Slovenija

SV predstavila raketni sistem roland

Cerklje ob Krki, 07. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vojska je javnosti prvič predstavila raketni sistem roland, ki so ga v Slovenijo pripeljali prejšnji mesec. Gre za rabljeni raketni sistem nemške proizvodnje, ki bo slovensko zračno obrambo precej posodobil.

Raketni sistem roland
Raketni sistem roland FOTO:

Slovenska vojska je z mobilnim raketnim sistemom kratkega dosega roland II nadgradila obstoječi sistem zračne obrambe ter povečala bojno pripravljenost, operativna uporaba pa bo predstavljala še hitrejše približevanje standardom zveze Nato. Za nakup rabljene baterije, najem dela opreme za 15 let in vzdrževanje sistema ter usposabljanje v prihodnjih 15 letih bo ministrstvo za obrambo (MORS) odštelo okoli 80 milijonov nemških mark. Nemška vojska je sistem prodala zaradi krčenja in ne zaradi razprodajanja, je poudaril poveljnik 1. raketnega bataljona zračne obrambe Vrhnika, podpolkovnik Milan Žurman.

Osnovna oprema raketne baterije roland II je sestavljena iz šestih raketnih orožij roland, baterijskega centra za upravljanjem z ognjem roland, dveh vozil za transport raket, 120 raket, kompletov rezervnih delov in tehnične dokumentacije. Za rabljeno baterijo je MORS skupaj z vsemi dajatvami plačalo dobrih 40 milijonov nemških mark, ocena vzdrževanja, usposabljanja in dodatne opreme za prihodnjih 15 let pa se giblje med 33 in 38 milijoni nemških mark. Temu je treba prišteti še 320.000 nemških mark letno, kolikor znaša najemnina za baterijski radar oziroma center za upravljanje ognja, ki ga Nemci niso hoteli prodati, ampak so z MORS sklenili najemno pogodbo za 15 let. Po besedah Edvarda Kraševca z MORS imajo sicer tudi ponudbo za odkup baterijskega radarja, vendar o njej še razmišljajo.

Raketni sistem roland
Raketni sistem roland FOTO:

Tudi v Slovenski vojski se bo roland II podobno kot v nemški vojski uporabljal predvsem za zračno obrambo pred napadi vseh vrst iz zračnega prostora do višine 3500 metrov, in sicer za obrambo letališč, objektov velikega pomena in manjših področij. Sistem je uporaben tudi za zračno obrambo konvojev. Zahodni uporabniki tega raketnega sistema predvidevajo kot zadnje leto uporabe letnico 2015, vendar ga bodo po vsej verjetnosti s spremembo programske in strojne opreme, izboljšavo radarjev ter rakete premaknili dlje v prihodnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja