Slovenija

Svet za genske vire

Ljubljana, 07. 01. 2010 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijsko ministrstvo je ustanovilo svet za genske vire, ki bo skrbel za trajnostno rabo genskih virov in rejo živali avtohtonih in tradicionalnih pasem na kmetijah.

GSO
GSO FOTO: Reuters

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ustanovilo Svet za genske vire za prehrano in kmetijstvo, ki je strokovno posvetovalno telo ministra na področju ohranjanja in trajnostne rabe rastlinskih in živinorejskih genskih virov. Glavni namen in področje delovanja sveta je medresorsko koordiniranje dela in priprava ter izvajanje akcijskega programa na tem področju, sodelovanje pri izdelavi strokovnih podlag za predpise in dajanje strokovnih mnenj k drugim pomembnejšim odločitvam. Člani sveta so na ustanovni seji za svojega prvega predsednika izvolili Jožeta Ileršiča, predstavnika kmetijskega ministrstva.

Svet bo s svojim delovanjem pripomogel k večji usklajenosti dela na področju genskih virov in vključevanju pobud širše strokovne javnosti in nevladnih organizacij. Obravnaval bo vsa pomembnejša gradiva in usmerjal delo na področju ohranjanja in trajnostne rabe rastlinskih in živinorejskih genskih virov. Večji poudarek bo dan trajnostni rabi genskih virov, to je reji živali avtohtonih in tradicionalnih pasem na kmetijah in uporabi starih avtohtonih sort kmetijskih rastlin v pridelavi. S tem se ohranja oziroma povečuje biotska raznovrstnost v kmetijstvu.

Svet bo pripomogel tudi k večji usklajenosti politik kmetijskega ministrstva z drugimi resorji in usklajenemu pristopu pri ozaveščanju javnosti. Prav tako pa bo seznanjen z mednarodnimi aktivnostmi, ki jih vodita predvsem Organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) in sekretariat Mednarodne pogodbe o rastlinskih genskih virih za prehrano in kmetijstvo.

Avtohtone pasme domačih živali so na primer: lipicanski konj, slovenski hladnokrvni konj, posavski konj, krškopoljski prašič, bovška ovca, kranjska čebela, kraški ovčar, posavski in druge vrste. V zbirkah pri institucijah Slovenske rastlinske genske banke je shranjenih več kot 5.400 vzorcev avtohtonih rastlinskih genskih virov.

Živinorejski in rastlinski genski viri imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju prehranske varnosti sedanjim in bodočim generacijam. Uvajanje gospodarsko donosnejših pasem domačih živali v zadnjih desetletjih je povzročilo, da manj proizvodne pasme izginjajo, ali se s križanjem zlijejo z drugimi pasmami.

Avtohtone vrste kmetijskih rastlin

Stare avtohtone sorte kmetijskih rastlin pa so pridelovalci nadomestili z novejšimi, bolj produktivnimi sortami. Izgubljanje biotske raznovrstnosti pri posameznih vrstah domačih živali in kmetijskih rastlinah ter erozija genskih virov ne ogrožata le prehranske varnosti potrošnikov pač pa tudi trajnostni razvoj ter preživetje podeželskega prebivalstva. Ohranjena raznolikost živinorejskih in rastlinskih genskih virov za prehrano in kmetijstvo lahko omogoči kmetovalcem, da bodo kos sedanjim in bodočim izzivom zaradi spremenjenih pogojev kmetovanja ter sprememb okolja vključno s klimatskimi spremembami.

Člane sveta je kmetijski minister Milan Pogačnik imenoval z odločbo 3. avgusta 2009. Podlaga za ustanovitev Sveta je bila podana z novim Zakonom o kmetijstvu iz leta 2008. Svet je sestavljen iz predstavnikov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za okolje in prostor, izobraževalnih in strokovnih institucij ter nevladnih organizacij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
07. 01. 2010 18.05
kmal bomo ko grčija! edino še turizem bo gospodarska panoga!
odbogaposlan
07. 01. 2010 18.04
ššit od kmetijstva in ministrstva!
divja_vrtnica
07. 01. 2010 17.57
Pfuuuj vas bodi!!!! Gensko spremenjena hrana- sploh vete kaj je to????? Se vidi, da ima Mosanta cel svet podkupljen, celo Slovenijo. Namesto, da bi se borili proti gensko spremenjenim virom jih naši butalci podpirajo. Puuuuuuuj..... To pomeni,.... smrt Slovencom
JanezNovakJohn
07. 01. 2010 17.16
Na vseh ministerstvih imamo nešteto svetov, resorjev, inštitutov, gospodarstev,.... Birokracija se rakavo širi. Primerno je vsake 10 - 15 let narediti čistko tako da se sistem zruši in postavi nov.to je možno naprimer ob združitvi nekaterih minesterstev. Takrat je organograme potrebno narediti na novo. Pred in po vstopov v EU smo sprejemali EU zakonodajo. Marsikje v EU imaj drugačno ureditev ministerstev kot pri nas. Komunikacija med njimi je v EU smiselna. Žal smo prepisovali zakone ne pa komunikacijske poti. In nato nastopi pri nas krah.
Uporabnik443692
07. 01. 2010 15.46
na še nekaj ljudi v javni upravi....