Slovenija

Svetovni dan Zemlje: Ljudje, rešimo edini planet, ki ga imamo!

Ljubljana, 22. 04. 2016 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. Letošnjega bo zaznamoval slovesni podpis novega globalnega podnebnega dogovora - v New Yorku ga je v imenu Slovenije podpisal premier Miro Cerar.

Voditelji več kot 170 držav so se zbrali na sedežu ZN, kjer bodo ob svetovnem dnevu Zemlje slovesno podpisali globalni podnebni sporazum, sprejet konec lanskega leta v Parizu.

Slovenijo v New Yorku zastopa premier Miro Cerar. Slednji je sporazum že podpisal.

Gre za najbolj množično enodnevno podpisovanje kakšnega dokumenta in vzbuja upanje na hitro ravnanje za boj proti globalnemu segrevanju.

Pred podpisovanjem je na sedežu ZN potekala slovesnost, na kateri so prisotne nagovorili vodilni uradniki ZN, ameriški državni sekretar John Kerry pa tudi filmski igralec Leonardo DiCaprio. Voditelji so si po podpisu vzeli čas za nacionalne izjave o tem, kako bodo uresničevali določila pariškega sporazuma.

Dogovor, ki ga je v Parizu doseglo 195 držav in EU, je prvi, ki je združil tako razvite države kot tiste v razvoju. V skladu s sporazumom si bodo prizadevale, da bi dvig povprečne globalne temperature do konca stoletja omejile na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo.

Prizadevanja naj bi šla v smeri še bolj ambicioznih 1,5 stopinje, s čimer naj bi se svet po ocenah strokovnjakov izognil najbolj katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

"Gre za zgodovinski dogodek," je ob odprtju slovesnosti, ki se bo po podpisovanju zavlekla pozno v newyorško popoldne, poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. "Danes boste podpisali novo zavezo s prihodnostjo," je napovedal visokim predstavnikom 171 držav.

Francoski predsednik Francois Hollande je medtem države pozval, naj kar najhitreje ratificirajo Pariški sporazum, saj bo začel veljati, ko ga bo ratificiralo 55 držav, ki v ozračje izpustijo 55 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov. Izpostavil je EU, ki naj "vodi z zgledom" in končni da dahne še pred koncem leta.

Da bosta sporazum ratificirali letos, sta obljubili tudi največji onesnaževalki ZDA in Kitajska, ki tudi ostale pozivata, naj to storijo kar najhitreje, da bi lahko sporazum začel veljati še letos ali prihodnje leto - težave zna povzročati ravno EU, ki bi lahko za ratifikacijo potrebovala do leta in pol. Rok za začetek veljavnosti sporazuma je sicer 2020. 

Dvig temperatur
Dvig temperatur FOTO: Agencija RS za okolje

Posaditev 7,8 milijarde dreves do leta 2020

Sicer pa bo letošnji dan Zemlje potekal pod sloganom Drevesa za Zemljo. Do leta 2020 želi civilna družba posaditi 7,8 milijarde dreves.

Po vsem svetu se bodo danes odvili številni dogodki, posvečeni planetu. V Sloveniji je med drugim društvo Planet Zemlja pripravilo Eko konferenco in šolarjem podelilo priznanja zeleno pero, podelili so nagrade za Zemlji prijazne šole in vrtce, v Ljubljani in Mariboru so sadili drevesa, v Rušah pa so zasadili cepič Stare trte z mariborskega Lenta.

Slovenija

Pariški sporazum čaka ratifikacija, katere rok se izteče z letom 2020, ko mora sporazum stopiti v veljavo. V Sloveniji se je zaradi geografske lege sicer temperatura povišala mnogo bolj kot globalno, kar pomeni, da smo bližje meji, ko so posledice in negativni učinki podnebnih sprememb že zelo prisotni.

Evropska komisija bo predvidoma do konca junija pripravila osnutek sklepa sveta o ratifikaciji pariškega podnebnega sporazuma v imenu EU, in sicer v svežnju z nekaterimi predpisi za podnebno-energetski okvir EU 2030.

S predpisi podnebno-energetskega okvira do leta 2030 bo EU implementirala skupen cilj oz. zavezo za prva dva petletna cikla, torej do leta 2030. EU naj bi postopke ratifikacije zaključila predvidoma do konca leta 2017. V Sloveniji naj bi bil zakon o ratifikaciji Pariškega sporazuma sprejet do konca leta 2017.

Imamo le eno.
Imamo le eno. FOTO: Twitter/@StationCDRKelly

Nov globalen podnebni sporazum zastavlja ambiciozen, a nujen načrt na poti v trajnosten razvoj in nizkoogljično družbo. Je univerzalen, dolgoročen, pravno zavezujoč dokument, uravnotežen in pošten dokument. Prvič v zgodovini vključuje vse države pogodbenice Konvencije o spremembi podnebja (ki jih je trenutno 195), vse globalne emisije in praktično vse sektorje, je poudaril glavni pogajalec Slovenije za podnebne spremembe Zoran Kus.

Sektorja emisij iz letalskega in pomorskega prometa pa pripravljata svoje podnebne cilje v okviru Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) in Mednarodne organizacije za pomorstvo (IMO).

Po sporazumu naj bi omejili globalno povečanje temperature pod dve stopinji Celzija. Neto ničelne emisije toplogrednih plinov naj bi bile dosežene v drugi polovici tega stoletja, ko naj bi opustili rabo fosilnih goriv in v celoti prešli na rabo obnovljivih virov energije.

V Sloveniji se je zaradi specifične geografske lege srednje Evrope temperatura od konca 19. stoletja povečala mnogo bolj kot globalno, in sicer za okoli 1,5 stopinje Celzija, kar pomeni, da smo mnogo bližje meji, ko so posledice in negativni učinki podnebnih sprememb že zelo prisotni, opozarja Kus.

Slovenija si bo v pogajanjih prizadevala za pošteno razdelitev naporov in številčnih ciljev med državami članicami in pri tem uveljavljala nekatere posebnosti Slovenije, kot je velika kapaciteta ponorov ogljika v gozdovih, ki je rezultat dobrega gospodarjenja z njimi in povečan tranzitni promet, kjer Slovenija sama zelo težko znižuje emisije toplogrednih plinov, zato se bo zavzela za dodatne ukrepe na ravni EU za zmanjševanje teh emisij.

Tudi za Slovenijo bo nov sporazum spodbudil nove, zelene investicije, nova delovna mesta, bolj zdravo in prijazno okolje, učinkovito rabe obnovljive energije in drugih naravnih virov. "Slovenija bo intenzivno sodelovala pri obravnavi navedenih novih ukrepov in predpisov, ter nato dokončno sprejete ukrepe v najkrajšem možnem času prenesla v nacionalen pravni red Slovenije," je dejal Kus.

Obenem Slovenija pripravlja tudi pomembne nacionalne strateške dokumente. V letu 2015 je bila sprejeta strategija razvoja prometa v Sloveniji, v pripravi sta dolgoročen energetski koncept pa strateški razvoj do leta 2050, v katerega bodo integrirane tudi vsebine dolgoročne podnebne strategije za Slovenijo.

Svoje razvojne dokumente, ki vključujejo cilje in ukrepe za spopad s podnebnimi spremembami in za prehod na trajnosten razvoj, pa pripravljajo in bodo v prihodnjih letih pripravili tudi v mestih, občinah, v gospodarstvu itd.

Sporazum je pravno zavezujoč, saj pogodbenicam nalaga pripravo t. i. nacionalno določenih prispevkov zmanjševanja emisij toplogrednih plinov v petletnih ciklih, ki morajo nadgrajevati svojo ambicijo. Prvi cikel se začne z letom 2020. Pogodbenice morajo izpolnjevanje zavez redno spremljati, poročati in preverjati prek rednih poročil. Prav tako pa je sporazum tudi pošten, saj vsebuje določila glede pomoči za najbolj ranljive in najmanj razvite države sveta s ciljem mobilizacije 100 milijard ameriških dolarjev letno do leta 2020 s strani razvitih držav, in s prenosom podnebnih tehnologij ter s krepitvijo administrativne sposobnosti v državah v razvoju.

Za izvajanje ukrepov Pariškega sporazuma za obdobje do leta 2030 bo Evropska komisija letos dodatno pripravila še sporočilo za dodatno zniževanje ogljika iz transporta, dokument oz. dodaten ukrep za povečevanje energetske učinkovitosti, ukrep za oblikovanje trga z električno energijo, ukrep za obnovljive vire energije, vključno z biomaso in biogorivi ter ukrep za integralno podnebno in energetsko upravljanje.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lnterReflections
22. 04. 2016 21.20
-10
"Svetovni dan Zemlje: Ljudje, rešimo edini planet, ki ga imamo!" No, ni potrebno rešiti Zemljo, ampak raje sebe na njej. Ker Zemlja nas bo uničila prej kot mi njo! Ko bo zmanjkalo nafte, ne bo več pesticidov, s katerimi škropimo pridelke, da ne jih ne pojedo žuželke. Ko bo zmanjkalo plina, ne bo več umetnih gnojil. Mi na Zemljo delujemo kot virus, ki se nenadzorovano širi in jo ogroža. To nam je omogočilo odkritje nafte in plina, zaradi katerih je populacija zrasla iz 2 milijardi na 7 milijard v zadnjih 100 letih. In naravne katastrofe pa ne bodo uničile Zemlje, ampak človeka na njej. Naravne katastrofe pa so protitelesa, ki se branijo virusa, ki se nenadzorovano širi in se imenuje človek. In če ne bomo nazaj spravili populacijo iz 7 milijard nazaj na vzdržne 2 milijardi, bo to Zemlja sama naredila namesto nas. In to je potrebno narediti čim prej, preden bo Zemlja to naredila namesto nas.
juwel
22. 04. 2016 19.19
+1
šejki ga naj z nafto....toliko o tem
I G N O R A N T
22. 04. 2016 19.13
+1
Ukrenimo nekaj
Bu?ko Štru?ko
22. 04. 2016 18.53
+2
Dokler bomo furali "turbo-kapitalizem" in ne imeli zgornjih omejitev koliko lahko nekdo zasluži, do takrat bo folk grebel na kup imaginarno bogastvo in do takrat bodo šli preko trupel za dosego svojih ciljev, pa tudi če hkrati uničijo vse. Do takrat je sploh brezveze se pogovarjat o čemurkoli povezano z zemljo. Najprej je treba spremenit vzrok zakaj prihaja do vsega tega in ga odstranit, potem pa lahko razmišljamo o "zdravljenju".
aaaaaa122121
22. 04. 2016 18.57
+3
ja ampak raja pa mora cuvat zemljo, daahko.elite z.njo pocnejo kar zelijo
Ov3r9000
22. 04. 2016 19.13
Ne rabiš veliko zaslužiti da veliko smetiš, dovolj je da greš v supermarket, že po osnovna živila, 99%+ izdelkov ima embalažo in visoko okoljsko ceno, potem po možnosti še z avtomobilom. Z gotovostjo si upam trditi da se vsaj 90%+ ljudem j**e za takšne stvari ali pa so preleni da bi si upali kaj spremeniti. To zadnje je glavni problem, preveč široka "svoboda" le poslabša problem, na koncu pa je "demokratična" rešitev zelo ohlapna in postopna. Na podoben "zid" naleti veliko drugih težav, cena tega je pa multidimenzionalna in enormna (lahko si kot posledico predstavljaš okrnjeno fleksibilnost človeške družbe in izgubljen človeški potencial)... Nevem če nima pretirana specializacija tudi kaj s tem?
Ov3r9000
22. 04. 2016 18.30
+2
Deloma je kriva tudi "demokracija najnižjega skupnega imenovalca", pravice do razmnoževanja, konzumiranja, uničevanja in dekadentnega življenja (oziroma posplošeno "pravica do udejanjanja nepremišljenih odločitev ali odločitev sprejetih ne glede na posledice") so večini neodtujljive, pa naj se sliši še tako grdo.
bullitt
22. 04. 2016 18.22
+1
yebe se folku za zemljo
haaaahahahaha
22. 04. 2016 17.03
+1
planet bo resen takrat ,ko bo crknu zanji clovek na njem , tako da , ce zdele naredimo skupinski samomor je lahko jutri Zemlja ze resena
ONniON
22. 04. 2016 16.45
+4
ta planet lahko reši le pravičnejša delitev bogastva in dobrin, dokler bo 1% najbogatejših še naprej lepo in gladko bajno bogatel in služil na vaših in mojih plečih se ne obeta kaj dobrega, kaj vam pomagajo bogate države če pa bogastvo ne želijo pravično deliti to je največji problem
pakkno159
22. 04. 2016 15.56
+1
ja, lepo, kr podpisujte se naprej, sej ne vem koga slepite, sploh pa ta xi, spet se dela lepga pred svetom, drzava pa ze zdle cela neprimerna za zivljenje za naslednjih par 100 let
aaaaaa122121
22. 04. 2016 15.52
-3
Nic ne bo resilo zivljenja na tem planetu, prihaja unicevalec ali Planet x oz Nibiru. in skrajni cas je da se popuca gol...zen, ki unicuje ta prelep planet.
relos
22. 04. 2016 13.42
+4
Podnebne razmere povzročajo konflikte. Od tam kjer je razmere slabšajo (suša, pogoste poplave), ljudje pač bežijo neposredno ali pa posredno. Na takih območjih se namreč sožitje med "domačimi" krha, družbeni sistem se ruši, saj je resoursov premalo in pride do lokalnih konliktov in pojavov paravojaških enot. Take razmere izkoristijo velesile in si izberejo ta področja za poligone vojaškega in strateškega delovanja (za trening). To seveda povzroči val beguncev in miltiplikacijo problema...
Transformerji
22. 04. 2016 12.30
-2
Tudi jaz bi podpisal, če bi imel tisti dogovor. Papir prenese vse.....
honey7
22. 04. 2016 11.55
+11
Jaz vas "ljudi" res ne razumem. Vsak drug komentar je ali "Prej se nas otrese boljše je", "mi smo prhljal", "ko nas ne bo si bo planet,...".. Če ste vsi že vrgli puško v koruzo potem naj vsak gre po lopato si skoplje luknjo, se uleže vanjo se mahne po glavi z lopato in konča že svoje "trpljenje".. Mi ostali se bomo pa potrudili, da bomo živeli boljše. Reciklirale, Se manj vozili z avtom, uporabljali manj klimo, .. pazili in bili ekološki in se ne bomo vdali usodo samo zato ker pač se malo greje.. Sej vem, da bom dobil odgovore: ma ti si slep, ti ne veš o čem pišeš, kaj boš reševal. .. BMK.. Lahko samo povem tole, jaz bom poskrbel zato, da bo imela moja hčerka kje živeti in predvsem živeti dostojno življenje in se ne mislim vdati v usodo .. tudi če postopka ne moremo obrniti za 180 stopnij ga lahko vsaj za 30. Ampak kot vedno najlažje je reči.. "zemlji bo boljše ko nas ne bo" in it v LIDL in si kupit 10kg mesa, ga jesti vsak dan kot, da je žito, se vozit 10m z avtom po hrano in viset na FB in lajkat poste... Če vsaj na tem planetu naredi vsak dan eno "EKO" stvar bo ta plant in mi z njim še imel šanso.. če pa ste "zgornjega" mnenja pa, zakaj bi čakali ta dan.. naredite konec že danes!
mastaflash
22. 04. 2016 11.28
+15
ja cudovita ovalna grafika..prav cudovito je na tej "kugli" ;)
soncek1098
22. 04. 2016 11.16
-5
Na tej spletni povezavi si lahko ogledate video vesoljske agencije NASA, kjer je nazorno prikazano, kako se je planet Zemlja segreval od leta 1880 do danes: 24ur.com/novice/svet/sokantni-podatki-za-februar-bil-je-se-toplejsi-kot-so-napovedovali.html
I G N O R A N T
22. 04. 2016 10.57
-2
Morebiti nam priskocijo na pomoc bitja iz vesolja
Sartre
22. 04. 2016 10.16
-2
Seveda je zemlja ravna. Na hrbtu pa jo nosijo štirje sloni ki stojijo na želvaku A'Tuinu, ki potuje skozi vesolje. Sicer nihče še ni točno določil spola prej omenjene želve, dandanašnji pa se vse raje govori da je en mesec źenskega spola, drug mesec pa moškega(saj veste - kvote). Na zadnji okrogli mizi so strokovnjaki izglasovali obstoj dveh novih spolov. Kot verjetno veste se lahko danes zato rodiš v štirih različnih spolih, ki pa jih seveda lahko poljubno spreminjaš.
Sputnik
22. 04. 2016 10.11
+7
rešite zemljo ja.... moj k rešite. samo žepe si filate s temi prispevki pol pa nam v hrano filate neumnosti ki zastrupljajo telo. za primer - jabolke iz lidla. čim je v prostoru več kot 22 stopinj in primeš jabolko v roko se ti po roki razmaže vosek. še sprat se ga ne da!!!!! in pol bi vi meni neke davke nabijali?? nabijem vam js te davke nekam usraneti eni imate samo srečo da je folk rad v vlogi hlapca in ne gospodarja
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2016 10.11
+7
Rešimo planet tako, da bomo pobirali davek na izpuste ogljikovega dioksida, medtem ko se oglaševalci tega davka vozijo v privatnih letalih.
cico22
22. 04. 2016 10.18
+1
Raje si poglej dokumentarec: Cowspitacy. In ti bo veliko bolj jasno da letals in avtomobili so najmanjši problem v nasprotju z Živinorejo.
Fruitycat
22. 04. 2016 10.50
+1
Priporočam Cowspiracy! Mi vsi lahko pripomoremo k spremembam in nehamo podpirat te velke pokvarjene korporacije.
deathbite
22. 04. 2016 11.10
+3
deathbite
22. 04. 2016 10.02
+4
Ko škripne zadnji primerek človeške vrste, si bo planet oddahnil!
deathbite
22. 04. 2016 10.06
+3