Šabeder ob imenovanju 'vesel, da je prepričal tudi zaposlene'

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na redni seji za novega generalnega direktorja imenoval Aleša Šabedra. Za to funkcijo se je sicer potegovalo pet kandidatov. Novi generalni direktor potrebuje še soglasje vlade. Je pa Šabeder ob imenovanju dejal, da je vesel, da je s svojim programom prepričal tudi zaposlene, saj da potrebuje tudi njihovo podporo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Novoimenovani generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Aleš Šabeder, ki našo največjo bolnišnico vodi kot v. d. generalnega direktorja od začetka letošnjega leta, se je zahvalil članom sveta za podporo. Dejal je, da se zaveda, kako veliko odgovornost sprejema z vodenjem največje slovenske bolnišnice.

Aleš Šabeder - 13

Aleš Šabeder je novi generalni direktor UKC Ljubljana. (Foto: Damjan Žibert)

"Vesel sem, da sem s svojim programom prepričal tudi zaposlene, ker za naloge, ki nas čakajo, potrebujemo njihovo podporo," je dejal v izjavi medijem po imenovanju.

Šabeder je imenovan za obdobje štirih let. Soglasje k imenovanju mora dati še ministrica za zdravje, saj je imenovan v času poteka sanacije UKC, ko glede imenovanja velja zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, je po seji sveta dejal predsednik sveta Jože Golobič. Ta zakon v 14. členu določa, da soglasje k predlogu sveta zavoda za imenovanje direktorja poda minister.

Na razpis za generalnega direktorja UKC se je prijavilo pet kandidatov, dva sta izpolnjevala razpisne pogoje. Poleg Šabedra se je svetu zavoda tako predstavil še župan občine Dobrepolje Janez Pavlin.

Na čelu Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani se je od njegove ustanovitve izmenjalo že 13 generalnih direktorjev in 11 strokovnih vodij.

Šabedra je svet UKC Ljubljana že lani imenoval za v. d. generalnega direktorja, ko so krivdno razrešili Andraža Kopača. Krmilo ustanove pa je Šabeder, ki prihaja iz gospodarstva, prevzel v začetku letošnjega leta. Pred medije do zdaj razen ob primopredaji ni stopil. Takrat je dejal, da je UKC Ljubljana "odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, ki vsak dan skrbijo za naše bolnike".

Med svojimi ključnimi prioritetami je izpostavil skrb za bolnike, zagotavljanje podlage za nadaljnjo nemoteno delovanje zavoda, vzpostavljanje dobrih medsebojnih odnosov, sodelovanje, enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, pripravo srednjeročnega načrta, identifikacijo ključnih žarišč in pripravo ukrepov za sanacijo ter umestitev zavoda na evropski in svetovni zemljevid.

Ekonomist brez prejšnjih izkušenj v zdravstvu

Aleša Šabedra, ekonomista brez prejšnjih izkušenj v zdravstvu, čaka zahtevna naloga na čelu ustanove z okoli 8000 zaposlenimi v času, ko se zdravstvo sooča z mnogimi izzivi.

Izbrali so ga, ker ima izkušnje z vodenjem sistemov ter izkušnje s pogajanji s sindikati, je ob njegovem imenovanju za vršilca dolžnosti dejal predsednik sveta zavoda Golobič.

Imel naj bi podporo SMC in premierja Mira Cerarja. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki bo k njegovemu imenovanju morala podati soglasje, pa je nedavno ocenila, da je Šabeder pripravil zelo dober program in izpostavila, da ima široke managerske izkušnje, saj je vodil že velike kolektive.

Leta 1970 rojeni Ptujčan je po izobrazbi ekonomist; diplomiral je na ljubljanski Ekonomski fakulteti. Po študiju je ostal v Ljubljani in tam gradil kariero, večinoma se je ukvarjal s področji vele- in maloprodajne trgovine, marketinga in financ.

V UKC je prišel s položaja predsednika uprave Semenarne Ljubljana, ki ima okoli 300 zaposlenih. Pod njegovo taktirko je Semenarna uspešno končala postopek prisilne poravnave, v katero so jo pahnili prejšnji italijanski lastniki.

Na čelu Semenarne je bil od leta 2014, pred tem pa je bil med drugim na več vodstvenih položajih v večjih poslovnih sistemih – Mercatorju in Petrolu. Bil je direktor družbe Top service, več let pa je delal tudi pri Boschu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
AntiPanti 14.02.2018 20:20:30
Takrat je dejal, da je UKC Ljubljana "odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, ki vsak dan skrbijo za naše bolnike"./// ..... POJMA NIMA ! ... ( aja, saj res, ni zdravnik - zdaj se bo pa za svojo ignoranco na to dejstvo izgovarjal !?... )
Več komentarjev