Slovenija

Sum neprimernega ravnanja zaposlenega na psihiatrični kliniki

Ljubljana, 16. 02. 2024 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana je pred kratkim prišlo do domnevnega neprimernega ravnanja zaposlenega v zdravstveni negi. O tem klinika zbira informacije za nadaljnje ukrepe, zato podrobnosti o incidentu za zdaj še ne morejo podati, so pa poudarili, da ima psihiatrična klinika ničelno toleranco do nasilja.

V primerih, ko so podani sumi o domnevnih neprimernih, nasilnih ali drugih nepravilnih ravnanjih, klinika izvede strokovni nadzor oziroma nemudoma ukrepa v skladu s protokoli in v okviru svojih pristojnosti, so povedali na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, kjer je pred kratkim prišlo do domnevnega neprimernega ravnanja zaposlenega v zdravstveni negi.

V primeru suma kaznivega dejanja vso dokumentacijo posredujejo tudi pristojnim organom pregona, je v pisni izjavi zatrdil generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana FOTO: POP TV

Ljubljanska psihiatrična klinika se sicer že dalj časa spoprijema z očitki o nasilju nad pacienti, o katerih je konec maja poročal portal N1. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so na portalu zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe zavrnilo.

Po objavi v medijih je Policija sprožila kriminalistično preiskavo. Po poročanju časnika Svet24 jo je tudi končala in podala eno kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe. Po pisanju časnika je sicer ministrstvo za zdravje Policiji izročilo 23 pričevanj o domnevnem nasilju na psihiatrični kliniki, dejanskih prijav o nasilnih dogodkih, ki naj bi jih nad pacienti storili zaposleni, pa je bilo pet.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje pa je zaradi očitkov uvedel sistemski nadzor nad kliniko. Nadzor poteka že devet mesecev, komisija za sistemski nadzor pa je v teh dneh ostala brez predsednice. Po informacijah N1 so sicer v preteklih mesecih odstopili še trije člani te komisije.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miskic a
17. 02. 2024 20.35
To bi znala ona gospa povedati kaj se tam dogaja ko je enkrat prisla sama tam pa potem obstala za nekaj casa. Te pa po spletnih straneh pa medijih palamudila da kaksni so tam pa o totih zdravilih. Zenska nima osnovne koncane pa bo pametna o zdravilih in ucinkih. Potem pa ko kdo to bere si ne upa poiskati pomoc in tudi terapijo odklanja. Posledicno clovek trpi in lahko umre. Jaz ne vem kaj se na posameznem deloviscu dogaja. Vem pa kako izgleda delo s takimi pacienti. Z bozanjem ne prides nikamor. Koliko sem delala tam dva tedna, nimam slabe besede za recti s strani zdr delavcev do pacientov. Tudi s strani kolegic in kolegov ni noben nicesar omenjal. Pa smo vsi zaokrozili celo psihiatrijo. Ziher bi kdo kaj rekel, ce bi blo vsaj priblizno res.
boris c
16. 02. 2024 14.23
+7
Kolega dela na policiji, pravi da so psihični bolniki 100 krat bolj nevarni sebi in ostalim kot pa vsi vlomilci, roparji, ciga.., itd... skupaj. Njihova obravnava je ponavadi vse prej kot prijetna tako za bolnika kot za vse ostale. V bolnici je pa verjetno podobno, preden zdravila zagrabijo ne pomaga nobena lepa beseda.
Sem luzer
04. 03. 2024 19.27
bronco60
16. 02. 2024 14.14
+5
Psihiča je skoraj nemogoče umiriti brez kakšne poškodbe ali praske.