Slovenija

Supervizor je znova dostopen javnosti

Ljubljana, 24. 07. 2015 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor je po zaključeni preselitvi aplikacije z zasebnega na javni strežnik pri ministrstvu za javno upravo ponovno dostopna javnosti. Supervizor sicer ni deloval od ponedeljka.

Aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor je znova vzpostavljena in od danes zjutraj dostopna javnosti. Supervizor od ponedeljka ni deloval, v tem času so aplikacijo z vsemi podatki z zasebnega prenesli na javni strežnik pri ministrstvu za javno upravo (MJU).

Podatki iz Supervizorja niso bili dostopni od ponedeljka, ko je njegov dotedanji upravljavec Primož Bratanič aplikacijo ugasnil, podatke pa kot edino kopijo predal predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Bratanič je ob tem zanikal navedbe predsednika KPK Borisa Štefaneca, da je Supervizor ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke oz. dostopanja do podatkov o družbenikih prek Googla. Ti podatki o družbenikih so bili namreč po Brataničevih navedbah umaknjeni že nekaj dni prej.

Podatki iz Supervizorja niso bili dostopni od ponedeljka.
Podatki iz Supervizorja niso bili dostopni od ponedeljka. FOTO:

Štefanec je sicer v sredini izjavi za javnost potrdil, da sam navodila za ponedeljkovo ugasnitev aplikacije ni podal. Ob tem je zanikal, da bi prišlo do spora z zunanjim sodelavcem, in pojasnil razloge za soglasno odločitev vodstva KPK, da se Supervizor prenese na javni strežnik. Na Supervizor in KPK se je namreč po besedah Štefaneca zvrstilo kar nekaj napadov, pojavljala so se tudi vprašanja, ali Supervizor ima pravno podlago in ali predstavlja primerno orodje. Vse to je po besedah Štefaneca povzročilo razmislek vodstva komisije in drugih strokovnih sodelavcev o aktivnostih, ki bi na najmanjšo možno mero zmanjšale negotovost in možnost napadov na Supervizor.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec.
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec. FOTO: POP TV

Za sodelovanje so se dogovorili z MJU, ki bo zagotavljal komunikacijske zmožnosti, drugo pa je v popolni pristojnosti komisije, je pojasnil Štefanec. S prenosom na drug strežnik po njegovih besedah niso povezani bistveni stroški, ki so jih sposobni zagotoviti brez velikih problemov.

Družbenikov ne bo moč iskati

V naslednjih dneh bodo morali na KPK sicer Supervizor prilagoditi tudi novi zakonski določbi, ki bo začela veljati 28. julija, je spomnil Štefanec. Medtem ko je bilo na sredini novinarski konferenci moč razumeti, da bo Supervizor v kratkem omogočal tudi iskanje po družbenikih ob pogoju, da se bo poleg imena vpisalo tudi enega od dodatnih podatkov - emšo, davčno številko ali naslov osebe, pa so na KPK naknadno pojasnili, da te funkcije ne bodo uvedli, saj z omenjenimi dodatnimi podatki ne razpolagajo. Takšno iskanje bo v svoji aplikaciji omogočal Ajpes.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
24. 07. 2015 11.36
+1
Še vedno prikaže tudi podjetja, ki nič ne poslujejo z državo. Čeprav je Štefanec to na novinarski konferenci zanikal.
flojdi
24. 07. 2015 14.08
+0
iGURT
24. 07. 2015 11.07
+2
Hvala Klemenčiču in KPK za Supervizor. Žalostno da nimamo takšne spletne aplikacije že dlje časa.
kritiki12
24. 07. 2015 11.59
+3
Super bi bilo da bi še en App naredili za pregled nevrnjenih kreditov ^^
marsikajve
24. 07. 2015 11.06
+7
Kdaj bodo objavili seznam oseb, ki so jim odpisali dolgove, saj gre za javni denar.
iGURT
24. 07. 2015 11.07
+2
To za vodo elektriko in te stvari? Še ne morejo ker se odpis še ni zgodil.
askralj
24. 07. 2015 11.03
+3
Juhu Cerar in Erjavec se vračata iz dopusta spet imamo internet...
?AKAL
24. 07. 2015 10.54
+4
Štefanec ni dorasel temu delu,zato je najbolje da da odpoved in naj vlada,ker pahor ni sposoben izbere novega,ker s tem ki vszraja na tem mestu dela državljanom sam škodo
tony_abcde@yahoo.com
24. 07. 2015 11.29
+2
Če bi on dal odpoved bi bil zelo neodgovoren...to bi bil argument z njegove strani.
me987
24. 07. 2015 10.40
+5
jaz ne vem.. al je tak naval, da je zmrznil.. al pa (še kar) ne dela..