Svet za civilni nadzor projekta drugi tir: Vrednost je prenapihnjena, revizija pa nestrokovna

Vrednost projekta drugi tir je izredno prenapihnjena, menijo člani sveta za civilni nadzor. Poudarili so, da njihov namen ni zaviranje projekta, temveč odstranjevanje ovir za njegovo izvedbo. Revizijo drugega železniškega tira Divača-Koper, ki jo je svet ocenil za nestrokovno, medtem že preučujejo na direkciji za infrastrukturo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Drugi tir

Svet za civilni nadzor projekta drugi tir opozarja na domnevne nepravilnosti. (Foto: POP TV)

V svetu za civilni nadzor projekta drugi tir je vključenih 24 članov, med vidnejšimi pa so Jože P. Damijan, Jože Mencinger, Marko Pavliha, Darko Štrajn in Emil Milan Pintar

Pintar je na novinarski konferenci pojasnil, da člane sveta povezuje predvsem prepričanje, da ne smejo dopustiti, da bi se na največjem projektu, ki teče ta hip, ponovila situacija v zvezi z gradnjo Teša 6, ki je bila po njegovih besedah na nek način vsem jasna, pa se je ni dalo ustaviti.

Pavliha je dodal, da se agonija neizgradnje drugega tira vleče že vrsto let, z nastopom sedanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa se le še stopnjuje.

Svet bo služil kot "tirleaks"

Z ustanovitvijo po njegovem mnenju popolnoma nepotrebnega projektnega podjetja 2TDK se po njegovih besedah vse bolj dozdeva, da gre za sumljive posle, katerih namen je zlasti astronomski zaslužek posameznikov. "Naš svet bo služil kot nekakšen drugi tirleaks in javnosti razkrival vse informacije," je dejal.

Darko Štrajn

Darko Štrajn dvomi o javno-zasebnem partnerstvu, sestavljenem iz države in družbe v 100-odstotni državni lasti (2TDK). (Foto: POP TV)

Člani sveta so bili po besedah ekonomista P. Damijana že od začetka zelo skeptični nad izredno visoko vrednostjo projekta drugega tira. Pri tem je spomnil, da je ministrstvo naročilo tudi revizijo, ki naj bi podala odgovore glede vseh mogočih realizacij projekta. Po mnenju članov sveta je bil sicer že sam razpis za izvedbo revizije izveden izredno pristransko.

Kot je dejal Damijan, je bil izvajalec, družba Geodata Engineering iz Torina, izbran po dumpinški ceni in mu je bila določena zelo kratka doba treh mesecev, v kateri naj bi podal celotno revizijo projekta. Prvotno poročilo revizije, preden je ministrstvo podalo pripombe, pa je bilo po besedah Damijana pripravljeno izredno nekompetentno, nestrokovno in je bilo namenjeno kvečjemu temu, da potrdi vrednost v investicijskem programu, ki jo je naredil DRI.

Končno poročilo revizije s pripombami in dopolnitvami strokovne komisije so sicer na Direkciji RS za infrastrukturo prejeli danes. Kot so sporočili, jo bo najprej pregledala strokovna komisija, nato pa bodo z vsebino seznanili tudi javnost.

Dvom o javno-zasebnem partnerstvu

Štrajn je medtem podvomil o javno-zasebnem partnerstvu, sestavljenem iz države in družbe v 100-odstotni državni lasti (2TDK). Kot je poudaril, se vlada ni odločila železnice zgraditi, kot je sicer običajno. Pojasnil je, da naročilo za javno infrastrukturo ponavadi prevzame bodisi posredni bodisi neposredni proračunski porabnik in nato resno ter transparentno izpelje potrebno gradnjo.

Emil Milan Pintar, direktor interesnega združenja Transport

Emil Milan Pintar se boji, da bi se lahko ponovila zgodba kot v primeru Teš 6. (Foto: POP TV)

Kot je dodal, naj bi sicer 2TDK, ki ga ustanovila država, na koncu kot zasebni partner pridobil koncesijo neposredno brez javnega razpisa. "Vprašljivo je, kako je brez javnega razpisa mogoče podeliti koncesijo, sam menim, da je to v nasprotju z obvezami, ki jih je Slovenija sprejela s pristopom k EU," je dejal Štrajn.

Mencinger je medtem prepričan, da Slovenija lahko sama naredi 25 kilometrov dolgo progo brez vzpostavitve raznih javno-zasebnih partnerstev in podobnih stvari, ki po njegovih besedah služijo samo temu, da denar odteka.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 67
Uroš Štucin 27.11.2016 21:01:00
Saj človek resnično ne more verjeti! Emil Milan Pintar, za nekatere multipraktik, po njegovih lastnih besedah pa juridični analfabet, (a obenem disciplinski tožilec RD Idrija), skromni upokojenec, ki odvetniško zbornico zaproša za PRO BONO svetovanje (vsled njegove pisne izjave), je član Sveta za nadzor projekta gradnje 2. tira........ No ja, če je to TOP OF THE TOP slovenske kapacitete.....,, se s tem ravno ne morem strinjati!
Več komentarjev