Slovenija

Študija razkriva, kaj smo storili z alpskimi rekami: le še desetina je neokrnjenih, ogrožena tudi Soča

Ljubljana, 20. 10. 2014 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študija svetovne nevladne organizacije WWF opozarja, da je v naravnem stanju le še desetina rek v Alpah. Porečje Soče je sicer med najbolj ohranjenimi, a na pritoku Učja in na reki Idrijci se načrtujejo nove hidroelektrarne, opozarjajo člani organizacije.

Alpskim rekam se očitno slabo piše. Ostalo je le še 11 odstotkov naravnih vodotokov, ugotavlja aktualna študija. Kot je za 24ur.com dejala Irena Kavčič, vodja projekta Soča pri evropskem alpskem programu WWF, so v porečju Soče načrtovane nove hidroelektrarne na pritoku Učja, ki se vanjo izliva malo pod Bovcem, in na reki Idrijci.
Alpskim rekam se očitno slabo piše. Ostalo je le še 11 odstotkov naravnih vodotokov, ugotavlja aktualna študija. Kot je za 24ur.com dejala Irena Kavčič, vodja projekta Soča pri evropskem alpskem programu WWF, so v porečju Soče načrtovane nove hidroelektrarne na pritoku Učja, ki se vanjo izliva malo pod Bovcem, in na reki Idrijci. FOTO: Thinkstock

Ena največjih naravovarstvenih nevladnih organizacij WWF (World Wide Fund for Nature) je danes predstavila novo študijo o stanju rečnih sistemov na območju Alp. Študijo "Save the Alpine Rivers!" je izvedla Univerza za naravne vire in življenjske vede na Dunaju in je prva celovita ocena stanja alpskih rek. Christoph Litschauer, vodja evropskega alpskega rečnega programa pri WWF, je nad rezultati zaskrbljen. "V Alpah je ostalo le še 11 odstotkov naravnih vodotokov, kar je zelo malo. Sploh v primerjavi z 22.000 kilometri rek, ki so zajezene, izravnane, regulirane ali podvržene vplivom hidroelektrarn," pravi.

Med najbolj ohranjenimi porečji tudi porečje Soče, a pojavljajo se težnje po novih hidroenergetskih objektih

Študija zajema trenutno stanje 57.000 kilometrov rek v Alpah in ugotavlja, da je neokrnjenih samo še 6.500 kilometrov njihovih strug. "Mnogi novi hidroenergetski objekti so načrtovani v najbolj ohranjenih porečjih, na primer v porečju Soče, na reki Tilment v Italiji in na reki Isel v Avstriji. Alpske države bi morale zadnje neokrnjene reke zaščititi in jih opredeliti kot izključitvene cone za nove hidroelektrarne," pojasnjuje Litschauer.

Razlog za njihovo ohranjanje je predvsem izjemna vloga pri preprečevanju katastrofalnih poplav, meni. "Samo zdrave reke so dovolj prožne in prilagodljive, da lahko kljubujejo prihajajočim podnebnim spremembam. Vode v Alpah so ključne za naše preživetje in ne smemo jih obravnavati zgolj kot vir vodne energije," je zaključil Litschauer.

Soča
Soča FOTO: Thinkstock

Kot je za 24ur.com dejala Irena Kavčič, vodja projekta Soča pri evropskem alpskem programu WWF, so v porečju Soče načrtovane nove hidroelektrarne na pritoku Učja, ki se vanjo izliva malo pod Bovcem, in na reki Idrijci. "Učja in Idrijca sta pomembna pritoka reke Soče, hidroenergetski objekti pa vplivajo na vodni in obvodni habitat dolvodno in gorvodno. Poleg tega gre za visoko ohranjena območja in takšni projekti niso v skladu s trajnostnim konceptom razvoja," pravi in dodaja, da je porečje Soče že sedaj močno obremenjeno z malimi hidroelektrarnami, katerih skupni učinki na vode so veliki, proizvodnja električne energije pa skromna.

Lani je zaradi tega nastalo tudi zavezništvo Ohranimo Sočo (Save the Soča), ki združuje različne organizacije, njihov skupni cilj pa je zaščita zgornjega porečja Soče vključno s porečjem Idrijce pred nadaljnjo hidroenergetsko izrabo.

Neustrezni posegi v naravo ogrožajo rečne sisteme

Čeprav so Alpe eden najgosteje poseljenih gorskih ekosistemov na svetu, predstavljajo zatočišče za mnoge edinstvene vrste rastlin in živali in so eden poslednjih predelov divjine v Evropi. Vendar pa številni neustrezni posegi človeka in klimatske spremembe ogrožajo predvsem občutljive alpske rečne sisteme.

V študiji WWF so opredeljena izključitvena območja za hidroenergetsko izrabo, poudarjeni pa so tudi tisti rečni odseki, ki bi morali imeti prednost v prihodnjih obnovitvenih projektih, kar je prvi korak proti vzpostavitvi ravnovesja med zaščito okolja in potrebami ljudmi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Gabrijel?i?
22. 10. 2014 10.50
+1
Tega ne bomo pustili , da nam grejo uničit še to kar mamo našo čudovito sočo! .*
BorcPrimorc
20. 10. 2014 23.40
+6
ALO noben tujc mi nebo taknu soče ! in nobene hidroelektrarne mi nebodo postavljal na novo !! če se lotjo grem minirat use skup .. proklet kapitalizm use samo za dnar
AIZ
20. 10. 2014 20.57
+4
Morali bi vrtoglavo povišati kazni odlaganja smeti .... Vedm da je v Nm ogromno nevarnih odpadkov v krki ...
mimic
20. 10. 2014 19.56
+5
kje so pa zeleni????? ste se poskrili???? ste vprašali nas-narod, če želimo uničit še tisto kar je lepo????? dol z nesposobnjakoviči!!! lopato pa kramp v roke, saj za druga niste!!! bo prišel čas, ko se boste bali za stolček. tudi nam ov.cam bo prekipelo.
askralj
20. 10. 2014 19.04
+3
Pa še je komu kaj zgodilo. Lahko bi se zaposlilo par inšpektorjev in zasolilo kazni in bi prišlo tudi kaj turistov...
zdravapamet50
20. 10. 2014 18.55
+6
raje naj postavijo veterne in sončne elektrarne, ne pa da uničujejo tisto, kar še je edino lepo pri nas....
hotchilipoper
20. 10. 2014 16.43
-2
Malo manj študirat,pa več naredit
william23
20. 10. 2014 15.43
+0
Prepovedati vse posege v naravo,kdo pa smo mi,da si dovolimo takšno grobo uničevanje?Delati na tem,da se poraba elektrike zmanjša,ni potrebno drastičnih posegov.Če bi vsak prispeval nekaj malega bi se čez čas pokazal rezultat.....samo začeti je treba in vztrajati!
zdravapamet50
20. 10. 2014 18.53
+2
slayer75
20. 10. 2014 15.09
+3
napakaa
20. 10. 2014 14.34
+2
če jaz priklopim generator na mlin, nebom onesnaževal okolja. kakšne tovarne pa so to da onesnaži reko ? za pretepst. verjetno zanalašč da bi privatiziral vodo.
bohinj je zakon
20. 10. 2014 14.07
+19
Ko se enkrat zaljubiš v Sočo - je to ljubezen za celo življenje
Mars
20. 10. 2014 13.58
+4
Soča ni edina alpska reka v Sloveniji....
utrinek25
20. 10. 2014 13.40
+11
TO JE ZATO, KER SO ŠE VEDNO TISTI, """"""""""""""""""""""""""pametni"""""""""""" TAM GOR, KI SEDIJO PO PISARNAH IN SE ODLOČAJO PO ZEMLJEVIDU, KJE BI BILO OK POSTAVITI ELEKTRANO IN TAM JO POSTAVIJO BREZ DA BI ŠLI NA TEREN..... PRIMER VETRNICE POD NANOSOM, KI SE NIKOL NE VRTI, SAJ JE NAROBE POSTAVLJENA IN JE TAM LE ZA OKRAS, KATASTROFA
blokirani
20. 10. 2014 13.31
+9
Ti "okoljevarstveniki" sploh ne vejo kaj bi radi. Hidroelektrarne ne, vetrnice ne, jedrske elektrarne ne,... Ko se je delal projekt TEŠ 6 so bili pa tiho. Elektriko bi pa vseeno imeli?
enejKM
20. 10. 2014 15.05
-2
XmassivX
20. 10. 2014 15.10
+2
Hidroelektrarne ni za postavljat v hudourniške reke! Sploh ne tja v ozke soseske kjer se ob nalivih pretaka ogromno vode ki udira s hribov. Hidroelektrarne se postavlja v nižinski svet kjer je tok bol ustaljen in je lažje reguliranje ob poplavah. Obstajajo pa tudi drugi načini pridobivanje elektrike, ampak v tem poslu so taki lobiji da bog pomagaj.
BEEF-TECH
20. 10. 2014 15.27
+0
Potrebno je opraviti celovito presojo vplivov na okolje. Vplivi vedno so, tudi če 100 tako pametnih glav kot je tvoja trdi drugače. Pri nas imamo tisoče kulturnih dediščin, mokrišč, natura2000, vodnih virov, pol so tu primerne lokacije ki so preveč v bližini naselij, ali pa enostavno kmet ne pusti, ker ima tam žito... Kakorkoli... to je stvar stroke in ne bit pametni če ne vete kak se tem stvarem streže. Ok.. ne rečem lobiji, ampak... glavno besedo ima pa stroka in težko je delati ko ti nevladne organizacije in civilna iniciativa brez kančka strokovnosti soli pamet in ti spodbija vsako primerno oziroma izvedljivo idejo/lokacijo, češ da so tam neki ptiči pa ne vem kaj.... vsakega pa je treba obravnavati resno in mu utemeljiti zakaj ima ali nima prav, pa se spet vžiga in jovo na novo spet in spet, če ga pa ignoriraš pa še toliko slabše. Konkretno glede vetrnic - da objasnim - je trenutno problem samo še nizkofrekvenčni hrup, ki ga NE slišimo in ne mi pametovat kako ste vetrnico videli in ste slišali da je čisto tiha - ker tega zvoka ne slišimo, v radiu nekaj 100m pa dolgoročno pusti posledice - motnje spanja, razdražljivost, motnje spanja pa prinesejo še druge tegobe - utrujenost, nezbranost, dovzetnost na druge bolezni... Če smo pa pri HE, pa je to celo medržavni projekt (spodnja Sava), saj bi novi obrati vplivali na vodotok in življenje v njem. Ni problem ob manjših dodatnih posegih, ki pa spet rabijo svojo proceduro. V tem primeru bi poleg naših ukrepov (sopničasti jezovi, bazen in primerna gradnja) morali veliko narediti tudi hrvati - podobne jezove, saj bi na njihovi strani prišlo do erozije zaradi večje količine vode in spremembe višine. Lahko bi prišlo tudi do odnašanja proda, ki ga na naši strani že skoraj ni - pa je kot podlaga zelo pomemben. Večina teh stvari ne vidi, eni jih nočejo videt, eni jih pa vidimo, pa smo deležni žaljivk in nasprotovanja, ko hočemo dobro za vse. Tolk zelooo na kratko in ... ja.. kr mene vprašte drugič :) Zadeve se največkrat vlečejo prav zaradi vas - prepametnih glav brez konteksta!
miqa
20. 10. 2014 13.14
-4
Kr ena studija, a zdej bi pa radi živeli kot v kameni dobi, pa še takrat so reguliral reke, glavno je da so čiste.
mertseger
20. 10. 2014 12.54
+8
Zeleni ne pustijo elektrarn na Muri zaradi ptic, elektrarn na Soči zaradi narave, vetrnih elektrarn zaradi ptic, termoelektrarn zaradi vseh, jedrskih elektrarn zaradi odpadkov, bioelektrarn zaradi smradu. Dajte se prosim že enkrat izjasnit kaj bi sploh radi.
StrikeOne
20. 10. 2014 13.32
+9
Čisto naravo! Ne pa zahodni pohlep in uničeno bodočnost!
clox
20. 10. 2014 12.40
-6
In potem se izvoli zupana, ki bo v tnp postavljal zip lajne. Katastrofa
Našvasan_zob
20. 10. 2014 12.29
+2
Če so alpske reke ogrožene.. pol so Amerji in Azijci totalno gotofi...
kivzfccz
20. 10. 2014 12.23
+13
Če ne bomo ohranili še nekaj neokrnjene narave, bodo naši zanamci upravičeno rekli, da smo uničili , kar se je uničiti dalo.Glede na to, da bo voda za naš narod čez čas zelo dragocena bi se morali usmiriti na vdruge, za naravo manj uničujoče vire.Nemčija je imela ob koncu leta 2013 neverjetnih 33.000 veternih elektrarn. Človek se vpraša, ali so morda nemški piči bolj pametni kot naši, ali pa pri nas lahko vsak kokodaka brez vsake odgovornosti.Upam, da bomo naredili upor proti načrtovanemu pohabljanju naših lepih rek.
clox
20. 10. 2014 12.42
-9
Nemci pobijejo na deset tisoce pticev z vetrnimi elektrarnami. Hkrati pa gradijo termo elektrarne, tudi na lignit, ker ventatorji niso dovolj. Malo preveri dejstva preden objavis. Ker tole tvoje je cisto zavajanje.
clox
20. 10. 2014 12.50
-1
Za tvoj info 18000 spanskih veternih elektrarn pobije od 6 do 18 miljonov pticev in netopirjev letno.
clox
20. 10. 2014 12.56
+3
Zaostalcem itak ne bo nikoli jasno da so ventilatorji zanic in ne morejo nadomestit nukleark. Edino fuzija lahko nadomesti nuklearko.
Mil?007
20. 10. 2014 12.20
+22
Čas je za novo ustavo z 1. členom: Vsi naravni viri v R Sloveniji so trajna, nedeljiva in neodtujiva last vseh državljanov Slovenije.
Našvasan_zob
20. 10. 2014 12.30
+15
Pohit.. ker multinacionalke že stegujejo svoje smrdljive kremplje po naravnih virih...
mimic
20. 10. 2014 20.05