Slovenija

Svet UKC bo o razrešitvi Kopača in Pfeiferjeve predvidoma odločal 21. decembra

Ljubljana, 05. 12. 2017 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet UKC je postopek razrešitve vodstva začel 14. novembra, predsednik sveta Jože Golobič pa še zmeraj ne želi pojasniti točnih razlogov zanj. Do postopka za razrešitev trenutnega vodstva je sicer prišlo po dalj časa trajajočih kritikah na račun vodstva zaradi nenehnih afer.

Izredna seja sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, na kateri bodo odločali o razrešitvi generalnega direktorja Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer, bo predvidoma 21. decembra, so pojasnili v UKC. Oba sta sicer v roku odgovorila na predlog za razrešitev.

Svet UKC je postopek razrešitve vodstva UKC začel 14. novembra. Rok za odgovor na predlog pa se je iztekel v petek. Predsednik sveta Jože Golobič tudi danes ni želel pojasniti razlogov za začetek postopka razrešitve.

Do postopka za razrešitev trenutnega vodstva UKC je prišlo po dalj časa trajajočih kritikah na račun vodstva zaradi nenehnih afer.
Do postopka za razrešitev trenutnega vodstva UKC je prišlo po dalj časa trajajočih kritikah na račun vodstva zaradi nenehnih afer. FOTO: 24ur.com

Kopač in Pfeiferjeva prepričana, da razlogov za njuno razrešitev ni

Po neuradnih informacijah pa jima svet očita kršenje več členov tega zakona, s čimer naj bi UKC povzročila večjo škodo. Gre za njuno ukrepanje oziroma poteze pri programu otroške srčne kirurgije in službe za kardiologijo. Kopač in Pfeiferjeva sta sicer prepričana, da razlogov za njuno razrešitev ni.

Do postopka za razrešitev trenutnega vodstva UKC je prišlo po dalj časa trajajočih kritikah na račun vodstva zaradi nenehnih afer. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija, a se za to nista odločila. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije. Vendar pa svet v prejšnji sestavi na štirih sejah - vmes jih je bilo nekaj še odpovedanih - o razrešitvi vodstva ni odločal.

Vodstvo UKC je namreč vseskozi zatrjevalo, da program otroške srčne kirurgije poteka varno, v službi za kardiologijo pa da so odnosi dobri in da med seboj sodelujejo.

A po odstopu dveh kirurgov iz programa otroške srčne kirurgije je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno nastopil proti vodstvu, saj da so jim "dokončno ušle iz rok vse niti nadzora".

Na izredni seji sveta UKC Ljubljana bodo odločali tudi o razrešitvi generalnega direktorja Andraža Kopača.
Na izredni seji sveta UKC Ljubljana bodo odločali tudi o razrešitvi generalnega direktorja Andraža Kopača. FOTO: POP TV

Kopač je kljub temu vztrajal, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kakovostno. Kako rešujejo težave, pa je po njegovem prepričanju notranja stvar UKC. Pfeiferjeva pa je po odhodu kirurgov navajala, da odhajata, ker sta imela premajhno število operacij, da bi jima to zagotavljalo varnost in razvoj na kariernem področju in ne zaradi slabih odnosov.

A njene besede zanika dokument, ki ga je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. V njem je namreč izrecno navedeno, da so med razlogi za odhod kirurgov tudi "nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno zapostavljena". To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v programu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.