Slovenija

Odločitev je padla: Cerar Bratuškove ne želi v koaliciji

Ljubljana, 20. 08. 2014 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svet stranke SMC je odločil, da bo v koalicijo povabil le DeSUS in SD. Cerar je vrata zaprl Bratuškovi, češ da v njeno stranko nima dovolj zaupanja. Od odločitve ne bo odstopil, niti v primeru, če SD zavrne vstop v koalicijo, pravi. Bratuškova razočarano trdi, da se bo ta odločitev izkazala kot neodgovorna in napačna za državo.

SMC se je danes odločila, da bo v koalicijo povabila le DeSUS in SD. Iz igre je izpadla ZaAB, pri čemer najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar pravi, da ta hip ni dovolj zaupanja v možnost sodelovanja s to stranko.

Kot je po seji sveta SMC pojasnil Cerar, je ZaAB "povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade". Dodaten element za odločitev pa je tudi zelo vprašljiv postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, med katerimi je tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Ob tem je Cerar poudaril, da od svoje odločitve ne bodo odstopili; niti v primeru, če vstop v koalicijo morda zavrne SD na četrtkovem predsedstvu stranke.

Miro Cerar in Alenka Bratušek
Miro Cerar in Alenka Bratušek FOTO: Miro Majcen

Bratuškova: Odločitev je neodgovorna in za državo napačna

Bratuškova je nad odločitvijo SMC razočarana. Kot je navedla, argument, da naj bi bilo krivo njeno ime na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, ni prepričljiv. V ZaAB so prepričani, da se bo odločitev SMC izkazala kot neodgovorna in za državo napačna.

Ob tem je poudarila, da je na seznamu kandidatov za evropskega komisarja tudi Karl Erjavec, prvak stranke DeSUS, ki je v vladi sodelovala doslej in bo tudi del Cerarjeve vlade. Prav tako je na tem seznamu tudi podpredsednica SD, prav tako najverjetnejše koalicijske stranke, Tanja Fajon. V ZaAB zato menijo, da odločitev SMC v sebi goji zamero.

ZaAB ima dovolj kompetentnih ljudi, ki bi lahko še naprej pomagali državi na poti okrevanja, pa tudi najbolj soroden program s SMC, je navedla Bratuškova in dodala, da ima ZaAB jasen program, v DZ pa bo delovala v skladu z njim.

Izvršni odbor DeSUS za vstop v koalicijo

Izvršni odbor DeSUS je svetu stranke predlagal vstop v vladno koalicijo. Kot je po seji pojasnil Erjavec, so zadovoljni s pogajalskim izkupičkom in predlogom koalicijskega sporazuma, saj da so praktično uspeli z vsemi vsebinskimi zahtevami stranke.

Poslanci bodo o kandidatu za mandatarja Cerarju najverjetneje odločali v ponedeljek. Sklepati gre, da ne bo posebnih presenečenj, saj se Cerarju obeta izvolitev. Za zdaj edino še ni znano, kako bodo glasovali v ZL. Za zdaj se nagibajo k temu, da Cerarja ne podprejo.

V DeSUS pričakujejo, da jim bo kot drugi najmočnejši koalicijski stranki pripadlo pet in ne le štiri ministrska mesta, zlasti zato, ker DeSUS ni zasedla mesta predsednika DZ, je povedal Erjavec. Obenem je ocenil, da trenutni predsednik DZ iz vrst SMC Milan Brglez to nalogo opravlja odlično in da ni potrebe po zamenjavi.

DeSUS se sicer zanima za več resorjev. Erjavec je zatrdil, da bosta zunanje ministrstvo, ki ga trenutno vodi sam, ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc iz vrst DeSUS, tudi tokrat pripadla tej stranki. V igri pa so po njegovih besedah med drugim še ministrstvo za kulturo, infrastrukturo, okolje in prostor ter javno upravo. A, kot je dodal, je treba počakati tudi na poglede Cerarja in SMC, ki da ima prav tako neka svoja pričakovanja. Dokončni dogovor pričakuje konec prihodnjega tedna. O konkretnih imenih ministrskih kandidatov zato Erjavec še ne želi govoriti. Je pa v zvezi z uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu potrdil, da se je danes dogovoril s Cerarjem, da bo ta urad še vedno vodil minister brez listnice. Ukinitev tega ministrskega mesta bi bilo zagotovo zelo negativno sprejeto tako v zamejstvu kot pri Slovencih po svetu, je pristavil.

Erjavec je tudi zanikal, da bi v stranki imeli kakršne koli težave pri iskanju ministrskih kandidatov. Bodo pa, je dodal, pri izbiri ljudi za te položaje imeli prednost tisti, ki delujejo v organih stranke, tisti, ki so kandidirali na volitvah, pa tudi nekdanji državni sekretarji. Tudi izmed 10 novoizvoljenih poslancev DeSUS jih je po Erjavčevih besedah več primernih za ministrski položaj. Ob tem pa je poudaril, da morajo biti vsi bodoči ministri kompetentni.

O sklepih izvršnega odbora bo svet stranke odločal, ko bo koalicijski sporazum že pripravljen za parafiranje. Veliko bo odvisno tudi od poteka usklajevanj glede kadrov, saj je tudi to del koalicijskega sporazuma, je poudaril Erjavec. Koalicijski sporazum bi torej bodoče partnerice po njegovi oceni zelo težko parafirale še ta teden. Na ponedeljkovi izredni seji DZ bo imel Cerar pri kandidaturi za mandatarja podporo vseh poslancev DeSUS, je znova zagotovil Erjavec, po seji pa se bodo po njegovem mnenju intenzivirale aktivnosti glede kadrovskih usklajevanj.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Šolskega resorja, kot kaže, ne bodo delili 

SD bo zagotovo dobila tri ministrstva, torej kmetijstvo, na katerem ostaja Dejan Židan, delo, na katerem ostaja Anja Kopač Mrak in pa najverjetneje obrambo, na vrh katerega naj bi se povzpel dosedanji šef poslancev Janko Veber. Kar pomeni, da v parlament kot nadomestni poslanec prihaja nekdanji finančni minister v Pahorjevi vladi Franci Križanič.

Prav to, da bi SD dobila obrambo in ne šolstva oz., da se kot minister poslavlja Jernej Pikalo, je vsaj v Lukšičevem delu stranke dvignilo precej prahu. Sicer pa še ena novost: očitno so si premislili in šolskega resorja ne bodo delili, kar pomeni, da bodo osnovnošolci in študentje še naprej imeli istega ministra, so poročali v oddaji 24UR.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1513)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

qwertzuio9
21. 08. 2014 15.10
+3
za začetek loči plevel od semena
Adolph
21. 08. 2014 14.36
+0
Ce nekomu ni za verjeti je to temzvitin in laznivim advokatom . . ... Cerar . . . . Erjavec . . .. . ..ali to boste ze citali in videli najkasneje do kraja leta ,ko bo Slovenija sla v prisilno upravo iz Bruslja. . . ..
Pacek22
21. 08. 2014 14.28
+1
Bravo!! Vsaj nekaj pametnega!! Še veliko takih novic. :D
Sonja Rihter
21. 08. 2014 13.20
-1
Zdaj pa lahko govorimo o mavrični opoziciji.Dvomim, da bodo samo lutke na stolu poslancev.Zelo hud udarec in nepotreben.Tisti, ki smo ga volili, tega nismo pričakovali.Ko nihče ni hotel prevzeti vlado,se je ona podala na zelo težko pot in državo rešila iz krempljev in jo usposobila, da je lahko preživela do novih volitev.Upam, da gre vsaj v Brusel.
tankopiš
21. 08. 2014 13.46
veronqa
21. 08. 2014 12.52
+1
Res, lomila ga je - bi rekla ambiciozno slepa. A kar veliko politikov je takih. Kaj pa prvak stranke Verjamem. Ali ni on še bolj pokvarjen. Ustanovil je stranko za lastno izstrelitev za evropskega poslanca. Prav potihoma je sestopil kot predsednik, pač noče, da se o tem govori! A ta je pa v redu?! Le zakaj se taki kupi gnoja polivajo po AB. Najprej po Kresalovi, sedaj po tej. Se mi zdi, da je do žensk, ki se upajo podati v politiko precej manj tolerance kot do moških. Oni ga lahko veliko bolj lomijo, pa ne bodo dobili takih porcij grdih besed kot ženske.
BU?AN
21. 08. 2014 12.14
+4
ne bo veber minister za romska vprašanja ?????????
M_teorija
21. 08. 2014 12.19
+0
Škoda še komentirat, ker ste že čez dogodkovni horizont črne luknje, od katere ne pride nič več ven in stran od njene gravitacijske sile!?
M_teorija
21. 08. 2014 11.58
+0
Končno smo prišli do točke prelomnice, ko bomo lahko manj pristranski pri komentiranju in resnično argumentirano podajali svoja mnenja. Pogoj te prelomnice pa je, da je največja ovira v karanteni in da so z ničelno toleranco nemoralnostim, resnično postavljeni temelji za državotvornost in blaginjo vseh dobronamernih in poštenih!?
M_teorija
21. 08. 2014 12.08
+0
Končno se ne bo več treba spuščati na nivo zagovornikov obsojenca in Jim nastavljati ogledalo, da vsaj kolikor toliko spregledajo. Drugega načina komuniciranja, žal ne receptirajo. Zdaj, ko se sesuvajo kot implozija Supernove, te potrebe ni več!? Trzanja njihovih lovk brez glave hobotnice so samo še vprašanje časa, kot reševanjem v živem pesku, bolj kot brcajo prej bodo potonili!?
BU?AN
21. 08. 2014 12.11
+1
Polly ß
21. 08. 2014 11.46
+1
BRAVO TO SMO MORDA RESSSSSSSS DOČAKALI, DA JO NE VZAME V VLADO, KI SI JO TAKO ŽELI, DA BI SE SPET HVALISALA!
Polly ß
21. 08. 2014 11.45
+2
Bravo, to smo čakali in VERJETNO DOČAKALI! Brez nje, BO LEPŠE!
PredsednikPepe
21. 08. 2014 11.20
+3
Za protiutež Janši bi bilo dobro, če bi bila Alenka v koaliciji. Vendar pa njene zadnje poteze (sama se je vsiljivo predlagala za komisarko, pa čudno kadrovanje v zadnjem hipu, ...) kažejo, da ni ravno vzor korektnosti in poštenja.
ironi
21. 08. 2014 12.18
+3
Takšna ženska, kot je alenka, ki kadruje sebe in vse okoli sebe v odhajanju, je "nonsos". Dr. ustavnega prava g. Cerarju očita, da se nima kaj "vtikati" v njene odločitve. Torej dodiplomska šivilja in falirana ekonomistka, poučuje nekoga, ki je dodiplomski in podiplomski ustavni pravnik (dr.Cerar) in s precej let delovnih izkušenj na tem pravnem področju, ve več o "pravu", kot On. Iz takšnega vedenja ni čudno, kaj je napravila za Slovenijo v tako kratkem času. A pred kamerami in sicer je izjavljala, kako da skrbi za delavstvo oz. socialne transferje, a resnici na ljubo vidimo, kako je skrbela le zase in svojo okolico oz. sodelavce.
ironi
21. 08. 2014 11.17
+2
Bravo dr. Cerarju!!!! Bratovškova, naj "cvili samemu sebi, in naj ne govori, da se bodoči mandatar nima kaj "vtikati" v odhajajočo vlado. Tak človek, "razpadli mandatar" ki skrbi le za svojo "rit", je rušilec za državljane in Slovenijo. Zatorej čim dalje od državnega denarnega korita, ravno tako njeni "hoteni" svetovalci (Golobič, Kopač in Kešljevič), ki bi želeli "rušiti" vlado in njenega premierja dr. Cerarja, kot lepo "opisano" vseskozi opozarja BOJAN POŽAR. Bravo mu, to je pravi raziskovalni novinar, za kar mu mora biti hvaležna celotna Slovenija, ki želi živeti od svojega dela. Zatorej preostali novinarji, pojdite za njim, ker to je zagotovo začetni pregon organiziranega "finančnega in gospodarskega kriminala", in ne, da po medijih (TV-jih, tiskanih in elektronskih), ponavljate zglodane in ukazane novotarije, ki državo samo sesuvajo!!!! Za to kar že vseskozi počnete, volivci (opredeljeni in neopredeljeni), druge razlage ne vidimo. Naj vas morala in predvsem "vest", prebudita za porast BDP v ljubi naši!!!!!!!
BU?AN
21. 08. 2014 10.56
+1
prazni strokovnjaki----cmerar,fišer in masleša bodo vodili državo !!!!!!!!!!gospodarski čudež prihaja 111111111
gripson
21. 08. 2014 10.54
Pametno Miro..
majo2
21. 08. 2014 10.29
+0
Cerar je pokazal, da ima hrbtenico.Bratuškova je svoje odpela.V kolikor bi ji uspelo v Bruslju, pa jo mora Cerar odpoklicati. Upamo lahko le, da bo izbrana Fajonova.
BU?AN
21. 08. 2014 12.08
+0
--ima hrbtenico iz istega materiala kot blejska kremna rezina..........
felix58
21. 08. 2014 10.14
-1
bravo gospod Cerar...upam da veš kaj delaš in kako morš....ostale tovariše in tovarišice pa kar izločuj
povemvsem
21. 08. 2014 09.33
+6
demokracija je samo okrajšava za "niti v eni samo zadevi se ne moremo dogovoriti".jaz si predstavljam eno demokratično kmetijo,kjer so na njivah zrasle koprive v štali pa plesen med tem ko se držinski člani že leta ne morejo dogovoriti kdo bi kaj rad.oziroma tudi če kdo ve kaj bi rad ga pa drugi spodbijejo.
povemvsem
21. 08. 2014 09.25
+6
ta sindrom se pri ljudeh že pojavlja že zelo zgodaj.vsi malčki v odelku vrtca se prepirajo za isto igračo.še sreča da oni imajo varuške.
veronqa
21. 08. 2014 09.14
+6
AB je res preveč hotela. Ni znala razčistiti z Jankovičem, kar jo je kasneje drago stalo, posredno tudi nas vse! To ali se je Cerar prav odločil pa je vprašanje. V politiki se hitro pozabijo te in one zamere. morda bi pa le rabil tiste njene glasove, ko ga bo Erjavec, ta predvidljivo nepredvidljiv lisjak izsiljeval. S to potezo si je ustvaril manj maneverskega prostora, a kot pravi, da bo sestavil korektno vlado. Pa bo korektnost dovolj?
narodnoosvobodilnO
21. 08. 2014 09.12
+5
zakaj noben noče več Alenčice? :))
povemvsem
21. 08. 2014 09.11
+13
tudi plemena v odročnih amazaonskih in indonezijskih gozdovih premorejo več modrosti in naravne inteligence kot pa akademsko izobraženi butalci na "razvitem" zahodu.