Slovenija

Kopač: Razrešitev je nezakonita. V SD in DeSUS presenečeni nad imenovanjem Šabedra na položaj v. d. direktorja

Ljubljana, 13. 12. 2017 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet ljubljanskega kliničnega je krivdno razrešil generalnega direktorja UKC Andraža Kopača, ne pa tudi strokovne direktorice Marije Pfeifer. Za v. d. generalnega direktorja so imenovali Aleša Šabedra. Kopač vztraja, da razlogov za razrešitev ni in da je ta nezakonita. Soglasje k odločitvam sveta mora dati še vlada. V nekaterih vladnih strankah pa so nad imenovanjem Šabedra v vrh UKC presenečeni, Erjavec pričakuje težave.

Kopača so razrešili, ne pa tudi Pfeiferjeve, ki pa se bo najverjetneje januarja upokojila.
Kopača so razrešili, ne pa tudi Pfeiferjeve, ki pa se bo najverjetneje januarja upokojila. FOTO: POP TV

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes krivdno razrešil generalnega direktorja Andraža Kopača in za vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenoval Aleša Šabedra, je po seji sveta povedal predsednik sveta Jože Golobič.

Niso pa razrešili strokovne direktorice Marije Pfeifer, ki tako ali tako zapušča funkcijo v začetku januarja, saj se bo takrat upokojila.

Kopač: Razrešitev je nezakonita, svetu sem predlagal prostovoljen odstop

Andraž Kopač trdi, da je bila njegova razrešitev z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana nezakonita. Pred tem je svetu predlagal, da se sam umakne s položaja, ko bi bil imenovan nov generalni direktor. "Nobenega razloga ni za izredne razmere," je dejal. Na vprašanje, ali bo pravico iskal po pravni poti, je dejal, da ima za to vse možnosti.

"Ponovno poudarjam, da razlogov za razrešitev ni in je to nezakonito," je dejal medijem po razrešitvi. Dodal je, da je svetu UKC predlagal, da sam ponudi odstop, glede na to, da "vidim, da ni neke pozitivne komunikacije". To bi storil takrat, ko bi nastopil funkcijo nov generalni direktor. "Ker ni nobenega razloga za neke izredne razmere ali izredno stanje, ker zadeve funkcionirajo, delamo dobro," je poudaril. Kot je dodal, je tudi v torek strokovni svet UKC še enkrat potrdil, da je stanje na področju otroške kardiologije v redu.

Andraž Kopač meni, da je odločitev nezakonita.
Andraž Kopač meni, da je odločitev nezakonita. FOTO: POP TV

Pfeiferjeva pričakovala takšno odločitev

Tudi Pfeiferjeva ostaja prepričana, da ni razlogov ne za njeno ne za Kopačevo razrešitev. Kot je dejala v izjavi medijem, svet danes niti ni obravnaval očitkov, zaradi katerih je začel postopek njene razrešitve. "O tem, kar je bilo našteto v utemeljitvah, ki so bile za lase privlečene, se ni niti razpravljalo. Ni utemeljenih razlogov, da bi me lahko po krivdni poti razreševali. Mislim, da so to dojeli, pa tudi povezali, da moram po 'naravni poti' iti v pokoj," je dejala.

Pfeiferjeva bo z začetkom januarja izpolnila pogoje za upokojitev.
Pfeiferjeva bo z začetkom januarja izpolnila pogoje za upokojitev. FOTO: POP TV

Tudi sicer bi jo po njenem mnenju svet UKC težko razrešil iz krivdnih razlogov, ker da niti niso imeli razlogov za to. "Na 12 straneh sem pojasnila in dala razloge na vse njihove kvazi pripombe in mislim, da so si premislili, in niso nadaljevali s postopkom, ki so ga začeli," je še dejala.

Svet UKC je nedavno že izbral Jadranko Buturović Ponikvar za novo strokovno direktorico UKC Ljubljana. 

Soglasje za razrešitev mora dati še vlada

Po odločitvi sveta UKC, kateremu mora dati soglasje še vlada, se Kopača razreši s funkcije s 1. januarjem prihodnje leto. Kot je dejal Golobič po seji sveta, jih je Kopač seznanil z svojim odgovorom na predlagano razrešitev, a jih ni prepričal. Kaj konkretno so očitali Kopaču, Golobič tudi danes ni želel pojasniti, saj da bodo razloge navedli v sklepu o razrešitvi. Je pa dejal, da so razlogi "generalno znani že od prej".

Glede Pfeiferjeve pa je svet UKC sklenil, da jo zaradi prenehanja delovnega razmerja razreši 3. januarja 2018. Takrat namreč Pfeiferjeva izpolni pogoje za upokojitev. Po besedah Golobiča danes niso razpravljali o razlogih, zakaj so predlagali krivdno razrešitev Pfeiferjeve, saj bi bilo to neproduktivno in želijo prispevati k umiritvi razmer v UKC.

Golobič je glede Šabedra dejal, da je bil izvršni direktor maloprodaje v dveh večjih podjetjih pri nas, ima izkušnje z vodenjem sistemov in izkušnje s pogajanji s sindikati. Šabeder je trenutno še vedno direktor Semenarne Ljubljana, kjer je končal postopek prisilne poravnave. Na vprašanje, ali se je Šabeder pripravljen potegovati tudi za poln mandat na tem mestu, je Golobič odgovoril, da bi bilo treba vprašati njega. A verjame, da se bo prijavil na razpis.

Erjavec pričakuje težave in razpis za generalnega direktorja v čim hitrejšem času

V DeSUS in SD so se zlasti z začudenjem odzvali na imenovanje Aleša Šabedra za v. d. direktorja UKC Ljubljana. Prvak DeSUS Karl Erjavec ga ne pozna, pričakuje pa spet težave, saj da bi moral biti na tem mestu nekdo, ki pozna zdravstvo. 

"Največjo bolnišnico mora voditi nekdo, ki dobro pozna zdravstvo in delovanje bolnišnic ter zdravstvene blagajne. Največja bolnišnica ni tovarna ali podjetje," je v v prvem odzivu na imenovanje Šabedra za v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opozoril Erjavec. Spomnil je na izkušnjo z Andražem Kopačem, ki je prav tako prihajal iz gospodarskega kroga, svet UKC Ljubljana pa ga je danes krivdno razrešil s funkcije generalnega direktorja UKC Ljubljana in imenoval Šabedra.

Sicer pa Erjavec v čim krajšem času pričakuje javni razpis za generalnega direktorja naše največje zdravstvene ustanove s polnimi pooblastili in zatem predlog za osebo, ki se bo spoznala na delovanje zdravstvenega sistema.

Imenovanje Šabedra v vrh UKC za Židana presenečenje

Tudi prvak SD Židan meni, da si tako pomembna ustanova v vsakem primeru zasluži stabilno vodenje in poslovodstvo s polnimi pooblastili. Na vprašanje, ali bi moral tako ustanovo voditi nekdo, ki pozna zdravstveni sistem, je Židan odgovoril z besedami, da je to imenovanje zanj veliko presenečenje, saj mu je Šabeder poznan kot direktor Semenarne Ljubljana. Vendar pa se prvak SD in kmetijski minister ni želel vnaprej opredeliti glede Šabedrove ustreznosti za vodenje UKC Ljubljana, da "mu ne bi naredil krivice".

Želi mu uspešno delo, ker je UKC Ljubljana "čisto po nepotrebnem prepoznaven po aferah, ki se ne razrešujejo, čeprav je v resnici vrhunska zdravstvena ustanova, na katero želimo biti ponosni".

Težave v otroški srčni kirurgiji sprožile postopek razrešitve

Svet je postopek razrešitve vodstva UKC Ljubljana začel pred slabim mesecem. Doslej v javnosti niso pojasnjevali razlogov za začetek postopka razrešitve, po neuradnih informacijah pa jima očitajo kršenje več členov zakona, s čimer naj bi UKC Ljubljana povzročila večjo škodo. Gre za njuno ukrepanje oziroma poteze pri težavah v programu otroške srčne kirurgije in službi za kardiologijo.

Kopač in Pfeiferjeva sta sicer prepričana, da razlogov za njuno razrešitev ni. V roku sta oba tudi odgovorila na predlog za njuno razrešitev.

Do postopka za razrešitev trenutnega vodstva UKC Ljubljana je prišlo po dalj časa trajajočih kritikah na račun vodstva zaradi nenehnih afer. Ker svet UKC v prejšnji sestavi ni odločal o njuni razrešitvi, je vlada zamenjala predstavnike ustanovitelja v svetu. Ta je takoj začel postopek razreševanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
14. 12. 2017 15.05
Prepričan sem, da nisem edini, ki je sit tega našega pokvarjenega zdravstvenega sistema. Edina rešitev je, da imamo državno in privatno zdravstvo: tisti z malo denarja, pa si želijo dolgo živeti, bodo hranili za privatne zdravnike, tisti, ki so siti bednega življenja, ne bodo hodili k zdravniku, pa tisti, ki se poslužujejo alternativnega zdravstva, tudi ti ne bodo hodili k zdravniku. Res, najbolje je, da imamo javno in privatno zdravstvo. Tako se bodo tudi zdravniki odločali, kje se bodo lahko zaposlili. Tiste svinje na vrhu, ki se grebejo za korito, bodo pa v glavnem odpadle.
kapljač1
14. 12. 2017 14.10
+1
Včasih so direktorja enostavno zamenjali , če že ni končal na "golem otoku". Vsekakor tolk kričanja v javnosti ni bilo nikoli v socializmu pa se je iz nič ustvarjala vsa družba, in karavana je lahko šla svojo pot dalje do same prihodnosti. Če Kopač misli, da se mu je zgodila krivica , pa mu predlagam, da stori vse, da si povrne ugled. Tudi tako da napade ugled odgovornih.
gekados
14. 12. 2017 11.28
+2
in kot, da že to ni dovolj nam mediji lansirajo nove obraze, novo mesijo.......
gekados
14. 12. 2017 11.41
+1
kopač pa boše na koncu iztržil odškodnino
gekados
14. 12. 2017 11.18
+2
a so tega človeka poslali na dir. mesto, da se bo ukvarjal s sindikati ali pa razmerami na ukc
staridida
14. 12. 2017 10.49
+2
Korle zapusti kaolicijo-volitve bojo kmalu...
mallonge
14. 12. 2017 11.08
+2
mallonge
14. 12. 2017 10.38
+4
Cerar, zakaj v UKc ne pošlješ svojih najboljših kadrov? Mič Styling UKC bi bila svetovna uspešnica. Posebno po neuspehu Alpina UKC.
mallonge
14. 12. 2017 10.39
+3
No zdajšnja Semenarna UKC bo morda svetovna uspešnica po oploditvah?
mallonge
14. 12. 2017 10.43
+3
Seme korupcije je bilo že sedaj dobro posejano brez špecialista iz Semenarne.
ooResnicA
14. 12. 2017 10.22
+4
....dobra je tota reforma na žalah se kadi huje kot v toplarni 24/7.....bravo left inteligenca na vladi.....
Castrum
14. 12. 2017 10.12
+5
Logična poteza. Če doooolgoletni priviligiranci želijo ohraniti privilegije, potem mora biti stalna zmeda in megla. Tako to gre....
murinar
14. 12. 2017 09.59
+5
Nič bat so že nastavili takega ,da jim odgovarja ! Spremenilo se ne bo nič ,kradlo se bo še naprej ,narod bo pa čakal in čakal ter plačeval veleneumnosti zdravstvene MAFIJE !!!!!!!!!!!
resslovenka
14. 12. 2017 10.01
+2
Le kje so ga tako rekoč našli čez noč?
resslovenka
14. 12. 2017 09.51
+6
Madonca, so hitro našli novega v.d. direktorja KC. Pa prejšnji še vrat ni zaprl za seboj. Me res čudi, da to lahko postane nekdo, ki ni nikoli delal in ne pozna razmer v zdravstvu. Sem bila skeptična ob imenovanju g.Kopača . In imela sem prav. Sem pa tudi ob imenovanju aktualnega v.d. Semenarna in KC?? Vidite kaksno strokovno povezavo? Jaz jo ne. Spet se bodo čudili, nastavljali in odstavljali kadre. To je vse. Itak bo g. Kopač tožil KC, jaz bi ga tudi. Tam se dogajajo igre brez meja. To ve danes že vsak.
murinar
14. 12. 2017 10.03
+4
Saj v tem je "MODRODT ZDRAVSTVENO POLITIČNE MAFIJE " ,da zamegli in navzven pokaže silno delo in žrtvovanje za narod ! Nič se ne bo spremenilo saj že vejo kdo mora biti na položaju ,da se bo nemoteno ropalo dalje !
staridida
14. 12. 2017 10.52
+1
CIGU MIGU
14. 12. 2017 09.35
+4
ta dežela prav kliče po tuji roki,res žalostno da res nismo sposobni sami sebi povedati da je škodoželjnost naša folklora in vedno bo tako,,,,,,srečno
scipio
14. 12. 2017 09.18
+2
tudi na UKC-LJ ni nikoli bilo tako, da ne bi nekako bilo! (pr. po. Ivica.K., M.K.)
korintos23
14. 12. 2017 09.18
+0
Vlada je imenovala, Desus in SD sta proti, mi kdo to lahko razloži, prosim!
PS2Xministri
14. 12. 2017 09.39
+4
Imenovali so Šabederja namesto šalabajzerja.
resslovenka
14. 12. 2017 09.54
+2
Morda imata stranki svojega oh in sploh kandidata. Kamor se vtakne politika nastane zgolj eno veliko sranje.
mallonge
14. 12. 2017 11.09
FesterAdams
14. 12. 2017 08.44
+8
Tako sluzastega in hinavskega ksihta, ki ga med ramama nosi Pfeiferjeva, pa še ne. Spominja me na glavo okostnjaka, ki jo nekajkrat obmotaš s celofanom in ji na nos natakneš neokusno izbrana očala. Njen ksiht sedaj ob odhodu v penzijo izraša oškodovanim: "Hvala bedaki, bilo mi je lepo. Sedaj pa pobirat mastno penzijo..." Ljudem s takim značajem ne bi smeli podeljevati doktorskih nazivov, neglede na strokovnost. Se pa živo spomnim besed Miladojke Kolar, ko so predlagali Kopača za gen. direktorja. Rekla je, da ne vidi nobenega razloga, da ne bi bil izbran. No, sedaj po določenem času, pa ga mečejo na cesto. Velja pravilo: ko je treba na taka delovna mesta imenovati nekoga odličnega, ima vlada, ali pa kdorkoli ga že izbere, pregovorno nesrečno roko. Še nikoli ni bil izbran nehče, ki bi na koncu mandata bil izpostavljen kot dober, uspešen ali celo odličen. Taki so si omenjene lastnosti direktorji pripisovali kvečjemu sami sebi. Če bi imel čarobno palico resnice bi najbrž pokazala, da bi morala krivdno biti razrešena Pfeiferjeva kurtizana, ne pa Kopač. On je sedaj v vlogi žrtvenega jagnjeta. Dobro si pa zapomnimo, kako v nebo sedaj kujejo lastnosti Šabedra, potem pa to primerjajmo z "obkladki", ki mu jih bodo "polagali", ko bo za to ponovno dozorel čas.
resslovenka
14. 12. 2017 09.56
+1
Bila je osebna zdravnica moje pok. mame. Bila je odlična. Potem so prevladali višji cilji. In , no ne vem , ti človeka pokvarijo. Vemo ne?
BožidarBa?narr
14. 12. 2017 08.27
+7
Kopač je delal zmešnjave že v Alpini in vsi jurnci sej jih žirovci dobro poznajo.
resslovenka
14. 12. 2017 09.58
+1
Lol. Ga Milojka K. je dala skoraj roko v ogenj ob imenovanju. Itak so izbrali drugi. Lol
Aijn Prenn
14. 12. 2017 08.23
+11
Če bi politika mislila resno, bi razpisala mednarodni razpis kot pri slabi banki in pripeljala nekega strokovnjaka z referencami iz tujine.
resslovenka
14. 12. 2017 09.58
fafajonka
13. 12. 2017 22.38
+4
Fajfarjeva komaj čaka penzijo.
FesterAdams
14. 12. 2017 08.47
+4
BPGC
13. 12. 2017 22.26
+12
Tako je to, ko se vmesava politika....nesposobni imajo v rokah moc, da nekaj spremenijo. Spremenimo pa le na slabse.
FesterAdams
14. 12. 2017 08.54
+1
butalistan
13. 12. 2017 21.55
+13
Javna hisa za vas denar. Volite levo do raja. Butalci
resslovenka
14. 12. 2017 09.59
+1
neosnaplanetu
13. 12. 2017 21.43
+7
In kateri so krivdni razlogi? Bistvo je vedno skrito.