Slovenija

Svetovalne vožnje za starejše

Ljubljana, 30. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Jana Kobal
Komentarji
0

Za starejše voznike so v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pripravili t.i. svetovalne vožnje. Menijo namreč, da starejši vozniki predstavljajo večjo nevarnost od mlajših, saj so v povprečju za volanom manj časa .

Starejši vozniki so nevarnejši, ker se premalo udejstvujejo v prometu (foto: POP TV)
Starejši vozniki so nevarnejši, ker se premalo udejstvujejo v prometu (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Pri starejših voznikih o težki nogi na sklopki za plin ni toliko govora, so pa v povprečju na cesti manj časa kot mlajši. In ker v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu trdijo, da je vsak, ki prevozi manj kot 4000 kilometrov na leto, ne glede na starost, nevaren voznik, so za naše starejše občane pripravili svetovalne vožnje.

Med težave, ki so jih našteli inštruktorji starejših voznikov, so premajhna hitrost na avtocesti in prenizka uporaba varnostnih ogledal.

Sicer pa je, kot ugotavljajo na Svetu za preventivo in varnost v cestnem prometu, za starejše voznike najpomembnejše, da si upajo na cesto.

Med težave, ki so jih našteli inštruktorji starejših voznikov, so premajhna hitrost na avtocesti in prenizka uporaba varnostnih ogledal
Med težave, ki so jih našteli inštruktorji starejših voznikov, so premajhna hitrost na avtocesti in prenizka uporaba varnostnih ogledal FOTO: POP TV

Bojan Žlender s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu starejšim voznikom predlaga, naj vozniki svojo aktivnost v prometu vzdržujejo, naj spremljajo prometno zakonodajo in nove predpise. Tako bodo ohranili svojo vozniško kondicijo.

Slovenci zaenkrat nimamo navade, da bi v avtošolo hodili na tako imenovane osvežitvene ure, tudi če bi bilo to nujno potrebno oziroma priporočljivo. In še nasvet za vse. Ko ne boste vedeli, če ste še primerni za vožnjo, poslušajte svoje otroke. "Zelo prijazen kriterij je mnenje vaših otrok. Če vam otroci ne dovolijo več voziti vnukov, razmislite, če ste res še sposobni za na cesto."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou