Slovenija

Novomeški župan zanika sum korupcije

Ljubljana, 23. 11. 2012 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija že preverja, ali sta predsednik novomeškega odbora SLS Turk in župan Muhič s koalicijsko pogodbo pomočnici direktorja novomeške Komunale zagotovila delovno mesto. Oba sicer pravita, da "pogodba ni bila nikoli predložena in tako tudi ne verificirana."

Žerjav pravi, da primer slabo pozna.
Žerjav pravi, da primer slabo pozna. FOTO: Damjan Žibert

Potem ko je protikorupcijska komisija ugotovila, da je mariborski župan Franc Kangler večkrat deloval koruptivno, naj bi sum korupcije obstajal tudi v Novem mestu. Predsednik SLS Radovan Žerjav je danes povedal, da primer slabo pozna, vendar v stranki pričakujejo, da bodo organi pregona in protikorupcijska komisija zadevo preučili. Tedaj se bo SLS tudi odzvala.

S koalicijsko pogodbo zagotovila delovno mesto?

V četrtek je namreč spletni portal MMC poročal, da sta predsednik novomeškega odbora SLS Alojz Turk in zdajšnji župan Novega mesta Alojz Muhič leta 2010, še pred lokalnimi volitvami, podpisala koalicijsko pogodbo, s katero naj bi pomočnici direktorja novomeške Komunale Jožici Fabjan zagotovila delovno mesto. Muhič je takrat pogodbo podpisal kot predsednik Zveze za Dolenjsko.

Kot so še poročali v koalicijski pogodbi piše, da se "stranki zavezujeta, da bosta v medsebojnem dogovoru razrešili kadrovsko situacijo za dr. J. F. najmanj na delovno mesto, ki ga je zasedala v letu do 2004." Koalicijska pogodba je bila podpisana 19. avgusta 2010.

"Gre za obljubo koruptivnega ravnanja. Dogovarjanje o koruptivnem ravnanju je skrajno neprimerno. Če so kar koli od tega tudi naredili, je to koruptivno ravnanje," je za MMC dejal pravni strokovnjak Rajko Pirnat.

'Pogodba ni bila predložena'

"Dr. Pirnat je torej, kot izpričani pravni legalist, vzpostavil pogoj realizacije koruptivnega dejanja," sta danes v sporočilu za javnost zapisala Turk in Muhič. "Pogodba ni bila nikoli predložena in tako tudi ne verificirana na ustreznih organih obeh strank in je torej že po lastnih določilih neveljavna," sta še zapisala. Pravita, da je edina veljavna s strani koalicijskih strank potrjena pogodba, ki se glasi: "Koalicijska pogodba o sodelovanju strank in list v Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto v mandatnem obdobju 2010–2014."

"Nikogar ni bilo, nobenih čuvarjev, pravnih pravičnikov, strank, protikorupcijskih komisij in drugih borcev za demokracijo, ki bi rekel, da je Jožici Fabjan, vsaj potem, ko je bila pravnomočna oproščena vseh ovadb, potrebno popraviti krivice, ki so ji bile prizadejane. To je ves kontekst famoznega člena z inicialkami dr. J. F.," sta še zapisala.

Protikorupcijska komisija preverja dejansko stanje.
Protikorupcijska komisija preverja dejansko stanje. FOTO: Aljoša Kravanja

'Protikorupcijska komisija preverja dejansko stanje'

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so potrdili, da so začeli s predhodnim postopkom preverjanja dejanskega stanja. Če bi dogovori med političnimi akterji glede delitve mest v občinski upravi in javnih zavodih obstajali, bi po navedbah komisije pomenili sistematični klientelizem pri kadrovanju v javnem sektorju v določeni občini.

"Zaposlitve v občinski upravi, javnih podjetjih in podjetjih v občinski lasti morajo biti izvedene nepristransko, transparentno in ne smejo biti podvržene zasebnim ali političnim interesom, kombinacijam ali kupčkanjem," so poudarili na komisiji in dodali, da klientelistično kadrovanje vodi v negativno selekcijo ter ogroža javno premoženje, saj je prvo merilo pri takšnem kadrovanju pripadnost namesto kakovosti kadrov. "Tovrstno kadrovanje lahko v določenih primerih predstavlja tudi korupcijo, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije," so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nanixxx17
23. 11. 2012 19.06
+1
Ah kaka ljubljana, kaki maribor kr neki.. NOVO MESTO <3! mwa
rulzz
23. 11. 2012 19.06
+4
Neki čist mim ampk kaj pa če bi glede romov v okolici nm kej naredl??? Nujno!
caps1
23. 11. 2012 20.58
-1
PINGVINISTAN
23. 11. 2012 19.00
+5
Pa ne samo to, novomeški župan Muhič je leglo korupcije!! V občinsko upravo je spravil vse svoje otročiče, celo žlahto, le staro mamo ni, ker ne mora hodit po stopnicah!! (dvigala namreč nimaji na občini) !!! Če bi imeli še dvigalo, bi bila na občini tudi muhičeva mama !!
realno1
23. 11. 2012 18.35
+2
Ok, razumel bi, da se kupčka z funkcionarskimi položaji, ki so vezani na mandat. Tu pa se gre za položaje v javnih zavodih, ki so namenjeni servisiranju uslug občanom in jih le ti tudi posredno ali neposredno financirajo. Gre se za nastavljanje strankarskih kadrov na mesta, ki so izgleda izumljena ravno za delanje uslug. In treba se je zavedati, da ta delovna mesta niso poceni. Pogodba ni bila verificirna (spet manjkajo podpisi?); kaj ni že dovolj dober dokaz, da je bil člen dejansko realiziran. In po 1. januarju bodo prišli komunalci s predlogom o povišanju cen, ker njihova lastna cena zaostaja za prodajno.
Jimi1
23. 11. 2012 18.23
+11
J. Fabjan je članica najhujše kriminalne združbe , ki bogati z nepremičninami na dolenjskem, najbolj pa v občini N.M. Gre za podobno dejavnost kot pri Jankoviču. "Novomeška afera glavnim banditom ni prišla do živega". Zadnja leta spet brusijo svoje kremplje napram dolenjskem življu.
caps1
23. 11. 2012 18.35
+3
Pozabil si še extraiber mentorja in botra vseh mafijskih potez v NM Boruta Novaka.. Bivši policist.. Župan je le lutka v negovih krempljih.. Žalostno je to da je politična scena v Novem mestu vsa skorumpirana, od koalicije do opozicije. Vsi imajo koristi in so samo tiho.. Srečo pa imajo v tem, da je na Dolenskem par močnih firm in se folk ne ukvarja s lokalno politiko.. To da se v NM ni nič spremenilo že 20 let pa ne opazijo, ker so se pač navadili.. Žal..
Ost1234
23. 11. 2012 18.11
+2
Seveda na prizna ..... Kdo pa prostovoljno pravi, da je kriv !!
NerdIRL
23. 11. 2012 18.05
+1
Končno vsaj nekaj besede o tem. Sam sem lahko videl pisma dolga po 2 in več strani, ki so opisovala kako so izropali denar in koliko bi ga ob gradnji dvorane pri Portovalu... Seveda so bila anonimna, vendar so bila v njem navedena vsa imena prisotnih pri kraji.
kr_en99
23. 11. 2012 17.59
+8
končno bo nekdo pristrigel vsem trem krila, saj to kar se dogaja v NM je že groza.......skoraj tako kot v MB
korintos1
23. 11. 2012 17.55
+10
In spet SLS? Virus!
sraufmajstr
23. 11. 2012 17.44
+7
Končno...kaj vse se še ne ve, kaj se na dolenjskem dogaja
Ost1234
23. 11. 2012 18.11
+6
In kaj se vse ve, pa se nič ne zgodi !!!!
DOLENCCCCC
23. 11. 2012 17.39
+5
Dolenci smo bog in batina slovenije.
Ost1234
23. 11. 2012 18.13
+3
A , seveda dolencccc Trebanjski, žužemberški. šentjernejski in novomeški župan so pušeljc Dolenjske :-)))!! Ti si pa slika!
Jimi1
23. 11. 2012 18.25
+5
Bolj batina kot Bog. Vsak dan jo občutimo na svojih plečih zaradi politično-gospodarsko-kadrovsko-upravne mafije, ki se zažira v naša življenja...
ebiga
23. 11. 2012 18.36
-1
Dolenjci že mogoče, dolenccccci pa ste bolj ubogi......