Slovenija

Svet v malem: na bazarju Sila stojnice iz 33 držav

Ljubljana, 28. 11. 2015 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tradicionalnem dobrodelnem bazarju, ki ga pripravljajo soproge tujih veleposlanikov v Sloveniji, se je predstavilo 33 držav, poudarek je na hrani, s katero želijo obiskovalcem približati kulturo posameznih držav. Zbrana sredstva bodo namenili desetim organizacijam in posameznikom.

Letošnji bazar Slovenskega mednarodnega združenja žensk Sila, ki je 22. po vrsti, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani z nagovorom odprla varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. "Če kdaj, nas mora humanitarnost združevati v teh časih, ki so največja preizkušnja strpnosti, humanitarnosti in solidarnosti," je ob tem poudarila.

Po besedah predsednice združenja Sila Mojce Lah na letošnjem bazarju s stojnicami sodeluje 33 držav, prvič se predstavljata Kolumbija in Iran. Tokratni bazar je po njenih navedbah podprlo 280 slovenskih in tujih donatorjev, prejemnike donacij pa so izbrali z razpisom, s katerim so začeli marca.

Zbrana sredstva bodo namenili desetim organizacijam in posameznikom. "Naša želja je pomagati ljudem, ki jih je življenje pripeljalo do hude stiske, kot tudi omogočiti osebam s posebnimi potrebami boljšo kakovost življenja," je pojasnila Lahova.

Kot je dejala predstavnica združenja za odnose z javnostmi Vesna Nisha Dolinar, so najbolj zaželeni izdelki na bazarju, ki jih obiskovalci najprej razgrabijo, rože na južnoafriški stojnici, vodka na finski in ruski stojnici, zelo oblegana je tudi slovenska stojnica s poticami. Letos je po njenih besedah na stojnicah pripravljene veliko hrane, saj želijo obiskovalcem kulturo držav, ki jih predstavljajo, približati preko kulinarike.

Na bazarju so pripravili tudi tradicionalen srečelov z okoli tisoč dobitki. Letošnja novost pa je bila avkcija obarvana s športnimi izdelki in tečaji. Do zaprtja bazarja so po navedbah Dolinarjeve zbrali okrog 40.000 evrov, sredstva pa morajo položiti še predstavniki devetih držav. Tako bo skupni izkupiček bazarja znan v ponedeljek, je dodala.

Združenje Sila, ki vključuje soproge tujih diplomatskih in gospodarskih predstavnikov, je bilo ustanovljeno leta 1993 v Ljubljani, prvi bazar pa so pripravili leta 1994. Takrat je na njem sodelovalo 12 držav. Na dosedanjih bazarjih so skupno zbrali okrog 1,3 milijona evrov in pomagali več kot 150 organizacijam in posameznikom v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxatnes 1
02. 01. 2016 17.56
+2
Lepo. Ni pa niti malo lepo, da so tržni inšpektorji hkrati s to toleranco do predstavnic 33-ih tujih držav našim otrokom PREPOVEDALI prodajati svoje izdelke na stojnicah. To pa je škandal, če ne že kriminal! Neenakoprqavno obravnavanje, diskriminacija slovenskih otrok, slovenskih nepolnoletnih državljanov in državljaqnk, bodočih volivcev in volivk!
ferencz 1
28. 11. 2015 21.10
33 držav, smo vstopili med ameriške -britanske prostozidarje?