih, sedaj sem star 24, študiram res počasi. Žalostno ampak, študij mi je na drugem mestu. Zakaj? Zato ker imam na ta račun že ogromno izkušenj in ker vem, da ko bom doštudiral in ne bo več statusa, bom brez dela..Zato vlečem! Ker me podjetje, ki ima toliko kapitala, ne bo zaposlilo zaradi "varčevalnih" ukrepov, tudi če sem tukaj že 6 let. Ne delam kar neko službo, ampak na finančnem oddelku podjetja z več kot 500 zaposlenimi. Imam enake odgovornosti kot redno zaposleni. Sem proti študentskemu delu, imamo sesut trg dela in delovnopravno zakonodajo, izkoriščamo študentsko delo za lastno preživetje, tako kot se vi tukaj eni hvalite da delate na črno, zakaj pa potem tolčete po tistih ki delajo preko študenta? Je to kaj bolje kar vi delate? In najbolj smešno mi je to, ko brezposelni in tudi vsi redno zaposleni govorijo, končno bodo ukinili študentsko delo..A sploh veste da to niti malo ni res? Mislite da bo na račun tega zakona kdo dobil redno zaposlitev, nekdo iz zavoda mogoče? Ja pa kaj še..Tu sta na boljšem samo tista dva, ki sta to podpisala. Država, ki si je na ta način zagotovila, da bo upajmo vsaj še dve leti normalno plačevala pokojnine, in pa mafija od ŠOS-a. Mi lahko nekdo razloži, zakaj mora ŠOS dobiti 3,8% od vsake študentske plače? ŠOS je, si upam trdit, ena izmed organizacij ki prejme največ denarja. In 3,8% dobijo študentski servisi, ki so itak povezani s ŠOS-om..Prosim vas no..Ukinite te posrednike, je to že 7,4% manj, to pa se ne pozna toliko kot 15% pri plači. Seveda se to ne da v tej banani, ŠOS je vendarle valilnica mladih koruptivnih politikov. Še čisto malo dam na kup, pa samo še ONEWAY ticket..pa se J vsi skupaj.
BEEF-TECH
28. 11. 2014 16.58
+3
Lepo in prav, ampak... če mene vprašaš (še dobro da me noben ne vpraša :) ) bi omejil brezplačen študij na maksimalno 2 leti več kot je predviden čas študijskega programa. Se pravi... 3letn fax nimaš kaj delat več kot 5 let, če ne plačaj šolnino!
zoky31
28. 11. 2014 13.12
+1
KDAJ PA BO TA ZAKON STOPIL V VELJAVO?
ackee
28. 11. 2014 10.31
+5
Studenti so se kul.. kaj pa dijaki, ko so pocitnice? Nekak gre v tistem obdobju vrstni red tkole : dijak>student>zavod
Robie70
28. 11. 2014 10.21
+6
Kaj pa delavci? Koliko imajo pa le-ti na uro? Pa morajo preživljati še družinske člane, plačevati položnice, nabavljati hrano in še in še .... Po treh izmenah dobijo zajamčen osebni dohodek in to s potnimi stroški vred. Kaj naj rečemo, je to potem bolj prav kot študentsko delo, pa čeprav z dajatvami?
mjrc
29. 11. 2014 09.32
+3
Jah delavci smo malo na boljšem, če gledaš da je minimalna plača cca 600 eur, pa deli to z recimo 168 ur (21 delovnih dni) in si nekje na 3,5 eur na uro ( s tem da tu imaš vse te prispevke že plačane)+ prevoz+malica. Študentu odbij teh 30% od 4.5 eur pa si na cca 3.2-3.3eur na uro pa za prevoz in malico nič ne dobi.
gongash
05. 12. 2014 00.32
+0
4,5 - prispevki je 3.8€ , postavka 3.8€ je že sedaj minimalna določena postavka za študente, torej naj bi ostalo isto, večji so stroški za delodajalca in verjetno za koga, ki je imel res visoko urno postavko in jo bo delodajalec malo znižal
cirenij
28. 11. 2014 10.09
+9
Kakorkoli obrneš je narobe. Vsaka vlada se loti tistih najobčutljivejših. To je pač najlažje. Agencij, komisij, kontrolorjev, plač in bonitet poslancev, ministrov, voluharjev, ki se napajajo v skladu z našo zakonodajo....baje tudi slaba banka..................To pa ne. Ker so privilegirani od levih in desnih.Požrejo pa več kot ves normalen folk,.
cirenij
28. 11. 2014 10.15
+8
Študent revnih, normalnih staršev, težko študira brez dodatnega dela. Kaj vsi vidite samo take, ki se vozijo z dragimi avtomobili, se oblačijo v znane znamke..................Povsod v svetu se študentje brez tajkunskih staršev preživljajo sami. Tako ali drugače. In če smo pošteni, pred letom 91 ni bilo te potrebe. Zdaj smo pa druga Švica...............ja, po švicu.
Abrams
28. 11. 2014 10.51
-2
Da bi lahko šli trikrat na leto na dopust z avionom
th3m3tun
28. 11. 2014 20.00
+2
Ja, povsod po svetu se študentje preživljajo brez tajkunksih staršev. S krediti.
Abrams
28. 11. 2014 10.05
+4
To je enako malo delo, ki ga je predlagal zloglasni jj. Zdej je pa super in oh in sploh. Sam tam bi imeli vsi možnost, tuki pa sma študenti. Ampak levica je zakon. Poleg tega pa tud. Študenti so itak zavarovani, zakaj še enkrat. To je tko kot pri delu na vtorsko pogodbo. Dvakrat plačuješ vse prispevke. Ko pa prideš k zdravniku si pa glih tolk vreden k ostali al pa še manj. Vi ste ena navadna delomrzna socialistična zalega. Govorim za večino slovencev.
cartika989
04. 12. 2014 11.52
+2
gongash
05. 12. 2014 00.34
+2
nesre?ko
28. 11. 2014 08.37
+12
Tujih naložb ni ,ker je delo predrago,obdavčimo še študente in ves tuji kapital z domačim vred bo pobegnil.Tajkuni pa veselo kradejo in jemljejo podkupnine ,država pa jim omogoča počitniške zapore.Udari po raji,dokler se da.
inside1
28. 11. 2014 08.12
+8
Država je vedno in vedno bo itak samo gledala samo na svoje koristi, da čimveč not pride. To njih ne zanima, kako narod živi in če bo kdo sedaj dobil na ta račun bremenitev manj izplačila. Država hoče svoje, drugo jih ne zanima. Najbolje je biti cigan in imaš vsega dovolj. Dokler bo država tako socialna, je najbolje otroke delat in vlečt dodatke. Delat se ne splača.
Klemen12321
28. 11. 2014 08.06
+11
Če bi vlada res hotela namesto študentov zaposliti več ljudi, bi vse prispevke obesila na delodajalca. Sedaj bo v večini primerov delodajalec plačal 3€ več (na 100e), kar ga sigurno ne bo prisililo v zaposlovanje. Študent bo dobil manj, on pa itak nima nič besede pri zaposlovanju v podjetju! Okoristila se bo zopet samo država!
blokirani
28. 11. 2014 07.56
+1
Študent naj študira, ne pa da odžira delo ostalim. Drugače pa naj si študij plačuje.
Almedina Ramic
28. 11. 2014 10.06
+6
Če si študent potem veš! Jaz brez dela ob študiju ne morem študirati, Ker sicer nimam denarja za vlak, lpp in hrano v prestolnici ki je res draga! Žal nimamo vsi staršev ki nam lahko vse plačajo ali pa imamo take starše ki hočejo da gremo od doma in se pač znajdemo. Težko je, a vsaj do 30 - leta ne bom doma pri starših kot si mogoče ti!
BEEF-TECH
28. 11. 2014 10.20
+2
Js tud ne, zato pa delam in študiram izredno! Kdaj pa delaš če iaš predavanja dopoldan/čez cel dan? Kolk izpitov pa nardiš? Kdaj nam misliš pa vrnit ceno šolanja ki smo ti jo plačali davkoplačevalci?
.jest
04. 12. 2014 20.31
Zdi pa se mi zelo zanimivo, da lahko študentje hodijo na predavanja, skoraj redno delajo vsak dan, se učijo, študirajo, pripravljajo na izpite, se udeležijo večine žurov, pa še spijo in zdravijo mačka. Kako to uspejo, če ima dan samo 24ur? Ker je znano, da naši študentje niso ravno nadpovprečno pametni imam občutek, da so fakultete premalo zahtevne.
Klemen12321
28. 11. 2014 07.52
+6
Jim bo tekla delovna doba, ki bo čez 40/50 let zelo pomembna. !
just.saying.
28. 11. 2014 01.28
+10
4,5€ bruto, 3,6€ pa neto po besedah gospoda iz televizije. za tiste, ki delajo v tovarnah nič novega, sama sem imela v tovarni 3,5€ na uro.
kadabra
28. 11. 2014 01.22
+23
Imam občutek da so tukaj najbolj glasni tisti ki imajo delo in ne vejo kako težko je biti študent v današnjem času in kako težko je poiskati delo brez študentskega statusa.
dekra
28. 11. 2014 01.08
+0
potem se pa vsi spotikajo ko tam nek šou ali kaj koji k so že nima sploh veze vzame 3%, študentki servisi kolikor vem vodijo z 1000000x manj zaposlenimi celotno bazo dela, napotnice izdajajo v sekundi in študentim še zalagajo denar za plače, se pravi vsaj nekaj delajo. na drugi strani država pobere 47% se noben niti ne obregne ob to, in kaj jaz dobim od tega da damo pol denarja vsak mesec državi? potem pa še na vsako stvar ddv? da ne naštevam dalje ker je seznam davkov še zelo dolg in raznih prispevkov ter obveznih zavarovanj. ampak ljudje so enostavno in zelo milo rečeno slepi in neumni, jezni so na nek namišljeno močni privatni sektor ki obstaja samo v medijski propagandi, ki dobi droptinice, spregledajo pa slona v trgovini ki jim jemlje preko 70% dohodka v zameno za nič
hcaine8
28. 11. 2014 01.18
+17
ŠOU naj se financira izključno iz prostovoljnih prispevkov in donacij. Pa da vidimo kako dolgo bo še to leglo pijavk brez prave funkcije funkcioniralo! Ne samo študentje, mi VSI jih plačujemo, zato da organizirajo nekaj pijančevanj za naslednje generacije, 80% si pa razdelijo pijavke.
hcaine8
28. 11. 2014 01.06
+9
Jaz večji problem vidim v študentih, ki NIČ ne delajo, ker s tem kot družba vzgajamo same LENOBE v naslednji generaciji. LENOBE, ki so v praksi neuporabne, razen če kot prakso štejemo popivanje, razvrat in droge! Seveda pa bi bil potreben pogoj za študentsko delo, da študent redno opravlja študijske obveznosti.
hcaine8
28. 11. 2014 01.15
+25
Problem je, ko dobiš diplomanta v podjetje, ki pričakuje, da ga boš plačeval samo zato, ker ima diplomo! S tisto diplomo si lahko kaj obriše! Sploh me ne zanima kaj mu piše tam gor, pomembno je, da je sposoben opravljati delo in ga tudi pridno opravlja!
dekra
28. 11. 2014 01.02
+4
ministrica za enake nezmožnosti: anja kopač mrak
dekra
28. 11. 2014 01.00
+2
vse ceste razen ene so totalno uničene in neprimerne za varno vožnjo, zato večina prometa poteka po samo eni cesti ki je še v dobrem stanju. rešitev naše države v takem primeru je, da ne da bi popravili ceste, rešitev je da se pokliče buldožerje in uniči še edino preostalo cesto, tako narod ne bo mogel voziti nikjer in ne bo več prometa in zastojev. komunisti vedno postrežejo z genijalnimi rešitvami
dekra
28. 11. 2014 00.55
+11
"študentsko delo je zaradi svoje fleksibilnosti in nizke obdavčitve preveč priljubljeno zato odžira mesta rednim zaposlenim, praktično vsak študent lahko dobi delo kadarkoli" REŠITEV NAŠE DRŽAVE? zmanjšati obdavčitve rednih oblik dela in povečati njegovo fleksibilnost. NE, rešitev naše države je da na študentsko delo nabije še več davkov
dekra
28. 11. 2014 00.56
-1
tako se rešuje probleme v komunizmu, nekaj kar je dobrega in štrli iz povprečja je treba nevmudoma z vsemi topovi uničit in zrahljat z ostalo bedo
hcaine8
28. 11. 2014 01.00
+3
Direktor je pooblaščen s strani lastnika podjetja, da upravlja z NJEGOVIM podjetjem, zato če se nekdo napaja s posredno njegovim denarjem, menda to lahko prekine, pa tudi če mu samo ni všeč delavčeva frizura! Ni važen razlog, besedna zveza "odpuščen si!" bi morala biti dokončna in neizpodbojna na sodiščih! Potem pa bi podjetja množično zaposlovala! Bistveno manj brezposelnosti bi bilo, redni zaposleni pa bi lahko s tem konkurirali študentom!
Sarchika
28. 11. 2014 02.06
+2
študentsko delo ne odžira nobenemu nič, smo samo osebe ki delamo v podjetju ko jim zmanjka redno zaposlenih zaradi bolezni ali trenutnega navala dela, kako bi ti redno zaposlil osebo delala bi pa samo ko jo potrebuješ? bi bil ti kot redno zaposleni zadovoljen da bi delal en teden na mesec oz da niti nebi vedel za v en teden naprej kdaj te bodo če te sploh bodo rabili? zato smo študentje
solar
28. 11. 2014 00.54
-1
E vidiš, 6 let so rabili, da so skapirali in sedaj počasi uvajajo reforme Pahorjeve vlade. Takrat je bilo pa vse slabo. Če bi vse to naredili 2008 in9, bi bili že zdavnaj na boljšem...