Slovenija

Svinec zastruplja doline in otroke

Mežica/Črna na Koroškem, 05. 01. 2009 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rezultati analiz vzorcev tal v Mežiški dolini kažejo na visoko vsebnost zdravju škodljivih težkih kovin v tleh. Strupene snovi se nahajajo tudi na otroških igriščih.

Strokovnjaki ljubljanske biotehniške fakultete so septembra s sodelavci analizirali vzorce tal, ki so jih vzeli na več lokacijah v zgornji Mežiški dolini. Rezultati so pokazali, da prst vsebuje visoko vsebnost zdravju škodljivih težkih kovin, predvsem svinca, kadmija in cinka. Zaskrbljujoča je tudi vsebnost svinca v tleh igrišč ob otroških vrtcih.

Izvedene analize so pokazale, da je vsebnost težkih kovin v tleh visoka, vse tri izmerjene kovine na več lokacijah presegajo najvišjo normativno vrednost.
Izvedene analize so pokazale, da je vsebnost težkih kovin v tleh visoka, vse tri izmerjene kovine na več lokacijah presegajo najvišjo normativno vrednost. FOTO: POP TV

Vzorčenje tal v občinah Mežica in Črna na Koroškem je del aktivnosti, predvidenih v 15-letnem vladnem programu za ekološko sanacijo zgornje Mežiške doline, ki se sooča s posledicami večstoletnega rudarjenja svinčeve in cinkove rude. Strokovnjaki so 48 vzorcev zgornjih plasti tal odvzeli na 26 lokacijah, ki so jih določili na osnovi preiskav vsebnosti svinca v krvi otrok z željo, da povežejo vsebnost svinca v krvi otrok z okoljem, kjer otroci prebivajo.

Izvedene analize so pokazale, da je vsebnost težkih kovin v tleh visoka, vse tri izmerjene kovine pa na več lokacijah presegajo najvišjo normativno vrednost, je razvidno iz poročila, objavljenega na spletnih straneh Agencije RS za okolje, ki je naročila izvedbo aktivnosti.

Velike količine svinca

"Rezultati potrjujejo naša predvidevanja, da so v zemlji vezane velike količine svinca. Prah in zemlja sta faktorja, na katera je treba delovati, da bo izpostavljenost nižja," je rezultate komentiral Matej Ivartnik iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem, ki koordinira aktivnosti pri izvajanju sanacijskega programa.

Mejna vrednost svinca v zemlji je pod 100 mg/kg, najvišjo vrednost pa so raziskovalci ugotovili v avtohtonem delu tal v vrtcu v Žerjavu, in sicer 1244 mg/kg.
Mejna vrednost svinca v zemlji je pod 100 mg/kg, najvišjo vrednost pa so raziskovalci ugotovili v avtohtonem delu tal v vrtcu v Žerjavu, in sicer 1244 mg/kg. FOTO: Kanal A

Po njegovih besedah bi bilo zato smiselno na območjih, kjer se zadržujejo otroci in kjer se je izkazala močno povišana vsebnost težkih kovin v tleh, zamenjati zgornjo plast zemlje, ki je najbolj onesnažena. Med ukrepi, ki jih nakazujejo rezultati analiz, Ivartnik omenja tudi potrebo po asfaltiranju kmečkih dvorišč  izven najožjega vplivnega območja onesnaženja, kjer prav tako ugotavljajo višjo vsebnost svinca v krvi otrok. Gre za območja, kjer so bili v zadnjih letih navoženi pesek in drugi materiali iz Žerjava za nasipavanje cest in dvorišč in za katere se je izkazalo, da vsebujejo povišane vsebnosti težkih kovin.

Svinec tudi na igriščih

Po mnenju raziskovalcev so predvsem zaskrbljujoči podatki vsebnosti svinca v tleh igrišč ob vrtcih. Mejna vrednost svinca v zemlji je pod 100 mg/kg, najvišjo vrednost pa so raziskovalci ugotovili v avtohtonem delu tal v vrtcu v Žerjavu, in sicer 1244 mg/kg. Tudi vrednosti v vrtcu v Mežici presegajo kritično vrednost, najmanj pa so onesnažena tla v vrtcu v Črni na Koroškem. Kot je zapisano v poročilu, je zanimiva primerjava tal na igrišču vrtca v Žerjavu, kjer so del tal pri toboganu spomladi zamenjali z zemljo z območja Raven na Koroškem, saj so vrednosti v tem vzorcu bile občutno nižje.

Izvajalec aktivnosti je bil Center za pedologijo in varstvo okolja pri ljubljanski biotehniški fakulteti v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Maribor, nalogo pa so izvedli tudi v okviru projekta Raziskave onesnaženosti tal Slovenije v letu 2008. Kot so strokovnjaki zapisali v objavljenem poročilu, bodo v okviru tega projekta obdelavo podatkov o kakovosti tal v zgornji Mežiški dolini še nadaljevali, saj so meritve na izbranih lokacijah septembra 2008 odprle nova vprašanja, povezana s sanacijo okolja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

intel1
05. 01. 2009 19.49
pajtlerblanka ti si pa ena zahojena (a te komunist ni hotu...) pa si tak zivčna
Buena Vita
05. 01. 2009 19.43
KAJ VAM NISO KOMUNISTI PRINESLI TEŠKO INDUSTRIJO,SEJ DRUZGA NISO ZNALI,FINO TEHNOLOGIJO SO POBRALI BOLJ BRIHTNI VPRAŠTE LAHOVNIKA IN PAHORJA
gojzar
05. 01. 2009 18.59
-1
že celo živlne živim v mežici v svinco pa mi nč ne fali pa pomojem smo do 3x bol zdravi ko pa ljubljančani ko majo tejk tovarniškega dima da se zun ne vidijo.....ko jih jeb... naj nehajo kakat pa odspoda po večjih mestih delajo meritve....ko jih je.... nas naj pa že enkrat pri meru pustijo
weber1
05. 01. 2009 18.42
Nekam pozni ste novinarji 24 kur ...To je že stara tema..nič kaj novega ali celo aktualnega....
zahir
05. 01. 2009 18.30
Ampak še tista dva turista,ki po pomoti zaideta na te konce,bi lahko bila obveščena o čem drugem,kot o svincu.Kar se pa ruševin tiče,se pa ne strinjam najbolj.Deloma mogoče,dejstvo pa je,da smučišče v Črni še vedno lavfa,pa Peca kot planinska točka,Prežihova bajta...v Mežici sami pa mogoče občinski nimajo dovolj posluha,da bi se turizem ponovno oživel,najlažje je s prstom kazat en na drugega in se zgovarjat na denar.
mihec.zupopihec@email.si
05. 01. 2009 17.40
tako je če bi hoteli mežiško dolino kolker toliko sčistiti od tega svinca, kar ga je v zemlji, bi morali po celotni zgornji mežiški dolini odstraniti od 50-70 cm zgornje plasti zemlje, kar pa seveda ni mogoče, oziroma je zeloooooooo predragaaaaaa investicija, za katero ne upa pomisliti noben normal človek, da se bi tega projekta lotil in bo mežiška dolina vedno ostala zastrupljena z svincem.. tako da je to lahko neskončna tema in lahko za vedno pišejo o njej, ker noben denar ali kakršna druga pomoč ne pomaga!!!!!! tako pač je in tako bo
mihec.zupopihec@email.si
05. 01. 2009 17.37
zahir05.01.2009, 16:580 za informacijo.. turisti v zgornji mežiški dolini skoraj nimajo več kam iti ali si kaj ogledati, razen še kakšne ruševine. včasih pa je bilo kar veliko različnih možnosti turizma!!! od smučišč do kopališč, današnji dan pa je vse to že propadlo!!!!
mihec.zupopihec@email.si
05. 01. 2009 17.31
ktk05.01.2009, 16:400 če si iz ravn na koroškem, potem bi moral vedeti da v mežici ni nobene težke industrije, katera bi osneževala okolje!!!!! osneževao se je včasih, ko so iz žerjava vozili ( haldo ) v mežico na odlagališče!!!!
NoExit
05. 01. 2009 17.29
Ja jebiga ,zdaj je že kar je. Včasih smo tudi prekrivali strehe večinoma z salonitkami,ker ni blo drugih kritin,pa tudi nihče ni vedel,da je azbest nevaren! Pa koliko sem ga sam požrl ? A naj zato državo tožim ?
hint
05. 01. 2009 17.02
Že dolga leta opozarjajo na zastruplanje s svinvem v tej dolini ampak se nikoli nič ne primakne, da bi razmere vsaj izbolšali
zahir
05. 01. 2009 16.58
Očitno boste še kar premlevali to temo.Denar ste pa ja že dobili,kaj imate zdaj za bregom?S temi rezultati samo begate mlade starše,ki dobijo rezultate(previsoke),čez tri mesece pa razultati v mejah normale-brez zdravljenja!Odganjate turiste...sploh veste,da tudi naši sosedi berejo te portale?Mogoče jih pa ne,upam!
ktk
05. 01. 2009 16.40
Js sm iz Ravn na Koroškem(Mežiška dolina)pa fajn diham ta čist svež zrak čist zrak naredi Železarna Ravne in Žerjav oz. Mežica.
andrej69
05. 01. 2009 16.35
pa saj to se ve že dolga leta
crni_volk
05. 01. 2009 16.18
dragi novinarji. če je res tako Zakaj pa v Žerjavu že pol hriba manjka in material uporabljajo za gradnjo cest po vsej Sloveniji??? Ali hočejo zastrupit celotno Slovenijo??? Zelo me zanima, če si upa kateri novinar to raziskat!