Slovenija

Svetovni dan turizma s poudarkom na sodelovanju in trajnosti

Ljubljana, 27. 09. 2014 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovni dan turizma letos poteka pod sloganom Turizem in razvoj skupnosti. Turizem je ena najpomembnejših izvoznih in nasploh gospodarskih panog v državi, potencial za njegovo rast pa ob reševanju omenjenih izzivov še vedno velik.

Na potovanju
Na potovanju FOTO: Thinkstock

Svetovni dan turizma, ki se ga po svetu obeležuje danes, letos poteka pod sloganom Turizem in razvoj skupnosti. S tem se želi poudariti pomen turizma kot veznega člena med različnimi skupnostmi ter poudariti njihovo vlogo pri trajnostnem razvoju turizma. Medtem ko svetovni turizem cveti, pa se slovenski sooča s številnimi izzivi.

Trajnostni razvoj turizma ostaja edina prava pot

V javni agenciji Spirit Slovenija in na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo poudarjajo, da trajnostni razvoj turizma ostaja edina prava pot razvoja Slovenije in njene turistične ponudbe.

Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu Marjan Hribar pri tem izpostavlja pomen medresorskega sodelovanja vseh deležnikov na državni in lokalni ravni ter v zasebnem sektorju in pa medgeneracijsko, medregionalno ter mednarodno povezovanje pri snovanju razvoja trajnostnega turizma.

Vodja sektorja za turizem na agenciji Spirit Slovenija Karmen Novarlič dodaja, da turizem ponuja izjemno priložnost za trajnostni razvoj države, je pa tudi neločljivo povezan z ostalimi področji gospodarstva in družbenega življenja.

Tudi novi gospodarski minister Jožef Petrovič ob svetovnem dnevu turizma poudarja, da je za dosego pozitivnih učinkov turizma na celotno skupnost potreben koordiniran pristop celotnega sektorja, vključno s financerji, nosilci dejavnosti, vlado in lokalno skupnostjo.

"Turizem je dejavnost, ki ustvarja sinergijo, mora se razvijati ne le za skupnost, temveč z lokalno skupnostjo," pravi minister.

Bled
Bled FOTO: Thinkstock

Svetovni dan turizma, ki se ga obeležuje od leta 1979, mineva v znamenju nadaljnje rasti svetovnega turizma, število turističnih prihodov po svetu pa je lani drugič zapored preseglo milijardo.

Turizem izjemno pomemben

Slovenski turizem se medtem po lanskem rekordnem letu ob letošnji slabši poletni sezoni zaradi negostoljubnega vremena, nižje zunajpenzionske ponudbe in izpada določenih gostov sooča še s številnimi sistemskimi izzivi.

Med temi so najpomembnejši velika prezadolženost turističnih podjetij, njihovo posledično šibko finančne stanje in potreba za iskanje strateških vlagateljev, slabe letalske povezave in pomanjkanje državnih sredstev za turistično promocijo.

A kljub vsem tem izzivom turizem v Sloveniji ustvari skoraj 13 odstotkov bruto domačega proizvoda oz. okoli 4,5 milijarde evrov, samo prilivi od turizma iz tujine pa so lani presegli dve milijardi evrov. Sektor zaposluje več kot 30.000 oseb in prispeva na stotine milijonov evrov v proračun.

Turizem je tako ena najpomembnejših izvoznih in nasploh gospodarskih panog v državi, potencial za njegovo rast pa ob reševanju omenjenih izzivov še vedno velik.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
28. 09. 2014 15.51
Ko bodo Nemci in Avstrijci enkrat spoznali kako lepa je Slovenija, da imamo najbolj zdravo hrano, sadje, meso, testenine, pršut, vino, olive, ne bodo letovali nikjer drugje kot pri nas. Sicer se bojmo tega navala tujcev saj nas bodo pomendrali ter vse pojedli in popili. Ma kakšna hrvaška obala. Portorož je zakon.