Slovenija

Študiraš in študiraš, na koncu pa od tega nimaš nič

Ljubljana, 24. 02. 2010 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študij na institucijah, ki nimajo akreditiranih programov, ne daje javno veljavne izobrazbe. Zato bodoče študente visokošolsko ministrstvo opozarja, naj preverijo ustreznost študijskega programa, na katerega se vpisujejo.

Zakon o visokem šolstvu določa, da mora biti visokošolski zavod pred izvajanjem študijske dejavnosti akreditiran. Prav tako pa morajo biti akreditirani študijski programi, ki jih zavodi izvajajo. Študijski visokošolski programi institucij, ki niso akreditirane v skladu z zakonom o visokem šolstvu ali pa so šele v procesu akreditacije, ne dajejo javno veljavne izobrazbe oziroma stopnje izobrazbe.

Za odločanje o akreditacijah je do 28 februarja zadolžen svet RS za visoko šolstvo, od 1. maja pa bo te naloge prevzela Nacionalna agencija za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu. Študij na tako akreditiranih študijskih programih vodi k javno veljavni stopnji izobrazbe v Sloveniji.

Študenti
Študenti FOTO: Reuters

Sektorske akreditacije, ki jih nudijo različne organizacije ali zveze, so znak kakovosti, vendar pa tiste institucije ali organizacije, ki niso akreditirane pri svetu RS za visoko šolstvo ne morejo nuditi javno veljavnega visokošolskega izobraževanja.

Visokošolsko ministrstvo zato opozarja, da sektorske akreditacije niso nadomestilo za akreditacije, ki zagotavljajo javno veljavnost izobraževanja v Sloveniji. V primeru akreditacije institucije ali zavoda v tujini gre za transnacionalno izobraževanje, za katerega veljajo posebne zakonske določbe in pravila.

Ministrstvo zato svetuje pozornost pri izbiri študijskih programov in visokošolskih zavodov. Seznam javno veljavnih študijskih programov za dodiplomski študij je naveden v razpisu za vpis, seznam akreditiranih visokošolskih zavodov pa si bodoči študenti lahko ogledajo spletni strani ministrstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cedevitek
25. 02. 2010 10.59
U123 24.02.2010, 19:08 21 "...najbolj glasni tisti, ki sami niso nikoli bili sposobni se uciti." ne bo držal, najbolj glasni so tisti, ki so naredili faks pa imajo bore malo o tega. U123: In ne CEDEVITEK, Caligari ni poden in je priznan po celem svetu z razlogom! In to ni za bogate otroke, temvec je za otroke starsev, ki vedo da je izobrazba ogromno in stvar, ki jo vsak stars mora svojemu otroku omogociti..... naprej pa blablabla." Govorim za slovenske "študente" te šole, iz prve roke. Najbolj pomembno jim je, kam bodo šli po predavanju na pijačo, pa kje bodo čez vikend žural. Dela ob študiju tako skoraj noben ne, študij ( džeparac za žuriranje in pijačke) jim plačujejo starši, sinčke to kar predavatelji predavajo sploh ne zanima, skratka poden od podna. V primerjavi s tem je še FDV vrhunska fakulteta. Sicer pa, vpiši si "instituti calegari" v najdi pa si odpri prvi link in si malo preberi kritike te šole in kako je folk plačal 1.500.000 SIT za ta "tečaj". Ampak ti kar - veselo poženi prihranke za to, da bodo otroci imeli narejen tečaj in ne enega resnega faksa.
...Lejga...
25. 02. 2010 09.25
Danes je pomembno imeti VIP.
Mer
25. 02. 2010 04.50
majke jim..pa kva jim je? kolk cajt sem jest faks zbirala pa nič pametnega nisem zase našla...nazadje mi je bila teof najboljša. enoumje. ves čas. naučite me misliti..pa joj! a je kje kaj bolj sprejemljivega za tiste taprave znanstvenike? Ki ne študirajo samo to, kako naj mislijo oz. kako naj lezejo v rit nekomu? sorry ampak vsi študiji se mi zdijo malce poneumljeni. pol ti pa dajo eno knjigo za prebrat al pa skripto pa zdej se pa nauč kaj jest pravim..nikjer pa ni opazovanja duševnosti, duhovnosti, mene pa pol vse mine ("tko more bit in pika")..mislim, pa kdaj bo že kdo reku, da je to tudi pomembn, ker se res zapostavljeno počutim. kje bo en naredu kolokvij iz opazovanja življenja? Ne pa iz tega kar v knjigi oz. skripti piše? In, brigajo mene definicije! Gre se za življenje in usmerjanje v življenju..gre se za dialog, občutenje knjig, analiziranje. Kje v tem šolstvu je kakšna šola za življenje? Taka, celostna šola. Jo kdo pozna? Verjetn je samo življenje to. :S koga pol še briga akreditirana izobrazba? da bom poskrbela za svojo rit al kaj. kje je pa skupno služenje? od teh formalnosti se človeku lahka še zmeša. falirani niso le študentje ampak celotno šolstvo.
droljax
25. 02. 2010 03.03
re 223evrov pomoci------ ce si na socialni pomoci s tem denarjem ne mors druzga kokr vegetirat, gres ze raj v sluzbo pa dobis tistih 700 evrov neto pa se fajn se mas, ce ze za studij nisi. leta hitr grejo
York
25. 02. 2010 00.14
Kako lahko pričakujemo, da bosta izobrazba in znanje imeli neko veljavo v državi, ki ima v parlamentu falirane študente, gimnazijce............itd?
DODGE-RAM
25. 02. 2010 00.10
DODGE-RAM
25. 02. 2010 00.10
nedaugo nazaj smo mel temo glede šole in zaposlovanja...ko smo gledli zvezke in ostalo je blo na 3 in na 4 letni enako...oz.eni majo eno drugi drugo...drugač pa ni zahtevnejša 4 letna ko pa 3...gimnazija pa tudi ni ne vem ka težja...
EyeCandy
24. 02. 2010 23.53
vsak je za neki, moja punca hod na EF jst na FRI, lahko rečem brez slabe vesti da tistga faksa ne bi nikol naredu, ker me odvračajo gore "brezveznih" podatkov. Nekako si predstavljam da tudi ona ne bi fri. Seveda vse se da, a čemu bi se silil. Sicer sva oba bliz konca, sm jst mam več delavnih izkušen hehe upam pa da bo kak šiht v teji super državi
student6666
24. 02. 2010 23.52
tejcaaax3 "ker eni poklici triletni so bolj cenjeni od diplome" Se strinjam. Hvala bogu da so in da nekateri vejo, kaj pomeni dobra praksa in fizicno delo. Treba je zajeti vse skupaj. Nocem nobenega zalit. Vsak poklic si zasluzi spostovanje. Nekateri vec, nekateri manj. Odvisno od odgovornosti. Je pa res, ne maram EF, FDV, FF...ker jamrajo kako je tezko, imajo se za same pametnjakovice ( se vidi kaj tu pisejo), tezkega faksa pa v resnici videli niso. Naj vsak pocne kar ga zanima. Branka20...ce si lahko stalno delala ob faksu....potem je to res "zahteven" faks.
DODGE-RAM
24. 02. 2010 23.38
ja sej...malo se naj pogledajo...vsi sam v nevem kakšne visoke šole in izobraževanja...da bi pa kdo delau pa se izpopolnjeval na nekem področju pa nč s tega...se mi pa zdi da tisti keri je sposoben in pošten da veliko več koristi naredi ko pa eden ko ma visoko šolo pa nima pojma zakaj jo ima...osebno nimam problema s tem vidim pa da mi delavec ki dela fizično naredi več koristi ko pa 2 ki mi sedijo v pisarni...je pa država prišla tako daleč da od nas zahteva da imamo zaradi veliko teh raznih papirjev tudi zaposlene v pisarni...čim več poklicnih šol in dat tistim možnost vsega glede vodenja in teh stvari pa bo bolše...in tisti ki dela na urejenem mestu in ne dela fizičnih stvari naj ima majn plače ko pa tisti ki dela fizično!
Smackyx
24. 02. 2010 23.03
Cofar24.02.2010, 22:59, z izobrazbo lahko vseeno zasedem delovno mesto z nižjo zahtevano, brez bi pa težko posegal po zahtevani univ. izobrazbi... v razmislek
Cofar
24. 02. 2010 22.59
poccorocco se strnijam s tabo! Jaz nimam faksa (posledično sicer ne zaslužim ne vem kake dnarje) sem pa s poklicem zadovoljen in všeč mi je to kar počnem in ne bi zamnejal za noben faks! Mislim, da je tudi že preveč izobraženih in bodo v prihodnosti tudi problem službe!
ochi
24. 02. 2010 22.51
faks je zgrešeno orodje za učenje. človek bi moral po srednji šoli it najprej 5 let delat, potem se pa v roku delovnega časa izpolnjevat glede na svoje/podjetne potrebe/želje. kaj pa mulc brez življenskih izkušenj ve, kaj bi sploh rad počel v lajfu.
mertseger
24. 02. 2010 22.38
Branka 20. Jaz sem se pri ekonomiji ki je sicer nismo imeli kaj veliko oz. samo zapravljanje čas najbolj nasmejal ko je predavateljica vse delila s 360 ( uči na vašem faksu). Pa je študent vpraša zakaj s 360 in ona odgovori zato ker ima leto toliko dni, da pač ekonomisti delijo s 360. Vsi v smeh potem pa retorično vprašanje : Paj pa ko je prestopno leto :))
spankman
24. 02. 2010 22.31
Strinjam se z naslovom članka...To velja tudi za akrediirane programe.
crysis
24. 02. 2010 22.25
jest bi to vse u fabrko poterov delat ne pa da dela na črno pa študenta špila do 40 leta
sauc
24. 02. 2010 22.23
eto branka jst nism nič naivno verjel bučkam imam jst tudi vsaj 3 poti do službe, ampak je lepše na zavodu prejemat 226 vsak mesec :)
Branka Mari?i?
24. 02. 2010 22.01
sauc ne rabim, sem v privat firmi hehe in kot sem že zatrdila je na meni ali se bom pri firmi zaposlila, Pač nism jaz kriva, če ne dobiš šihta, kaj si pa naivno verjel bučkam, ki so ti jih prodajal na informativnih dnevih, tko kot večina dijakov:) No verjetno se bom zaposlila, ko pa zaključim s faksom pa bom ta čas, ki sem ga potrošla za faks namenila nadaljni samostojni karieri ob seveda redni službi, katera bo nekakšno zagotovilo, v kolikor se privat zadeva ne bo obnesla. Pač no je folk, kateri raje prosti čas nameni nadaljnemu razvoju/karieri in je folk, ki gre raje žurat in se zapijat in je folk katerim, se še za osnovne potrebe ne da delati in jim potem mi delavci podpiramo te lene riti s podporo...
sauc
24. 02. 2010 21.54
elektrika je edina ženska ki se ne pusti dvakrat pošlatat :) hahahaha =)
Jules_Verne
24. 02. 2010 21.53
Branka20: Aha sedaj razumem ekonomisti obvladate kvantno mehaniko, relativistično teorijo polja, kvantno elektrooptiko, kromodinamiko na reži, fiziko osnovnih delcev, jaz pa sem nekoč inštruoiral ekonomiste obrestni račun...